Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Bayerische Motoren Werke (BMW)

Rekomendowane odpowiedzi

>TomekL3

180tys w 9 lat w dużej budzie i w dieslu? 20 tys. rocznie? Sorry, ale to nie te czasy. Za granicą potrafią zrobić 200-300k km w 3 lata.

Ja po prostu nie mogę. Wychodzą znawcy jeżdżący takimi nówkami sztukami z zachodu i opowiadają, jaki to ich model niedobry. Kurde, kiedyś auta były robione mocnej, a faktycznie robiły niższe przebiegi. Dziś w pl auto firmowe w 5 lat robi minimum 150k km, potem bierze taką nówkę po kolejnych 5ciu latach klient z przebiegiem 150k km... I biadoli, że model niedobry, że się sypie, że to i tamto.

Albo ostatnio straszna moda na opowieści, że fordowskie diesle są be. No bo jak się takiego dziesięciolatka mondeo kupuje, jeszcze w kombiaku z eksportu z przebiegiem 100-200k km, to ja nie wiem, czego ci ludzie oczekują. Za granicą same niemieckie dziadki do kościoła takimi jeżdżą. A później płacz, że się rozpadają. Albo jakie to mercedesy vito niedobre. No po 5cio letnim stażu na zachodzie to są idealne.

>TomekL3

Dziś w pl auto firmowe w 5 lat robi minimum 150k km, potem bierze taką nówkę po kolejnych 5ciu latach klient z przebiegiem 150k km... I biadoli, że model niedobry, że się sypie, że to i tamto.

Nie przesadzaj z tym generalizowaniem. Tyle to robią na przykład młodzi sprzedawcy FMCG jeżdzący zazwyczaj małymi samochodami. Ja gdy miałem większy kontakt z klientem nie robiłem więcej niż 30k, teraz gdy więcej pracuje z za biurka a często z domu, służbówką robię max 15k rocznie. Jak mam odwiedzić klienta w innym dużym mieście to zazwyczaj jadę pociągiem, za stary jestem by tłuc się samochodem.

Paru znajomych kumpli którzy są "z zawodu dyrektorem" jeżdzą różnymi A6, BMW 530 i nie robią też więcej niż 20k rocznie, mieszkania na Mokotowie daleko dupska do pracy nie wożą, a jak wakacje to tylko samolotem.

A, jeden kumpel robi więcej bo ma byłą żonę z córką w 3-mieście i jeździ tam co tydzień samochodem ale to wyjątek.

Edytowane przez martens

W Polsce zapewne tak. Zresztą uważam, że kupno auta z polskiej floty to najlepsze możliwe wyjście obecnie. Ale za granicą zupełnie inna bajka. Poza tym te zagraniczne flotowce po 3-5 latach się sprzedaje i gdzieś dalej tyrają. Po czym mamy na polskim rynku wysyp nówek sztuk dieselków. No nie róbmy sobie jaj, przy dużym aucie dopłata do diesla to 10-20tys zł, to trzeba jakoś ekonomicznie uzasadnić.

Co do zagranicy to się zgodzę, mają autostrady mają możliwości. Dalszy wypad co weekendowy prywatnie też łatwiejszy do zaakceptowania. Ale co do kupna diesla czy benzyny przynajmniej w firmach które byłem, to była generalna decyzja, pojawiał się trynd że kupujemy diesle 2.0 i lecimy po wszystkich hurtowo nie ważne ile km robi.

polecam film o przebiegach Diesli z Niemiec:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Kupowac Polskie auta flotowe? Raczej niz zagraniczne? Niesadze ! Sam przebieg nie swiadczy jeszcze o stopniu zuzycia auta, smiem nawet twierdzic, ze samochod np. Z takich Niemiec nawet o przebiegu wiekszym o powiedzmy 50% bedzie w duzo lepszym stanie niz ten w tym samym wieku z Polski, moim zdaniem liczy sie to po jakich drogach ono jezdzi, a co sie bezposrednio z tym wiaze to to ile razy w tym aucie bylo wciskane sprzeglo, hamulec i jakie dziury i zakrety musialo wybierac zawieszenie.

