Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer REL vs Velodyne

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Tribul. Temat basu to temat który obserwuje od lat. Po prostu lubię mocną podstawę basową w muzyce. Sub-ów u siebie ćwiczyłem kilka i kilkanaście innych słuchałem "tu i tam". Są lepsze i gorsze. Większość nawet bardzo uznana nadaje się tylko do kina domowego a zupełnie nie nadaje się do stereo. Co więcej większość z tych które moźna uźyć do stereo i tak nie "zszywają się" idealnie z głównymi kolumnami. Tylko te najszybsze robią to poprawnie, a te są drogie. Procesor DSP czyli krótko mówiąc automatyczna korekcja pozwala wpasować się sub-owi w konkretny pokój z uwzględnieniem miejsca. To jest rewelacja i jakość basu po korekcji DSP a przed to ogromna różnica. Po DSP nie ma już powrotu do subów bez DSP. Ale kolega przecież nie musi mieć lepiej. Wolność Panie.... :-)

Przy porównaniu EQ MAX12 i R528 chodzi mi oczywiście o zejście i uderzenie a nie o samą jakość basu.

Kolego Tribul. Temat basu to temat który obserwuje od lat. Po prostu lubię mocną podstawę basową w muzyce. Sub-ów u siebie ćwiczyłem kilka i kilkanaście innych słuchałem "tu i tam". Są lepsze i gorsze. Większość nawet bardzo uznana nadaje się tylko do kina domowego a zupełnie nie nadaje się do stereo. Co więcej większość z tych które moźna uźyć do stereo i tak nie "zszywają się" idealnie z głównymi kolumnami. Tylko te najszybsze robią to poprawnie, a te są drogie. Procesor DSP czyli krótko mówiąc automatyczna korekcja pozwala wpasować się sub-owi w konkretny pokój z uwzględnieniem miejsca. To jest rewelacja i jakość basu po korekcji DSP a przed to ogromna różnica. Po DSP nie ma już powrotu do subów bez DSP. Ale kolega przecież nie musi mieć lepiej. Wolność Panie.... :-)

Sly nie generalizuj, bo takim tokiem to zaraz wyjdzie na to że najtańszy Velo z DSP lepiej zagra od R528 SE np. Znaczna większość właśnie podkreśla przewagę serii T Rela nad serią EQ Velodyne w muzyce ( ceny porównywalne) i z możliwością zszycia się z systemem, więc nie do końca jest tak jak mówisz. Ja się interesuję subami do około 6 tysięcy, nie do 10 :)

Poza tym procesor DSP zawsze można dokupić ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

W DD dodatkowo, analiza DSP obejmuje nie tylko samego suba ale cały system stereo.

Bo sub wysyła sygnały testowe do amplitunera, ten również do kolumn frontowych i dopiero taką całość dolnego zakresu dźwieku mierzy mikrofon i DSP rysuje nam wykres na TV. Na a potem zaczyna się zabawa.

To jakim cudem Rel który nie ma DSP jest uznawany za lepszy od Velodyne pod kątem muzyki? Problemem w Velodyne jest straszny przeskok cenowy, np 12 calowy EQ MAX to 3700, kolejny 12 calowy to SPL ULTRA za 9500zł, nie ma nic pomiędzy.

Nie wiem gdzie to przeczytales, lub w jakim sklepie Ci to powiedziano , ja na kilku forach czytalem o jednym i o drugim( zarowno polskie jak i zagraniczne) , do kilkunastu sklepach dzwonilem gdzie jest sprzedawany jeden jak i drugi, rozmawialem z ludzmi tzw. instalatorami kin dowmowych i w 95 % mowiono mi odwrotnie, ze lepszy jest velodyne tylko ze drozszy i stad tez sie bierze ze czesc osob wybiera Rela. Ja pomimo tego co uslyszalem zdecydowalem sie na odsluchy jednego jak i drugiego i nie zaluje.... uwazam ze obie marki sa fajne ale dla mnie lepszym okazal sie velodyne pomimo ze drozszy, ale nie wymienilbym na Rela ... nie wspomne o latwosci go wkomponowania do systemu .. I trzeba pamietac to co wlasnie instalatorzy mowili mi ze do Rela musi byc odpowiednie pomieszczenie jak i z czego jest zbudowany ( szczegolnie chodzi o bloki i stare kamienice) Rel ma z tym problem. Mysle ze tak jednoznacznie czlowiek rozsadny nie okresli co jest lepsze , jeden i drugi jest fajny i ja tak podchodze do tego tematu. Choc DD jest dla mnie bezkonkurencyjny :-)

Ok rozumiem ale tylko niewielki procent w naszym kraju jest w stanie szarpnąć się na DD :) Ja np nie jestem w stanie się tak szarpnąć ;)Równie dobrze ktoś może przyjść i wyskoczyć z jeszcze czymś zacniejszym niż DD. Jestem ciekaw jak wypada porównanie Velodyne EQMAX 12 z Rel R528, bo seria SPL nie interesuje mnie jak na razie wcale, po prostu jest za droga i tyle :)

Eq max to nie ta polka co Rel serii R, seria R to polka wlasnie SPL, tylko jest niestety drozszy...Eq maxa to mysle ze mozna poronywac do serii T.

