Skocz do zawartości
IGNORED

Apogee Mini DAC vs. MHDT Havana DAC - o sile stereotypów...

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Metrum łyka pliki 24/96?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Przecież to NOS-DAC, więc jakie to ma znaczenie, czy łyka?

Na końcu i tak jest downsampling, nie? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Żebym miał słuchać bułgarskich urządzeń, to jeszcze tak nisko nie upadłem. :)

Potrzebujesz akurat MOJEJ opinii?

W innym wątku masz wypowiedź człowieka, który wytrzymał w tym prosektorium tydzień - potem oddał DAC bo już więcej nie dał rady. :)

Kolego, oczywiście dzięki za interesujący opis tych dwóch DACów. Zawsze Twoja opinia przybliża człowieka do obiektywnej prawdy :)

Ale proszę Cię, nie ośmieszaj się, za przeproszeniem, takimi sformułowaniami jak powyżej a'propos odsłuchów bułgarskich urządzeń, bo zamiast pisać tu takie ryzykowne słowa, polecam samemu posłuchać urządzeń Antelope, bo zapewniam, że jest to bardzo wysoka półka, Zresztą Bułgar, tak samo jak i Polak, czy inna nacja, też potrafi czasami skonstruować niezły sprzęt, a Antelope szczególnie.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Apogee, podobnie jak Havana, grają w nieco innej lidze, niż wymieniona przez Ciebie hałastra

W przypadku zastosowania Twoich porównań masz rację - havana i apogee (800$ i 1200$) to strefa spadkowa 2 ligi w popularności i jakości. Dace wyżej wymienione przez nergal666666 to w większości środek tabeli i czołówka 2 ligi (ceny od 1.500$ do 2.500$). Wcześniej przez kilka lat "brandzlowałeś się" ( ® by il Dottore ) nad dvd Philipsa, który miał być debeściakiem nie do pobicia.

Metrum łyka pliki 24/96?

Łyka. Limit 24/176 (taki dziwny).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wcześniej przez kilka lat "brandzlowałeś się" ( ® by il Dottore ) nad dvd Philipsa, który miał być debeściakiem nie do pobicia.

Czego chcesz? To był doskonały odtwarzacz uniwersalny. Sprzedałem go nie dlatego że fatalnie grał, tylko dlatego, że poszedłem w pliki i potrzebowałem kasy na serwer a/v.

Inaczej na pewno miałby u mnie dożywocie... które zresztą długo by nie trwało, bo (nie)szczęśliwemu nabywcy padł biedaczek po 3 miesiącach od zakupu.

Cóż - zdarza się.

Ciekawostka: miał ten sam chip DAC co Apogee - AD1955. Może dlatego brzmienie Mini DAC'a tak mi pasuje? Bo średnica naprawdę bardzo podobna do tego co pamiętam ze ś.p. Filipka. Jeśli nie masz dostępu do Havany to posłuchaj Filipka. Gra naprawdę bardzo podobnie do Havany z seryjną lampą. Bo z Western Electric to już oczywiście inny świat.

Kolego, oczywiście dzięki za interesujący opis tych dwóch DACów. Zawsze Twoja opinia przybliża człowieka do obiektywnej prawdy :)

Ale proszę Cię, nie ośmieszaj się, za przeproszeniem, takimi sformułowaniami jak powyżej a'propos odsłuchów bułgarskich urządzeń, bo zamiast pisać tu takie ryzykowne słowa, polecam samemu posłuchać urządzeń Antelope, bo zapewniam, że jest to bardzo wysoka półka, Zresztą Bułgar, tak samo jak i Polak, czy inna nacja, też potrafi czasami skonstruować niezły sprzęt, a Antelope szczególnie.

Zbytek łaski, psze Szanownego Pana!

Mówić o mnie "obiektywny" to jak mówić o polskich politykach "uczciwy". :)

Do Antelope nie mam zaufania z tej prostej przyczyny, że jego konstruktorzy dopiero 100 lat temu z drzewa zeszli. :)

Do tego recenzje po prostu odstraszają mnie od dźwięku tego typu.

Ale - tak się szczęśliwie składa, że znam w Dublinie Antelope na sprzedaż.

Jeśli zrobi Ci to przyjemność, to (choć z bólem) poświęcę się, wypożyczę za kaucją i dam publicznie wyraz swoim wrażeniom po posłuchaniu tego cuda techniki, którego reklamy lecą wszędzie jak wściekłe.

MHDT Lab nie reklamuje się nigdzie - czujesz różnicę?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 23 Maja 2012 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 23 Maja 2012 - brak kultury

Sądząc po poziomie twojej wypowiedzi to tobie by się przydało zejść z drzewa.

Masz bułgarskich przodków, że tak się zaplułeś?

Dla twojej wiadomości bo spałeś na geografii: Tajwan to nie Chiny.

To miał być dowcip? Jeśli tak to niskie wystawiasz świadectwo sobie i swojej kulturze.

A także edukacji - Tajwan to nie Chiny.

Akurat dacki ktore wymienil Nergal maja bardzo wysokie noty wsrod uzytkownikow i recenzentow, wiec nie wiem dlaczego piszesz, ze graja w zupelnie innej lidze. Lepszej czy gorszej?

Bulgar czlowiek jak kazdy inny, nie rozumiem w czym mialby byc gorszy od Polaka, Irlandczyka czy mieszkanca Tajwanu? Chyba, ze to takie specyficzne poczucie humoru. 100 lat temu nikt o cyfrowym odtwarzaniu muzyki nie slyszal, niezaleznie od miejsca na ziemi.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

il Dottore, rozczarowałem się Twoją osobą. Te rasistowskie wypowiedzi o Bułgarach...

A poza tym idąc Twoim tokiem rozumowania, naprawdę dobre jest to, co nie ma w ogóle reklamy. Czyli MHDT to ideał, bo nigdzie się nie ogłasza, reklamuje.

Bez odbioru.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

No, ale my tu tak sobie gadamy, a pieniądze przejeżdżają. - powiedziała Bułgarka do drugiej tirówki.

Hehehehe, dobre! :)

Teraz już wszystkie przerzuciły się z poboczy do składania Antelope. :)

No, ale my tu tak sobie gadamy, a pieniądze przejeżdżają. - powiedziała Bułgarka do drugiej tirówki.

Nieśmieszne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

il Dottore, rozczarowałem się Twoją osobą. Te rasistowskie wypowiedzi o Bułgarach...

A poza tym idąc Twoim tokiem rozumowania, naprawdę dobre jest to, co nie ma w ogóle reklamy. Czyli MHDT to ideał, bo nigdzie się nie ogłasza, reklamuje.

Bez odbioru.

Też mnie rozczarowałeś.

Rasizm - rasizmem, ale mdła polityczna poprawność to jest coś, co mnie naprawdę dobija.

Kurna - mam problem!

Po dłuższym okresie jazdy na Apogee wróciłem do Havany... i pojawiła się Muzyka.

Obiektywnie - w każdym aspekcie Havana jest gorsza od Apogee, a gra na moje ucho lepiej!

Nie umiem tego wyjaśnić.

Z ostatecznym wyborem DAC'a poczekam na nowe kolumny.

Póki co - jest zagwozdka.

Nic nie jest takie, jak się wydaje... :(

To jest myśl! :)

• 3 miesiące później...

witam, czy porównywał ktoś apogee mini-dac do matrixa mini-i, ponieważ póki co nastawiony byłem na ten drugi, jednak, możliwe że będę miał ,możliwość kupić używkę apogee za niewiele więcej niż nowy matrix, oba daci grają na tych samych chipach, więc, jak to jest z brzmieniem, porównywalne, czy apogee deklasuje matrixa???

tak więc mam ów apogee, jeszcze się wstrzymam z opisaniem własnych wrażeń słuchowych(czekam na kolumny), ale podoba mi się samo założenie firmy apogee - muzyka przez ten konwerter(jak i każdy inny jaki robią) ma brzmieć analogowo

częste są porównania np. do słynnego benchmarka - i w większości tych porównań jeśli chodzi o szczegółowość, podobno benchmark wygrywa, ale jeśli chodzi o barwę to bardziej prawdziwie(analogowo) brzmi apogee, a o to(przynajmniej mi) chodzi - niech fortepian steinwaya brzmi jak prawdziwy strunowy fortepian, a nie nawet najlepsze elektryczne pianino kurzweila, itd.

niech fortepian steinwaya brzmi jak prawdziwy strunowy fortepian, a nie nawet najlepsze elektryczne pianino kurzweila, itd.

-na koncert kolego na koncert a nie yeti szukać!

nie no to swoją drogą, wiadomo,

poza tym nawiasem mówiąc, jestem muzykiem, więc bywam na koncertach, ale częściej "po drugiej stronie sali" ;)

No to się nie oszukuj. Panowie rozprawiajaią o początku oferty firmy Apogee, która w studiach nagraniowych gośści już od wielu lat, a urządzenia tej jakości są uzywane przez ludzi którzy myślą że na laptopie i z klawiaturą sterującą przez midi i mikrofonem shure będą robić muzykę. Takie firmy jak Apogee, Manley, Lipiński, RME, Lynx. Fostex, Roland i inne mają już od dawna możliwość zapisu i odtwarzania zapisanych bitów w dowolnej formie. Kosztuje to niestety niezłe pieniądze i będzie kosztować, A co dobrze zagra w twoim systemie Stanik to już inna historia.

Pozdrawiam

po prostu napisałem, co sądzę, o samej filozofii firmy i porównaniu do benchmarka, jak mam do wyboru takie dwie opcje to wybieram tę a nie inną, dlaczego i tyle,

a Ty mi radzisz na koncerty chodzić i się nie oszukiwać;)

Z mojej strony to absolutnie nie miało brzmieć jak nakaz. Chcę tylko powiedzieć że nie ma co liczyć na Steinwaya w domu. A filozofia, to czy czyta taki format czy taki-to już odkryto jest i funkcjonuje. Wiesz Stanik ile informacji zapisywała taSma cyfrowa na jednym cenytmetrze taśmy? ja nie odpowiem-niech to będzie praca domowa. Jak przeczytasz to złapiesz się za głowę, ile zostaje z informacji zapisane nawet w tym za przeproszeniem gęstym formacie, Dla mnie gęsty format będzie wtedy jak co tego co teraz jest promowane dopiszą ze dwa zera. Wtedy będziemy o dwa zera bliżej do analogu(ja fanem analogu nie jestem ale szanuję ten format).

Jak znajdzesz w dźwięku to o co ci chodzi to żadne parametry nie będą miały znaczenia

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.