A to ze hanlarze sprowadzja do Polski auta z brzebiegami 400k i wiecej bo inaczej nic by na nich niezarobili a potem sprzedaja je jako 200k i mniej to powstaje opinia ze jak z zachodu to juz zajechany pewnie. Na zachod jak juz jechac po kupno auta to samemu i nie po to aby auto uzywane kupic duzo taniej ale aby bylo serwisowane i ogolnie w lepszym stanie.

>TomekL3

180tys w 9 lat w dużej budzie i w dieslu? 20 tys. rocznie? Sorry, ale to nie te czasy. Za granicą potrafią zrobić 200-300k km w 3 lata.

Ja po prostu nie mogę. Wychodzą znawcy jeżdżący takimi nówkami sztukami z zachodu i opowiadają, jaki to ich model niedobry. Kurde, kiedyś auta były robione mocnej, a faktycznie robiły niższe przebiegi. Dziś w pl auto firmowe w 5 lat robi minimum 150k km, potem bierze taką nówkę po kolejnych 5ciu latach klient z przebiegiem 150k km... I biadoli, że model niedobry, że się sypie, że to i tamto.

Albo ostatnio straszna moda na opowieści, że fordowskie diesle są be. No bo jak się takiego dziesięciolatka mondeo kupuje, jeszcze w kombiaku z eksportu z przebiegiem 100-200k km, to ja nie wiem, czego ci ludzie oczekują. Za granicą same niemieckie dziadki do kościoła takimi jeżdżą. A później płacz, że się rozpadają. Albo jakie to mercedesy vito niedobre. No po 5cio letnim stażu na zachodzie to są idealne.

Znawcy?Chłopie , nie każde auto pochodzi z Niemiec.Akurat używam aut w uk .Tam handlarze nie kręcą liczników.Z resztą auta były kupione od prywatnych właścicieli.Książki serwisowe to tutaj w większości norma.Nie naprawia się prawie w ogóle aut powypadkowych, bo się to nie opłaca, chyba , że auto było nowe.

Wracając do tematu , tylu bebemek ile jeździ w uk nie widziałem w żadnym innym kraju europejskim .Nawet w Niemczech nie widać ich w takich ilościach jak na wyspach.Jest tutaj niewątpliwie auto nr 1 w klasie premium.W latach ubiegłych sprzedawano więcej trójek niż fordów mondeo.

Wracając do tematu , tylu bebemek ile jeździ w uk nie widziałem w żadnym innym kraju europejskim .....

Rozmawiałem gdzieś na przełomie 99/2000 z rodowitym angolem który pracował w naszej firmie, wpadł tu w delegacji. Wtedy jeszcze mieli trochę marek wciąż niezależnych..

Chciałem trochę mu połechtać i powiedziałem że mają fajne bryki Jaguar, AstonMartin etc.

stwierdził -eee tam.

- a co z nimi nie tak, dobre są

- może były dobre, a teraz słabe są (główny jego zarzut był że "not reliable")

- w takim razie które są dobre - spytałem

- Niemieckie!

Edytowane przez martens

Ok, co sadzicie o nowej 3 ?

Moim zdaniem troche skaszaniony ten przod:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Wogole te BMW ostatnio spuchly. Piatka wymiarami przypomina siodemke, trojka piatke, a jedynka trojke.

Za to nowa Seria 4 zapowiada sie ladnie, napewno lepiej niz obecna 3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

Ten niebieski to seria 4 ?

Piekny... Nie za duzy nie za maly tylko pewnie nie na kieszen Kowalskiego...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

No mam nadzieje ze z tasmy zjedzie w takiej formie jak na foto. W PL wszystkie nowe samochody nie sa na kieszen Kowalskiego, a BMW tym bardziej. Podstawowa piatka to koszt 170tys. A trojka chyba 100tys.

