Skocz do zawartości
IGNORED

Kiedy nowy Magazyn Hi-Fi?

alanstarsky

Rekomendowane odpowiedzi

Magazyn HiFi miał być dostępny od 25 czerwca i jak do tej pory tj 03 lipca można nabyć jeszcze stary numer.

Jeżeli ktoś z W.Szanownej Redakcji chciałby mnie przeprosić za nie dotrzymanie danego słowa to chętnie udostępnię swój adres.

A A/V jak napisało że od 3-go w sprzedaży,to tak też się stało.

Też kupiłem. Numer wakacyjny. Na czasie wstępniak FK. Gwoździem n-ru jest chyba opis końcówki Krell'a za 70kzł/para oraz test lampowej końcówki JADIS SE 300B. Poza tym wszystkiego po trochu: projektory, nowości, plazmy, test tanich ampli + - bliżej końca n-ru - stałe punkty programu.

W DVD znowu Panasłonik ahead, za nim Pioneer i Philips. Potem reszta towarzystwa.

Znów ampli Yamachy na czele. Można było zgadnąć, że tak ma szanse być, bo Yamaszka w kinie cały czas mocna ;-) Onkyo i Harmana nie porównywali. A szkoda. Ciekawe właściwie czemu ? DVD Yamachy nie ma w tekście, zresztą tak mi się jakoś nie za dobrze się kojarzy (usterkowe ponoć), że i tak bym nie kupił.

Resztę numeru przeczytam wieczorem.

* * *

Czy to za sprawą opinii na tym forum, CA zmienil dystrybutora ? (A tyle zawdzięczał staremu.) Teraz jest nim P.H. Ryszard Bałys (ten od Harmana)

Aha, no i Mordaunt Short powraca. Dystrybucją zajmie się AK.

Jest test polskich podstawkowych produktó: MA i Sundial'a. Ostatni dostał rekomendację AV.

* * *

Ogólnie to idą wakacje i urlopy ;-)

Jest jeszcze test różnych zestawów stereo od 4,2kzł-14,5kzł, rekomendowanych przez redakcję AV. (Nie przeczytałem jeszcze.)

Dla miłośników słuchawek SH, info o nowych modelach: HD515 (409zł), HD555 (482zł) i HD595 (876zł).

Nie wiem czy to jeszcze kogoś interesuje ale ukazał się Magazyn Hi-Fi.Przy niektórych testach wzmacniaczy (lampowych) pojawiły się komentarze techniczne z fragmentami schematów autorstwa Aleksandra Zawady.

W sieci Franpress jest dostępny od soboty.

Zacząłem czytać od ostatniej strony. Felieton pierwsza klasa, przy pierwszym łamie mało nie posmarkałem się ze śmiechu:-). Brawo Jóżwa!

Szkoda że tym razem nie ma płyty...

...i jakiegoś wstępniaka("Drodzy czytelnicy"). Nie chodzi mi o wstępniak taki jak HFiM, tylko taki który wzmacnia więź między czytelnikami a redakcją.

I stanowczo domagam się wykresów charakterystyki częstotliwościowej i przebiegu impedancji przy testach kolumn. Nie muszą być tak rozbudowane opisy jak w Audio. Wystarczy jeden wspólny mały wykresik. Kto wie o co chodzi ten sobie z niego odczyta co potrzebuje.

• Redaktorzy

Co do wstępniaka - wypadek przy pracy. Następnym razem jak Artur z jakichś względów nie będzie mógł, postarami sią w ramach obowiązków vice pisać wstępniak zastępczy. Też uważam, że obecność osobistego słowa od redakcji w każdym numerze jest ważna.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Dostałem i zaczynam od początku czyli porównanie Linnów :), b. smaczne. Na drugie gramofonik NA a potem deserek z lampek.

A zapomniałem, na przystawkę był wstępniak końcowy czyli koniak :-)

Lubię taką kuchnię.

