Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ja rowniez bylbym zainteresowany tym ciekawym dacem, jesli ktos zamierza pcb i podzespoly odsprzedac. Moze werszcie jest cos porzadnego na fantastycznej kostce AD1865.

A co do kolegi starego audiofila, to faktycznie byly odsluchy jego daca. Wiem ponoc o konfrontacji, z czyms lepszym.

Tyle ze w opini kolegi nie wypadl wyjatkowo, a juz conajmniej nie ten sam poziom.

Z reszta jak ktos napisal to ocenia sluchajacy.

Nie dzialaja na mnie mega pochwaly przez konstruktora, ktory aby zwabic rzuca jeszcze pewny siebie cenami z grubej rury.

To wyniknie z czasem samo...

Panowie, krótkie pytanie do osób które bawiły się ad1865 z lampami w analogu. Czy te Sowtery 9762 na wyjściu DACa warte są swojej ceny ? Chodzi mi o to czy dźwięk w opcji z trafami i bez dzieli przepaść.

Panowie, krótkie pytanie do osób które bawiły się ad1865 z lampami w analogu. Czy te Sowtery 9762 na wyjściu DACa warte są swojej ceny ? Chodzi mi o to czy dźwięk w opcji z trafami i bez dzieli przepaść.

Wakutoma, rozumiem, że pytanie dotyczy schematu podanego wcześniej przez Ciebie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMHO odpowiedź nie jest prosta. Takie trafo robi 3 rzeczy.

1. separuje galwanicznie kość DAC'a i część cyfrową od analogu (masa jednak wciąż połączona) - ułatwia pozbycie się pętli masy, itp.
  2. pełni rolę filtru DP
  3. zmiany impedancji - tutaj wszystko zależy od trafa, DAC'a i tego, jaki stopień analogowy jest dalej.

Odpowiedź na Twoje pytanie może kompletnie się nie pokrywać z tym konkretnym przypadkiem.

Co ja o tym sądzę?

W tym przypadku można zrezygnować z trafa. Dlaczego?

Po pierwsze DAC Robertusa ma świtnie zrealizowane zasilania, a to podstawa. Część zasilania ma pre-stabilizator i stabilizator na elementach pasywnych. O zakłócenia od zasilania nie martwiłbym się.

Po drugie. Specyfika kości AD1865. AD1865 ma wyjścia SE, trafa świetnie nadają się do desymetryzacji sygnału. Kolejna rzecz - ta kość dobrze znosi obciążenia dużymi wartościami konwersji pasywnej I/V, zaleta traf jest często niska rezystancja uzwojenia pierwotnego aich wysoka impedancja wejściowa - to, co robi konwersja aktywna. Ten scalak nie jest jednak na to czuły tak bardzo, jak prądówki z ostatniej produkcji.

Po trzecie. DAC Robertusa ma filtr cyfrowy, sygnał jest oversamplowany - filtracja analogowa może tutaj być bardzo prosta i zwykły kondensator do masy załatwi sprawę dość skutecznie.

Nie twierdzę, że bez trafa będzie lepiej, ale stosunek przyrost jakości/cena będzie słabszy, niż np. gdybyś to chciał zastosować w PCM1798.

Warto zaoszczędzone w ten sposób środki włożyć w kaskadowy CCS i dobrą filtrację aktywną na mosfecie, najlepiej jeszcze ostatni kondensator za filtrem dać foliowy np. Mundorfa TubeCAP, nie rujnuje kieszeni, a dobry i gabarytowo mały.

Sam będę robił stopień analogowy na lampie, dokładnie na militarnym NOSie RCA 12SX7 (odpowiednik 6SN7 żarzony z 12,6V) w układzie podwójnej filtracji aktywnej na mosfecie, kaskadowym CCSie na DN2540. Rezystor konwersji I/V - tantal Shinkoh :D (330R). Kaskadowy CCS m jeszcze jedną zaletę, sygnał możesz pobrać z anody lub z niskoimpendancyjnego wyjścia mu-follower. W większości systemów to wyjście gra lepiej i świetnie sobie radzi nawet z długimi IC o dużej pojemności. Wybór lampy - 6H30P ok, na pewno warto tutaj dawać ciut więcej prądu (moja będzie pędzona na 15mA) - anemiczne prądy i lampki, które chodzą na 1-2mA słabiej sobie radzą z obciążeniami IC. Zwracam też uwagę, że na efekt końcowy będzie miało spory wpływ dobre poprowadzenie masy tak, aby nie uronić tego, co wydobywa się z DACa.

