Skocz do zawartości
IGNORED

marantz vs advance acoustic

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Praktycznie wszystkie modele odtwarzaczy Advance Acoustic "czytają" płyty CD-R i odtwarzają np. MP3.

Bo mają napęd DVD.

co lepiej zagra z yaqinem 10l i qbą 200al marantz sa 7003 czy aa mcd204?

MCD204 jest wyposażony w bufor lampowy na wyjściu i przy zastosowaniu sensownych przejściówek XLR-RCA można sobie jeszcze coś przy brzmieniu porzeźbić.

mam od tygodnia zestaw AA w tym CD MCX-400 i odtwarza te nagrane płytki również mp3 , myslałem o przejściówce XLR<>RCA ale czytając forum jakoś nie jest to dobre rozwiązanie natomiast podłączyłem wczoraj pre-amp z koncówką kablami XLR i słychać już różnicę - dżwięk po prostu cieplejszy jak na RCA , co do przejściówki waham się ale może warto zaryzykować

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam z połtora roku 204. Ciekawostką jest, że player wstępnie nagrzewa za każdym odpaleniem przez minutę lampy. Na wyświetlaczu widac jak upływa pozostały czas oczekiwania :) Dla kogos to może być wcurwiające, dla kogoś innego rytuał podnoszacy atmosferę. Dla mnie to drugie.

Dźwięk w tym playerze można regulować doborem lamp. Fabrycznie montowane chińskie nie uchodzą za zbyt detaliczne. Ja mam elektroharmonixa- dają dźwięk bardziej zdecydowany. Player gra jak za swoją kasę małocyfrowo, przyjemnie, ale nie tak przyjemnie jak gramofon za troszenię więcej niż połowę tej kasy. Stąd od jakiegoś czasu moja dwieście czwórka raczej stoi i się kurzy, Ale i tak jej nie sprzedam :)

p.s. Dość wnerwiająca jest ergonomia 204. Przy otwartej kieszeni wciśnięcie play wsuwa kieszeń ale nie rozpoczyna odtwarzania. Po przeanalizowaniu materiału pojawia się napis stop i wtedy dopiero ponowne wciśniecie play rozpoczyna odtwarzanie.

Gdy tacka jest wysunięta przycisk open/close jest pod tacką :) Wyświetlacz nie pokazuje ilości utworów na płycie.

W bonusie jest odwarzanie HDCD, jednego z gęstych formatów. Niestety niezbyt popularnego. Efekty są ciekawe.

Marantz to zupełnie inna szkoła jazdy. Moim zdaniem mniej szlachetna, ale co kto lubi i jak się komu w systemie zgrywa. Trzeba wypożyczyć i porównać bezpośrednio ponieważ takie MCD 204 chyba lubi się nie spasować z systemem. W jednym przypadku zagrał mulistro straszliwie, w drugim na odwrót- zimnocyfrowo. Pierwszy zestaw był dość drogi klocki po 10 tys nastawione na jasność, drugi mega budżetowy, stare strucle ze złomowiska.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dźwięk w tym playerze można regulować doborem lamp

Bufor lampowy jest jedynie dla toru zbalansowanego.

Stąd mój poprzedni wpis o przejściówce XLR-RCA jeśli nie dysponujemy wzmacniaczem z XLRami.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Oła.Czyli RCA w odtwarzaczu nie przechodzi przez bufor lampowy? Jeśli to prawda, to musze powiedzieć, że to spora niespodzianka. Po prostu przeczytałem jakąś recenzję, że firmowe lampy natychmiast do wymiany, zrobili mi to w sklepie, założyli plombę i już :) Podłączyłem kablem RCA :)

No to koniecznie musze sprawdzić z przejściówkami.

