Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy TV LED 55-60 cali

locker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje zakup tv LCD 55 cali lub więcej i chciałbym was zapytać o Wasze doświadczenia, opinie i obserwacje. Zależy mi na tym aby był to led podświetlany krawędziowo (grubość obudowy) i oczywiście na najlepszej jakości obrazu 2D i 3D. Ważne są jak największe kąty widzenia w 2D i najmniej widoczny efekt "cloudingu". Szczególnie interesują mnie opinie o TV Sharpa, Sony i Philipsa, bo Samsunga trochę już znam w tym przedziale.

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję za wpisy.

https://www.audiostereo.pl/topic/94720-topowy-tv-led-55-60-cali/

28kzł to może nie, ale na 15-18kzł jeszcze mogę się rzuciuć ;-). A kto robi TV na matrycach OLED? Samsung jak mniemam? Na CrystalLED od Sony'ego trzeba będzie pewnie jeszcze długo poczekać aż ceny znormalnieją.

ale OLED to chyba wciąż podobna konstrukcja jak LCD - przynajmniej jeśli chodzi o kąty, a Crystal LED to autonomiczne diody RGB i powinno być najlepiej, komfort oglądania podobny do tego w plaźmie.

Wiem, że Sharp wypuścił jakąś nową serię telewizorów z dużymi przekątnymi, ciekawe jak one świecą.

Jak na razi widzę to raczej strzelanie.

Żeby podać Ci uczciwą propozycje to odpowiedz proszę na pytania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

loco, wszystkie moje wymagania i preferencje podałem powyżej: wielkosć, budżet, marka itp, ale jeśli chcesz to bardzo proszę ;-)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-4m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4 osób

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? i tak i tak

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć i ma być cienki

6.Jak słońce świeci w pokoju ? nie świeci

7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung, Sharp, Philips

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Świetny obraz 2D i 3D

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? HD, SD

10.Jakie urządzenia ? Blu-Ray, SATDVB

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 5-12h

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? różne, filmy, informacyjne itp

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? incydentalnie

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie

16.Preferencje co do marki ? bez preferencji

17.Preferencje co do wielkości ? 50-60 cali

18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? słabe kąty widzenia, clouding

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? i tak i tak

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10-18kzł

21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie wiem, dla mnie to raczej drugorzędna sprawa

Spodziewam się różnych odpowiedzi, ale pal licho z wgryzaniem się w technologię. Chodzi mi o opinie ludzi którzy mają takie telewizory, a nie o opinie ludzi którzy widzieli telewizory za szybą w MediaMarkt ;-)

Ma ktoś już może Sharpa LC60LE840E?

• Moderatorzy

locker, led z tylnym podświetleniem ma grubość 2cm a przy części z woferem i uchwytem jakieś 3cm (piszę o LG 47LX9500) więc nie kombinuj,<br />

jakość podświetlenia i możliwość wielostrefowego całkowitego wygaszania vs krawędziówka jest nokautująca, w nocy zapewnia absolutną czerń i brak smug typowych przy bocznym podświetleniu.<br />

niestety dziś brak na rynku odpowiednika, nowe modele wyszły ale tylko niższe linie.<br />

na topowe ledy czy już oled musisz trochę poczekać<br />

<br />

moja rekomendacja : wstrzymaj się z zakupem na jakieś 3 mies

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Do takich potrzeb to zupełnie inne podejście :

- Sharp 80LE 645

Ukryta Zawartość

- Sharp 70le835

Ukryta Zawartość

- Panasonic 65VT50

Ukryta Zawartość

- Samsung 64E8000

Ukryta Zawartość

To jest Twój target.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3cm grubości jest OK, mam tyle w Samsungu. A jest LG z tylnym podświetleniem 50-60 cali? Bo 47 to za mało, mam 52 w Sharpie i chcę więcej - zbliża się Euro ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to ten Sharp wymieniony przez "locoloco". Moim zdaniem wart uwagi, w klasie LCD oczywiście i w klasie obrazu 2D. 3D trochę mniej dopracowane (aktywne), ale powinno wystarczyć.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

led z tylnym podświetleniem

jakość podświetlenia i możliwość wielostrefowego całkowitego wygaszania vs krawędziówka jest nokautująca, w nocy zapewnia absolutną czerń i brak smug typowych przy bocznym podświetleniu

Ja mam krawędziówkę 16-strefową. Wcale źle to nie działa, nawet w testach Audio Video zwrócono uwagę. Jakie znowu smugi?

loco, Sharpa mam 52 cale, tylko że fakt kwarędziówkę, ale jego wygląd jest identyczny jak 70 cali. Fajny i dokłądnie zmontowany telewizor tymbardziej, że poprzez dodatkową żółtą plamkę kolory są w nim znacznie lepsze niż w innych TV. Nie powalają jedynie kąty i clouding, ale ta ostatnia "wada" pewnie w wersji full LED powinno być wyeliminowana.

Natomiast N I E C H C Ę P L A Z M Y ;-)

poprzez dodatkową żółtą plamkę kolory są w nim znacznie lepsze niż w innych TV.

Pozwól, że powtórzę to, co kiedyś napisałem.

Przed laty FSO robił Fiaty125p i Polonezy w bardzo modnym wtedy kolorze Bahama Yellow.

W nowych Sharpach, dzięki czwartemu (żółtemu) pikselowi mamy na-chama-yellow. Cały obraz zwichnięty w kierunku żółtego, który nachalnie wciska się wszędzie i zewsząd. Kremowo-żółte śniegi Arktyki, na nich kremowo-żółty miś polarny.

Natomiast N I E C H C Ę P L A Z M Y ;-)

Błąd. Ja też tak kiedyś myślałem. Ale już nie myślę. Poczytaj mój dizisiejszy wpis w sąsiednim wątku Plazma vs LCD.