Ukryta Zawartość

Wakutoma, rozumiem, że pytanie dotyczy schematu podanego wcześniej przez Ciebie?

Ukryta Zawartość

IMHO odpowiedź nie jest prosta. Takie trafo robi 3 rzeczy.

1. separuje galwanicznie kość DAC'a i część cyfrową od analogu (masa jednak wciąż połączona) - ułatwia pozbycie się pętli masy, itp.
  2. pełni rolę filtru DP
  3. zmiany impedancji - tutaj wszystko zależy od trafa, DAC'a i tego, jaki stopień analogowy jest dalej.

Odpowiedź na Twoje pytanie może kompletnie się nie pokrywać z tym konkretnym przypadkiem.

Co ja o tym sądzę?

W tym przypadku można zrezygnować z trafa. Dlaczego?

Po pierwsze DAC Robertusa ma świtnie zrealizowane zasilania, a to podstawa. Część zasilania ma pre-stabilizator i stabilizator na elementach pasywnych. O zakłócenia od zasilania nie martwiłbym się.

Po drugie. Specyfika kości AD1865. AD1865 ma wyjścia SE, trafa świetnie nadają się do desymetryzacji sygnału. Kolejna rzecz - ta kość dobrze znosi obciążenia dużymi wartościami konwersji pasywnej I/V, zaleta traf jest często niska rezystancja uzwojenia pierwotnego aich wysoka impedancja wejściowa - to, co robi konwersja aktywna. Ten scalak nie jest jednak na to czuły tak bardzo, jak prądówki z ostatniej produkcji.

Po trzecie. DAC Robertusa ma filtr cyfrowy, sygnał jest oversamplowany - filtracja analogowa może tutaj być bardzo prosta i zwykły kondensator do masy załatwi sprawę dość skutecznie.

Nie twierdzę, że bez trafa będzie lepiej, ale stosunek przyrost jakości/cena będzie słabszy, niż np. gdybyś to chciał zastosować w PCM1798.

Warto zaoszczędzone w ten sposób środki włożyć w kaskadowy CCS i dobrą filtrację aktywną na mosfecie, najlepiej jeszcze ostatni kondensator za filtrem dać foliowy np. Mundorfa TubeCAP, nie rujnuje kieszeni, a dobry i gabarytowo mały.

Sam będę robił stopień analogowy na lampie, dokładnie na militarnym NOSie RCA 12SX7 (odpowiednik 6SN7 żarzony z 12,6V) w układzie podwójnej filtracji aktywnej na mosfecie, kaskadowym CCSie na DN2540. Rezystor konwersji I/V - tantal Shinkoh :D (330R). Kaskadowy CCS m jeszcze jedną zaletę, sygnał możesz pobrać z anody lub z niskoimpendancyjnego wyjścia mu-follower. W większości systemów to wyjście gra lepiej i świetnie sobie radzi nawet z długimi IC o dużej pojemności. Wybór lampy - 6H30P ok, na pewno warto tutaj dawać ciut więcej prądu (moja będzie pędzona na 15mA) - anemiczne prądy i lampki, które chodzą na 1-2mA słabiej sobie radzą z obciążeniami IC. Zwracam też uwagę, że na efekt końcowy będzie miało spory wpływ dobre poprowadzenie masy tak, aby nie uronić tego, co wydobywa się z DACa.

