Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Bayerische Motoren Werke (BMW)

Rekomendowane odpowiedzi

E39 530 d, w miescie 10-11 litrow, w trasie 7 litrow przy zachowaniu predkosci w granicach 140km/h, przy predkosci bliskiej 200 spalanie powyzej 9. piszac miasto mam na mysli miasto, czyli pol miliona mieszkancow, mowiac trasa mam na mysli polska trase z wsiami co chwila i dwupasmowki, piszac 200 mam na mysli kawalek trasy autostradowej. W miescie trudno jest przekroczyc 11 litrow jezdzac z gazem w podlodze i to jest jedyny plus dizla.mjezdzac w miescie podobnie przekroczy sie 20 litrow benzyną.nInnych plusow dizla nie widze. tylko ekonomia. piszac dynamicznie jezdzac w miescie pisze o jezdzie sprzed wprowadzenia nowych przepisow, tzn takze grubo powyzej 100 km na godzine, teraz juz malo kto tak jezdzi z tego co widze. Zamiast dodatkow cudownych do wtryskow mozna stosowac po prostu dolewki opisane w necie zwyklego oleju tego do dwusuwow, zeby ropa miala lepsze wlasciwosci smarujace. wtryskow i osprzetu silnika nic nie uratuje, w tych starych jeszce jakos to sie trzyma kupy silnikach w e39, w pozniejszych juz pom150 tysiacach zaczynaja sie problemy,a sekwencja wtryski, turbo, dwumas wykonczyla niejednego. ten silnik trzylitrowy firma bmw nie zawahala sie popsuc, chociaz i tak jest najlepszyz dizli. Benzynowe po chyba 2007 roku tez juz sie psuja, sa cale serie placzliwych watkow na wiekszosci forow. nie ma sie wiec czym podniecac.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

E39 530 d

Mało kto o tym wie ale w tych silnikach przepływomierz wytrzymuje około 150 000km a później zaczyna zaniżać wskazania przepływu powietrza .

Błędu nie będzie dopóki prawie całkiem nie siądzie a to od niego dużo zależy .

Objawem już naprawdę padającej przepływki jest jazda powiedzmy na 4 biegu od 1500 obr/min z gazem w podłodze i obserwacja chwilowego zużycia paliwa .

Ciągniemy tak do około 4000 obr . Jak chociaż na moment poczujemy osłabienie w przyspieszaniu a wskazówka na chwilę się zawaha tzn że przepływka do srpawdzenia / wymiany .

Im cieplej tym to bardziej można zauważyć .

Dla pewności można tą samą próbę zrobić z odpiętą przepływką . Bedzie słabszy ale jak bedzie się zbierał równomiernie to 100% pada przepływka .

Oczywiście sa patenty z "dziurką " ale szkoda czasu .

Nowy org przepływomierz to około 500zł ( w wersji po lifcie wymieniamy 1:1 ) .

Z nowym rosną osiągi i spada spalanie .

Zamiast dodatkow cudownych do wtryskow mozna stosowac po prostu dolewki opisane w necie zwyklego oleju tego do dwusuwow

Nie chodzi o paliwo ale o wyczyszczenie końcówek wtryskiwaczy .

Spróbuj , to tylko 20zł .

Wlewasz + tankujesz do 50 litrów . Silnik chodzi równiej , mniej drga na wolnych obrotach i całkiem inaczej chodzi .

Opony też wpływają na spalanie .

Jeżdżę na Efficient Grip i spalanie z 0,2l - 0,3l też spadło .

Infinity to nie BMW :)

Mam do czynienia z nowym X3, tak jak jest wykonczone, jaka jest uzyta skóra itd. to moim zdaniem już jest pomyłka, lakier jest bardzo miękki, ale to teraz standard zeby sie samochód po kilku latach rozsypał pewnie. Oglądałem sobie takie infiniti 2011 rok i naprawde inny swiat jeśli chodzi o jakosc....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Muda, wklej fotkę z komputera samochofu o średim zużyciu za ostatnie 10tkm. Oczywiście mam na myßli ten tryb w którym komp resetuje dane co 10 tkm więc jeśli dopiero co jest po resecie to nie ma sensi.

Gdzie to jest ?

Próbowałem wejść w punkt 19 log on i nie udało mi się " zalogować "

Dzisiaj wyjeżdżam z Polkowic . Za mną X5 i widzę że podjeżdża i się szykuje ( skręt w prawo i 2 pasy )

No to but i pierwsze wrażenie - wbiłem wsteczny ?

X5 od razu na lewy pas i poszła ...

