Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm. DIY czy markowy leciwy wzm z allegro-maleńki budżet

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie drogich Diy-owców

Jak w temacie; czy da się z maleńkie pieniądze max 700zł zlecić budowę wzmacniacza stereo, który będzie śmiałą alternatywą dla markowych wzmacniaczy słynnych producentów?

Mam na myśli oczywiście tylko brzmienie-aspekt wizualny mnie nie interesuje.

Wiem, że czasem Diy nie jest tanie, ale jednak czasem duużo taniej można zrobić coś, co zagra równie dobrze jak sprzęt dużo droższy

Sam skleciłem sobie suba i stąd ten wniosek, jednakże nie wiem czy rzecz ma się podobnie z elektroniką.

Wzmacniacz ma napędzać kolumny 2.5 drogi na przetwornikach AWX czyli kopie FX300

Pozdrawiam

dokładnie za 700 to ledwie PCB zrobisz i to bardzo proste ... :)

Kup se coś za te pieniądze na allegro dość dużo można za to kupić - dobrego jak sie trafi

Przy okazji unikać handlarzy - grzebalców - szrociarzy

Jeśli idzie o zlecenie budowy to ciężko będzie , jedynie co mi do głowy przychodzi to np. Gainklon zmontowany w gotowjej obudowie po wzmacniaczu przez jakiegoś kolege elektronika , może wyjść nawet taniej ale czy warto wydawać kase na coś takiego ?

Generalnie jest to najtańszy sposób na DIY , kupić uszkodzony wzmacniacz i wmontować do niego inną elektronike .

Można też wykonać własną wersje Musical Fidelity A1 ale w tym przypadku trudniej dopasować trafo z odzysku , za to jakość dzwięku już niezła.

Z drugiej strony za 700zł można upolować coś gotowego z używanego sprzętu , może nawet jakąś lampke.

Wszystko zależy od tego w jaki poziom dzwiekowy mierzysz .

PS. tak po chwili namysłu - jeśli DIY to proponowałbym właśnie

wzmacniacz wzorowany na Musical Fidelity A1

dokładnie za 700 to ledwie PCB zrobisz i to bardzo proste ... :)

Nie pisz głupot, tu się nie buduje promu kosmicznego.

PS. tak po chwili namysłu - jeśli DIY to proponowałbym właśnie

wzmacniacz wzorowany na Musical Fidelity A1

To nie jedyny wzmaczniacz za te pieniądze, sprawdź mozliwości prezentowane choćby w temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W kilku pokrewnych tematach (o wzmacniaczach) równie ciekawe propozycje.

Ukryta Zawartość

Niby Gonzo ma rację...

Ale za 700zł to ledwo surową obudowę kupisz, taką aby się nie wstydzić; na desce chyba nie chcesz słuchać...?

Za 700zł kupisz znakomitą starą integrę. Oczywiście jak radzą Koledzy wyżej trzeba uważać na szrot...

Nie pisz głupot, tu się nie buduje promu kosmicznego.

To nie jedyny wzmaczniacz za te pieniądze, sprawdź mozliwości prezentowane choćby w temacie

Ukryta Zawartość

W kilku pokrewnych tematach (o wzmacniaczach) równie ciekawe propozycje.

ZApominasz, że on chce zlecić komuś do zbudowania a nie zrobić samemu. To zupełnie inna bajka.

Za 700 to ja Ci tez mogę zlecić budowę dobrego, nawet z tych co sam polecasz działającego i w ładnej obudowie :)

Aha, przydałby się jeszcze pilot. Oczywiście z selektorem wejść. No, cztery wystarczy. Nie musi być XLR.

Ukryta Zawartość

za 700 zł spokojnie zrobisz dobry wzmacniacz na desce (GC,Ugodę) ,potem w miarę finansów możesz sobie powoli składać wypasioną obudowę.Są one bardzo dobrze opisane na forum,wielu ludzi mających lutownicę pierwszy raz w ręku dało sobie z nimi radę,a frajda olbrzymia.

PCB za 700 PLN????? komuś chyba jednak coś się pomyliło,to dział DIY ale nie aż tak zwariowany:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

sdc14768.jpg

Sobie zrobiłem GC za jakieś 220 zeta. Trochę grzebania na złomie, castoramie, stary amplituner. Do kompa mi wystarczy. Za 7 paczek to by był już wypas;)

Mój wzmak wyszedł mnie koło 500zł...

