Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Bayerische Motoren Werke (BMW)

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda ze nie weszlo do seryjnej produkcji, swoja droga bmw nie posiada na dzien dzisiejszy zadnego rasowego sporta, takie audi ktore stosunkowo niedawno na dobra sprawe zeczelo konkurowac z bmw ma rs8, przydal by sie odpowiednik by i na tym polu bmka mogla pokazac co potrafi.

M8 bardzo ladne tylko 20 lat za pozno;-)

Trzeba przyznac ze audi wyprzedzilo konkurencje ze swoim modelem rs8... Bardzo ladne sportowe auto... Bmw tez powinno miec cos takiego bo m3 cz m5 to jednak nie to co 2 osobowe rs8...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ale jezdzi jak Porsche i Ferrari :) Wystarczy :)

Poniekad. Ale auto ma tez cieszyc oko;-) A porsche czy fererka pod tym wzgledem bije jednak bmw i to sporo;-) Bmw jest ladne ale to jednak odpicowane zwykle sedny czy coupe...

Ale jezdzi jak Porsche i Ferrari :) Wystarczy :)

Poniekad. Ale auto ma tez cieszyc oko;-) A porsche czy fererka pod tym wzgledem bije jednak bmw i to sporo;-) Bmw jest ladne ale to jednak odpicowane zwykle sedny czy coupe...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

To ze ma ponad 500km pod maska nieznaczy jeszcze ze tak samo jezdzi, no moze po prostej ale to nie ta redystrybucja masy, zawieszenie i aerodynamika, byl test w topgear i widac bylo ze to jednak nie ta klasa auta co przawdziwe sporty

A ja tam nigdy nie bylem zwolennikiem tych plackow przyklejonych do asfaltow. A Ferrari to szczegolnie. Aston Martin owszem, ale nie Ferrari.

To ze ma ponad 500km pod maska nieznaczy jeszcze ze tak samo jezdzi, no moze po prostej ale to nie ta redystrybucja masy, zawieszenie i aerodynamika, byl test w topgear i widac bylo ze to jednak nie ta klasa auta co przawdziwe sporty

Zalezy co porownujemy. Byl tez taki testy gdzie Lambo nie potrafilo uciec starej wersji M5. Stary gosc z "brzuszkiem" z czteroma drzwiami i wielkim bagaznikiem dotrzymywal kroku z latwoscia dla rasowego sportowca.

?👈

Jeżeli już podniecać się do osiągów - wyniki Top Gear mogą być jakąś tam referencją. A tam ciekawie - McLaren MP4-12C z doładowanym małym V8 flatplane pobił praktycznie wszystko, Ferrari nie istnieją, Lamborghini już lepsze.

Z przedniosilnikowych rządzi najnowszy Nissan GT-R, BMW wloką się gdzieś w ogonie.

Ich tor jest krety jak jakies KJS wiec prowadza tam auta, male i lekkie wiec czemu tu sie dziwic? 'Emki" od BMW zawsze byly cywilizowane i to ze nie wygrywaja na torach to raczej jasne. Tam zawsze byl jakis kompromis miedzy moca, a wygodą. Wersje GT-R w tym polu moga pokazac wiecej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki Nissan GT-R to typowy komputer na kolach, ktory ma zadanie krecic najlepsze czasy gdziekolwiek sie pojawi. Niby auto drogowe, a jezdzi i wyglada jak rasowy samochod na tor. Najszybszy samochod swiata Bugatti Veyron nie jest nawet w pierwszej trojce na torze Top Gear.

Wiem misimor ze probujesz na sile cos udowodnic w tym watku, ale juz robi sie to nudne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

Ich tor jest krety jak jakies KJS wiec prowadza tam auta, male i lekkie wiec czemu tu sie dziwic? 'Emki" od BMW zawsze byly cywilizowane i to ze nie wygrywaja na torach to raczej jasne. Tam zawsze byl jakis kompromis miedzy moca, a wygodą. Wersje GT-R w tym polu moga pokazac wiecej.

