Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz lampowy MM

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem forum czy jest jakiś watek na temat pre lampowych. I znalazłem! Sam rozpoczałem ten w 2012 r.:)))) Skleroza! ale o co chodzi. jestem po miłej rozmowie z Konstruktorem pre Phoenix-Audio. Dowiedziałem się o nowym produkcie i chyba chodzi o ten, który odnalazłem na popularnym portalu na "o":) Może ktoś słuchał, bo kilka takich już jest u ludzi... Może ktoś porównywał ze starym Phoenixem (Hiraga). Opis z ogłoszenia (ktoś sprzedaje używkę za 2.500):

"Wybitny Przedwzmacniacz lampowy gramofonowy w pełnej klasie A bez sprzężenia zwrotnego PHOENIX AUDIO. Konstruktorem jest niezwykle doświadczona osoba - pasjonat , który spędził lata aby osiągnąć tak prawdziwe , eteryczne i analogowe lampowe brzmienie.

Przedwzmacniacz wykonany jest na dobieranych i mierzonych elementach, lutowany tak jak przystało na sprzęt klasy HiGH-END za "bajońskie kwoty" techniką przestrzenną. Nie ma tutaj żadnych płytek drukowanych, czy innych nie potrzebnych elementów , które powodowałyby zakłócenia w przekazie jak najwierniejszego dźwięku. Układ oparty o 4 lampy: 3xECC83 oraz lampę prostowniczą wraz z dławikiem . Jest to konstrukcja przewyższająca legendarną HIRAGĘ i jest to dwupunkt! Tylko UNISON RESEARCH I AUDIO NOTE bazują na podobnej technologii. Całość jest dobierana i lutowana pod kątem brzmienia i jakości. Połączenia realizowane za pomocą cyny mundorf ze srebrem , dobre okablowanie i idealnie dobrane lampy wraz z dokładnym pomierzeniem. Przedwzmacniacz pracuje ze wszystkimi wkładkami MM oraz wysokonapięciowymi MC. Sprawdzałem obydwie i gra obłędnie! Jest to najczystsza pełna lampowa konstrukcja KLASA A, a nie pseudo lampowy preamp gramofonowy gdzie chodzi o wygląd a nie brzmienie. Zewnętrznie przedwzmacniacz prezentuje się bardzo dostojnie i estetycznie . Front to egzotyczne olejowane drewno amazak! Jakośc wykonania stoi na najwyższym poziomie i śmiało może konkurować i wygrywać z seryjnymi sklepowymi konstrukcjami! Brzmienie:

Układ dopracowywany przez lata. Dźwięk niczym nie podbarwiony , niezwykle szczegółowy, przepiękna scena muzyczna. Tam gdzie ma być trąbka i perkusja oraz gitara - tam pojawiają się te instrumenty. Dźwięk naprawdę odkleja się od kolumn. Nic nie jest wymuszone. Nawet porysowane płyty grają bardzo przyjemnie. Sam prywatnie użytkuje dokładnie taki sam przedwzmacniacz , wraz z gronem innych osób - którzy potracili tysiące złotych na szukanie tego idealnego brzmienia. Gorąco zapraszam na odsłuch - jak raz posłuchasz - zobaczysz co znaczy prawdziwy analog! Dla ludzi, którzy nie znają brzmienia powiem tylko , że nic ze współczesnego sprzętu do około 10.000 złotych tak nie zagra! Ja po usłyszeniu dokładnie takiego samego Przedwzmacniacza - zaprzestałem już wydawać pieniądze i robić setki kilometrów w pogoni za idealnym analogowym brzmieniem czarnej płyt."

Do ogłoszenia dołączone jest zdjęcie rozbierane. Możę ktoś coś na ten temat? Jak na razie Phoenix mi odpowiada ale kusi, kusi:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

"Wybitny Przedwzmacniacz lampowy gramofonowy w pełnej klasie A bez sprzężenia zwrotnego PHOENIX AUDIO. Konstruktorem jest niezwykle doświadczona osoba - pasjonat , który spędził lata aby osiągnąć tak prawdziwe , eteryczne i analogowe lampowe brzmienie.