Ukryta Zawartość

Wygląda i gra lepiej niż nie jeden wzmak za tysiaka... (Nie każdy jeden, a lepiej niż nie jeden)

Za 700zł można zamówić sobie u kogoś w ładnej obudowie symasyma, uniampa czy gainclone`a w wypasionej wersji...

_MG_0828.jpg

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Panowie, chyba wyraźnie w pierwszym poście napisał, że zleci budowę.... Zróbcie mu za te pieniądze i sprzedajcie za pieniądze, o których piszecie.

Ale chodzi też chyba żeby nikt nikogo nie naciągnął na koszty, bo np kupowanie gałki za 100PLN to lekka przesada (no chyba że ma ona istotny wpływ na dźwięk:)))

pcb z elementami :)

dobra kto mi zrobi wzm za 700 pln

pisanie głupot ze mozna zrobic jako tako solidny wzm za 1000 na ogół jest zabawne

ale rubta co chceta mnie to wsio ryba

tu jest dział DIY,więc propozycja by samemu spróbować,jest jak najbardziej na miejscu.

A jeśli uważasz ,że za kwotę 1000( a nawet 700) PLN nie ma możliwości zrobienia solidnego wzmacniacza bez obudowy to ciekaw jestem Twoich konstrukcji,muszą być wypasione.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Tu jest obudowa za 800zł w trakcie uzbrajania w złącza...

I Integra wysokiej klasy ze znakomitym pre gramofonowym za cenę rynkowa z 400-500zł.

Wystarczy spojrzeć w bebechy aby wyobrazić sobie jak to gra. Kasuje bardzo wiele wysokiej klasy klocków...

DIY?

Jak najbardziej.

Jak ktoś to lubi i ma chęć trochę się nauczyć.

Grzebanie laika da odwrotne efekty do zamierzeń...

Ukryta Zawartość

post-21293-0-70418400-1334864542_thumb.jpg

post-21293-0-37992700-1334864547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 700 to ja Ci tez mogę zlecić budowę dobrego, nawet z tych co sam polecasz działającego i w ładnej obudowie :)

Ja za 250 mogę ci polecić dobrze brzmiącą konstrukcję - wpłać mi tylko tą sumę na konto - rozumiesz o co chodzi ?

Sobie zrobiłem GC za jakieś 220 zeta. Trochę grzebania na złomie, castoramie, stary amplituner. Do kompa mi wystarczy. Za 7 paczek to by był już wypas;)

Bo to "śmieciowa" choć całkiem poprawnie działająca konstrukcja.

Wow

Nie sądziłem, że będzie tak duże zainteresowanie moim wątkiem

Bardzo Wam chłopaki dziękuję za opinie zarówno te krytyczne jak i dające , że tak powiem nadzieje, iż coś już można zdziałać

Temat jest w dziale DIY bo tutaj jest zapytanie do fachowców, a jeśli chodzi o mnie to absolutnie odpadam, bo mam dwie lewe ręce w tym jedną krótszą do elektroniki!

Nawet obudowy nie dam rady zrobić-no chyba, że mogłaby byc z mdf-u jak na kolumny:D

Także słusznie kilku z Was zauważyło, że raczej zlecę budowę, niż sam się podejmę

Inspiracją do napisania tego tematu była chęć kupna wzmacniacza lepszego niż moj amplituner Marantz SR 6003 czyli notabene Marantz PM 6003 bo to to samo.

Przeglądam allegro i rodzi się u mnie obawa, że trafię jakiegoś szrota, który nie będzie wart swojej ceny po pierwsze, a po drugie nie wiadomo kiedy padnie.

Dlatego pomyslałem, że zapytam czy warto się łudzić, że za minimalne pieniądze coś ktoś wykombinuje dobrego.

Bezpośrednią inspiracją był Reloop 210b czyli Koda 261, Conrad, który za 700zł oferuje podobno brzmienie 2x droższego wzmaka.

Pomyślałem, że bez marketingowego wkładu i pięknej obudowy możnaby więc zrobić coś rodem reloopa-czyli dobrze i tanio.

Niektóre klocki za 700zł dzisiaj kiedyś kosztowały tyle, co dobre samochody więc wiadomo, że konkurencji dla nich nie szukam, bo nie ma szans.

