Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście cyfrowe S/PDIF oraz OPTICAL TOSLINK

zurek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie...Mam nie mały problem to tez pisze w tym dziale bo może mi pomożecie? :-)

A mianowicie mam przetwornik A/C który składa się z przetwornika PCM1804 oraz z nadajnika DIT4096... wyjście z nadajnika DIT4096 jest symetryczne więc na wyjściu cyfrowym RCA S/PDIF jest transformator separujący... i teraz zaczyna się mój problem... jak dodać do tego wyjście optyczne-nadajnik Toslink TOTX177 ? Chciałbym to tak podłączyć aby działały równocześnie wyjście S/PDIF RCA oraz optyczne Toslink...

dołączam schemat na którym jest tylko nadajnik DIT4096...sam dodałem wyjście optyczne do wyjścia RCA S/PDIF lecz nie wiem czy to dobrze zrobiłem... :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W życiu piękne są tylko chwile...

Witam. Wystarczy dodać dławik i jeszcze dobry kond np tantal bo nadajnik lubi "siać" na prawo i lewo:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TOTX177 - Pin Connection:

1. GND

2. Vcc

3. Input

Na Twoim schemacie jest zle zaznaczone nr nóżek 1 i 3.

tak masz racje... walnąłem sie z numeracją nózek... wielkie dzięki Panowie...

Witam. Wystarczy dodać dławik i jeszcze dobry kond np tantal bo nadajnik lubi "siać" na prawo i lewo:)

a ten kondensator 0.1uF to zostawić czy wywalić? i tylko sam tantal zostawić? jak coś to zamiast tantala zastosuje polipropylenowy taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ten kondensator 0.1uF to zostawić czy wywalić? i tylko sam tantal zostawić? jak coś to zamiast tantala zastosuje polipropylenowy taki :

Ukryta Zawartość

Bez przesady z tym Mundorfem :) , dobry ceramik X7R + tantal w zupełności wystarczy.

Ukryta Zawartość

a ten dławik 10uH to jest po to aby wytłumić dodatkowo pulsacje napięcia stałego ?

taki będzie ok ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ten dławik 10uH to jest po to aby wytłumić dodatkowo pulsacje napięcia stałego ?

taki będzie ok ?

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak. Dławik może być mniejszy , ten jest na dość duży prąd (2A), ale można go użyć.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem nie, ale zawsze można dać dwie bramki 74HCU04 , ale to według mnie przesada, poza tym lepiej obejrzeć na oscyloskopie kształt sygnału i dopiero potem szukać innych rozwiązań jeśli coś będzie nie tak.

Popatrzcie tu:

Ukryta Zawartość

post-7066-0-30269800-1334519216_thumb.jpg

post-7066-0-41054500-1334519226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popatrzcie tu:

Ukryta Zawartość

Celem tego ustrojstwa jest przejście z coax na opt i przesłanie sygnału na jakąś większą odległość użyte bramki regenerują sygnał, gdzie pierwsza bramka działa jako wzmacniacz. Ma to swoje uzasadnienie bo nie wiadomo jak zachowa się nadajnik włączony bezpośrednio do gniazda coax. Co innego u autora wątku, nie ma co regenerować bo pewnie gniazda coax i opt będą w urządzeniu. Choć tak jak pisałem bramki można dać

Ukryta Zawartość

Celem tego ustrojstwa jest przejście z coax na opt i przesłanie sygnału na jakąś większą odległość użyte bramki regenerują sygnał, gdzie pierwsza bramka działa jako wzmacniacz. Ma to swoje uzasadnienie bo nie wiadomo jak zachowa się nadajnik włączony bezpośrednio do gniazda coax

Poziom sygnału coaxialnego p-p to zazwyczaj 0,5 V , obecność wzmacniacza to dostosowanie sygnału do poziomów logicznych bramek .

Z tym dostosowaniem to tak nie do końca, a co w wypadku obecności sygnałów odbitych w kablu (niedopasowanie impedancji), one też zostaną wzmocnione do poziomów, które następna bramka może odczytywać jako poziomy użyteczne, czasem lepsze może być wrogiem dobrego. Najlepiej zrobić wersję jak na pierwszym poście + dławik , 100n X7R ceramik, tantal 1u.

Z tym dostosowaniem to tak nie do końca, a co w wypadku obecności sygnałów odbitych w kablu (niedopasowanie impedancji), one też zostaną wzmocnione do poziomów, które następna bramka może odczytywać jako poziomy użyteczne, czasem lepsze może być wrogiem dobrego.

Transmiter zawiera w sobie bramkę logiczna , zatem dla prawidłowego wysterowania transmitera wymagane są takie poziomy sygnałów . Sama transmisja coaxialna nie dysponuje takimi poziomami .

hmmm... to jak dawać tą bramkę 74HCU04 czy nie?

a to co zaznaczyłem na schemacie to co to jest ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm... to jak dawać tą bramkę 74HCU04 czy nie?

a to co zaznaczyłem na schemacie to co to jest ?