Dosyć szybko ją dogoniłem bo ruch ja zablokował i czytam z tyłu ...

X5 M50d ...

Ja pierniczę , ale to idzie ...

Mam do czynienia z nowym X3, tak jak jest wykonczone, jaka jest uzyta skóra itd. to moim zdaniem już jest pomyłka, lakier jest bardzo miękki, ale to teraz standard zeby sie samochód po kilku latach rozsypał pewnie. Oglądałem sobie takie infiniti 2011 rok i naprawde inny swiat jeśli chodzi o jakosc....

Dziś, czyli ostatnie 20 lat to juz upadek jakościowy/materiałowy wielu marek. Rośnie bezpieczeństwo, gadżety elektroniczne i inne tego typu bzdury, a jakość spada.

W brata E32 740i 1992 skóra jest takiej jakości że dzisiejsze auta z salonu nie posiadają takiej idealnie gładkiej faktury, miękkiej w dotyku. To wogóle co innego. Albo chociażby same głupie zamykanie drzwi. W swojej E34 drzwi tylko pchnełem delikatnie i same się dosłownie zamykały, słychać było tylko klik zamków. A w tych E39, E38... jakaś masakra. Głuchy łomot jak w szopce i dwa razy wiecej siły trzeba użyć. Niby głupota, ale własnie przez takie głupoty widać różnice w wykonaniu.

?👈

Przepraszam, byłem na weselu. No ja jestem z Bydgoszczy, także podobnie blisko do autostrady mamy Luboń. Więc Muda możemy zatankować idealnie pod sam korek, dostaniesz rejestrator prędkości średniej ruchu oraz dystansu, wlew paliwa będzie zaplombowany, zrobisz ponad 250km i wrócisz na tą samą stację. Musiałbyś też uzbierać średnią prędkość ruchu 165km/h, nie ważne jak. Kiedy będziesz stał w miejscu, średnia nie będzie liczona. Na tej samej stacji możemy dotankować z powrotem pod sam korek i sprawdzić ile weszło paliwa. Zużycie byłoby obliczone normalnie ze wzoru [ilość dolanych litrów]/[przejechany dystans]. Na przykład 22,65 litra przez 271km daje 8,36 litra na 100km

Edytowane przez Piotr_1

Dajcie już spokój - temat BMW a kopiecie się o jakieś spalanie w cyklu mieszanym.

Ja mam e30 z gazem - leję jedno i drugie żeby nie zabrakło i cieszę się jazdą

Jakbym się tak strasznie przejmował spalaniem to bym jechał rowerem, albo pekaesem

No, Therion, nowa 3er to trochę inna historia :)

Ale zahodowałeś spalanie...

Przy znośnej średniej prędkości . To było w lutym. Było gęsto na drodze, więc nie szalałem, tylko jechałem razem ze wszystkimi. Wyszło 5L/100km. Przynajmniej tyle z tego.

Tera ja! Zahodowałem przyspieszenie na szóstym biegu na płaskim terenie. Motorek się kręci do 7600rpm, więc nie wszedłem w zakres mocy, bo teoretycznie gdyby nie brak mocy, to można by na tym biegu 330km/h polecieć . Jedynie taka elastyczność, bez redukcji, od 1000rpm :))

Acha, po zmianie silnika 10 litrów na ekonomizerze oznacza 25l.

Edytowane przez Piotr_1

61d1d21bafc24e95gen.jpg

A co to za frendzle? :)

No ja tez sie pochwale spalamniem, ale najpierw musze pixele ogarnąć :D Ze 20l będzie :)

Swoją drogą. Zawsze zastanawiałem się czemu wszyscy prześcigają się w zużyciu paliwa. Przecie im mniej tym mniejsza radość. Chyba ze tu nie o radość chodzi, bo ja do aut, to jak do hi-fi.

Edytowane przez rafal735r

?👈

czemu wszyscy prześcigają się w zużyciu paliwa. Przecie im mniej tym mniejsza radość. Chyba ze tu nie o radość chodzi, bo ja do aut, to jak do hi-fi.

Wracam z Krakowa. Auto za autem, nie ma z kim i po co się ścigać. Pierwsze minuty wyprzedzam, migam między autami. Nagle facet przede mną dostaje fleszem fotoradaru. Hamuję, mi się udaje bez fotki. Auta suną wszystkie 110km/h. Odpuszczam, nastawiam dobrą muzykę, relaksuję się, jadę jak wszyscy.

Tak wyszło 5l/100km

Gdzie tu się teraz szarpać i po co? Albo fotoradary, albo tir tira wyprzedza.

