Skocz do zawartości
IGNORED

Szeregowe łączenie głośników basowych 4+4=8. Da radę?

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Mam cztery wyśmienite głośniki basowe o impedancji 4ohm każdy. Chciałbym zbudować na ich podstawie dwie kolumny. Niestety przy równoległym połączeniu zrobi sie 2 ohmy. Czy jak je podłącze szeregowo stanie się coś złego z dźwiękiem, z parametrami? Jak to sie je?

Dodam też, że jako głośnik średniotonowy pracować będzie siedemnastka o impedancji 4ohm.

To tak na wstępie.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Efektywność napięciowa nie zmienia się, a mocowa jest większa niż pojedynczego głośnika.

Tonsil w Maestro połączył szeregowo niskotonowce.

http://tonsilaudio.com/index.php?action=maestro_s

http://tonsilaudio.com/index.php?action=maestro_180

No własnie chciałbym, żeby każdy miał swoją oddzielną obudowę. A jak jest z efektywnością? Spada? Wzrasta? Nie zmienia się?

Najlepiej jak będziesz miał cztery głośniki to pomierz częstotliwość rezonansową i głośniki z najbardziej podobnymi parametrami połącz w parę. Efektywność napięciowa a więc ta istotna (efektywność mocowa poza tym że coś takiego istnieje do niczego nie służy) dla robienia zwrotnicy się nie zmieni.

Kiedyś czytałem w Hobby HiFi n 2010 z maja czytałem że głośniki o wysokim Rms nie powinno się łączyć szeregowo. Nie pytaj się mnie jakie Rms jest wysokie a jakie niskie bo nie mam zielonego pojęcia. W tym numerze był projekt kolumn trzy drogi na Seasach z Rms równym 1,5 kg/s gdzie łączyli głośniki basowe szeregowo. Twierdzili tam że głośniki z wysokim Rms do połączenia szeregowego się nie nadają.

Chyba raczej niskie Rms, skutkujące wysokim Qms (i wysokim, stromym peakiem rezonansowym impedancji) będzie przeszkodą w szeregowym łączeniu głośników.

Chyba raczej niskie Rms, skutkujące wysokim Qms (i wysokim, stromym peakiem rezonansowym impedancji) będzie przeszkodą w szeregowym łączeniu głośników.

Ups.. Faktycznie. Dobrze że misiomor czuwa.

Te głośniki to archaiczne isophony p203 (bądź PSL203). Zawieszenie guma, magnes alnico.

Trochę danych z katalogu isophona z 1975r - foto

Mam 4 sztuki w idealnym stanie i myślę, żeby spróbować wystrugać na ich podstawie fajne kolumienki do lampy...

i tak wygląda ten głośnik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Impedanz (Zmax): 4 Ohm

Leistung (Pe):

Membranfläche (Sd): 240 cm²

Resonanzfrequenz (Fs): 35 Hz

Gleichstromwiderstand (Re): 3,8 Ohm

Schwingspulen-Induktivität (Le):

Mechanischer Q-Faktor (Qms): 1,98

Elektrischer Q-Faktor (Qes): 0,78

Gesamtgüte (Qts): 0,56

Äquivalentvolumen (Vas): 68 l

Membranverschiebungsvolumen (Vd):

Antriebsfaktor (Bxl): 5,13

gesamte bewegte Masse (Mmd):

effektive bewegte Masse (Mms): 24,5 g

mechanische Verluste (Rms):

Membranhub (Xmax/Xmech):

Efficency Bandwith Product (EBP):

Parametry TS znalezione na necie...

post-15620-0-72272900-1338305598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Przy łączeniu szeregowo głośników z dużą dobrocią mechaniczną sytuację można poprawić dołączając do głośników po rezystorze równolegle do każdego.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.