Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

madly jakich traf używasz ei, toroid ?

Nic szczególnego, na razie uruchomieniowa przejściówka z tego, co miałem pod ręką. Trafo do analogu 2x12V ok. 15-20W EI wymontowane z jakiegoś sprzętu, chyba CD, na cyfrze AD i SM trafko Block 6W na odczepie 9V AC 400mA, a cyfra 6,3V ciągnięta jest tymczasowo z trafa do lampizatora 50W 6,3V 2,5A (NCP565 to regulatory LDO, więc mam spory zapas napięcia). Trafo do analogu powinno mieć 2x14V AC, mam na styk bez zapasu i oddechu.

Czy jest ktos kto ma zamiar pozostac przy samym stopniu cyfrowym ( bez sekscji analogowej)? Prosilbym o male wyjasnienie/uzasadnienie co daje sekcja analogowa przy zastosowaniu daca w budzetowym audio.

Pozdrawiam.

madly

Świetne fotki daca i opis modów

Coś się zaczyna dziać w wątku:)

Na wyj. masz styrofleksy 1.5 nF?

Nie za mała pojemność?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

@kwasior21 - gdy znajdę dłuższą, wolną chwilę postaram się wyjaśnić, jakie są plusy i (głównie) minusy pozostania tylko na pasywce.

@daru0105 - między innymi po to, by sprowokować "dzianie się" wrzuciłem zdjęcia i opis.

Dobre oko z tymi styrofleksami, tak, to 1,5nF. Podejrzenie, że wartość może być za mała też nie jest bezpodstawne. W wolnej chwili sprawdzę oscyloskopem, czy jakieś śmieci na w.cz. nie przechodzą. Oversampling podnosi częstotliwość siania na w.cz, więc być może to wystarczy. Nie miałem dobrych styrofleksów o większej wartości, jeśli będzie za mało, dodam równolegle kolejne 1n.

W PCM1798 i konwersji I/V na rezystorze 75R miałem 3,3nF i skutecznie to filtrowało.

Z ciekawostek odnośnie tych kondensatorów, zauważcie, że są wlutowane odwrotnie, taką samą stroną do masy. Jest prosta metoda wykrycia zewnętrznej okładki kondensatora przy pomocy oscyloskopu - różnica w łapaniu śmiecia na oscyloskopie jest ogromna. Czy to się przekłada na układ? Nie wiem, ale świadomość, że zrobiłeś najlepiej, jak w danym momencie mój stan wiedzy pozwalał jest bezcenna ;-). Jak to mi wytknął forumowicz "wprawia mnie w stan samozadowolenia..." [sarkazm off]

@kwasior21 - gdy znajdę dłuższą, wolną chwilę postaram się wyjaśnić, jakie są plusy i (głównie) minusy pozostania tylko na pasywce.

Bylbym wdzieczny za wyjasnienie, zwlaszcza o "wyjasnienie łopatoligiczne" Sadze, ze sa forumowicze poczatkujacy i zaczynajacy zabawe ze sprzetem (ja rowniez), ktorzy chcieliby miec swiadomosc , ktora droga isc bez rozczarowan;)

Byc moze to totalny offtop ale malo jest info na ten temat.

Pozdro.

Wam tez DAC na pasywce gra ciszej niż inne?, w porównaniu do mojego X-DAC to wiele ciszej kombinowałem z rezystorem konwersji ciut lepiej, pewnie dlatego ze nie ma analoga:) bo nie wysteruje Słuchawek he-4 na BCL na X-Dac spokojnie było zmocą

@Yasioo - konwersja na rezystorze bez wzmocnienia musi grać ciszej, nawet przy max. wartości tego rez. ok. 680R napięcie na wyjściu to ok. 600mV, ponad trzykrotnie mniej niż standard CD (2V).

Edytowane przez toza72

@Yasioo - konwersja na rezystorze bez wzmocnienia musi grać ciszej, nawet przy max. wartości tego rez. ok. 680R napięcie na wyjściu to ok. 600mV, ponad trzykrotnie mniej niż standard CD (2V).

Dzięki wielkie za info ;)

Obserwujecie zmiany w graniu w trakcie wygrzewania? U mnie DAC gra piątą dobę (leci 24/24/7, cd też).

Nie mam specjalnie czasu na dokładne i w miarę obiektywne (jak na subiektywny punkt widzenia ;-)) odsłuchy, ale poprawił się bas, stał się bardziej sprężysty i mięsisty, (w drugiej dobie zrobiło się ciut chudo), w 3 dobie przysiadły ciut wysokie (albo moje uszy ;--), w 4tej wróciło), ale generalnie całość nabrała życia. Jedyne, czego trochę brakuje , to przestrzeni / powietrza. Reszta... nie mam zastrzeżeń, co z lekka mnie dziwi, bo gra to na pasywce 330R. Nie powinno grać...