Dokladnie tak jak piszesz...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Eq max to nie ta polka co Rel serii R, seria R to polka wlasnie SPL, tylko jest niestety drozszy...Eq maxa to mysle ze mozna poronywac do serii T.

No ale Lolek, ja cały czas pisze o serii Rela T oraz R i o Velodyne serii EQMAX, a wy mi odpowiadacie modelami Seirii SPL ULTRA która mnie nie interesuje w ogóle bo jest zbyt droga a tym bardziej DD, one mogą być super dobre i zmiatać z powierzchni wszystko w koło, nic mi do tego bo to nie mój pułap cenowy. Proszę czytać ze zrozumieniem :)

Więc jeszcze raz, biorąc pod uwagę serię Rela T który nie ma DSP a Velodyne serię EQ MAX który ma DSP, to ten pierwszy według znakomitej większości lepiej wpasowuje się w system i lepiej gra muzykę, jest szybszy i bardziej precyzyjny. Co do mojego pytania EQ MAX12 a Rel R528, to chodzi mi głównie o wrażenia w kinie, który sprawuje się lepiej, schodzi głębiej i z lepszym wykopem.

Suby bez DSP są przewidziane do kina gdzie mogą być skalibrowane przez DSP procesora kinowego.

Do stereo moźna próbować uźyć tylko suba z własnym DSP. REL nie ma? To temu Panu już dziękujemy.

Suby bez DSP są przewidziane do kina gdzie mogą być skalibrowane przez DSP procesora kinowego.

Do stereo moźna próbować uźyć tylko suba z własnym DSP. REL nie ma? To temu Panu już dziękujemy.

Suby REL serii T nie mają DSP a przewidziane są głównie do muzyki ( nawet zalecane jest podpinanie go Speakonem pod terminale głośnikowe a ni pod LFE w ampitunerze)i w tym środowisku sprawdzają się się lepiej od serii EQ MAX z Velodyne. Więc proszę cię nie przesadzaj...

Skoro wiesz lepiej to kup to co uważasz za lepsze. Po co du.. zawracasz? 3 osoby, które testowały suby z DSP piszą tobie jak jest i że sub z kalibracją, a bez to przepaść. Zresztą łatwiej zrozumie to osoba, która miała styczność z akustyką i walczyła z problemami basu w swoim pomieszczeniu odsłuchowym. Ty najwyraźniej nie miałeś takich doświadczeń i nie czujesz tematu. Sądzisz, że kupisz takiego REL-a który nie ma DSP i on super zagra w twoim pokoju. Jeśli masz idealny akustycznie pokój to pewnie zagra dobrze ale nie masz takiego pokoju i wiem to na 100% nawet nie znając ani ciebie ani twojego pokoju. Firma która dziś wypuszcza suba bez DSP naciąga klientów. Kiedyś było to drogie ale dziś to dostępny temat dla wszystkich firm. Być może membrany przetworników w REL-ach są nie podatne na kalibracje albo grozi to im awarią lub nadmiernym zużyciem. Tego nie wiem. Ale wiem jedno....to co już pisałem wiele razy.

Weź na testy i sprawdź sam to może zrozumiesz.

Obecnie każdy sub może mieć DSP :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po co du.. zawracasz?

Po pierwsze to grzeczniej...po drugie nikt nie kazał Ci się tu udzielać i odpowiadać.

Ty najwyraźniej nie miałeś takich doświadczeń i nie czujesz tematu. Sądzisz, że kupisz takiego REL-a który nie ma DSP i on super zagra w twoim pokoju.

Akurat mam co nieco doświadczenia z akustyką i akurat mam Rela który nie ma DSP i gra super w moim pokoju.... tak że nie wiem kto tu nie ma pojęcia, bo o DSP w każdym temacie o subwooferach to ja też mogę pisać...

I czytaj ze zrozumieniem.

No nie bardzo bo nie masz DSP, więc nie masz pojęcia jak działa. Nie wiesz teź co to dobre granie z suba skoro grasz z takiego bez DSP.