Przedwzmacniacz wykonany jest na dobieranych i mierzonych elementach, lutowany tak jak przystało na sprzęt klasy HiGH-END za "bajońskie kwoty" techniką przestrzenną. Nie ma tutaj żadnych płytek drukowanych, czy innych nie potrzebnych elementów , które powodowałyby zakłócenia w przekazie jak najwierniejszego dźwięku. Układ oparty o 4 lampy: 3xECC83 oraz lampę prostowniczą wraz z dławikiem . Jest to konstrukcja przewyższająca legendarną HIRAGĘ i jest to dwupunkt! Tylko UNISON RESEARCH I AUDIO NOTE bazują na podobnej technologii. Całość jest dobierana i lutowana pod kątem brzmienia i jakości. Połączenia realizowane za pomocą cyny mundorf ze srebrem , dobre okablowanie i idealnie dobrane lampy wraz z dokładnym pomierzeniem. ...

Mały błąd odnośnie powyższego:

post-3254-0-54240700-1473080032_thumb.jpg

Tak się nie łączy styku neutralnego gniazda sieciowego z metalową obudową. A już na pewno nie, w urządzeniach oferowanych do sprzedaży.

GM

Przedwzmacniacz wykonany jest na dobieranych i mierzonych elementach, lutowany tak jak przystało na sprzęt klasy HiGH-END za "bajońskie kwoty" techniką przestrzenną. Nie ma tutaj żadnych płytek drukowanych, czy innych nie potrzebnych elementów , które powodowałyby zakłócenia w przekazie jak najwierniejszego dźwięku. Układ oparty o 4 lampy: 3xECC83 oraz lampę prostowniczą wraz z dławikiem . Jest to konstrukcja przewyższająca legendarną HIRAGĘ i jest to dwupunkt! Tylko UNISON RESEARCH I AUDIO NOTE bazują na podobnej technologii. Całość jest dobierana i lutowana pod kątem brzmienia i jakości. Połączenia realizowane za pomocą cyny mundorf ze srebrem , dobre okablowanie i idealnie dobrane lampy wraz z dokładnym pomierzeniem. Przedwzmacniacz pracuje ze wszystkimi wkładkami MM oraz wysokonapięciowymi MC. Sprawdzałem obydwie i gra obłędnie! Jest to najczystsza pełna lampowa konstrukcja KLASA A, a nie pseudo lampowy preamp gramofonowy gdzie chodzi o wygląd a nie brzmienie. Zewnętrznie przedwzmacniacz prezentuje się bardzo dostojnie i estetycznie . Front to egzotyczne olejowane drewno amazak! Jakośc wykonania stoi na najwyższym poziomie i śmiało może akonkurować i wygrywać z seryjnymi sklepowymi konstrukcjami! Brzmienie:

No bez przesady, miałem go u siebie gra całkiem fajnie ale żeby porównywać z konstrukcjami za 10kzł i nazywać go wybitnym to małe nadużycie. Ot gra tak jak Hiraga.

A co to znaczy przedwzmacniacz w klasie "A" może wyjaśnisz bo ja pierwszy raz o taki czytam. Wzmacniacz w klasie "A" to tak takie i o takich słyszałem :)

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

@maciek1

Skąd jesteś? Mam taki przedwzmacniacz obecnie i mogę coś pomóc może.

edit.

Chyba jednak chodzi o inny wzmacniacz.

Ja mam tego poniżej:

kręcąc scroll'em można obejrzeć rozbierane zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co to znaczy przedwzmacniacz w klasie "A" może wyjaśnisz bo ja pierwszy raz o taki czytam.

To nie cytat "ze mnie", tylko z oferty, na którą się natknąłem, więc wybacz, ale nie podejme się wyjasnień:)

Chyba jednak chodzi o inny wzmacniacz.

Tak, chodzi o inny przedwzmacniacz. Tego Phoenixa ja mam także i Zewnętrznie sa identyczne. Ale dzięki za ofertę pomocy.

Mały błąd odnośnie powyższego:

Ukryta Zawartość

Tak się nie łączy styku neutralnego gniazda sieciowego z metalową obudową. A już na pewno nie, w urządzeniach oferowanych do sprzedaży.

GM

Nie jest to czasami uziemienie?

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie jest to czasami uziemienie?

Nie wiadomo. To jest połączenie styku N w gnieździe sieciowym z obudową urządzenia. Czy jest to uziemienie czy zerowanie, to zależy od rodzaju sieci energetycznej w miejscu podłączenia tego urządzenia. W ściennym gnieździe sieciowym kołek/bolec ochronny może być podłączony do "zerowej" fazy i wtedy będzie zerowanie, lub do uziemienia i wtedy będzie to uziemienie.

Do podłączenia styku N gniazda w urządzeniu z jego metalową obudową, należy wykorzystać osobny zacisk połączony w sposób trwały z obudową i przeznaczony TYLKO do tego celu. Ponadto, przewód łączący styk N gniazda z tym zaciskiem powinien być tak długi, aby w przypadku wyrwania gniazda z obudowy, styk N był nadal podłączony do obudowy.