Obserwujecie zmiany w graniu w trakcie wygrzewania? U mnie DAC gra piątą dobę (leci 24/24/7, cd też).

Nie mam specjalnie czasu na dokładne i w miarę obiektywne (jak na subiektywny punkt widzenia ;-)) odsłuchy, ale poprawił się bas, stał się bardziej sprężysty i mięsisty, (w drugiej dobie zrobiło się ciut chudo), w 3 dobie przysiadły ciut wysokie (albo moje uszy ;--), w 4tej wróciło), ale generalnie całość nabrała życia. Jedyne, czego trochę brakuje , to przestrzeni / powietrza. Reszta... nie mam zastrzeżeń, co z lekka mnie dziwi, bo gra to na pasywce 330R. Nie powinno grać...

Jeżeli masz odpowiednie wzmocnienie w pozostałej części toru to czemu nie ? Może być gorzej z wysoką impedancją wyjściową.

I jeszcze jedna ważna uwaga. Te tantale wcześniej wygrzewałeś ? Niestety bywają na początku bardzo upierdliwe. Zdecydowanie polecam do nich jakieś srebro na wyjściu ( DACa lub do analogówki ). AN i Kondo w najdroższych klockach, gdzie stosuje wyłącznie 2W tantale daje od cholery srebra i to na pewno nie bez powodu bo inaczej minimalizowali by połączenia wewnętrzne.

Edytowane przez wakutoma

Tak jak kol. madly jestem b. pozytywnie zaskoczony brzmieniem przy konwersji na rezystorze (u mnie 464R DALE). Nie spodziewałem się tak dobrego brzmienia, jest wyraźnie lepsze niż np. DAC-a na WM8740 i innych posiadanych DAC-ów D-S. Zmiana dotyczy głownie b. dobrej separacji poszczególnych instrumentów a także ich barwy, jeśli chodzi o przestrzeń jest również wyraźnie lepsza (wystarczająco głęboka scena, swobodnie wykraczająca poza głośniki, wydaje się przy tym być bardziej realistyczna - zależna od nagrania). Jeśli dobra analogówka poprawi brzmienie, a powinna, będzie to naprawdę wysoki poziom. Koledzy wybaczcie b. skromny opis spostrzeżeń n.t. brzmienia, ale z racji sprzętu towarzyszącego, uwagi nie muszą być miarodajne. Z pewnością wrócę do opisu, po wykonaniu stopnia analogowego proj. Robertusa, na który z niecierpliwością czekam. Planuję także sprawdzić stopień lampowy, może któryś z bardziej doświadczonych forumowiczów pomógłby w doborze odp. rozwiązania?

Jeżeli masz odpowiednie wzmocnienie w pozostałej części toru to czemu nie ? Może być gorzej z wysoką impedancją wyjściową.

I jeszcze jedna ważna uwaga. Te tantale wcześniej wygrzewałeś ? Niestety bywają na początku bardzo upierdliwe. Zdecydowanie polecam do nich jakieś srebro na wyjściu ( DACa lub do analogówki ). AN i Kondo w najdroższych klockach, gdzie stosuje wyłącznie 2W tantale daje od cholery srebra i to na pewno nie bez powodu bo inaczej minimalizowali by połączenia wewnętrzne.

Teoretycznie wzmocnienie jest, mam kolumny o efektywności 96dB napędzane tymczasowo integrą tranzystorową 80W, więc na godzinie 11 jest już całkiem głośno, a wieczorem słucham na 9. Tyle, ze ten tranzystor słabo gra na niskich poziomach, więc tym bardziej jestem zaskoczony. Za każdym razem gdy wpięty jest pre lampowe (WK z CCSami w anodzie i wyjściem mu-follower i aktywną filtracją), to poprawa jest zasadnicza. Chodzi też o obciążalność, 1mA to niewiele, mam co prawda IC DIY bez ekranu (skręcany) więc kable mają stosunkowo niską pojemność, to może być czynnikiem, że to w gra dobrze. Pre lampowe ma wydajność prądową o rząd wielkości większą przy impedancji wyjściowej rzędu 400R, co przekłada się na poprawę dźwięku.

Shinkohy były dziewicze i ewidentnie NOSy, nawet polerowałem cynę na nóżkach bo zdążyła się lekko utlenić. Zresztą, od dawna nie są produkowane - dostępne są w moim ulubionym sklepie HiFiCollective. Okablowanie i IC mam z dtutu solid core srebrzona miedź w teflonie, też ze wspomnianego sklepu, załóżmy więc, że nalot Ag jest ;-).

