Skocz do zawartości
IGNORED

Fenomen powtarząjącej się mody .

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mi to już chodziło po głowie , mianowicie z skąd bierze się powtarzająca się moda na ubiór ?

Po przemyśleniach doszedłem do wniosku , że przyczyny mogą być ekonomiczne i " psychologiczne " .

Ekonomiczne --- potrzeba zysku .

Psychologiczne --- potrzeba wyróżniania się , pokazanie wyższego statusu ( odróżnianie się we współczesnych czasach nie wchodzi chyba w grę , bo dostęp do modnej odzieży jest większy , odróżnianie się najwyżej na krótką chwilę ) ?

Dajmy na to średniowiecze , są znane ryciny krakowskich studentów w takich długich ciżemkach . Niedawno była wersja pantofli o wydłużonych noskach ( oczywiście wersja skrócona ) , na fali mody to było OK , choć nie praktycznie . O dzwonach nie wspomnę , chociaż powróciła niedawno moda na dzwony mniejsze , niż było szczytowo ( takie prasowane podwójne kanty ) .

Jest powtarzająca się moda prawie identyczna z wcześniejszymi " wzorcami " .

Jak to dzieje się , że nie akceptujemy starej mody , a gdy ta moda nieakceptowalna powraca jesteśmy zadowoleni z ubioru ?

Dlatego że jesteśmy " stadni " ?

A może jakieś inne przyczyny ?

Edytuję : moda zmienia się samoistnie , czy obecnie ktoś ją kreuje , może kombinacja tych dwóch czynników ?

Edytuję : czy człowiek potrzebuje zmian i dążenia za nimi ?

Gość

(Konto usunięte)

Edytuję : moda zmienia się samoistnie , czy obecnie ktoś ją kreuje , może kombinacja tych dwóch czynników ?

Edytuję : czy człowiek potrzebuje zmian i dążenia za nimi ?

nie jest tak do końca z tą powtarzalnością, bo w katanie z dżinsu jeszcze nie chodzisz, ale, gdybyś wczytał się w "pewne" tematy, zrozumiałbyś, że NIC nie dzieje się samo i NIC nie dzieje się bez czyjegoś wpływu.

Wielki Kreator czuwa.

nie jest tak do końca z tą powtarzalnością, bo w katanie z dżinsu jeszcze nie chodzisz

Tak nikt nie chodzi , ale za jakiś czas jest bardzo prawdopodobne że ludzie będą chodzić .

Podam taki przykład sięgający moją pamięcią ( mam ponad 40 - ści lat )

Pamiętam za czasów mego liceum była moda na obcisłe spodnie , później weszły chyba " pumpy " takie jak miał Sinndbad .

Natomiast obecnie jest moda na obcisłe identyczne spodnie z przed mniej więcej 30 - lat .

Gość

(Konto usunięte)

Tak nikt nie chodzi , ale za jakiś czas jest bardzo prawdopodobne że ludzie będą chodzić .

Podam taki przykład sięgający moją pamięcią ( mam ponad 40 - ści lat )

Pamiętam za czasów mego liceum była moda na obcisłe spodnie , później weszły chyba " pumpy " takie jak miał Sinndbad .

Natomiast obecnie jest moda na obcisłe identyczne spodnie z przed mniej więcej 30 - lat .

pumpy były chyba wcześniej :) a obcisłe noszą tylko kobiety ale one zawsze muszą mieć "coś", bo inaczej fioła dostają :)

wydawać by się mogło, że moda idzie w parze z "przenoszeniem" tego co jest na rynku, a że pomysłów już brak, to ceni się vintage :)

Te " przenoszenie " to chyba to .

Teraz dopiero zdałem sobie sprawę że świat i ludzie bez zmieniającej się mody ( a w zasadzie powtarzającej się z różnymi kombinacjami ) byłby dziwny i jednolity .

Moda chyba dziś łatwiej się przenosi. Jak wirus - poprzez internet.

Uboczny skutek jest taki, że dzieciarnia w Tokyo czy w Londynie wygląda tak samo.

Za moich czasów była większa różnorodność.

Dziś wszystkie dzieciaki wyglądają jak narysowane przez jednego japońskiego mangowego rysownika.

Ja to nazywam "pokemony".

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.