Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Baniecki,

Ja mam Goldringa 2400 z przedwzmacniaczem na płytce akcesoryjnej Atolla do IN200.

Cały czas chodzi mi jednak po głowie ten iPhono. Ładnie o nim piszą :o)

Gdybyś robił odsłuchy tego wzmacniacza, to bardzo proszę wklej opis wrażeń na forum.

Pozdrawiam!

"Tynk pożera dźwięk" 747

To błąd dobierać ostrą wkładkę do szczegółowego napędu/ramienia ...

Jak zerknąłem to 2500 aktualnie to prawie 2 grandy ...

Znacznie ciekawsze - muzykalniejsze, naturalniejsze, pełniejsze brzmienie można osiągnąć z 2MBronzem. Jak i większością Ortofonów. ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Redaktorzy

Cały czas chodzi mi jednak po głowie ten iPhono. Ładnie o nim piszą :o)

Miałem go przez kilka dni na stoliku.

Znacznie ciekawsze - muzykalniejsze, naturalniejsze, pełniejsze brzmienie można osiągnąć z 2MBronzem. Jak i większością Ortofonów. ;-)

Bronze OK, jednak nie pogardziłbym Black'iem. A już w ogóle marzy mi się Ortofon A90. Oglądałem go z bliska. Piękna wkładeczka i idealnie pasująca podatnością do mojego ramienia ;) Niestety nie dla psa kiełbasa.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kangie,

No i jak ten iPhono, warto go odsłuchiwać?

Wart tych zachwytów recenzenckich, czy tak jak zawsze?

"Tynk pożera dźwięk" 747

Jeśli pójdziesz w LAR-a będziesz kontynuował ten "analityczny" kierunek.

Myślę, że to zależy od reszty toru, u mnie LAR gra raczej ciemniej niż jaśniej, a przynajmniej w bezpośrednim porównaniu do Stream Magica 6. Także najlepiej będzie porównać.

Czekam na zamówionego Ad Fontesa z wkładką Goldring 2500. Doradźcie mi proszę, jakie pre kupić, by nie zmarnować potencjału gramofonu i wkładki. Na nową Nudę Phono ahaja mnie nie stać (cena 2700 PLN), używanych w necie nie widzę. Czy istnieje "budżetowa" wersja Nudy? Taka tylko pod wkładkę MM, z tańszym zasilaniem? Czy może iFi iPhono? Bądź coś w podobnej cenie. Są jeszcze dostępne na rynku niedrogie Pro-Ject Phono Box SE II, ale to by był chyba downgrade. Grać to będzie ze wzmacniaczem MingDa MC34-A z lampami Electro-Harmonix i 6P3S-E, kolumny Triangle Comete.

Mam te phono

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gra z AD Fontesem. Jest to mój pierwszy gramofon i phono więc o porównywaniu z tym czy innym nie ma tutaj mowy bo nigdy w innej konfiguracji to nie grało. Gra za to bardzo miło i mam wrażenie że mój CD jest maleńki przy gramofonie Pana Andrzeja przesympatycznego człowieka którego gorąco pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi na mojego posta. Oczywiście w głowie zrobił mi się teraz jeszcze większy chaos, niż w chwili, kiedy pytanie zadawałem. Opcji jest sporo widzę, że nie wystarczy czytać posty na forum. Trzeba posłuchać konkretnych urządzeń i wyrobić sobie własną opinię. Tym stwierdzeniem Ameryki nie odkrywam. To wiemy chyba wszyscy i wielu mądrzejszych już o tym na Forum pisało. Problem w dostępie do urządzeń celem odsłuchu. A jak ktoś chciałby w swoim własnym domu porównać jednego wieczoru, jak z jego zestawem hi-fi zagrałyby np. Nuda Phono, Retro, Lar, iFi iPhono, i kilka innych potencjalnie interesujących urządzeń, które są dostępne dla przeciętnego zjadacz chleba, to ten człowiek ma problem. Z reguły ktoś porównuje jedno urządzenie z drugim, czasami jest to już inna wersja tego drugiego urządzenia. I nadal zbyt wiele nie wiemy. Z drugiej strony piękna jest ta ciągła niepewność, chęć osiągnięcia piękniejszego brzmienia swoich płyt. Obawa, że wydane pieniądze nie zaowocują radością odsłuchu. Odrobina ryzyka. Czy nie tak?

ahaja, dziękuję za uwagę dotyczącą Goldringa 2500 i Ad Fontesa. Zapytam pana Andrzeja, czy coś w tej sprawie da się jeszcze zrobić (zamówiłem gramofon razem z wkładką).

