Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do AKG K240 MKII lub K242HD

panTofeel

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zdecydowany na zakup słuchawek AKG K240 MKII lub K242HD. Głównie ze względu na ich neutralny charakter i bardzo chwaloną przestrzenność.

Kolejnym zakupem ma być wzmacniacz. Zastanawiam się nad hybrydowym DIY, sprzedawanym na Alle za 575zł.

Chciałbym poznać wasze opinie, jak taki zestaw będzie się sprawował. Podobno lampowy charakter wzmaka dobrze sprawdza się ze słuchawkami AKG.

A może polecicie mi jakiś inny do tych słuchawek. Oczywiście za rozsądną cenę. Preferowana muza to głównie rock, folk, alternatywna, również klasyka, jazz, soul.

https://www.audiostereo.pl/topic/93373-wzmacniacz-do-akg-k240-mkii-lub-k242hd/

Witam

Ja mam od jakiegoś czasu AKG K242HD spięte z Pro Ject HeadBox II.

Kupiłem go okazyjnie jako zewnętrzną dziurkę słuchawkową, której nie mam w ogóle w swoim stereo.

Jednak bardzo przyjemnie się zgrywa. Z tym, że tor słuchawkowy jest przeze mnie raczej rzadko używany.

Czytałem dobre opinie o zgraniu tych AKG z niedrogim Holdegronem H1.

W miarę dobrej lampy za 500 pln nie dostaniesz raczej.

pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

dobre opinie o zgraniu tych AKG z niedrogim Holdegronem H1

czytałem że to świetny sprzęt jak za na swoją cenę, chyba zaryzykuję, bo niestety nie mam gdzie sprawdzić.

Naim Healdline

to niestety nie moje progi finansowe, ale dzięki za opinie.

czytałem że to świetny sprzęt jak za na swoją cenę, chyba zaryzykuję, bo niestety nie mam gdzie sprawdzić.

...

Czekam zatem na podzielenie się wrażeniami.

pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Rozważam też opcję zakupu CD Marantz 6004 lub Denon DCD710. Troche to wiecej kosztuje, ale możliwości też są większe. Znaczy można odtwarzać bezpośrednio z płyty CD a także przez gniazdo USB, bez używania kompa, a o to mi chodzi. Ale czy wzmacniacz słuchawkowy w tych urządzeniach jest na tyle dobry i sprawdzi się z tymi słuchawkami?

W Marantz jest wzmacniacz słuchawkowy NJM2068 (co nic mi nie mówi), a w Denonie nie mam pojęcia co jest, jednak opinie czytałem dobre. Co Wy na to?

• 2 miesiące później...

No więc wrócę może do tematu.

Ostatecznie padło na AKG 242HD. A dlatego że MKII produkują w Chinach, a te w Austrii, więc stwierdziłem że trzeba dbać o nasz europejski rynek. Poza tym kolorystycznie te mi bardziej odpowiadają. MKII za tą samą cenę oferują w zestawie 2 kabelki (3 i 5 m) oraz 2 zestawy nauszników. Kusząca oferta jednak zrezygnowałem z niej na rzecz wzbogacenia lokalnego, europejskiego rynku. Słuchawki kupiłem przez internet bez wcześniejszych odsłuchów. Chciałem przed zakupem gdzieś posłuchać jak grają, albo chociaż dotknąć i przymierzyć, jednak po odwiedzeniu kilku sklepów w których rzekomo miały być dostępne, okazało się, że nie ma i ewentualnie mogą sprowadzić. No trudno, trzeba było zaryzykować. Paczka przyszła dosyć szybko, oczywiście od razu odpakowałem i tu pierwsze rozczarowanie - na pudełku napis: MADE IN CHINA :( Na zdjęciach w internecie wyraźnie pokazany jest napis Made in Austria. No cóż, trudno, padłem ofiarą internetowej manipulacji.