Moim zdaniem bardzo udany numer. Dodanie tekstów "technicznych" autorstwa p. Zawady uważam za wyjątkowo trafne posunięcie, chociem sam nie techniczny :-))

Jeśli chodzi o styl pisania rezencji, to przyznaję, że w moim prywatnym rankingu prowadzi Józwa - i to bynajmniej nie po znajomości :-)) Bardzo mi się podoba jego obiektywny chłód i brak egzaltacji w ocenie sprzętu. Podejrzewam, że nawet o systemie sułtana Brunei napisałby: "Nie zapiera tchu w piersiach, ale też nie sprawia zawodu." I bardzo dobrze, Józwa! Niech się pismaki z Hi-Fi Choice egzaltują. Nam, wytrawnym audiofilom, statecznym mężczyznom w kwiecie wieku, bardziej przystoi szkiełko i oko.

Pzdr.

• Redaktorzy

Mam nadzieję ża każdy kolejny numerek będzie wychodził mam lepszy. Kierunek będzie w stronę pewnego zwiększenia liczby tekstów nie będących testami. Opinie etc. Ja sam chciałbym napisać w najbliższym czasie coś w rodzaju przewodnika analogowego - co z czym i jak dla czytelników o niższym do średniego stopniu zaawansowania analogowego.

Jozwa - A może znalazłoby się też w przyszłosci miejsce na jakiś artykulik "retro" ? Np. artykuł o kultowych wzmacniaczach - Nad 3020 , Pioneer A-400X , MF A1 itp. z próbą porównania ich np. ze współczesnymi wytworami (szczególnie , że na forum ciągle pytają się ludziska - lepiej tego NAD-a za 400 stówki z Allegro czy nową Yamaszkę ) . Albo - marzy mi się taki początek - po żmudnych poszukiwaniach udało nam się zebrać awangardę odchodzących w niebyt kaseciaków : Akai GX 75 mkII , Nakamichi ZX-7 , Sony TC-KE 6S itp. Jak brzmią po latach ? Postanowilismy sprawdzić ... . Albo lampowcey kiedyś i dziś itd. Myślę , że w dobie wszechwładnego KD niejednemu by się miło powspominało pradzieje

• Redaktorzy

albertini - mój Teść po AKAI Reference GX-75 MKII jechał specjalnie z W-wy do Krakowa, ale to było "przed wojną". Do tej pory ww kaseciak bydzi szacunek wśród znajomych "złotouchych". Posiadanie magnetofonu takiej klasy ma też swoje wady: trudno dzisiaj dostać dobrą kasetę (czystą), po prostu na większości prawidłowe ustawienie parametrów graniczy z cudem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam.

->Jozwa.

Trzymam kciuki za Twoje plany.

Podpisuję się pod tym co napisał Albertini.

Nie znam zasad na jakich jest oparta działalność Magazynu HiFi i innych z tej branży, ale czy na przykład jest możliwa taka sytuacja:

Kupiłem sobie np. wzmacniacz firmy VCXZ i przychodzę do redakcji pisma z propozycją przetestowania. Redakcja testuje, i wnioski pojawiają się na łamach pisma. Jeżeli można by przeprowadzić taki test bez konieczności uzyskania zgody od dystrybutora/producenta, to w NASZYCH pismach pojawiały by się testy urządzeń żyjących w naszych domach , a nie tych które podstawia dystrybutor/producent.

Recenzenci mieli by wtedy full roboty, ale to chyba dobrze.8-)) Trzeba by tylko obmyśleć jakiś system odsiewania szajsu, bo tego w naszych polskich i nie tylko domach też jest od metra.

Sorki za przydługi tekst.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Generalnie testuje się to, co jest oficjalnie dystrybuowane, i bierze się od dystrybutorów. Istnieje założenie, że tropienie sprzętu po sklepach i ludziach (w bardzo częstej sytuacji, kiedy producent/dystrybutor nie zezwala na testy swoich urządzeń) byłoby lekko podejrzane etycznie. Można z tym dyskutować. Natomiast nie widzę problemu z stosowaniu jakiegoś rodzaju testowania/opiniowania sprzętu oficjalnie w Polsce niedostępnego, zwłaszcza starszego. Zagraniczne redakcje takie rzeczy po prostu kupują, nas niestety nie bardzo na to stać. Ale faktycznie można pożyczać.