Na czym polega upierdliwość tych tantali?

Podejrzewam, że BGNx'y dokładają się do całości, te słyną z długiego dochodzenia do formy.

Na czym polega upierdliwość tych tantali?

Na początku mogą dziwnie zniekształcać ( czasami zmulać ) dźwięk. Przynajmniej ja tak miałem. Na 2W ten efekt jest wyraźniejszy. Z tym kondensatorem na wyjściu ( 1.5n ) też bym poeksperymentował, może też istotnie wpływać na dźwięk.

Na początku mogą dziwnie zniekształcać ( czasami zmulać ) dźwięk. Przynajmniej ja tak miałem. Na 2W ten efekt jest wyraźniejszy. Z tym kondensatorem na wyjściu ( 1.5n ) też bym poeksperymentował, może też istotnie wpływać na dźwięk.

Mam 0,5W wersję, 4 funty za rezystor można dać, 2W już wychodzą po 12-13 funtów x2 plus przesyłka... Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad Z-foolilami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale za dwa z przesyłką wyszło by ponad 30 funtów... Może innym razem ;-)

Rozumiem, że masz 2W Shinkohy? Jakiej wartości?

Dla porównania wziąłem też węglowe Kiwame

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Takman

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - obydwa grają neutralnie (nie znoszę podkolorowań) i mają szumy cieplne poniżej rezystorów metalizowanych, Takmany w drabinkach konkurowały nawet z tantalami (HiFiCollective). Ale za jakiekolwiek próby wezmę się po zrobieniu stopnia lampowego i wygrzaniu się całości.

Najpierw jednak regulacja THD, wróciło do mnie moje EMU 0404USB i gdy wreszcie znajdę dłuższą chwilę siądę to kalibracji, ciekaw jestem, na ile się zmieni cokolwiek i jakie parametry uzyskał DAC.

Z tym 1,5n - biegun leży zapewne powyżej 200kHz, nie demonizował bym więc ich wpływu. Ale sprawdzę oscyloskopem, co na w.cz. śwista, z filtracją i bez. Jeszcze przed wlutowaniem scalaków i co prawda nie obciążone, ale sprawdziłem, jak wyglądają zakłócenia na zasilaniach - cisza i spokój, ale w realnym obciążeniu może być inaczej - to przy okazji pomiarów i kalibracji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam 0,5W wersję, 4 funty za rezystor można dać, 2W już wychodzą po 12-13 funtów x2 plus przesyłka... Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad Z-foolilami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale za dwa z przesyłką wyszło by ponad 30 funtów... Może innym razem ;-)

Rozumiem, że masz 2W Shinkohy? Jakiej wartości?

Dla porównania wziąłem też węglowe Kiwame

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Takman

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - obydwa grają neutralnie (nie znoszę podkolorowań) i mają szumy cieplne poniżej rezystorów metalizowanych, Takmany w drabinkach konkurowały nawet z tantalami (HiFiCollective). Ale za jakiekolwiek próby wezmę się po zrobieniu stopnia lampowego i wygrzaniu się całości.

Najpierw jednak regulacja THD, wróciło do mnie moje EMU 0404USB i gdy wreszcie znajdę dłuższą chwilę siądę to kalibracji, ciekaw jestem, na ile się zmieni cokolwiek i jakie parametry uzyskał DAC.

Z tym 1,5n - biegun leży zapewne powyżej 200kHz, nie demonizował bym więc ich wpływu. Ale sprawdzę oscyloskopem, co na w.cz. śwista, z filtracją i bez. Jeszcze przed wlutowaniem scalaków i co prawda nie obciążone, ale sprawdziłem, jak wyglądają zakłócenia na zasilaniach - cisza i spokój, ale w realnym obciążeniu może być inaczej - to przy okazji pomiarów i kalibracji.

Z 2W mam akurat 270R. Teoretycznie nadawałyby się do konwersji ale są ogromne gabarytowo i wolę je zachować na katodę do stopnia wzmocnienia na triodzie z dużym prądem ( może do małego SE na EL84 ). Wcześniej próbowałem tantale we wszystkich możliwych miejscach w aplikacjach z lampą ( analogówka, preamp, słuchawkowiec - katoda, anoda, siatka a nawet PSU ). Grają znakomicie ale w odpowiednich konfiguracjach. Nie dziwię się, że tacy mistrzowie dłubania jak Kondo spędzili mnóstwo godzin na dobieranie tych wszystkich elementów bo efekty brzmieniowe mimo banalności ich układów są spektakularne. Niestety nie stać mnie było na srebrne kondy sygnałowe ale z dobrym efektem zastosowałem teflonowe.