Masza, jesteś pewny, że tylko przez XLR mamy udział lamp? Ha, może to i lepiej, może podciągnę to w kierunku analogu :)

NIe wiem czy dobrze rozumiem. Jesli podepne przec rca to znaczy ze lamp nie bedę wykorzystywał? I drugie pytanie z innej beczki. Czy cambridge audio 740 odtwarza płyty cdr?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Przejściówki przyszły( 27zł sztuka na allegro), ja nie znam się na elektronice i nie wiem czy na XLR-ach dźwięk idzi epo lampach czy nie, nie było o tym ani w instrukcji, ani żadnym mi znanym teście. Ale ja pier.... jaka jest różnica!!

Przyjdzie zapoznać się ze swoją płytoteką na nowo :)

Masza gdzie wyczytałeś o tych lampach?

No to kupiłem AA204 zobaczymy jak to zagra . A może ktoś mi odpowiedzieć jak to jest z tymi lampami? Jeśli nie będę używał xlr to lamp nie wykorzystam?

Gratuluje nabytku, sam właśnie przymierzałem się do zakupu z alledrogo użwyki ale widzę, że mnie wyprzedziłeś :) Kompletuje akurat klocki na drugi system, mam narazie wzmacniacz aa map-105 i jestem pod sporym wrażeniem, pewnie nieźle zgrywałby się z z tym mcd204. Napisz potem jak sie on sprawuje.

Hej mało że Cie uprzedziłem to jeszcze wytargowałem 100 zł :) . Teraz czekam z niecierpliwością az dojdzie.

Frywolny trucht chcesz powiedzieć ze jest spora różnica miedzy przejsciówką a xlr? Jak mozesz to podaj link gdzie kupiłes te przejsciówki.

Hej mało że Cie uprzedziłem to jeszcze wytargowałem 100 zł :) . Teraz czekam z niecierpliwością az dojdzie.

Frywolny trucht chcesz powiedzieć ze jest spora różnica miedzy przejsciówką a xlr? Jak mozesz to podaj link gdzie kupiłes te przejsciówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) innych nie znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm no właśnie i tu mi coś nie pasuje. XLR musi być żeńskie bo cd ma "3 bolce" i w to trzeba wpiąc rca czyli tez powinno być żeńskie a wszędzie łącznie z twoim rca jest męskie.

dobra to chyba znalazłem :) . Pewnie to jest ok. MOze ktos mnie upewnić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/adapter-3-pin-xlr-f-rca-cinch-f-xga33-pl-i2361374584.html Powinny być żeńskie z obu stron. W każdym razie są bardzo solidne (w wersji żeńskiej gniazdo XLR ma zaczepy, acz uwaga przejściówka długaśna, dłuższa niż ta na aktualnej aukcji) i być może warto pomolestować sprzedawcę kiedy będzie miał te których nam trzeba.

d

U mnie znowu jest tak że CD nie ma wyjścia XLR ale pre-amp ma wejścia XLR więc taka przejściówka była by OK tylko czy jest sens ? chyba nie w moim przypadku bo sygnał z CD i tak wyjdzie po przez RCA

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Przede wszystkim chodzi o konkretny model AA MCD- 204, który najwyraźniej jest tak skonstruowany, że bufor lampowy jest w użyciu tylko przy wyjściu przez XLR. W tym przypadku z pewnością warto, różnica jest spora. W innych przypadkach nie wiem, al eto nie jest droga zabawa, zawsze to jakis pretekst do pokombinowania :)

CD dotarł. Przejsciówki jeszcze nie. Czekam z niecierpliwością. Póki co bardzo czysto , sterylnie i słychac wiecej basu w porównaniu z dvd yamahy które było do tej pory wykorzystywane.

No to przyszły przejsciówki. O ile do teraz starałem sie wstrzymac z opinią na temat grania na rca to teraz moge powiedziec ze obowiązkowo trzeba użyć wyjścia xlr. I bzdurą jest paplanie ze lampa we wzmacniaczu i lampa w cd to zamulenie. Dla mnie bomba.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W bonusie jest odwarzanie HDCD, jednego z gęstych formatów. Niestety niezbyt popularnego. Efekty są ciekawe.

HDCD nie jest gęstym formatem. Zakłada wzrost dynamiki o około 6dB, poza tym wyjątkiem jego parametry są zgodne z Red Book CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.