A w ogóle, co to za emocje jazdy autem?! Gdy siadam na swojego power cruisera, to owszem, są emocje. Prawie dwa litry w dwóch cylindrach, 3,5 sek do setki, 10cm pod nogami śmiga asfalt, żadnej szyby / plexi przed nosem, tylko bierze się na klatę każdy podmuch. To są emocje a nie w metalowej puszcze.

1939757_872276012846727_2203734295300308329_o.jpg

No i o to chodzi :). A podniecanie się blaszanym pudełkiem ? To ma przewieźć od punktu A do punktu B, a nie być przedmiotem dziwnego szpanu. Zresztą - dawno już opublikowano najprostszy przepis na ćwikłę :)))

. No ja jestem z Bydgoszczy, także podobnie blisko do autostrady mamy Luboń. Więc Muda możemy zatankować idealnie pod sam korek, dostaniesz rejestrator prędkości średniej ruchu oraz dystansu, wlew paliwa będzie zaplombowany, zrobisz ponad 250km i wrócisz na tą samą stację. Musiałbyś też uzbierać średnią prędkość ruchu 165km/h, nie ważne jak. Kiedy będziesz stał w miejscu, średnia nie będzie liczona. Na tej samej stacji możemy dotankować z powrotem pod sam korek i sprawdzić ile weszło paliwa. Zużycie byłoby obliczone normalnie ze wzoru [ilość dolanych litrów]/[przejechany dystans]. Na przykład 22,65 litra przez 271km daje 8,36 litra na 100km

Chyba wyraźnie zaznaczyłem że wyjazd z mojej miejscowości i jazda na drogach gdzie mogę rozwinąć takie prędkości . I dlatego trzeba zrobić te dobre 800km .

Wybacz , nie mam zamiaru jechać przez niemal cały kraj żebyś mi zaplombował ( cokolwiek to znaczy i nie wiem dlaczego sam byś nie jechał ) zbiornik a ja miałbym łamać przepisy ryzykując utratą prawa jazdy czy życia . I nawet jakby do tego doszło i tak bym nie dostał od ciebie tego tysiąca bo już kombinujesz a szarpać mi się nie chce.

Już nie raz miało dojść do podobnych prób ( AUDIO ) i zawsze coś komuś wypadało a jeden goguś zrobił mnie na 900zł .

Dajcie już spokój - temat BMW a kopiecie się o jakieś spalanie w cyklu mieszanym.

Na tym forum " normą " jest wypowiadanie się o tym czego się ie miało czy nie ma .

Po co ?

Kilkuletni New Beetle 1,6 palił 8-9 .

Półroczne Lupo 1,0 około 7l a obecnie kilkuletnie Clio 1,2 pali nieco ponad 6l .

Auta żony zanim ktoś się znowu do...

Po co pisać fantazje ?

Tyle mi pali moje 530D czy ktoś w to wierzy czy nie .

Na fotkach .

Fotka z niedzieli i jazda 100km/h na prostej z klima i stałą prędkością - chwilowe zużycie około 4l

Wczoraj trasa Głogów - Gorzów - Głogów .

Tankowanie do pełna przed wyjazdem

I tu pierwszy raz od kiedy go mam jechałem spokojnie , trzymając prędkość 90-100km/h ale bez tamowania ruchu i jak trzeba było wyprzedzić - wyprzedzałem ale bez szaleństw .

Srednia prędkość wyszła 73,5km/h ( chwile jeździłem po Głogowie i na koniec Gorzowa przez całe miasto )

Zrobiłem 344km ze średnią spalania 4,6l

Pozostały zasięg 1006km

Zbiorniki mają 70 litrów . Nie wiem ile wchodzi pod korek . Czy to 72 , 73l . Nie wiem ale i tak łatwo wyliczyć to co jest ważne .

Temat uważam za zamknięty . Szkoda tego wątku na kolejnego niedowiarka .

Swoją drogą. Zawsze zastanawiałem się czemu wszyscy prześcigają się w zużyciu paliwa. Przecie im mniej tym mniejsza radość

To dlaczego myślisz nad LPG ?

:p

10cm pod nogami śmiga asfalt, żadnej szyby / plexi przed nosem, tylko bierze się na klatę każdy podmuch. To są emocje a nie w metalowej puszcze.

Też mam jednoślada i czar prysł jak mnie jeden tir wyprzedził na centymetry . Ja nie miałem już gdzie uciekać , zaparłem się i czekałem nie mogąc nic zrobić .

Od tego momentu kręcę się tylko po okolicy .