Ja używam suba z DSP od 2 lat i wiem jak gra i w czym jest lepszy od tych bez korekcji, których miałem kilka. Wiedzą to teź inne osoby które się tu wypowiadały. Nie bardzo rozumiem po co ktoś zadaje pytanie a i tak wie swoje, a przynajmniej tak mu się wydaje. Masz REL-a to ok. Jesteś zadowolony to super. Ktoś w końcu musi kupować też te sprzęty.

Nie bardzo rozumiem po co ktoś zadaje pytanie a i tak wie swoje, a przynajmniej tak mu się wydaje.

Sly...ja pytałem o to "Co do mojego pytania EQ MAX12 a Rel R528, to chodzi mi głównie o wrażenia w kinie, który sprawuje się lepiej, schodzi głębiej i z lepszym wykopem." Wiec nie potrzebuje odpowiedzi o subach za 10 i 20 tysięcy złotych i ich DSP bo to nie ta półka cenowa.

Ktoś w końcu musi kupować też te sprzęty.

No powiem ci błyszczysz niesamowicie...

No to powiedz mi jakie to suby z DSP, bez basreflexu, na 30cm głośniku, z osobną regulacja dla amplitunera LFE i dla wzmacniacza stereo, nadążające za muzyką do 6 tysięcy bez rabatu. Jak na razie to padały tu same SPL i DD :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Panowie, ja za DD12, który miał rok chyba. W stanie jak ze sklepu, w oryginalnym pudełku, ze wszystkimi akcesoriami dałem 4.5tzł plus mojego poprzedniego wartego około 1.5tzł.

Ostatnio też widziałem DD12 za 7tzł. Warto poszukać.

Patrzcie na to:

http://www.ebay.de/itm/Velodyne-DD-15-Digital-Drive-PLUS-15-Inch-1250-Watt-Subwoofer-/301078502694?pt=Speakers_Subwoofers&hash=item4619ad5d26

Teraz patrzę, że 12 calowy Velodyne z DSP z serii EQ ma detal 3650zł. Czyli faktycznie lekko używany DD12 można będzie trafić za 7-8 tys a on pozamiata każdego Rela i inne suby bez korekcji.

ojj widac, ze jestes zagorzalym fanem velo.... a tak na marginesie rel to sub-bass system a nie subwoofer :)

I tu się zdziwisz bo bardzo się mylisz. Nie jestem fanem żadnej marki, która produkuje subwoofery. U siebie wcale nie używam suba Velodyne choć korzystam z DSP tej firmy. Używam wzmacniacz basowy Velodyne SC-1250 z 7 zakresowym DSP i pasywny sub a właściwie bass generator Wilson Benesch Torus. Uważam, że ten sub jest jeszcze lepszy, a na pewno znacznie szybszy niż jakikolwiek inny sub w tym Velodyne. Ale doceniam jak ważne i skuteczne jest działanie DSP dlatego do tego suba wybrałem nie dedykowany wzmacniacz bez DSP, który Wilson Benesch też oferuje, a właśnie wzmacniacz Velodyne z DSP. Wiem po prostu jak grają suby bez DSP, a jak z korekcją. Niebo a ziemia. Nie wiem natomiast czy można być fanem Velodyne czy Rel-a. Nie ma się czym zachwycać. Sub to sub.

Teraz patrzę, że 12 calowy Velodyne z DSP z serii EQ ma detal 3650zł. Czyli faktycznie lekko używany DD12 można będzie trafić za 7-8 tys a on pozamiata każdego Rela i inne suby bez korekcji.

Sly myślałem że mnie zasypiesz subami o których pisałeś do 6 tysięcy zł a tu nic. Podałeś cenę EQMAX ( którą doskonale znam) który w stereo gra trochę gorzej niż mój T9.

Pytam o porównanie EQMAX12 I R528 bo tego pierwszego łatwiej trafić w salonie i odsłuchać, jednak wcale nie chcę go kupić ( w ostateczności jako drugi wyłącznie pod kino), po prostu chcę mieć wyobrażenie czy R528 schodzi mocniej i czy ma lepsze uderzenie w kinie.

Sly, zawsze do ewentualnego Rela R528 z czasem można dokupić coś takiego

Ukryta Zawartość

Panowie, ja za DD12, który miał rok chyba. W stanie jak ze sklepu, w oryginalnym pudełku, ze wszystkimi akcesoriami dałem 4.5tzł plus mojego poprzedniego wartego około 1.5tzł.

Ostatnio też widziałem DD12 za 7tzł. Warto poszukać.