OK dzięki za uwagi. Do tego DACa na wyjściu bardziej myślałem o lampach 5687, e182cc lub e288cc z naciskiem jednak na tą pierwszą. Idealnie byłoby obciążyć je trafem, ale dobre trafa wyjściowe to równie droga zabawa co te Sowtery. O Sowterach pisałem, bo wydaje mi się AN standardowo je stosuje w droższych DAC-ach ( bez oversamplingu ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wakutoma

Bo w DACach bez oversamplingu trzeba się nabiedzić z dobrym odfiltrowaniem śmieci będących blisko pasma akustycznego, stąd sens trafa.

Użycie lamp o niskim rp ma sens, jednak przy kaskadowym CCSie i wyjściu mu-follower spokojnie można pójść w kierunku bardziej liniowych lamp o większym rp, a cóż jest bardziej liniowe od dobrej 6SN7? Zo będę miał na poziomie 350-450R, niżej niż WK-WA, czy SRPP.

Informacja !

Informuję, że jutro puszczam kolejną turę przesyłek z PCB. Wszystko pogrupowane i zadresowane już jest, także bez obaw.

Osoby które otrzymały/otrzymają PCB proszę o potwierdzenie na PW. Nie ma sensu zaśmiecać wątku stronami takich wpisów.

Większość osób otrzyma najpierw same płytki. To z racji optymalnego ich zabezpieczenia.

Płytki są zabezpieczone i dobrane w pasującą, przylegającą do jej całej powierzchni kopertę bębelkową, co uchroni je podczas transportu w przypadku nacisku, przesypywania masy innych paczek. Mam z tym przykre doświadczenie.

W przypadku dołożenia układu i takiej sytuacji, skutki zarówno dla PCB jak i nóżek AD mogą być bardzo nieciekawe.

Jeśli chodzi o układy AD1865 i resztę podzespołow, zwłaszcza ciężkiego trafa. Całość wraz z pogrupowanymi cześciami od Demasked75 zostanie rozesłana od następnego tygodnia. (tydzień po nadchodzącym)

W tej sprawie będę pisał na PW.

Do PCB będzie dołączona dokumentacja. W razie jakiś niejasności, czy braku dokumentacji wraz z PCB proszę na PW.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

• 2 tygodnie później...

Czy może jest wolna płytka i może scalak? Chętnie kupię.

Heh... na "scalaki" (AD1865) to byłoby więcej chętnych. Niestety kto się nie załapał na grupowe zamówienie chyba będzie zmuszony zaaplikować kartofel. :(

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Oj tam. Oj tam. Czytałem w tajnych dokumentach AD, iż w kości jest zaimplementowanych kilku murzynów. Grają, śpiewają i tańczą w zależności co im tam prąd popieści. I to podobno jest przewaga wielobitowców. w Delta-sigma siedzi jeden i nie wyrabia z robotą ;) Więc można takich na pająku podlutować do odpowiednich pinów i wio :) Gdzieś widziałem którego, czym do którego pinu. Jak odnajdę wrzucę. Z góry uprzedzam, nie jestem rasistą.

Dobre...

No niestety, ja zakupiłem tyle układów ile zostało.

Przyznam się, że nawet klilkanaście zamówień miałem poza wszystkimi forumowiczami na tą lepszą serie AD1865. A nie załapało się sporo nawet z zamówienia moich PCB :-(

Tadeiro

Jeśli kupimy z ebay goszą, białą serję, z przebijanymi literami do wyższej gradacji, to poł biedy, bo układ zagra bez problemu.

Gorzej jeśli faktycznie trafimy na "kartofel"

Byłem kilka razy zniesmaczony tymi AD, ostatnie przypadeki to już przesada.

Jak spodkam kumpla to postaram się od niego pokazać zdjęcia układów AD1865 naporawdę podobnie wyglądająych do moich z ebay. (o zgrozo!)

Ale dosyć że kostki (zamówił 10szt.) nie grały, to okazało się iż była to sama obudowa z zaprasowanymi nogami, bez struktóry elementów układu . Nawet na merniku nie było żadnego przejścia na złączach.

Te z ebay, w porównainu choćby do moich mają jaśniejszy nadruk. Tu przestroga, bo proprcje i czcionka niemal jak w orginale.