No i o to chodzi :). A podniecanie się blaszanym pudełkiem ? To ma przewieźć od punktu A do punktu B, a nie być przedmiotem dziwnego szpanu.

A ja chcę wygodnie przemieszczać się między tymi punktami ;)

Nie chodzi o szpan ale o komfort i " radość z jazdy " ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-0-80533300-1437641440_thumb.jpg

post-13108-0-54926900-1437641445_thumb.jpg

post-13108-0-39303400-1437641449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

Chyba wyraźnie zaznaczyłem że wyjazd z mojej miejscowości i jazda na drogach gdzie mogę rozwinąć takie prędkości . I dlatego trzeba zrobić te dobre 800km .

Wybacz , nie mam zamiaru jechać przez niemal cały kraj żebyś mi zaplombował ( cokolwiek to znaczy i nie wiem dlaczego sam byś nie jechał ) zbiornik a ja miałbym łamać przepisy ryzykując utratą prawa jazdy czy życia . I nawet jakby do tego doszło i tak bym nie dostał od ciebie tego tysiąca bo już kombinujesz a szarpać mi się nie chce.

Już nie raz miało dojść do podobnych prób ( AUDIO ) i zawsze coś komuś wypadało a jeden goguś zrobił mnie na 900zł .

Ja kombinuję cwaniaczku? Zaproponowałeś zakład, a teraz mówisz że ma się odbyć to na twoich warunkach i liczone w Mudajednostkach? I że ja Ciebie oszukam? Nie nie kochany. Do Lubonia z Głogowa jest 111km według Google. To jest pół kraju? Podawałeś spalanie przy 180-200km/h a teraz mówisz że nie będziesz jechał ze średnią 165, bo to niebezpieczne? To powiedz kochany ile ma ten mudalitr i mudakilometr, to będzie jasne. W którym miejscu ja kombinuję i jakie alternatywne metody pomiaru proponujesz.

Edytowane przez Piotr_1

Do Lubonia z Głogowa

Napisałeś że jesteś z

No ja jestem z Bydgoszczy

Zaproponowałeś zakład, a teraz mówisz że ma się odbyć to na twoich warunkach

Od początku pisałem o trasie około 800km .

i liczone w Mudajednostkach?

Napisałem jak liczone . Tankowanie do pełna - trasa - tankowanie do pełna na tym samym dystrybutorze i pomiar z litrów i kilometrów .

Podawałeś spalanie przy 180-200km/h a teraz mówisz że nie będziesz jechał ze średnią 165, bo to niebezpieczne?

A czy napisałem że po kraju ?

800km - mówi ci to coś ?

Ja kombinuję cwaniaczku? Zaproponowałeś zakład, a teraz mówisz że ma się odbyć to na twoich warunkach i liczone w Mudajednostkach? I że ja Ciebie oszukam? Nie nie kochany. Do Lubonia z Głogowa jest 111km według Google. To jest pół kraju? Podawałeś spalanie przy 180-200km/h a teraz mówisz że nie będziesz jechał ze średnią 165, bo to niebezpieczne? To powiedz kochany ile ma ten mudalitr i mudakilometr, to będzie jasne. W którym miejscu ja kombinuję i jakie alternatywne metody pomiaru proponujesz.

Jesteś typowym dresem z BMW za 3000zł .

Nie masz pojęcia ani o aucie o którym chcesz się wypowiadać ani o sprzęcie AUDIO i nie będę ci tego udowadniać a ze względu na twój niski poziom jaki reprezentujesz dalszą reakcję na twoją osobę uważam za bezcelową .

Jesteś typowym dresem z BMW za 3000zł .

Nie masz pojęcia ani o aucie o którym chcesz się wypowiadać ani o sprzęcie AUDIO i nie będę ci tego udowadniać a ze względu na twój niski poziom jaki reprezentujesz dalszą reakcję na twoją osobę uważam za bezcelową .

Myślałeś że spławisz mnie w tak idiotyczny sposób? A kto Ty jesteś człowieku? Wypraszam sobie Panie Mudaparówo! Zaproponowałeś zakład, więc proszę słucham szczegółów. Chyba że to był tylko blef.

Co konkretnie chodziło tobie po głowie i jaka trasa, bo w cudzych myślach nie czytam. Co chcesz dowieść przede wszystkim, ale opisz to w matematyczny sposób.

A co do wiedzy audio, to przypomnę tobie, że stronę wcześniej proponowałeś podłączenie subwoofera bez filtracji do jednego kanału radia jako dobre rozwiązanie.

Może pochwalicie się jakich kosmetyków używacie ?

