Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy TV LED 55-60 cali

locker

Rekomendowane odpowiedzi

Czyżby? Z tego co wiem (proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, jeśli nie mam racji) LG stosuje w swoich telewizorach wyłącznie matryce IPS, a ma w ofercie modele 55" również.

Również Panasonic stosuje IPS, nawet nieźle im to wychodzi, przynajmniej mnie się podoba seria WT50

Na IPS ten akurat problem nie istnieje.

IPS ma inny problem z kątami - obraz staje się ciemniejszy, w przeciwieństwie do MVA który pod kątem traci kontrast i blednie. Zawsze jest coś za coś. Plazma też ma problem z kątami, ale wyłacznie w pionie, więc zazwyczaj to nikomu nie przeszkadza.

Również Panasonic stosuje IPS

Zgoda. Ale ja nie pisałem, że wyłącznie LG stosuje IPS. Polemizowałem tylko z tezą jakoby wymiary tego typu matryc kończyły się na 46".

IPS ma inny problem z kątami - obraz staje się ciemniejszy,

Tu się nie mogę zgodzić.

Zgoda. Ale ja nie pisałem, że wyłącznie LG stosuje IPS. Polemizowałem tylko z tezą jakoby wymiary tego typu matryc kończyły się na 46".

no tak, i to Panasonic IPS 55 cali.

W moim przekonaniu problem czerni na IPS jest sztucznie nadmuchiwany, gdyż jest on relatywnie mniej dokuczliwy niż pogarszanie się kolorów na PVA przy jakimkolwiek oglądaniu nie na wprost.

Też tak sądzę, dla mnie poziom czerni w Panasonikach WT czy DT50 jest OK. Bardziej irytuje mnie nierównomierność. Dla mnie osobiście jest taki dylemat: gorszy poziom czerni ale dobra równomierność (np Sharp) vs lepszy poziom czerni (np Panasonic, LG, Sony) ale za to ewidentny clouding albo halo.

IPS ma inny problem z kątami - obraz staje się ciemniejszy, w przeciwieństwie do MVA który pod kątem traci kontrast i blednie.

Zgadzam się, u mnie na IPS jest coraz mniej jaskrawy obraz pod kątem, można podciągnąć to podświetleniem i jest obraz jest zupełnie normalny, taki jak na wprost.... więc lepsze to niż bladnięcie :)

Zawsze jest coś za coś. Plazma też ma problem z kątami, ale wyłacznie w pionie, więc zazwyczaj to nikomu nie przeszkadza.

No tak ale to już ekstremalny kąt musiałby być, więc chyba bez znaczenia.

i w tym właśnie momencie przestajesz mieć naturalne kolory na swoim TV

Skoro proprorcje kolorów R:G:B = x:y:z są naturalne - to proporcje 1.2x:1.2y:1.2z też są naturalne. Tyle, że na wyższym poziomie intensywności kolorów (co akurat lubię). Jedyne, co można nazwać "nienaturalnym" jest właśnie owa intensywność, większa niż w rzeczywistości.

Pisząc o konieczności pobawienia się Panasem na dzień dobry miałem na myśli fakt, że fabrycznie owe proporcje są zwichnięte, głównie (i co się od razu rzuca w oczy) w kierunku zielonego. Więc trzeba go dopieścić tak, aby osiągnąć x:y:z. A potem jaką ktoś sobie ustawi intensywność ma chyba relatywnie mniejsze znaczenie.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 3 Października 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 3 Października 2012 - nie na temat

bobcat, przy okazji - bo widzę że masz amplituner 650R - daje on radę w stereo? Potrzebuję jakiś lepszy system a/v do sypialni, więc może 651R, albo nawet 551R bardziej chwalony?

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 3 Października 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 3 Października 2012 - nie na temat

Nie czuję się na siłach oceniać stereo. Nie przepadam za dwoma kanałami, tak więc gdy tak zapisanej muzyki słucham - rozwijam ją sobie do quasi-5.1 poprzez DPL II. Wiem, to jest obrazoburstwo, co zrobię że tak lubię. Znajmomy (który z kolei jest miłośnikiem stereo i ma sprzęt z wysokiej półki) będąc u mnie najpierw mnie (chyba słusznie) zbeształ za to, że głośniki stoją bezpośrednio na blacie, zamiast na podstawkach. Ale potem włączyłem tryb stereo i oddał się odsłuchom. Powiedział, że jest całkiem w porządku, a nawet jest zaskoczony że zestaw multiformatowiec BD + amplituner tak przyzwoicie sobie radzi w stereo.

551R optycznie podoba mi się może nawet trochę bardziej, lubię takie jamniczki. 650R ma wygląd solidny, imponujący, potężny. Ale już pobieżne porównanie parametrów dowodzi, że 551R jest modelem słabszym. Przy wszystkich kanałach wysterowanych moc wynosi 7 x 60W (650R ma 7 x 100W), zużycie prądu 700W (tamten ma 1400W), waży 10 kg (w porównaniu z 15 kg).

551R (i prawdopodobnie 651R) ma natomiast HDMI w specyfikacji 1.4, podczas gdy 650R ma 1.3c. Dla mnie, programowo niechętnego obrazowi 3D i nie posiadającemu tegoż, nie jest to żadna wada. Ale jeśli ktoś lubi 3D - powinien o tym pamiętać.

Jeśli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to raczej taki, który ma max 40 cali, np. SONY KDL-40HX750. Jeśli chcesz większy to chyba wydaje mi się, że lepiej kupić zwykły LCD. Bynajmniej takie odnoszę wrażenie patrząc na tak duży tv LEDowy u sąsiadów, obraz nie jest tak dobry jak po prostu w LCD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chcesz większy to chyba wydaje mi się, że lepiej kupić zwykły LCD. Bynajmniej takie odnoszę wrażenie patrząc na tak duży tv LEDowy u sąsiadów, obraz nie jest tak dobry jak po prostu w LCD.

Ktoś jeszcze robi CCFL? Chyba całość oferty rynkowej LCD to obecnie są LED. Albo Full albo Edge.

Jeśli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to raczej taki, który ma max 40 cali, np. SONY KDL-40HX750. Jeśli chcesz większy to chyba wydaje mi się, że lepiej kupić zwykły LCD. Bynajmniej takie odnoszę wrażenie patrząc na tak duży tv LEDowy u sąsiadów, obraz nie jest tak dobry jak po prostu w LCD.

Technicznie rzecz biorąc, to nie ma obecnie w sprzedaży telewizorów LED :) Są tylko LCD podświetlane co najwyżej diodami LED (dawniej zamiast tego była "świetlówka" CCFL).

Ukryta Zawartość

Włąśnie wchodzi do sprzedaży Philips 60".

cena 17k.

Z lokalnym podświatlaniem.

To w termacie TOP 55-60" LCD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Włąśnie wchodzi do sprzedaży Philips 60".

cena 17k.

Z lokalnym podświatlaniem.

To w termacie TOP 55-60" LCD.

Ukryta Zawartość

No bardzo ładnie, tylko jak będzie taki dimming jak w Sony to wciąż będzie halo. Ale pożyjemy zobaczymy...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.