Patrzcie na to:

Ukryta Zawartość

Powiem Ci fajnie trafiłeś. Ale u nas to istne polowanie tym bardziej za taka cenę, patrzyłem wczoraj i znalazłem jakieś ogłoszenie z czerwca za 13 tysięcy:) Natomiast z zagranicy sprzętu używanego bym raczej nie kupił. Wydając np 7 tysięcy na coś używanego wolałbym mieć trochę gwarancji :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I z takim SMS-1 kaźdy REL zagra duźo lepiej. To jest dobra opcja.

Dokladnie tez sie z tym zgadzam ze bedzie duzo lepiej. Odnosnie uzywanych subow to tez bym nie kupil z zagranicy bo to jednak duze ryzyko kupic uzywany sub ( kilku moich znajomych juz maja z tym zle doswiadczenia ) , chyba ze mialbym taka okazje jak Kolega HQ i bylaby to oferta z Polski to co innego juz bym sie zastanawial :-) Choc jestem zwolennikiem nowych sprzetow nawet jesli jest to o klase nizszy sprzet to jednak wole nowy niz z wyzszej polki uzywany- ale to kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje.

Tribul a odnosnie lepszy -gorszy to mowie kwestia gustu i upodobania, najwazniejsze jest to ze masz Rela i Tobie to pasuje , ja mam Velodyna i tez nie zamienilbym go na Rela serii R pomimo ze byl i jest tanszy jak SPL.. Jedno jest Kolego pewne na 100% bo to kilku instalatorow o tym mi mowilo - Rel ma powazny problem jesli chodzi o akustyke pomieszczenia i naprawde lepiej sprawdzic u siebie w pomieszczeniu niz w ciemno kupic bo mozna sie przejechac... Jesli w salonie gdzie odsluchiwalem Rela gosc latal z nim przez godzine zeby ustawic to juz o czyms swiadczy ze nie jest prosty do ustawienia, co nie zmienia faktu ze i tak wole Rela niz inne marki jesli chodzi o suby , oczywiscie nie wliczajac Velodyna..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A jeśli REL jest tak trudny w ustawieniu, to potwierdza to moją tezę, że tym bardziej potrzebuje on DSP Velodyne. Ten moduł SMS-1 okazuje się niezbędny.

Znam kilka przykladow , ktore mi opowiadano gdzie byl bardzo duzy problem ale np dwa przypadki byly w kamienicach ( jeden w Warszawie ,a drugi w Łodzi ) w obu przypadkach inastalator mowil Kupujacemu ze jesli kamienica to moze byc problem z ustawieniem suba i szkoda kasy , bo tanszy sub zagra lepiej jak ten drozszy REl .. w obu przypadkach klienci nie posluchali sie i jeden kupil T9 a drugi R -528. W obu przypadkach zostaly wymienione suby na velodyna i problem znikl .. Instalator nie bawil sie w usatwienia suba powiedzmy godzine tylko spedzil tam dobre pol dnia i efekt byl mizerny... Ale mysle ze jesli jest to blok i nowe budownictwo ( a nie plyta) lub nowy dom to na pewno jest prosciej usawic aczkolwiek i tak to bedzie trudniej niz w przypadku velodyna//

Gość Gość

(Konto usunięte)

Powiem Ci fajnie trafiłeś. Ale u nas to istne polowanie tym bardziej za taka cenę, patrzyłem wczoraj i znalazłem jakieś ogłoszenie z czerwca za 13 tysięcy:) Natomiast z zagranicy sprzętu używanego bym raczej nie kupił. Wydając np 7 tysięcy na coś używanego wolałbym mieć trochę gwarancji :)

No ja miałem to szczęście,że w tej cenie sprzedający mi przywiózł suba do mnie do domu i poczekał aż go uruchomię i sprawdzę.

Pełny komfort.

Jesli w salonie gdzie odsluchiwalem Rela gosc latal z nim przez godzine zeby ustawic

i po co ?? powinien postawic suba tam gdzie siedzi i potem pohasac na czworaka tak jest o wiele wygodniej :)

a czy ktos z was sluchal SVS ?

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

i po co ?? powinien postawic suba tam gdzie siedzi i potem pohasac na czworaka tak jest o wiele wygodniej :)

a czy ktos z was sluchal SVS ?

Witam on nie robil przy mnie tego , tylko jak chcialem przestawic to nie pozwolil mi, bo wlasnie stwierdzil ze drugiej godziny juz nie zniesie zeby ustawic :-) nadmienie ze byl to pokoj taki dosyc przystosowany do odsluchow...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.