Ale chciałbym coś takiego, co zmiecie w stereo mojego dotychczasowego wzmaka i będzie stanowić konkurencję wśród nówek za 2000tyś zł

Budżet 700zł nie jest ostateczny.

Brzmienie wzmacniacza nie powinno być sterylne do bólu.

Najbardziej zależy mi żeby bas był bardzo szybko prowadzony i nie zamulał jak to jest w Marku i generalnie w amplitunerach AV-ponoć Rotele tak grają, szybko basem

Średnica żeby niebyła za szczupła po prtostu instrumenty powinny " ważyć" tyle, co w rzeczywistości a góra nie kłuć w uszy tylko tyle, a może aż tyle

Jeśli nie da się zrobić od podstaw to może jest sens tuningu jakiegoś gotowca, którego ktoś zechciałby się podjąć?

pozdrawiam

Rafał

[...]

Brzmienie wzmacniacza nie powinno być sterylne do bólu.

Najbardziej zależy mi żeby bas był bardzo szybko prowadzony i nie zamulał jak to jest w Marku [...]

Średnica żeby niebyła za szczupła po prtostu instrumenty powinny " ważyć" tyle, co w rzeczywistości a góra nie kłuć w uszy tylko tyle, a może aż tyle

Jeśli nie da się zrobić od podstaw to może jest sens tuningu jakiegoś gotowca, którego ktoś zechciałby się podjąć?

pozdrawiam

Rafał

Niestety chyba musisz pomnozyć ten budżet przez konkretną cyfrę (jeżeli to ma być DIY), jak nie DIY i używane to przez bardzo konkretną cyfrę a może i liczbę.

eeeee no nie przesadzajmy

wszystko zależy od tego, co kolega chce napędzić, rozmiar pokoju też nie jest bez znaczenia

liczmy siły na zamiary

Niektóre klocki za 700zł dzisiaj kiedyś kosztowały tyle, co dobre samochody więc wiadomo, że konkurencji dla nich nie szukam, bo nie ma szans.

Ale chciałbym coś takiego, co zmiecie w stereo mojego dotychczasowego wzmaka i będzie stanowić konkurencję wśród nówek za 2000tyś zł

W takim przypadku, to ja proponuję z lekka przystroić jedynie to co masz w sreberka. I zawijać... :)

Zabawa i tak będzie.

Całkiem poważnie.

Poszukaj używanego NADa C320 lub 320BEE i daj mi znać na PW

Trzeba w nim zrobić kilka rzeczy i będzie konkurować z nówkami za 4000zł

W 1000zł powinno się zamknąć

Może być ciężko bo bardzo dużo ich przerabiam i jest jeszcze kilka osób co na takie wzmacniacze do przeróbki poluje.

Ale bądź cierpliwy :)

Szukaj na allegro czy Giełda HI FI

Chyba że w rozsądnej cenie kupisz C350 - też do przeróbki

Jar1

Kilka miesięcy temu kupiłem złożoną UGODE z dwoma trafami na bdb częściach za 920zł z przesyłką.

Bez obudowy ale sam wiesz jak gra ten wzmacniacz.

Dla mnie to koniec poszukiwań w ogóle lub na baaaardzo długo.

Kupiłem Pioneera A656 Mark II jako obudowę.

Będzie i ładnie wyglądało i rewelacyjnie grało :)

Chłopaki tylko gonzo Umią zrobić coś z niczego - i chwała im za to.

Ale to jest na skraju cudów typu zobaczeć klingona :), w ostatecznosci Romulanina :)

Rozsądni a też i tacy są piszą że jest to nie możliwe i jest to bliżej prawdy.

A prawda jest taka że jeśli ktoś ma pojęcie jak zrobić DIY jako tako wyglądajacy i podobnie grajacy za np nich to będzie 1000 PLN to w życiu tu nie za pyta jak to zrobić za 700 PLN

Faktyznie upolowanie NAD to niezły pomysł ale tak odrazu w nim grzebać ... z tego co mi wiadomo to nie ma co tam za bardzo grzebać chyba że mówimy o takich kombinacjach jak wym kondensatorów etc ...

Faktycznie nady grają BDB są niedoceniane - na ogół ale ci co znają ich możliwości i budowę ... to ....

