Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Bayerische Motoren Werke (BMW)

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy później...

To ten motor co miały omegi?

ok juz wiem

Kolegi W123 pobudował cały dom!

123 dobro które teraz ciężko dostać w dobrym stanie.

525iA E34

Bezpośredni rywal w124 ...

odchodzi problem serwisu vanosa

Tu Bmw przesadziło .Chcieli przedobrzyć.A co wyszło..Ale ani merc ani bmw w tych latach nie robili dobrze silnika benzynowego..Kurde tak teraz myślę że chyba ino vw w tych latach dzialał dobre benzynowe.. Edytowane przez kickdown

Ale świetnie vanos działa dopóki nie zacznie hałasować. Potwornie zwiększa elastyczność, inne auto. Motor 3.2 na niskich obrotach idzie jak 4.0.

Edytowane przez Piotr_1

Nie miałem problemów z częściami Meyle, wręcz przeciwnie.

Ja zalozylem mocowania amoryow Meyle na przód i na mrozie mi trzeszczy, do tego zaczelo strzelac. Od tego czasu Meyle podziekowalem. Febi, Bilstein, Lemforder.

Piotr sprawne oryginalne części posłużą dłużej niż nowy MAYLE uwierz .

Chyba nie wiesz ile kosztuja oryginalne czesci do BMW, a placisz tylko za znaczek BMW. Przeciez ktos musi im robic te czesci. Czesto jest to np Lemforder, amory od Sachs, Boge, Bilstein.

Nie wiem, wiem że omegi miały ten sam 2.5 turbodiesel, natomiast mój to produkowany dość krótko beznyniak 24V bez vanosa. Słaby moment z dołu, ale odchodzi problem serwisu vanosa. Miałem problem też z zakupem automatu, ponieważ z tym typem wtyczki szedł też produkowany może... przez 2 lata.

Piotr regeneracja Vanosa to max 400zł plus robota i masz spokoj do konca zycia.

?👈

Tu Bmw przesadziło .Chcieli przedobrzyć.A co wyszło..Ale ani merc ani bmw w tych latach nie robili dobrze silnika benzynowego..Kurde tak teraz myślę że chyba ino vw w tych latach dzialał dobre benzynowe..

Nie rozmieszaj mnie, jednostki M50 to jedne z lepszych benzyniakow produkowanych owczesnie. Fakt, maja pewne bolączki np cieknacy olej spod pokrywy zaworów czy podstawy filtra, ale co to za usterka. Automaty w tych autach sa nie do zajechania jezeli ktos uzytkuje jak trzeba.

?👈

Piotr regeneracja Vanosa to max 400zł plus robota i masz spokoj do konca zycia.

W sumie tak.. dlatego pomyślę kiedyś o zmianie serducha na 2.8 z podwójnym vanosem plus manual. Jest to przekładka typu plug&play.

Amortyzatory już tylko bilstein b6, b8, zawieszenia b10, b12... komfort pracy na poziomie merca w211, płynność, bezpieczeństwo.

W sumie tak.. dlatego pomyślę kiedyś o zmianie serducha na 2.8 z podwójnym vanosem plus manual. Jest to przekładka typu plug&play.

Jeden z lepszych pieców ekonomia/osiagi/utrzymanie. Najlepiej na podwójnym Vanosie po 97r, a najlepiej to 3.0 M54, ale to juz wieksze koszta. Licza za niego jak za zboze.

?👈

Jeden z lepszych pieców ekonomia/osiagi/utrzymanie. Najlepiej na podwójnym Vanosie po 97r, a najlepiej to 3.0 M54, ale to juz wieksze koszta. Licza za niego jak za zboze.

s50 najlepiej ;)

Teraz kupiłem kolejne nowe. Znacznie droższe niż 2x nowe Mondeo. I tez będę sobie spokojnie jeździł parę ładnych lat.

ojciec też kupował nowego Mondeo 1997r. 1.8i Zetec, super auto, lekkie, fajnie się jeździło, nie psuło się

potem nowe Mondeo 2.0 2002r. też super auto, duże, silnik trochę za słaby do takiego ciężkiego był.

Rafał masz taką Bm-kę?

Mam taka jak piotr, tylko mniejszy silnik.

5be17cb39245e38beb8bfe5cd5861664_1.jpg

ojciec też kupował nowego Mondeo 1997r. 1.8i Zetec, super auto, lekkie, fajnie się jeździło, nie psuło się

potem nowe Mondeo 2.0 2002r. też super auto, duże, silnik trochę za słaby do takiego ciężkiego był.

Jak Mondeo MKIII to tylko ST220, sam mysle nad takim.

