Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawdę stare winyle- gdzie szukać magii prawdziwego analogu?

filpat

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

rozejrzałem się trochę na forum, jednak postanowiłem, że założę osobny temat w nurtującej mnie sprawie (satysfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem), chcąc posłuchać co macie Panowie do powiedzenia.

Po pierwsze; jako raczkujący miłośnik dobrego brzmienia, poszukuję wytwórni tłoczącej winyle z muzyką wczesnych lat XX wieku, której płyty można naprawdę kupować w ciemno (blues, jazz, wokal), z dużym prawdopodobieństwem, że będą bardzo dobrze zrealizowane. Nie chodzi mi szczególnie o konkretne tytuły. Wiadomo, że każda stajnia ma lepsze i gorsze konie; jednak chciałbym się dowiedzieć gdzie byście Koledzy radzili poszukać ciekawych pozycji.

Kolejna sprawa o którą chciałbym spytać to jak oceniacie Pablo Records bo zauważyłem, że w internecie roi się od ofert Oscara Petersona, Count'a Basiego, Elli Fitzgerald i innych fantastycznych, jazzowych legend, których winyle chciałbym posiadać.

Zależy mi na tej magii analogu- przestrzeni,wiarygodności, cieple i łagodności, którą zapewne Panowie również cenicie i kochacie ;).

Jakie płyty mogą przenieść nas 70, 60, 50 czy 40 lat wstecz i być prawdziwą przyjemnością w odsłuchu?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o wypowiedzi;)

Pablo mam kilka i wszystkie bardzo dobrze brzmią - polecam, natomiast wystrzegałbym się płyt na których jest materiał nagrany w latach 40-tych - siłą rzeczy technika nagraniowa była jeszcze nie ta i to słychać ! Ale mam płytę z nagraniem z 1953 r. / Peggy Lee/ gdzie jest już świetnie !

- z tą Peggy Lee pomyliłem, to był 1959 rok, koncert w Miami, wytwórnia Capitol Records, wydaje się, że wcześniejsze nagrania, będą dźwiękowo nieakceptowalne.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Pablo mam kilka i wszystkie bardzo dobrze brzmią - polecam, natomiast wystrzegałbym się płyt na których jest materiał nagrany w latach 40-tych - siłą rzeczy technika nagraniowa była jeszcze nie ta i to słychać ! Ale mam płytę z nagraniem z 1953 r. / Peggy Lee/ gdzie jest już świetnie !

- z tą Peggy Lee pomyliłem, to był 1959 rok, koncert w Miami, wytwórnia Capitol Records, wydaje się, że wcześniejsze nagrania, będą dźwiękowo nieakceptowalne.

Mam odmienne zdanie na temat pablo - bardzo płaskie brzmienie. Mam składanke O.Petersona na pablo i niektóre kawałki mam na innych wydaniach (verve, MPS) i różnica jest olbrzymia. Na pewno warto szukać wszystkich amerykańskich wydań, rzadko się rozczarowuje. Na pewno warto miec z jazzu - blue note, columbia, verve, MPS, ECM, prestige, riverside. Troche tego jest:)

Blue Note z lat 60-70,ECM z lat 70-80.Mam kilka płyt Pablo i są świetnie nagrane.No i oczywiście wydania japońskie.

Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Jak widzę kwestia nagrań Pablo jest nadal nierozstrzygnięta. Muszę zatem kupić i przekonać się empirycznie ;)

Pozdrawiam serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.