Jednak nie ma co panikować, a trzeba posłuchać. Podłączyłem do dziurki we wzmacniaczu stereo, wrzuciłem jedną z moich ulubionych płyt (Santana - Supernatural), słuchawki na głowę, play i ......... własnym uszom nie wierzę. No takiej przestrzeni to ja się nie spodziewałem. Przestrzeń na prawdę zaskakująca. Ale grają z jakimś dziwnym pogłosem, no myślę sobie, chyba muszą się wygrzać. Słucham dalej i nagle olśnienie, przecież nie wyłączyłem kolumn :-D

Wyłączam kolumny, pogłos znika, a z nią cała przestrzeń. Zostają tylko słuchawki. No i też jest dobrze, na opinie jednak chyba trochę za wcześnie, teraz trzeba dokupić wzmacniacz. Nawet najtańszy chyba będzie lepszy od tego wbudowanego w moje klocki.

Udało mi się w końcu upolować wzmacniacz do słuchawek w dosyć dobrej cenie. I jest to Head Box II. Trochę się z nim osłuchałem, głównie z iPoda. Zamówiłem do tego kabelek LOD składany przez Forza AW, no żeby nie było że byle czym spinam. Kabelek kosztował prawie tyle co sam wzmak :/

Pierwszy wniosek jest taki, że potrzebuję lepsze źródło, albo lepszej jakości pliki. Teraz wyłażą wszystkie niedoskonałości zapisu mp3. Oczywiście nie ma wielkiej tragedii. Staram się zapisywać tylko pliki z wysokim 'bitrate'. Zdarza się to dosyć sporadycznie i objawia się "pierdzeniami" (sorry za wyrażenie). Głównie słychać to w niskich oraz wysokich zakresach. A całkowicie znika gdy słucham tego samego z CD.

Drugi wniosek - jak na pierwszy trochę lepszy sprzęt do słuchania, to chyba trafiłem dobrze, basu nie jest za dużo, ale wyraźny, nisko schodzący i dosyć bogaty w sensie muzycznym oczywiście. Średnica lekko wycofana, a góra klarowna i nie drażniąca. Czyli właściwie nie ma się do czego przeczepić. Hurra!!!

Z drugiej strony niczym specjalnym mnie ten zestaw nie zachwycił, no może oprócz jakości dźwięku której w słuchawkach jeszcze nie słyszałem, jako że to mój pierwszy trochę lepszy zestaw.

No i muszę wspomnieć o tym, że czasami słuchałem kilka godzin i nie czułem nadmiaru, przesytu lub zmęczenia, a wręcz przeciwnie, miałem ochotę słuchać dalej, więc ogólnie jest dobrze.

Teraz czas pomyśleć o lepszym źródle, a może trzeba pójść w pliki 'flac', albo dokupić drugi odtwarzacz CD na biurko, a może 2 w jednym, a może jakiś DAC. Trochę za dużo możliwości :)

Pozdrawiam.

A to ciekawe że te słuchawki są jednak produkowane w chinach.. Na fotkach w necie jest napis "Made in austria". Ale w sumie takie mamy czasy, więc można było się tego spodziewać.

Również się przymierzam do zakupu tych sluchawek. Służyły by u mnie w połączeniu ze wzmacniaczem Nad c320bee i cd c542.

Warto zainwestować w wzmacniacz słuchawkowy, czy nie odczuję różnicy między słuchaniem ze wzmacniacza słuchawkowego a nada c320?

Warto zainwestować w wzmacniacz słuchawkowy, czy nie odczuję różnicy między słuchaniem ze wzmacniacza słuchawkowego a nada c320?

Czy odczujesz różnice? Tego nikt poza Tobą nie sprawdzi. Różnica będzie, ale czy warta Twoich pieniędzy, to już Twoje ucho powinno zdecydować ;-)

Nie wiem czy gra byłaby warta świeczki, bo w grę wchodziłby jedynie samodzielnie wykonany wzmak słuchawkowy, klon którychś z uznanych konstrukcji - a przy diy zawsze trzeba poświęcic dużo czasu.. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.