GM

A jeżeli jest tak jak jest, to w czym to przeszkadza lub czym to grozi? Brumienie, kopanie itp.? Wszystko jedno, czy w gnieździe sieci elektrycznej jest zerowanie czy uziemnie lub jego brak?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A jeżeli jest tak jak jest, to w czym to przeszkadza lub czym to grozi? Brumienie, kopanie itp.? Wszystko jedno, czy w gnieździe sieci elektrycznej jest zerowanie czy uziemnie lub jego brak?

Nieważne czym grozi. Podłączenie styku neutralnego/ochronnego gniazda sieciowego z obudową jest wykonanie źle, niepoprawnie i niezgodnie z obowiązującymi przepisami, więc na tym temat należy zakończyć bez dalszych dywagacji.

Nie wiadomo. To jest połączenie styku N w gnieździe sieciowym z obudową urządzenia. Czy jest to uziemienie czy zerowanie, to zależy od rodzaju sieci energetycznej w miejscu podłączenia tego urządzenia. W ściennym gnieździe sieciowym kołek/bolec ochronny może być podłączony do "zerowej" fazy i wtedy będzie zerowanie, lub do uziemienia i wtedy będzie to uziemienie.

Do podłączenia styku N gniazda w urządzeniu z jego metalową obudową, należy wykorzystać osobny zacisk połączony w sposób trwały z obudową i przeznaczony TYLKO do tego celu. Ponadto, przewód łączący styk N gniazda z tym zaciskiem powinien być tak długi, aby w przypadku wyrwania gniazda z obudowy, styk N był nadal podłączony do obudowy.

I przepraszam za pomyłkę oraz ew. wprowadzenie w błąd.

Ten styk nie jest oznaczony literą N, tylko symbolem uziemienia lub literą E i nie jest to styk neutralny. To jest styk ochronny. Reszta pozostaje bez zmian.

GM

to jest forum audiofilskie i każdy tu mądrzejszy od radia.

Wszystkie normy,przepisy i zasady bezpieczeństwa prawdziwy audiofil ma głęboko w d....... no w głębokim poważaniu.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Ponadto, przewód łączący styk N gniazda z tym zaciskiem powinien być tak długi, aby w przypadku wyrwania gniazda z obudowy, styk N był nadal podłączony do obudowy.

Teoretycznie ale i praktycznie może zdarzyć się tak, że mój pies o potężnym pysku złapie w zęby przedwzmacniacz i tym samym wyrwie gniazdo z obudowy pre a następnie pobiegnie na podwórko to rozumiem, że w obudowie przedwzmacniacza musi być szpula samorozwijającego się przewodu łączącego styk ochronny z obudową. Ile ma być tego przewodu gdy działka ma 20 arów ?

Do podobnych idiotyzmów przyzwyczaiłem się już bo trochę lat żyję ale nadal mam nadzieję, że zdrowy rozsądek kiedyś wygra nad wszechwładną głupotą.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Do podobnych idiotyzmów przyzwyczaiłem się już bo trochę lat żyję ale nadal mam nadzieję, że zdrowy rozsądek kiedyś wygra nad wszechwładną głupotą.

Masz rację. Powinienem zatem napisać tak:

„Długość przewodu ochronnego, znajdującego się we wnętrzu urządzenia i łączącego styk ochronny gniazda sieciowego z metalową obudową urządzenia, powinna być tak dobrana, aby:

- w razie przypadkowego wyrwania gniazda z obudowy,

- w razie umyślnego wyrwania gniazda z obudowy,

- w razie celowego demontażu gniazda,

- w razie przypadkowego demontażu gniazda,

przy jednoczesnym zachowaniu połączeń styków fazowego i neutralnego tegoż gniazda z obwodami urządzenia, połączenie styku ochronnego gniazda z obudową urządzenia, pozostało nienaruszone.”

I tak powinno być, bez względu na to, czy wtyk sieciowy na drugim końcu kabla zasilającego jest lub nie jest w danym momencie czasoprzestrzeni wetknięty do gniazda sieciowego, zamontowanego w ścianie pomalowanej wywaloną w kosmos farbą reklamowaną przez mistrza kuchni.

A, że czasami tak nie jest, to jest jak najbardziej prawidłowe.

