Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wywiercenie dziury na śrubę w kolumnie audio wpłynie na dźwięk?

bartiz12

Rekomendowane odpowiedzi

Ten uchwyt Paskowy w głośniku :)

Ciekawe co to za głośnik, o pardą kolumna głośnikowa

Nie ma to znaczenia jaka to kolumna.

Czasem jest taka potrzeba aby przenosić często kolumnę. Dla przykładu gdy się trenuje do muzyki i za każdym razem trzeba na sale nosić swój sprzęt.

bartiz12 pytał czy zrobienie dziury coś zmieni i zgadzam się z porada kiza, że jeżeli nie rozszczelnimy obudowy, to nie powinno się nic zmienić.

1. Jesli to głosniki do robienia łubudubu to raczej wątpię aby były to jakieś wybitne głośniki :)

2. Pytanie czy jakiś uchwyt coś zmieni jest czysto zwiazane z 1. Pytaniem jeśli to jakieś np Altusy 140 :) albo np Bollero 350 Tonsila to prędzej urwie uchwyty bo one ważą :)

Zwykły ot taki uchwy sie nie nada ... do tego są specjalne uchwyty ... ale to inna bajka

A wieć za nim zacznie się coś pisan nalży napisać co chcemy modyfikować , naprawiać itd ...

Ostatnio wpisy sie tu pojawiajace swiadczą o ZEROWEJ wiedzy piszących ....

NP:

nie włącza mi sie wzm ? dlaczego ?

albo chcę zrobić głośniki .... za 500 i tyle (ps aby jeszcze grały jak te za 50000 :) )

Najpierw trzeba sie samemu zastanowić a nie walić wpisy takie że klawiatura sie zawiesza :)

Najpierw trzeba sie samemu zastanowić a nie walić wpisy takie że klawiatura sie zawiesza :)

Zgadza się.

Jednak myślę, że każdy powinien dbać o to co pisze, ten który radzi też, a nawet szczególnie ten który odpowiada, dając pytającemu przykład.

Ani pytania, problemy kompletnie nie opisane, ani odpowiedzi w stylu LOL nie są na miejscu.

A nie można opasać całej kolumny czymkolwiek? I przy okazji zabezpieczyć przed obijaniem? Np. przyciąć z płyty podstawkę o pasujących wymiarach, od spodu dać nóżki, od góry jakąś włókninę/matę i do tego przymocować pasy zakończone na górze uchwytem? Nie naruszamy konstrukcji i przy okazji zabezpieczamy.

Jestem Europejczykiem.

Bez zbędnych dywagacji:

jak napisano wczesniej - jeśli nie rozszczelnisz obudowy - nie zmienisz paramterów zestawu gł.

Nawet jeśli za głeboko wkęcisz wkręta (na wylot do wewnątrz obudowy) też nie odczujesz róznicy w brzmieniu.

Słyszalny problem może wystąpić, jeśli obudowa jest zamknięta (bez BR) i pozostawisz dziurę po wkręcie niezaślepioną.

Przy BR ma to dużo mniejsze znaczenie.

Ewentualne zmiany moga wystąpić w zakresie subniskotonowym - okolice 20-30 Hz

Jeśli zestawy nie sa audiofilskimi (a tak zakładam), a służą jedynie do nagłaśniania pomieszczeń to w ogóle nie masz się czym przejmować.

Ewentualnym problemem mogą wtedy być jedynie kwestie estetyczne.

jak napisano wczesniej - jeśli nie rozszczelnisz obudowy - nie zmienisz paramterów zestawu gł.

Jest to nieprawdą. Nawet specjalnie robi się otwory w bardzo szczelnych kolumnach by wyrównać ciśnienie w środku kolumny a zewnętrznym ciśnieniem atmosferycznym.

Kiedyś kolega zrobił superszczelną kolumnę co przy wysokim ciśnieniu wpychało membranę do środka a przy niskim ciśnieniu wyciągało z obudowy.

Jest to nieprawdą. Nawet specjalnie robi się otwory w bardzo szczelnych kolumnach by wyrównać ciśnienie w środku kolumny a zewnętrznym ciśnieniem atmosferycznym.

Kiedyś kolega zrobił superszczelną kolumnę co przy wysokim ciśnieniu wpychało membranę do środka a przy niskim ciśnieniu wyciągało z obudowy.

Proponuję najpierw przeczytać wcześniejsze posty, później trochę pomyśleć, a dopiero na końcu ewentualnie coś napisać. W Twoim wypadku lepiej trzymać ręce z dala od klawiatury.

Ciekawe co to za głośnik, o pardą kolumna głośnikowa

Zespół głośnikowy ;)

1. Jesli to głosniki do robienia łubudubu to raczej wątpię aby były to jakieś wybitne głośniki :)

I byś się zdziwił w co osobiście wkręcałem śruby, albo wierciłem dziury pod nowe terminale,...

Bartiz, problem jest.

Ale jak napisali Koledzy, jak nie rozszczelnisz OZ (a śruba przecież wypełni otwór - dobrze posmarować ją przed wkręceniem jakimś klejem) będzie dobrze.

A i prawda jest, że obudowa to nie puszka barometru. Zawsze powinna mieć jakieś nieszczelności. Szczelna ma być powyżej kilkunastu Hz. Wolnozmienne zmiany ciśnienia ma równoważyć po obu stronach membran. Dziurka po szpilce spełnia te wymagania...;)

Proponuję najpierw przeczytać wcześniejsze posty, później trochę pomyśleć, a dopiero na końcu ewentualnie coś napisać. W Twoim wypadku lepiej trzymać ręce z dala od klawiatury.

+

0

A może by kolega mnie uświadomił dlaczego ja taki głupi jetem.

Na pewno się czegoś nauczę więcej niż pogardy do innych od kolegi.

slawek213

Jeśli chodzi o sens Twojej wypowiedzi - nie chce mi się dyskutować (proszę nie traktuj tego jako złośliwość czy lekceważenie).

Natomiast co do stylu mojego komentarza - przepraszam Cię. Byłem wtedy "na bani" i mnie poniosło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.