Ukryta Zawartość

Taki Nissan GT-R to typowy komputer na kolach, ktory ma zadanie krecic najlepsze czasy gdziekolwiek sie pojawi. Niby auto drogowe, a jezdzi i wyglada jak rasowy samochod na tor. Najszybszy samochod swiata Bugatti Veyron nie jest nawet w pierwszej trojce na torze Top Gear.

Wiem misimor ze probujesz na sile cos udowodnic w tym watku, ale juz robi sie to nudne.

Taka wersja jak na zdjęciu nie dostałaby homologacji drogowej - tylne skrzydło byłoby zagrożeniem dla piechoty. A homologacja drogowa i możliwość przejechania przez próg zwalniający jest warunkiem dopuszczenia do testów Top Gear z tego co wiem.

BTW - wcale nie nawołuję do fascynacji czasami na torze, jednak sam zacząłeś o tym jak to M-ki dorównują Lambo. Nie dorównują, co pokazują testy Top Gear - wyłącznie to chciałem udowodnić.

PS. Podejścia do motoryzacji mogą być różne. Dla mnie oprócz wrażeń z jazdy i szybkości liczy się jeszcze legenda - pochodząca zwykle z czasów kiedy np. szybkość samochodu oznaczała różnicę między życiem a śmiercią.

Dlatego duży plus mają u mnie rasowane amerykańskie muscle cars - z tradycją sięgającą prohibicji i tuningu przez bimbrowników żeby przed policją uciec. Albo wyścig Carrera Panamericana - żeby w nim startować trzeba było mieć jaja. Wygrywali garażowi tunerzy, Mercedes Gullwing, oraz co ciekawe Ferrari i Lancia. Niestety BMW swoją legendę zbudowało na zbuntowanej i komunizującej młodzieży w latach 70-tych i silnikach dla Luftwaffe. Dla mnie mało pozytywne skojarzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez misiomor

BTW - wcale nie nawołuję do fascynacji czasami na torze, jednak sam zacząłeś o tym jak to M-ki dorównują Lambo. Nie dorównują, co pokazują testy Top Gear - wyłącznie to chciałem udowodnić.

Zalezy co porownujesz, juz pisalem. Byl taki test gdzie gosc uciekal przez stara M5 i nie potrafil jej odejsc nawet na kilkaset metrow.

Tu masz chociazby przyklad M5 Hamman odchodzi dla Galladro jak chce:

Ukryta Zawartość

Spojrz tutaj jak ida praktycznie Leb w Leb. Silniki prawie o identycznych osiagach, a waga M5 wiele wyzsza od Gallardo. O czym to swiadczy? Cos lambo nie potarfi porzadnie przeniesc tej mocy na asfalt;

Ukryta Zawartość

I to sa stare wolnossace M5 E60 z moca 500hp, nie podwojnie doladowane V8 560hp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

• 2 tygodnie później...

Ogladalem kilka dni temu program o tych nieszczesnycm "Emkach" Diesla. Cale szczescie, nie sa to typowe M Powery tak jak pisalem wczesniej. Pseudo reporterzy motoryzacyjni za szybko okrzykneli owe Diesle M Powerami. Od inzynierow M Performance pochodzi jedynie silnik i zawieszneie. Cala reszta to normalne BMW produkowane w normalnej fabryce. Owa piątka nosi oznaczenie M550d gdzie naprawde napedza je 3 litrowy silnik z trzema turbinami (pierwszy silnik seryjny o takim rozwiazaniu). 2 turbiny sa elektryczne i jedna standardowa. Powoduje to ze ta jednostka napedowa nie posiada praktycznie tzw. turbo-dziury i ladnie ciagnie ze wszystkich obrotow krecac sie az do 5500obr. Dysponuje moca 340KM i 740Nm czyli sporo z tylu za normalnym, PRAWDZIWYM M5.