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Spytasz się Andrzeja i on powie ci, że się świetnie AF zgrywa z 2500 :) On lubi takie granie i co zrobisz?

Wypowiedź Ahaji je o tyle abstrakcyjna, że swój gust przedstawia jako jedyny słuszny. Ty musisz wiedzieć co ci się podoba. To raz, a dwa ostry szlif służy wydobywaniu detalu. Kupisz wkładkę z gorszym szlifem, dostaniesz piękną temperaturę dźwięku, ale detalu ubędzie. Mało tego stoisz przed zakupem przedwzmacniacza, a te też potrafią zagrać różnie. IFI ma oprócz ustawień obciążeniowych 5 krzywych korekcyjnych :) Wyczaić jak gra automat, który ma zero ustawień- Pikuś, ale wyduś wszystko z takiego IFI to już jest wyzwanie czasowe :)

Edytowane przez frywolny trucht

Jestem " analogowym " laikiem , ale dla mnie jedno zaprzecza drugiemu

I nadal zbyt wiele nie wiemy. Z drugiej strony piękna jest ta ciągła niepewność, chęć osiągnięcia piękniejszego brzmienia swoich płyt. Obawa, że wydane pieniądze nie zaowocują radością odsłuchu. Odrobina ryzyka. Czy nie tak?

Zapytam pana Andrzeja, czy coś w tej sprawie da się jeszcze zrobić (zamówiłem gramofon razem z wkładką).

Zgadzam się , trzeba posłuchać ( w swoim pokoju , na swoim sprzęcie ) i wyrobić sobie swoje zdanie !

A skąd będziesz wiedział ,że ta konfiguracja , nie jest dla Ciebie najlepsza !!?????

Jeżeli wkładka " pasuje " do ramienia ( chodzi mi o stronę techniczną , nie brzmieniową ), to trzeba spróbować

Edytowane przez witek64

Ja bardzo sobie chwalę połączenie Kredensa z Goldringiem.

Jest szczegół, piękny bas, wcale nie taki analogowy, bo ma ładny kontur i niezłe zróżnicowanie (tu można lepiej), separacja instrumentów, stereofonia.

Bardzo dobra barwa, nie przesłodzona, taka akuratna, jest wypełnienie, mięsistość jest taka w sam raz, żeby było naturalnie - tu może niektórzy chcieliby więcej "body".

W każdym razie gitarom, wokalom niczego nie brakuje.

Nie jest wcale za jasno, na górze jest wiele szczegółów, ale nic nie cyka, nagrania są pięknie różnicowane.

Nie ma tego odczucia, że w porównaniu z CD ucieka człowiekowi wiele smaczków - nic a nic.

Powiedziałbym tak: mój 2400 emuluje dźwięk CD, jest wszystko co w cyfrowym formacie, dźwięk w nawet podobnym stylu, ale z całą analogową płynnością, spójnością, wypełnieniem i czarem.

Natomiast jak kiedyś wkładka zakończy żywot , a fundusz będzie, to będę kierował się w stronę 2m Black - myślę, że tu różnica in plus dla Ortofona będzie słyszalna.

Tak więc nie martw się, Twój 2500 zabrzmi tak, że hej!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Ja bardzo sobie chwalę połączenie Kredensa z Goldringiem.

Jest szczegół, piękny bas, wcale nie taki analogowy, bo ma ładny kontur i niezłe zróżnicowanie (tu można lepiej), separacja instrumentów, stereofonia.