Jozwa -> może nawet nie chodzi o to , żeby zrobić 'wielkie testy' staroci na 3/4 numeru . Ale jakiś artykuł na 3-4 stronki gdzieś pod koniec ( taki jak np. o lampach z Muzyce i Hi-Fi ) napisany lekkim piórem o sentymentalnym zabarwieniu . Sądzę , że ogólnie mogłoby się spodobać . A z zrzutki na forum napewno niezłe kolekcje by się uzbierało (ja sam mogę podrzucić np. decka ) . Aspekt etyczny ? Gdybyś napisał , że GX95 to był najlepszy deck na świecie a dzień później wystawił go w dziale ogłoszeń , to można by mieć jakieś wątpliwości ... a inaczej ? Toż już bardziej nieetyczne są testy współczesnych urządzeń (bo tam można teoretycznie manipulować sprzedażą - a takiego Nakamichi ZX-7 to jak raz na 2 lata na Allegro ktoś wystawi to święto lasu )

PS.

Frantz -> czy to znaczy , że TDK SA sprzed 10 lat to całkiem inna kaseta niż ta obecnie dostępna do kupienia ? (oczywiscie abstrachuje od badziewnego plazowego dizajnu) .

Porównywanie starych, "kultowych" klocków z współczesnie produkowanymi miałoby sens, gdyby do testu szły urządzenia w stanie fabrycznym. Konfrontacja nowego np NAD-a z medelem 3020 sprzed X lat to jak wyścig współcześnie produkowanego Merca ze "skrzydlakiem", który już niejeden raz obiechał kulę ziemską i toczy się tylko dzięki stałym reanimacjom dokonywanycm przez właściciela. Wszystko się zużywa, sprzęt grający także, niestety.

• Redaktorzy

albertini - dokładnie. Spotkałem się z opinią, że od pewnego czasu część taśm jest konfekcjonowanych u nas i w porównaniu z oryginałem ma się tak samo jak wino francuskie butelkowane we Francji i butelkowane u nas.

W skrócie: z reguły wszystko "pływa" a kanały się z reguły rozjeżdżają, albo jeden gdzieś sobie "ucieka".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Bardzo fajny numer. Recenzje Sawickiego i Swiniarskiego po prostu klasa sama dla siebie.

Tylko ten test krella troche od czapy. Słuchanie wzmacniacza na nieznanym systemie dystrybutora, gdzie na ostateczny efekt wpływ ma wiele czynników, nie tylko wzmacniacz, mija się IMO z celem. Aby test ten miał jakąkolwiek wartość dla osoby zainteresowanej ampem z tego przedziału cenowego, powinny sie tam znaleźć porównania do podobnej klasy konstrukcji (Pass, Mc).

Wiadomo przecież, że gdy wsadzić człowieka jeżdżącego na codzień Fiatem punto do Subaru STi to od razu się zakocha. Jednakże dla osoby mającej dylemat czy kupić Subaru STi czy Mitsubishi Evo 8, jego opinia nie wniesie zupełnie nic.

Dokładnie to samo dotyczy doświadczenia (osłuchania) z tej klasy sprzetem. IMO najpierw trzeba miec w domu sprzet podobnej klasy (własny) a dopiero potem można brać sie za recenzowanie. Powinna obowiązywać zasada, że do testu bierzemy sprzet klasy podobnej lub niższej do tego jaki mamy w domu.

Niemniej jednak test ten i tak jest 1.000.000 razy lepszy niż test który popełnił Stryjek na kilku stronach HIFIiM który w przeważającej mierze składa się z wrażeń z odsłuchu kilku modeli kolumn (jak mniemam po doborze sprzetu w salonie Top Hifi na Noworodzkiej).

Najlepszy test końcówki krella napisał IMO Filip Kulpa w ostatnim AV. Duża klasa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.