?👈

To takie zielone m5 moze mocowo i odstaje ale spalaniem i emisja co2 napewno bije benzyniaka na glowe i pewnie o to w tym wszystkim chodzi

Jak dla kogos licza sie osiagi i takie tam to raczej w d... ma srodowisko i spalanie.

?👈

Zgadzam się w całej rozciągłości, że beemki to świetne samochody. W starej encyklopedii PWN pod hasłem BMW była taka mniej więcej definicja: samochody o sportowych osiągach ukryte pod nierzucającą się w oczy karoserią. Coś w tym jest do dziś, choć wiele też się zmieniło.

Ostatnio miałem przyjemność z końcówką serii 3 w wersji kombi z m-pakietem, samochód z salonu. Wersja co prawda dizel 184KM, ale z baaardzo bogatym wyposażeniem (nawet dach otwierany podwójny, zachodzący daleko na tył był). I zszokowało mnie w tym aucie we wnętrzu wszystko- jakość wykończenia, tapicerka (alcantarowa + jakiś dziwny materiał dziurkowany dwukolorowy), a audio HK po prostu rzucił na kolana (jak na fabryczny zestaw). Co dało mi do myślenia: BMW w taniej wersji to zupełnie inne auto.

A kolega dostał to auto jako służbowe...

Ta tak kazdy Polak powinien miec passata albo golfa, no a jak go stac to audi bo to jedyne dobre auta, BMW to albo wydatki albo buractwo w dresach, grunt to nie dac sie stereotypom.

Jak najszybciej zrobić sok z buraków?

Wrzucić granat do BMW.

Hahahahahahaha

A Ty co? Terrorysta czy zazdrośnik? Kup sobie sokowirówkę. Polecam: Omega juicer. Rasowy sprzęt. Wyciska sok nie tylko z buraków ale również z sałaty!

pozdrawiam wszystkich "buraków".

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Hahahahahahaha

A Ty co? Terrorysta czy zazdrośnik? Kup sobie sokowirówkę. Polecam: Omega juicer. Rasowy sprzęt. Wyciska sok nie tylko z buraków ale również z sałaty!

pozdrawiam wszystkich "buraków".

sam posiadam starą e30 320 is do remontu - zostawiam ją sobie na lepsze czasy ( kiedy będzie więcej czasu ). jest nawet na chodzie, ale skrzynia wymaga troski.

buractwo to dla mnie bmw z dieslem. co prawda na codzien jezdze audi z dieslem ( q7 6.0 TDI ) ale w bmw jak dla mnie nie przejdzie.

swoją droga zachęcam do zaiteresowania się tematami is-ów - nazwę go ówczesną mką dla ubogich

• 1 miesiąc później...

Ta tak kazdy Polak powinien miec passata albo golfa, no a jak go stac to audi bo to jedyne dobre auta, BMW to albo wydatki albo buractwo w dresach, grunt to nie dac sie stereotypom.

Takie to nasze otepiale spoleczenstwo. Przykladow daleko szukac nie trzeba.

?👈

Mi z BMW najbardziej się podoba E28 :) Nigdy jednak nie odważyłem się kupić, ponieważ nie mam odpowiedniego warsztatu, a takie auto wypadałoby całkowicie odnowić, żeby sprawiało przyjemność. No i dostępność części jest problemem. Mało tego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj malo malo. Mam przyjemnosc codziennie przechodzic kolo takiej M5 E28 jaka wkleiles powyzej. Praktycznie identyczna procz felg. I tamta ma "przypalane" szyby na brąz i ciemna tapicerke. Ma ja gosc odemnie z pracy. Ful oryginal M5. Zadna podroba. Sprowadzil ja sobie z Niemiec. Przeczuwam ze musial dobrze zaplacic, bo samochod wyglada jakby miesiac temu opuscil fabryke.

Ostatnio wpadl mi w oko model E9. Najslabszy mial 150KM, a najmocniejszy 203KM. Produkcja 68"-75'.

Ukryta Zawartość

post-17230-0-78383000-1342529310_thumb.jpg

post-17230-0-38065600-1342529318_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.