Bardzo dobra barwa, nie przesłodzona, taka akuratna, jest wypełnienie, mięsistość jest taka w sam raz, żeby było naturalnie - tu może niektórzy chcieliby więcej "body".

W każdym razie gitarom, wokalom niczego nie brakuje.

Nie jest wcale za jasno, na górze jest wiele szczegółów, ale nic nie cyka, nagrania są pięknie różnicowane.

Nie ma tego odczucia, że w porównaniu z CD ucieka człowiekowi wiele smaczków - nic a nic.

Powiedziałbym tak: mój 2400 emuluje dźwięk CD, jest wszystko co w cyfrowym formacie, dźwięk w nawet podobnym stylu, ale z całą analogową płynnością, spójnością, wypełnieniem i czarem.

Natomiast jak kiedyś wkładka zakończy żywot , a fundusz będzie, to będę kierował się w stronę 2m Black - myślę, że tu różnica in plus dla Ortofona będzie słyszalna.

Tak więc nie martw się, Twój 2500 zabrzmi tak, że hej!

Tez polecam 2M Black ,"grzalem 2M Bronze ale 2M Black to napewno wiecej szczegółów.

Oczywiscie w ustawieniach bardziej wymagajaca z względu na szlif.!!

Generalnie to gra" system jako calość

Pozdro,

Tad

Każda wypowiedź jest subiektywna.

Mnie nie interesuje podbijanie czy forowanie jakiejkolwiek części pasma , ale są tacy co lubią 'uśmiechy'. I nie ma sprawy.

To co opisuję tyczy się jakiegoś tam wzorca naturalności - dla mnie takowym są dźwięki z Ortofonów.

Wolę mieć dźwięk neutralny i słuchać muzyki niż dziwnych dźwięków i cały czas badać co tu zmienić ...

2MBronze i 2MBlack - małe różnice jak dla mnie. Stąd jak ktoś pyta to polecam Bronze a potem wejście w MC (jeśli ramię pozwala) bo to gwarantuje progres a nie krok w bok.

Wcale nie ma duzej różnicy w górze pasma między tymi dwoma 2M. To są niuanse a i to na granicy percepcji.

Ten sam materiał to samo ramię te same ustawienia. Potem zgrane i porównane. Nie opisywałbym tego gdybym tego w taki sposób nie zrobił i nie posłuchał.

Ahaja,

Czy mam rozumieć, że różnica pomiędzy 2M Bronze i 2M Black jest na tyle nieduża, że nie ma sensu inwestować w droższe Black?

Byłaby to dobra wiadomość... :o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

2 M Black - jak dla mnie - docelowa wkładka MM (zbieram na nową igłę - po złamaniu :((

Teraz (zaszalałem, a jak :)) - jadę na Dynavector XX-2 - NA CIĘŻKIM RAMIENIU. U mnie hI-end dla AF :))))))))))))))))))))))

PS

obie mają swoje wady i zalety:

Ortofon - jasno, mocno rockowo, szczegółowo, przestrzennie, dynamicznie - na wielu forach wykpiwane są Polskie Nagrania..... może winyle krzywe... ale ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ NAGRAŃ (nagrań!!!) - rewelacja. Naprawdę można się zdziwić na +++++++++

Dynavector - Inny Świat. Nie da się porównywać. Po prostu OBECNOŚĆ!!!!!!!!!!!!! Kapela, orkiestra, zespół, wokalista, instrumenty, szmery .... (kable wzmacniaczy ??? hehe) w DOMU. Gitara łeb od.....la!!!!!!!!! MAAAAAAAAASA dźwięku, cieplej, giną gdzieś trzaski, nie zauważa się ich (Ortofon 2MB - niestety je eksponuje);

Jakby siedzieć cm od sceny. POTĘGA. Wkładka trudna w regulacji i bardzo wrażliwa na drobne zmiany czegokolwiek.