Pozwól, że powtórzę to, co kiedyś napisałem.

Przed laty FSO robił Fiaty125p i Polonezy w bardzo modnym wtedy kolorze Bahama Yellow.

W nowych Sharpach, dzięki czwartemu (żółtemu) pikselowi mamy na-chama-yellow. Cały obraz zwichnięty w kierunku żółtego, który nachalnie wciska się wszędzie i zewsząd. Kremowo-żółte śniegi Arktyki, na nich kremowo-żółty miś polarny.

Błąd. Ja też tak kiedyś myślałem. Ale już nie myślę. Poczytaj mój dizisiejszy wpis w sąsiednim wątku Plazma vs LCD.

Być może będę używał TV jako monitora, więc będzie to czasem statyczny obraz stąd plazma odpada. Co do Aquosa - mnie się obraz podoba - oczywiście po skalibrowaniu.

Być może będę używał TV jako monitora, więc będzie to czasem statyczny obraz stąd plazma odpada. Co do Aquosa - mnie się obraz podoba - oczywiście po skalibrowaniu.

Jeżeli statyczny to oddaję Ci honor.

Na temat Aquosa są opinie, że do poprawnego skalibrowania jest jeśli nie niemożliwy (jak niektórzy twierdzą), to w każdym razie niebywale trudny.

mnie obraz z plazmy też odpowiada szczególnie jeśli chodzi o kąty, ale utrwalanie się obrazu i wypalanie plasmy zniechęca mnie. Choć pewnie i tak już zrobiono postępy w tej dziedzinie.

to bzdura, o ile tv nie jest wykorzystywany regularnie jako monitor do komputera, to przy normalnym oglądaniu nie ma tego efektu widocznego, kompletnie

za to jest inna wada i to ewidentna - jest nią brak komfortu psychicznego, co prawda nic się i tak nie stanie ale gdzieś tam podświadomie człowiek ma w pamięci i się denerwuje, żeby np tv nie zostawić włączonego na pare godzin na tvn24 albo nie oglądać kanału z jakimś logo gdy tv sobie chodzi gdzieś w tle (a my przecież dbamy i chuchamy na nasz sprzęt)

no i to jest właśnie najgorsze, a tych wad z wypalaniem nie ma (tzn są ale są nieistotne, efekty tego są niewidoczne w ogóle przy normalnym oglądaniu)

Jeśli technologia Crystal LED nie wyklaruje się w ciągu roku (a pewnie nie) to faktycznie muszę pomyśleć o LG OLED 55EM9600. To byłby idealny TV dla mnie!! Ciekawe na ile jego cena spadnie...

Wg mnie nie ma co się licytować.

Najlepszą sprawą na świecie jest prezentacja w domu modeli.

Sam wybierasz i sam jesteś extra zadowolony.

Codziennie są robione prezentacje w domu, przy podanych warunkach łatwo jest przewidzieć jaki będzie wynik.

Jeżeli PDP - to wyłącznie Panasonic. Przejdź się w wolnej chwili do dowolnego marketu i pobaw oferowanymi tam plazmami różnych producentów. Bardzo szybko skonstatujesz, że obraz na Panasach jest o conajmniej jedną klasę lepszy. A może nawet jeszcze bardziej.

ehhh ... chciałbym mieć telewizor LED ;)

Czyli zwykły LCD? Nie wiem czy ktoś jeszcze ma w ofercie CCFL. W topowych modelach jest tylny Full LED, ale tylko tam. Na poziomie już trochę niższym (acz jeszcze wysokim) zaczynają się Edge i to w zasadzie stało się obecnie standardem. Czy przypadkiem nie wzdychasz do OLED? A nie LED? Czy dobrze pamiętam że obecnie masz plazmę?

znajomy ma salon rtv i on mówi że w życiu led czy lcd , tylko plazme jak wiekszy to że panasonic ma jedne z lepszych to prawda ale lg też nie są złe , jutro pójdę zobaczyć co on tam u siebie sprzedaje , mam wrażenie że lcd są jednak tansze a nie chciał bym dużo płacić za 55-60'' bo tv będzie w takim dodatkowym pokoju a nie w głównym

mam od nowości Panasonic viera 42'' czyli od 5 lat i nawet jak kupię następny to tego zostawię ale wolał bym się nie rozczarować , decyzji jeszcze nie podjąłem czy plazma czy nie wiem tylko tyle że coś pomiędzy 55-60'' i w cenie +/- 6000zł tak żeby wydatku nie odczuć

Czyli zwykły LCD? Nie wiem czy ktoś jeszcze ma w ofercie CCFL. W topowych modelach jest tylny Full LED, ale tylko tam. Na poziomie już trochę niższym (acz jeszcze wysokim) zaczynają się Edge i to w zasadzie stało się obecnie standardem. Czy przypadkiem nie wzdychasz do OLED? A nie LED? Czy dobrze pamiętam że obecnie masz plazmę?

W tej chwili mam LCD z podświetleniem LED. A wzdycham do LED (SONY Crystal LED), absolutnie nie LCD ;)

W tej chwili mam LCD z podświetleniem LED. A wzdycham do LED (SONY Crystal LED), absolutnie nie LCD ;)

O CLED-ach czytałem trzy opinie:

* są sprawą bardziej tajemniczą niż OLED-y, bo te mają się wreszcie ukazać w tym roku na rynku

* CLED-y mają szansę ukazać się nie wcześniej niż w połowie 2013

* aczkolwiek są też głosy, że skończy się na jednym prototypie pokazanym przez Sony gdyż w ofercie rynkowej nie pokażą nie nigdy; nie mają szans z OLED-ami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.