Telfonowałem i dowiedziałem się, iż ostrym przedmiotem dosyć łatwo go zdrapać. Także każdy kto miał scalaki AD, wie że na orginale nadruk nie jest byle jak naniesiony.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Hej

Jest lub był przedstawiciel AD na Polskie -firma Alfine z Poznania lub z pod Poznania ( Tarnowo Podgórne )

Kupowałem od nich produkty AD i to oryginały

Faktycznie jest taka firma i kości Analog Devices ma multum jednak wynik szukania tekstu AD1865:

-znalezionych: 0 na 0 stronach

:(

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

No to trzeba zadzwonić i może jest możliwość ściągnięcia rzeczonych kości . Nie będzie problemu z oryginalnością poszczególnych partii . Ja był u nich na miejscu w biurze ( kiedyś ) i tryskało profesjonalizmem i rzetelnością . Było czuć zrozumienie dla ludzi z grupy DIY . Dostałem na miejscu od ręki i to za darmo kilka ( 10 szt ) wzmaków operacyjnych

Panowie co z pozostałymi elementami: trafo SPDIF i trafo do generatora ? Do tej pory nie otrzymałem też schematu. Jeżeli zalegam komuś jakąś kasę ( za przesyłki ) to prośba o info.

Korzystając z okazji prośba o info kto ( najlepiej w Wawie ) podjąłby się pomocy w polutowaniu tych najmniejszych elementów ( za kasę oczywiście ). Sam się trochę boję ( brak wprawy ). Prośba o ewentualne info na priv.

Edytowane przez wakutoma

Informacja !!!

Części są posortowane jak obiecałem w tym temacie wyżej. Ja miałem zacząć od tego tygodnia, od jutra jestem w domu, takze zaczne wysyłać od tych, co mam już wpłatę. Celowo określałem przesyłkę wszystkiego przy zamówieniu traf w wysokości 8,5zł.

Czekałem od was na przelewy za przesyłkę zwrotną. Większość jak przegłądam historię wpłacili jedynie za same trafa do generatora czy Spdif.

Uwaga! Demasked w zamówieniu liczył przesyłki ze sklepów, co siłą rzeczy jest potrzebne aby otrzymac zakupiony towar.

Za przesyłki zwrotne nie pobierano żadnej opłaty, gdyż rozsyłając całość elementów, plus trafa z zamówienia trzeba było oszacować gramature wszystkich części łacznie z ciężkim trafem plus dobrać większe opakowanie.

Dlatego tak jak podawałem na PW, proszę ponownie wszystkich, którzy nie dokonali zapłaty o te 8,5zł na przesyłkę zwrotną części z trafem.

W przypadku przesyłki samych elementów bez trafa sieciowego do generatora G1, opłata wynosi 7,5zł.

Edytowane przez Robertus

Ja chyba oplacilem wszystko, a nie mam zadnej paczuszki z elemenatami do daca

ech, niektórzy nie czytaj uważnie

"Dlatego tak jak podawałem na PW, proszę ponownie wszystkich, którzy nie dokonali zapłaty o te 8,5zł na przesyłkę zwrotną części z trafem.

W przypadku przesyłki samych elementów bez trafa sieciowego do generatora G1, opłata wynosi 7,5zł."

mam pytanie do osób które zamawiały trafo, w trafie które otrzymaliśmy są dwie pary czerwonych kabli, powinny być 2x14V. U mnie te 14V nie występuje w parze wychodzącej z trafa tylko między jednym kablem czerwonym z jednej pary i drugim z drugiej pary aczkolwie jest 2x14V. Czy u was też tak jest ?

Witam.

Dostałem paczkę z drobnicą, martwi mnie tylko 1 rzecz bo dostałem tylko 2 kondy elektrolity (oscon i 47u/16v) nie miało być ich więcej???

To wrecz niemożliwe. Przecież woreczki foliowe były dwa, w jednym były niemal same kondy.

Czy dostałeś tylko jeden ?

• Pokaż nowe odpowiedzi