GM

Nieważne czym grozi. Podłączenie styku neutralnego/ochronnego gniazda sieciowego z obudową jest wykonanie źle, niepoprawnie i niezgodnie z obowiązującymi przepisami, więc na tym temat należy zakończyć bez dalszych dywagacji.

I przepraszam za pomyłkę oraz ew. wprowadzenie w błąd.

Ten styk nie jest oznaczony literą N, tylko symbolem uziemienia lub literą E i nie jest to styk neutralny. To jest styk ochronny. Reszta pozostaje bez zmian.

GM

No to jak to wreszcie jest?

Łączy się uziemienie z gniazda z obudową czy nie?

Nieważne czy kabelek za długi czy za krótki.

Z postów wynika że nie można.

Mylicie też uziemienie z "0".

Z tego co ja wiem, to obudowa powinna być połączona z uziemieniem w gnieździe urządzenia. Oczywiście poprawnie.

Przeczytaj co wcześniej napisałeś, bo takie odpowiedzi mogą komuś zaszkodzić, śmiertelnie zaszkodzić.

takie odpowiedzi mogą komuś zaszkodzić, śmiertelnie zaszkodzić.

takie odpowiedzi mogą komuś zaszkodzić, śmiertelnie zaszkodzić.

A ponoć "nieważne czym grozi"... "Śmiertelnie zaszkodzić" to jednak cokolwiek ważne. A tak w ogóle, to ktoś tego jeszcze słuchał, porównywał?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No to jak to wreszcie jest?

Łączy się uziemienie z gniazda z obudową czy nie?

Jest tak, że styk ochronny gniazda sieciowego zabudowanego w urządzeniu, łączy się w sposób trwały z metalową obudową urządzenia. Czy styk ochronny tego gniazda pełni rolę uziemienia czy zerowania, to zależy od rodzaju sieci energetycznej jaka jest w gniazdku sieciowym w ścianie.

Patrz wyżej i powtórnie powtórzę:

„Czy jest to uziemienie czy zerowanie, to zależy od rodzaju sieci energetycznej w miejscu podłączenia tego urządzenia. W ściennym gnieździe sieciowym kołek/bolec ochronny może być podłączony do "zerowej" fazy i wtedy będzie zerowanie, lub do uziemienia i wtedy będzie to uziemienie.”

Metalowej obudowy urządzenia podłączonego jak opisałem, nie uziemia i nie zeruje się dodatkowo i osobnym przewodem.

Z postów wynika że nie można.

Na pewno? Wskaż cytatem, że nie można.

Mylicie też uziemienie z "0".

Nie mylicie. Czytajcie to jeszcze raz:

„Czy jest to uziemienie czy zerowanie, to zależy od rodzaju sieci energetycznej w miejscu podłączenia tego urządzenia. W ściennym gnieździe sieciowym kołek/bolec ochronny może być podłączony do "zerowej" fazy i wtedy będzie zerowanie, lub do uziemienia i wtedy będzie to uziemienie.”

Z tego co ja wiem, to obudowa powinna być połączona z uziemieniem w gnieździe urządzenia. Oczywiście poprawnie.

Nie z uziemieniem tylko ze stykiem ochronnym gniazda sieciowego w urządzeniu. Funkcja styku ochronnego, zerowanie lub uziemienie, jest określona rodzajem sieci energetycznej w lokalu. O czym już tu napisałem dwukrotnie.

Przeczytaj co wcześniej napisałeś, bo takie odpowiedzi mogą komuś zaszkodzić, śmiertelnie zaszkodzić.

Przeczytaj uważnie oraz wszystko co napisałem i nie grożę odpowiedziami w sposób śmiertelny oczywiście.

Z mojej strony EOT, bo nic więcej nie jestem w stanie w temacie napisać, no chyba, że popełniłem gdzieś błąd, wtedy się poprawię.

GM

Odnośnie przywołanego pre phono Phoenix Audio to połączenie styku neutralnego gniazda IEC z metalową obudową urządzenia jest jak najbardziej prawidłowe i w taki sposób występuje w wielu przedwzmacniaczach zarówno pre phono jak i pre line wielu znanych i mniej znanych firm. Niektóre firmy sprzedają te urządzenia w formie kitu do składania jak w przypadku Audio Note (L3 pre phono) czy np. Botllehead.

Na zdjęciach poniżej tylko dwa przykłady Audio Note i Transcendent bo więcej nie mam czasu szukać. Akurat zdjęcia w takim ujęciu aby było widoczne gniazdo i połączenie styku ochronnego z obudową metalową nie łatwo jest znaleźć ale zapewniam, że widziałem ich w przeszłości sporo i wszędzie jest podobnie. Masa pre przeważnie połączona do punktu wspólnej masy za pomocą rezystora i równoległego kondensatora jako antidotum na efekty związane z pętlą masy. Do tego samego punktu wspólnej masy połączony jest styk ochronny z gniazda. Widać wyraźnie na każdym zdjęciu. Urządzenia sprzedawane na cały świat i jakoś nikt nie protestuje.

Ponadto przypominam, że jest to wątek Przedwzmacniacz lampowy MM a nie "sposoby ochrony przeciwporażeniowej" więc skupmy się na temacie.

Ukryta Zawartość

post-31341-0-56916400-1473263808_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wbrew pozorom przypadkowo wywołana dyskusja o prawidłowym prowadzeniu uziemienia lub zera jest ok i w temacie, choć mijak nie wiem jak ma sie brzmienie tego "nowego" do Hiragi. Przypomne - mam Hirage PhoenixAudio, a celuje w ten "nowy". Koniec konców i tak przyjdzie odsłuchać, ale czy ostrzyć sobie apetyt, czy raczej spokojnie - to chciałbym wiedziec:)

Odnośnie przywołanego pre phono Phoenix Audio to połączenie styku neutralnego gniazda IEC z metalową obudową urządzenia jest jak najbardziej prawidłowe i w taki sposób występuje w wielu przedwzmacniaczach zarówno pre phono jak i pre line wielu znanych i mniej znanych firm. Niektóre firmy sprzedają te urządzenia w formie kitu do składania jak w przypadku Audio Note (L3 pre phono) czy np. Botllehead.

Na zdjęciach poniżej tylko dwa przykłady Audio Note i Transcendent bo więcej nie mam czasu szukać. Akurat zdjęcia w takim ujęciu aby było widoczne gniazdo i połączenie styku ochronnego z obudową metalową nie łatwo jest znaleźć ale zapewniam, że widziałem ich w przeszłości sporo i wszędzie jest podobnie. Masa pre przeważnie połączona do punktu wspólnej masy za pomocą rezystora i równoległego kondensatora jako antidotum na efekty związane z pętlą masy. Do tego samego punktu wspólnej masy połączony jest styk ochronny z gniazda. Widać wyraźnie na każdym zdjęciu. Urządzenia sprzedawane na cały świat i jakoś nikt nie protestuje.

Ponadto przypominam, że jest to wątek Przedwzmacniacz lampowy MM a nie "sposoby ochrony przeciwporażeniowej" więc skupmy się na temacie.

Dzięki za wsparcie :)

Niestety nie do wszystkich to dociera.

• 1 miesiąc później...

Maciek,dowiedziałeś sie coś na temat nowego phoenixa? Jak dotąd ,chyba nikt go nie słuchał.Od miesiąca szukam na forach opini,i nic .Lepiej dyskutować o uziemieniu.

Jak masz problem to mogę Ci użyczyc klon Conrad Johnson(modyfikowany) RIAA +/- 0,25dB

dla mnie wzorzec ,Używam od czasu do czasu do celów porównawczych.

Wkladki MM 52dB(1,25V/output 680ohm)

Pozdro,

Tad

Niestety, żadnych wieści na temat tego nowego Phoenixa nie mam... Ale skoro pracujesz w Łodzi, to konstruktor mieszka na Retkinii i jest otwarty na kontakt. Może warto wpaść, posłuchać i pogadać?

Rzeczywiście sympatyczny gość.Zamowiłem ale na lampach ECL86,posłucham i jak mi nie podejdzie nie muszę brać. Pan Krzysztof nie będzie miał problemu .Mogę posłuchać jak gra w jego torze.Rozmawiałem z nim 30 min.

Rzeczywiście sympatyczny gość.Zamowiłem ale na lampach ECL86,posłucham i jak mi nie podejdzie nie muszę brać. Pan Krzysztof nie będzie miał problemu .Mogę posłuchać jak gra w jego torze.Rozmawiałem z nim 30 min.

No to super. ten, którego posłuchasz, to ta nowa wersja, czy modyfikacja pierwszego Phoenixa na bazie Hiragi? Oczywiście proszę porównaj obie wersje na miejscu jak znajdziesz czas. Pozdrawiam!

Przepraszam,ECC83 to ta nowa wersja,układ oparty na 5 lampach.

Przepraszam,ECC83 to ta nowa wersja,układ oparty na 5 lampach.Condensatory papierowo olejowe ,gra podobno super analogowo -posłuchamy ,zobaczymy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.