Edytowane przez rafal735r

?👈

A to moje E30 6 gear ze zmienionym serduchem. Jeżdżę już kilka lat. Z większych wydatków miałem tylko sprzęgło (2000zł w ASO, bo zamienniki nie dają radę)

A to moje E30 6 gear ze zmienionym serduchem. Jeżdżę już kilka lat. Z większych wydatków miałem tylko sprzęgło (2000zł w ASO, bo zamienniki nie dają radę)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Idzie jak szatan :) Kumpel ma E30 z 2.8 na 2 x vanos i jakims ory pakietem spoilerów (akurat w E30 nie siedze to nie wiem co to) plus koło Schmidt. O takie: post-17230-0-80619800-1422727546_thumb.jpg

Z tego co wiem to trzeba na to troche monety.

A teraz bawi sie w pakowanie M60B40 czyli 4.0 V8 do E30.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Jak tu zapodać filmik?

trzeba wrzucić na youtuba, a potem linka

A teraz bawi sie w pakowanie M60B40 czyli 4.0 V8 do E30.

Jeździłem takimi autami z 4.2 V8. V8 ma swoistą magię. Ten dźwięk, moment... wzbudzał u mnie nieuzasadnione napady śmiechu podczas jazdy. Po prostu zaczynałem się śmiać bez powodu, ale tak mocno śmiać.

Widze,że zebrało się towarzystwo wzajemnej adoracji i niedługo już,wzorem diy z audio (bendzie taniej)zaczniecie produkcje swoich własnych samochodów!Nie bendom oszukane.Co?Kuśwa tylko w polsce.

No jezeli dla ciebie hobbysci czy milosnicy to kolka adoracji to coz poradzic. Lataj tym swoim mikserem i daj zyc innym.

A moda proszę o przeniesienie części dyskusji o BMW do wątku ktory podałem powyżej, bo troche zrobilo sie nie na temat.

Edytowane przez rafal735r

?👈

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Czy ktoś wie ilu biegowy automat jest w E46 2.0D 150 km rocznik 2004, 2005 ?

5 czy już 6 biegów ???

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

I lania :D

To zmiana silnika, czy całe auto?

Czy ktoś wie ilu biegowy automat jest w E46 2.0D 150 km rocznik 2004, 2005 ?

5 czy już 6 biegów ???

Raczej tylko 5 biegowy automat, a5s390r albo a5s360r.

Miałem sprzedać swoje E39 ( poliftowy Touring )ale jednak jeszcze z 2-3 lata się pomęczę .

Szukam głośników 13tek w drzwi + tył i dobrego radia .

8 lat temu jak ją kupiłem org radio zmieniłem na Alpine 9880R - bdb radio .

Później zachciało mi się 2 DIN i wszedł Pioneer ale lipnie grał . Auto miało iść na sprzedaż i miejsce Pioneera zajął Alpine CDE-111RM . Radio mocno przeciętne .

Odwiedziłem stronę Alpine i za cholerę nie idzie się połapać w tych radiach .

No i szukam 4x13cm z wysoka efektywnością pod napędzanie radiem + radio za około 1500zł + sub aktywny albo sub + wzmacniacz ( około 700zł )

Jakieś propozycje ?

Myślałem jeszcze o Clarion NX302E ale po przygodzie z 2 dinowym Pioneerem ( nie pamiętam modelu , kosztował 2000zł ) wątpię żeby to dobrze grało chociaż fajnie wygląda .

Nie chcę na te 2-3 lata ładować kasy ale będę teraz trochę jeździł i fajnie żeby coś tam lepiej burczało ;)

Edytowane przez muda44

Przesłuchałem sporo radioodbiorników jakieś 4 lata temu. Wybór był wtedy dla mnie oczywisty - tylko JVC. Używałem w dwóch autach KD-R611 oraz KD-R511.

Ilość informacji i muzykalność wyprzedzała mocno wszystkie Alpine których słuchałem. Alpine przy JVC było wrecz sterylne i odfiltrowane, nudne.

A głośniki Focal 130 CA1 albo dowolne tanie fullrange. Focal potrzebuje sporo miejsca i ma bardzo duże wychylenie membrany.

Wzmacniacz zewnętrzny od razu odpuściłem, ponieważ dźwięk w żaden sposób nie przeganiał wbudowanego w radio. W kategoriach audiofilskich oczywiście, a nie rąbanki.

Wiem też że modele KD-R311, 411, 511, 611, 711 grają identycznie, a różnią się gadżetami, np. najtańsze nie ma chyba USB.

Edytowane przez Piotr_1

Panowie, zakładka Car Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) umiera, a wy tutaj na Bocznicy? :)

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.