Ale problem jest taki ze cała masa to szroty a co gorsza grzebane kupowanie na allegro to straszna rosyjska ruletka (pięc pocisków w 6 bębękowcu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zawsze coś można próbować zbić z ceny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktyznie upolowanie NAD to niezły pomysł ale tak odrazu w nim grzebać ... z tego co mi wiadomo to nie ma co tam za bardzo grzebać chyba że mówimy o takich kombinacjach jak wym kondensatorów etc ...

No to mało Ci wiadomo .

Fabryczne grają bardzo słabo.

Od lat przerabiam ( nie liczyłem ile , ale pomiędzy 25 a 30 sztuk ) C320 i 320BEE Kolegą z forum a zwłaszcza poza.

Sama wymiana kondensatorów da bardzo niewiele w stosunku do poprawnej modyfikacji.

Faktycznie nady grają BDB są niedoceniane - na ogół ale ci co znają ich możliwości i budowę ... to ...

No proszę Cię .

Wersje nowsze , czyli lata w których był produkowany C320 mają dobre końcówki ale masakrycznie spieprz..ne preampy - bufory które wycinają 1/3 informacji i zamulają dźwięk.

Ale problem jest taki ze cała masa to szroty a co gorsza grzebane kupowanie na allegro to straszna rosyjska ruletka (pięc pocisków w 6 bębękowcu)

Większość tego co mi przysyłano pochodzi z aukcji i do tej pory żaden nie był szrotem.

Jedynie kilka miało problemy z trzeszczącymi potencjometrami głośności.

:)

nic nie napiszę (prawie) ale jak uważasz :)

Oczywiście goście któtrzy zbudowali dziesiątki wzm, wypuszczają kiszę a ty jestes w stanie wszystko poprawic :)

Na ogółe to mnie bawi ale mnie to nieprzeszkadza :)

Do kompletu sieciówka z litego drutu :) i mamy Marka Levinsona No.33 :)

A ta 1/3 to zmierzona czy na oko - ucho :)

To mi tylko wszyscy próbują sprzedać szrot (no prawie) - mam wielkiego pecha :)

O rodzaj modyfikacji nie będę pytał bo to jak zwylke tajemnica :)

Chłopaki tylko gonzo Umią zrobić coś z niczego - i chwała im za to.

eeee, no nie prowokuj.

Choć faktycznie, zrobienie dobrze grającego wzmaka za 700 zyla to żaden problem.

Oczywiście nie będzie to wzmak oparty na wytartej do bólu aplikacji, których dziesiątki i tu i w necie, tylko nowe opracowanie.

I bardzo dobrze. Niech chłopaki zamiast gadać zaczna naprawdę robić, Sami. Można sporo się nauczyć a przede wszystkim zdać sobie sprawę ile czasu należy poświęcić. O ile nie jest on zbytnio uwzględniany, gdy robi się dla siebie, to w robocie 'na zewnątrz' liczy się znacznie bardziej niż koszty samych klamotków. Ile wyceniacie koledzy jedną godzinę swojego życia?

A tu wchodzi cały czas poświęcony na taką robotę. Łącznie z wyszukaniem projektu, opracowaniem wizji całości, wyszukiwaniem części i zamawianiem, obmyślaniem, jak to docelowo połączyć, przemysleć odnośnie wymogów co do obudowy, jej rozmiarów. Można wszystko próbować wepchnąć w gotowy garnek, tylko okaże się, że jednak na desce grało lepiej... Czas poświęcony na myślenie naprawdę jest bezcenny. Ostatnimi czasy jakoś nikt go nie zauważa i docenia. Dlatwgo zalewa nas masa tandety i szajsu.

A ci, co jedynie polują na okazje mogą jedynie być szczęśliwi, że im się trafiła jak ślepej kurze ziarno. Sami w zyciu by czegoś takiego za pieniądze, jakie chcą dawać, nie zobili.

Nie jestem przeciwny wlasnemu wykonaniu absolutnie oczywiscie róbmy samemu

Ale

Pamiętajmy że kolega powiedział 700 PLN pomińmy tu czas na robotę i robociznę myslenie itd - odcięte grubą kreską.

Jesli uważacie że 700 PLN i robimy pająka na desce ... to ok coś tam uda sie sklecić :)

kolega to zamknie w szafce i będzie OK nikogo to boleć nie będzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.