ja już nic nie chcę :)))))))))))))))))) zmieniać (poza kabelkiem - na srebro- lepsza kontrola basu, bo teraz go trochę za dużo na niektórych płytach)

pozdrawiam

Edytowane przez axiomax
  • Redaktorzy

Dynavector - Inny Świat. Nie da się porównywać. Po prostu OBECNOŚĆ!!!!!!!!!!!!! Kapela, orkiestra, zespół, wokalista, instrumenty, szmery .... (kable wzmacniaczy ??? hehe) w DOMU. Gitara łeb od.....la!!!!!!!!! MAAAAAAAAASA dźwięku, cieplej, giną gdzieś trzaski, nie zauważa się ich (Ortofon 2MB - niestety je eksponuje);

Jakby siedzieć cm od sceny. POTĘGA. Wkładka trudna w regulacji i bardzo wrażliwa na drobne zmiany czegokolwiek.

Cos podobnego poczułem słuchając toru analogowego, w którym podwieszony był Ortofon Cadenza i jakaś Audio-Technica (modelu nie zapamiętałem) podwieszona do drugiego ramienia. Pod trzecim ramieniem zawieszony był Denon. Wszystko dobrze grało. Najbardziej leżała mi własnie Audio-Technica, aczkolwiek miałem świadomość potężnych możliwości Ortofona.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

EmilioE

Dla mnie i kilku kolegów po tych testach tak. Nie ma sensu.

Gość cybant

(Konto usunięte)

A ja grałem z Goldringiem 2200 i bylo zbyt mało analogowo , dźwięk przypominał średniej jakości CD .Regulacje nie pomagały , zwlaszcza z moją wstęgą na górze bylo zbyt jasno , i mało barwnie.

Wkurzylem się i kupiłem nielubiane tu na forum Grado Reference Sonata 1 .

Nie wiem skąd o tej wkładce złe opinie , może w innych systemach, u mnie sprawdza się super.

Wrażenie jest takie jak po zmianie wzmacniacza trazystorowego na lampę...

Gdyby ktoś miał problem ze zbyt natarczywym dźwiękiem polecam.

A ja grałem z Goldringiem 2200 i bylo zbyt mało analogowo , dźwięk przypominał średniej jakości CD

A, to fatalnie, bo ja właśnie kupiłem 2200 jako wkładkę do Ad Fontesa. Obaczymy.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie, nie nic się nie martw , większość chwali te wkładki z Ad Fontesem.

U mnie z Ayonem oraz Sonido + Fountek tak bylo, co nie oznacza , że u Ciebie się nie sprawdzi;)

ktoś szukał taniego pre do Fontka

Ukryta Zawartość

wygląda przyzwoicie :-)

Ukryta Zawartość

Jakosc wykonania, przynajmniej w srodku, nie powala...

A czego w niej brakuje, aby powalała? Nie jest to przyzwoite? Pytam powaznie, bo jak dla mnie wygląda ok, ale zaznaczam - nie znam się na tym, oceniam wyłacznie wzrokowo.

A czego w niej brakuje, aby powalała? Nie jest to przyzwoite? Pytam powaznie, bo jak dla mnie wygląda ok, ale zaznaczam - nie znam się na tym, oceniam wyłacznie wzrokowo.

Porządku :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Na stronie producenta wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Jest to to samo, czy jakby większy ład?

Ukryta Zawartość

Porządku :)

O to mi chodziło:) Nie miałem zamiaru oceniać doboru komponentów czy projektu układu. Po prostu mam wzmacniacz lampowy i wiem jak może wyglądać w środku.

To błąd dobierać ostrą wkładkę do szczegółowego napędu/ramienia ...

Jak zerknąłem to 2500 aktualnie to prawie 2 grandy ...

Hmmm, grałem na Fontesie na ClearAudio Maestro (tej co jest w moim podpisie) czyli wkładce jeszcze droższej od 2500. Może taki szpadel jak mój obecny VdH to nie jest ale po poprawnym skalibrowaniu Dr. Feickertem ta wkładka na Fontku grała rewelacynie. I jestem się gotów załozyć że skopie tyłek nie jednej wkładce MC za podobne pieniądze.

BTW jest na sprzedaż za kasę lepszą od tego 2500 :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi