Skocz do zawartości
IGNORED

Thule Audio Start (IA 60) czy Rotel RA-02? + KEF Q1

midnightwalker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Potrzebuję waszej opinii jak w temacie. O Rotelu naczytałem się dosyć więc temat jest mi znany.

Oba modele do wzięcia "do 1000 zł" w bardzo dobrym stanie. Jak mają się te dwa modele do siebie w rankingu sprzętu oraz jaka była cena startowa Thule IA 60?

Nie ukrywam ,że thule podoba mi się bardziej wizualnie w stosunku do skromnego rotela. Nie miałem okazji posłuchać ani jednego ani drugiego. Podpięte zostaną do Kef Q1.

Muzyka różna... ale wyszukana ;)

Z góry dziękuję za opinie.

Pozdrawiam

To już wszystko wiem. Dziekuję.

Śledzę jeszcze troszkę temat odnośnie KEF'ów... mianowicie różnicę pomiędzy KEF Q1 a IQ3 ,które są bardzo podobne z przewagą IQ3... gdzieś nawet czytałem wątek na tym forum...

Natomiast jest jedna kwestia ,która nie daje mi spokoju... ze specyfikacji obu modeli wynika ,że Q1 ma 91dB skuteczności natomiast IQ3 88dB. Czy w praktyce Q1 zagra głośniej bez zniekształceń, niż IQ3?

Jak ma się wzmacniacz MICROMEGA A-60 w stosunku do Thule? Czy ktoś miał do czynienia z tymi dwoma konstrukcjami. O MICROMEGA jest bardzo mało informacji, nawet na zagranicznych stronach... dylemat ogromny... czy ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc?

W kwestii wysterowania to do IQ3 wzmacniacz musi dostarczyć więcej mocy żeby zagrało równie głośno jak z Q1. Mój kolega napędza Q1 22 watowym wzmacniaczem i to w zupełności wystarczy. Zniekształcenia powoduje wzmacniacz który niedostatecznie wysteruje kolumny tzn. nie potrafi utrzymać wofera. Z kefami jednak bym się nie martwił bo to ogólnie dosyć łatwe kolumny dla wzmacniacza.

Pozdrawiam

Dzięki za info.

Dylematów ciąg dalszy a temat taki jak milion innych na forum... a z racji tego ,że nie doczytałem się nigdzie odpowiedzi muszę ponownie spytać bardziej doświadczonych wyjadaczy dobrego dźwięku...

Mianowicie doszły kolejne monitory pod uwagę i muszę rozważyć teoretycznie ,które będą najlepsze pod ten piecyk...

Kef Q1 sprawa jest jasna i biorę je pod uwagę ale z racji słabej dostępności z drugiej ręki muszę stworzyć plan B ,który może się okazać lepszym rozwiązaniem...

Tannoy M2 - miałem jedynki, z bólem sprzedałem po 7 latach i mam ogromny sentyment... z mankamentów... nie posłuchałem sobie dobrze na nich mocnego rocka ani elektroniki... co do dwójek maiłem okazje słyszeć je z dwa razy na jakimś amplitunerze Marantz'a i zastanawiam się czy z Thule nie będą mulić...

AEGIS EVO 1 - świetne recenzje i w ogóle... nigdy nie słyszałem i mocno się zastanawiam... boję się o te 89dB ,które ponoć w praktyce jest sporo ale to sporo mniejsze... a lubię czasem pograć głośno i mocno ale co z basem?.

Paradigm Monitor 3v3 - napaliłem się strasznie... poczytałem, nie słyszałem. Ponoć bas zamiata ale zastanawiam się co z resztą... czy nie będą męczyć z Thule z racji tego ,że jedna i druga konstrukcja dość mocno skupia się na dole pasma... a może to będzie strzał w 10!? Jak się prezentują inne gatunki np. subtelny jazz?... czego również lubię posłuchać nie wspominając o instrumentalnej muzyce filmowej. Boję się ,że bas zacznie tutaj zbyt mocno dominować... z drugiej strony kusi mnie... z racji muzyki rockowej i elektroniki ,której słucham najwięcej...

Panowie! Czy da się tutaj wypracować jakiś kompromis w tej teoretycznej mieszaninie dźwięków i sprzętów... są to stare klocki i muszę coś wymyślić bez odsłuchu.

Proszę Was o pomoc.

Paradigm a Tannoy to dwie inne szkoły brzmienia. Tannoy napewno nie zrobi tak piorunującego wrażenia jak Paradigm który zamiata dynamiką że hoho! Aczkolwiek bardziej bym się obawiał zestawienia Tannoy z Thule...mogłoby być za ciemno. Tannoy to raczej Rotel lub Arcam. Thule z Paradigm może być interesująco. Można dobrać kable które opanują środek i bas i będzie dobrze. Można spróbować Resona...

Pozdrawiam

Mike, chyba jestem Ci dłużny duże piwo. Dziękuję za Twoje podpowiedzi.

Czy ktoś miał do czynienia z Evo na wzmacniaczu o mocno zaakcentowanym basie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.