?👈

Kupowac Polskie auta flotowe? Raczej niz zagraniczne? Niesadze ! Sam przebieg nie swiadczy jeszcze o stopniu zuzycia auta, smiem nawet twierdzic, ze samochod np. Z takich Niemiec nawet o przebiegu wiekszym o powiedzmy 50% bedzie w duzo lepszym stanie niz ten w tym samym wieku z Polski, moim zdaniem liczy sie to po jakich drogach ono jezdzi, a co sie bezposrednio z tym wiaze to to ile razy w tym aucie bylo wciskane sprzeglo, hamulec i jakie dziury i zakrety musialo wybierac zawieszenie.

bardzo się zawziąłeś, żeby podyskutować.

Zawieszenie i sprzęgło się wymienia. I robi to firma posiadająca flotę w normalnym serwisie. Trzeba wymieniać, to się wymienia. W aucie, które ma 150k przebiegu przy normalnym niewysilonym silniku ostatnie, co się rozpadnie, to właśnie silnik. Wcześniej pourywają się wycieraczki, klamki i cały inny bajzel, za który trzeba płacić. Zamki, pierdoły, tapicerki, komputery. A silnik? Kupuje się drugi za 1-2k zł, parę stówek za przerzucenie i lecisz dalej.

Silnik 1-2 k ciakawe, nie mowimy tu o fiacie punto chyba bo takie auta z drugiej reki chyba sa niewarte uwagi, pozatym nie mialem na mysli tylko sprzegla ale cala reszte wlasnie czesciej wciskasz sprzeglo, krotsze odcinki robisz, silnik pracuje ze zmiennymi obr., czesciej wsiadasz do auta i wysiadasz....., czy mam opisywac dalej? Wlasnie tym zaprzeczyles sobie auta z polski beda bardziej wytluczone w kazdym aspekcie pomimo nizszego stanu licznika.

Odnosnie serii 4 to to jest nastepny chwyt marketingowy, zaloze sie ze nie bedzie juz nowej serii 3 w coupe a calkiem nowa linia dostepna w coupe i w sedanie dokladnie to samo co zrobilo audi z a4 i VW z passatem cc, bmw nie chce byc gorsze i dolacza do towarzystwa, swoja droga bylo to widac juz przy e90 w coupe calkiem inne auto niz w sedanie, tym razem poszli o krok dalej tworzac nowa serie, byc moze tym samym ich zamyslem bylo aby pozostawic serie 3 jako auto mniej wystrzalowe a przez co nie co bardziej dostepne dla szarego uzytkownika takie bmw dla ludu he he, az samemu chce mi sie z tego smiac ale, mysle ze cos w tym chyba jest.

Odnosnie serii 4 to to jest nastepny chwyt marketingowy, zaloze sie ze nie bedzie juz nowej serii 3 w coupe a calkiem nowa linia dostepna w coupe i w sedanie dokladnie to samo co zrobilo audi z a4 i VW z passatem cc, bmw nie chce byc gorsze i dolacza do towarzystwa, swoja droga bylo to widac juz przy e90 w coupe calkiem inne auto niz w sedanie, tym razem poszli o krok dalej tworzac nowa serie, byc moze tym samym ich zamyslem bylo aby pozostawic serie 3 jako auto mniej wystrzalowe a przez co nie co bardziej dostepne dla szarego uzytkownika takie bmw dla ludu he he, az samemu chce mi sie z tego smiac ale, mysle ze cos w tym chyba jest.

Czworki maja byc w 4 drzwiowym sedanie jak i w Coupe.

?👈

Pokazano BMW M8 skrywane przez kilka dobrych lat przez BMW w ich "garazu". M8 nigdy nie weszlo do produkcji ze wzgledow na koszty. Dysponuje podobno mocą 550KM i jest to jedyna sztuka, ktora zostala wyprodukowana. Projekt powstal bodajrze na poczatku lat '90. Juz nie pamietam dokladnie daty.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.