Popularnego " plaka " odradzam bo po nim skrzypi tapicerka .

Do lakieru używam szampon , pastę woskową i wykańczającą Turtle dzięki czemu lakier robi się śliski i jest zabezpieczony prawie na rok .

W tym czasie jeżdżę na myjki automatyczne a te mi nie rysują lakieru .

Czas pracy to jedno popołudnie i kolejny dzień przedpołudnie na warstwę wykańczającą .

Stosuję raz do roku .

Edytowane przez muda44

530D i 4l. Kurde, tyle to nawet hybrydy nie wyciagaja.

Turtle to wosk czy masa wosko podobna?

Wracam z Krakowa. Auto za autem, nie ma z kim i po co się ścigać. Pierwsze minuty wyprzedzam, migam między autami. Nagle facet przede mną dostaje fleszem fotoradaru. Hamuję, mi się udaje bez fotki. Auta suną wszystkie 110km/h. Odpuszczam, nastawiam dobrą muzykę, relaksuję się, jadę jak wszyscy.

Duzy silnik to nie tylko szybka jazda (Szybko to i 1.6 pojade), tylko to jak on sie zachowuje. Nawet i w mieście przy ruszaniu z ronda. Jak ci to obojętne to po co kupiles dwu litrowego traktora. Przecie skuter 50ccm tez jedzie 10cm nad szosą.

Edytowane przez rafal735r

?👈

No i o to chodzi :). A podniecanie się blaszanym pudełkiem ? To ma przewieźć od punktu A do punktu B, a nie być przedmiotem dziwnego szpanu. Zresztą - dawno już opublikowano najprostszy przepis na ćwikłę :)))

A jaki jest przepis na TROLA?

?👈

Ja smaruję karoserię woskiem ze świecy. Specjalistyczny produkt drogi, a taką świecę praktycznie w każdym kościele albo na cmentarzu można zajumać i natrzeć furkę. A jak ktoś się pyta pod blokiem, to mówię że to wosk Sonaxa w sztyfcie, tylko etykieta mi odpadła.

Jeden kolo nawet ode mnie kilka gram odkupił za 10zł, to na litr dolewki oleju do motoru miałem.

Muda pewnie smaruje swoją bejce elektrolitem z pozostałości po modyfikowanych nadach z niemieckich wystawek. Żadne inne auto nie spala poniżej 8L ON (o ile to w ogóle możliwe) przy prędkości 180-200km/h.

a64ca1e7ebd1cf4a3e1cb8c0d3085837.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fox733

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Muda pewnie smaruje swoją bejce elektrolitem z pozostałości po modyfikowanych nadach z niemieckich wystawek.

Po co takie przygłupawe wstawki ?

Możesz coś się wypowiedzieć na temat mojego egzemplarza 530D albo o NADach ?

Pisałem już że prawdopodobnie miał coś robione w mapach bo ma dołożony piąty katalizator i miałem do tego jakiś papier .

Tabelki możesz sobie w buty wsadzić .

Żadne inne auto nie spala poniżej 8L ON (o ile to w ogóle możliwe) przy prędkości 180-200km/h.

Napisałem o trasie około 800km i tam gdzie się dało jazda taka prędkością .

530D i 4l. Kurde, tyle to nawet hybrydy nie wyciagaja.

To chwilowe spalanie rozpędzonego samochodu na prostej drodze . Srednia zawsze wyjdzie większa .

Turtle to wosk czy masa wosko podobna?

Turtle to firma produkująca bardzo dobre i w rozsądnej cenie kosmetyki samochodowe .

Najciekawszym jej produktem jest politura zabezpieczająca lakier z serii platinum , Lakier po niej wygląda jak nowy i naprawdę ciężko go zarysować .

Ja smaruję karoserię woskiem ze świecy. Specjalistyczny produkt drogi, a taką świecę praktycznie w każdym kościele albo na cmentarzu można zajumać i natrzeć furkę. A jak ktoś się pyta pod blokiem, to mówię że to wosk Sonaxa w sztyfcie, tylko etykieta mi odpadła.

Jeden kolo nawet ode mnie kilka gram odkupił za 10zł, to na litr dolewki oleju do motoru miałem.

Tak właśnie zachowuje się " dres " z BMW za kilka tysięcy którego nie stać na nic lepszego a swoje żale wylewa złośliwościami na forach .

Kuźwa , co za forum pełne oszołomów !

Nie potraficie inaczej i bez docinek ?

Myślałem że chociaż w takim wątku są normalni forumowicze i można pisać o różnych ciekawostkach związanych z marką .

EOT.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.