To co jest to reszta nie używanych bramek z wejściami zwartymi do masy to normalna praktyka , zawsze się tak robi, bo nie mogą "wisieć w powietrzu"

Na początek bramek nie dawaj zresztą tak jak pisałem.

Dobra , ale wracając do tematu, autor nie potrzebuje niczego dopasowywać bo to logika TTL. Poziom SPDIF będzie dopiero na wyjściu trafa po stronie wtórnej

właśnie... ja niczego nie potrzebuję dopasowywać bo wyjście jest bezpośrednio z nadajnika DIT4096 a nie z wyjścia S/PDIF...

tutaj macie dla przykładu układ karty dzwiękowej na układzie PCM 2902 z USB na OPTYKA TOSLINK...spójrzcie na podłączecie TOSLINK TOTX173...

troche rózni się od TOTX177 ma o jedną mniej nóżkę... choć tu nie ma dławika 10uH

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie... ja niczego nie potrzebuję dopasowywać bo wyjście jest bezpośrednio z nadajnika DIT4096 a nie z wyjścia S/PDIF...

Dokladnie to jest wyjscie S/PDIF tylko na poziomie logicznym TTL .

Z niego tworzysz transmisję coaxialną ( przewodową ) lub za pośrednictwem transmitera światłowodową .

ok. kapuje..... a co do tej bramki 74HCU04 to znaczy ze jest w niej 6 takich samych bramek logicznych z czego 4 są nie używane i zwarte do masy... dobrze rozumuje? dotyczy to tego układu z AVT... tak tylko pytam się z ciekawości...

Można nie dawać dławika, można też i bez tego tantala, ale w moim MSS takie uproszczone zasilanie powodowało trzaski, nawet zrywało transmisję.

Masz rację , to chyba zbędna asceza, wypada jedynie dodać o minimalnej odległości tych elementów od transmitera . Wprawdzie nikt tego dokładnie nie określa , ale użycie kondensatorów w "bezpośrednim sąsiedztwie " transmitera jest wystarczająca przesłanką.

Dokladnie to jest wyjscie S/PDIF tylko na poziomie logicznym TTL .

Z niego tworzysz transmisję coaxialną ( przewodową ) lub za pośrednictwem transmitera światłowodową .

tak wiem ze wyjście z nadajnika DIT4096 jest to S/PDIF...tylko w poprzedniej odpowiedzi miałem na myśli ze nie pobieram sygnału ze S/PDIF RCA COAX tylko bezpośrednio ze S/PDIF DIT 4096

ok. kapuje..... a co do tej bramki 74HCU04 to znaczy ze jest w niej 6 takich samych bramek logicznych z czego 4 są nie używane i zwarte do masy... dobrze rozumuje? dotyczy to tego układu z AVT... tak tylko pytam się z ciekawości...

Dokładnie tak jest

Krzych 2

U mnie na schemacie przetwornika kondensator 10nF oraz rezystor R300ohm jest dany w obwód wyjściowy Tx-...

a w nocie katalogowej te elementy sa dane w obwód Tx+....

czy te elementy mozna dac obojetnie jeden lub w drugi obwód ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy te elementy mozna dac obojetnie jeden lub w drugi obwód ?

Ale to jest jeden obwód ;-) , pojemność , rezystancja i uzwojenie pierwotne trafka stanowią połączenie szeregowe , gdzie kolejność łączenia elementów nie odgrywa roli .

ok... to teraz pytanie z innej beczki... acz moze i z tej samej :-)

chciałbym dołaczyć do tego jeszcze jeden transformator a mianowicie na wyjście symetryczne AES/EBU... i czy to nie będzie zbyt duże obciążenie dla nadajnika DIT4096 ?

ok... to teraz pytanie z innej beczki... acz moze i z tej samej :-)

chciałbym dołaczyć do tego jeszcze jeden transformator a mianowicie na wyjście symetryczne AES/EBU... i czy to nie będzie zbyt duże obciążenie dla nadajnika DIT4096 ?

* +

* -

* 0

Nie ma pojęcia , ale chyba bez rozbudowy układu się nie obędzie .

Kolejne wyjście ( trafo ) dołącz poprzez układ 3-5 równoległych bramek np HC 04 których wejścia możesz połaczyć przez kolejna bramkę będąca, składowa tej samej kości, do wyjścia TX +. Schemat wyprowadzeń masz w linku z AVT.

DIT4096 to kostka stworzona między innymi w celu wykonania takiego wyjścia stąd sygnały Tx+ i Tx- . Transformator musi być o przekładni 1:1 zresztą załączam schemat z noty katalogowej. Niestety kość będzie zbyt obciążona i do wykonania wyjścia coax będzie potrzebny bufor na bramkach 74HCU04. Polecam poczytać artykuł myślę , że wiele wyjaśni

Ukryta Zawartość

PS

Na schemacie jest błąd podano 10pF, a na pewno ma być 10n

post-9598-0-86777700-1334610817_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.