Części mam kupowane z Parts ale pierwsze rezystory AN zamawiałem kilka lat temu jeszcze u Wojtka Szemisa.

Ja się bardzo długo bawiłem z analogówką na wyjściu NOSDACa i naprawdę po bardzo długim czasie doszedłem do zadowalających efektów. Teraz jednak zabawa zaczyna się od nowa :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako źródło inspiracji zdecydowanie polecam artykuły Johna Broskie. Na naszym forum też jest sporo osób z dużą wiedzą i doświadczeniem niestety zauważyłem, że niezbyt chętnie się nią dzielą. Pozostają więc własne eksperymenty :-)

Obawiam się jednak, że aby uzyskać na lampach na prawdę spektakularne efekty bez dobrych ( drogich ) traf przynajmniej na wyjściu się nie obejdzie. A być może nie. Wyjdzie w praniu :-)

Edytowane przez wakutoma

Ja mam postawę w pewnym sensie minimalistyczną (co wcale nie oznacza prostszą).. W zupełności wystarczy 1/2 podwójnej triody na kanał, do tego kaskadowy ccs i ultra ciche i szybkie zasilanie. Petarda. Każda kolejna lampa wprowadza dodatkowe zniekształcenia harmoniczne, które dalej się nakładają i gdzieś umyka dźwięk. Nelson Pass długo kombinował, jak zrobić wzmak na jak najmniejszej liczbie elementów. Przypadek? To, że skończył na wielo mosfetowych wynika z wymogów rynkowych i efektywności kolumn.

A co sądzicie o projekcie DAC END2 na 5687 lub 6dj8?

Ma to szanse zagrać? Ktoś próbował?

Robię sobie właśnie mozaiki do termotransferu wg pdf'ów zamieszczonych na stronie tego projektu. Może w przyszłym tygodniu uda mi się to uruchomić. Na razie tylko z 6n23p. Zasilane to będzie Salas'em.

Gdyby ktoś chciał mogę się podzielić moimi pdf do wykonania płytki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Tomek_1685 - jestem wielkim fanem Andrea Ciuffoli, odnośnie tego projektu mam jednak drobne "ale". Brawa, za to, ze jest samo WK. Niestety WK ma impedancję wyjściową z grunsza równą Ri lampy - czyli przeważnie dużą. Stąd równoległe połaczenie lamp w celu obniżenia Zout o połowę. I tutaj jest IMHO słaby punkt projektu. Nie znajdziesz lampy z idealnymi połówkami, równolegle połączone o nieco odmiennych ch-kach zawsze będą dodawały więcej od siebie. Jeśli chcesz więc iść w ten projekt, zrób sobie modyfikację (przerwij ścieżki z miejscem na zworki) tak, zeby móć wykorzystać tylko połówkę lampy. Być może w twoim systemie zagra to lepiej. Ocyzwiście będziesz wtedy musiał zmodyfikować wartości Rk i Ra. Napisałem "być może", gdyż wiele zależy to od systemu, impedancji wejściowej następnego stopnia, pojemności obciążającej, itp. W niektórych systemach mniejsze Zout da większy zysk, niż fakt równoległego połączenia lampi i "siłowania" się ich. W sieci funkcjonuje pogląd, że równolegle połączone lampy grają trochę gorzej. Ciufoli dba o zasilanie, nie uwidzisz u niego CRC, zawsze jest CLC i to dość kosztowne. To sporo determinuje. Zasilacz jest w ścieżce sygnalowej i jeśli zmulimy go CRC, to otrzymamy zaokrąglony dźwięk mylnie nazywany "brzmieniem lampowym". Ja jestem gorącym zwolennikiem filtracji aktywnej na MOSFETach, małe, tańsze od LC i bardzo efektywne. CRC nie stosuję.

Witam, może ktoś doradzić jakiś dobry lampowy stopień analogowy (schemat jakie lampy najlepiej użyć)?, chce w tym DAC wykorzystać 2 stopnie i przełączać je przełącznikiem, pierwszy będzie na lampach a drugi wg Robertusa ;)

Pozdrawiam

Yasioo

A co sądzicie o projekcie DAC END2 na 5687 lub 6dj8?

Ma to szanse zagrać? Ktoś próbował?

Robię sobie właśnie mozaiki do termotransferu wg pdf'ów zamieszczonych na stronie tego projektu. Może w przyszłym tygodniu uda mi się to uruchomić. Na razie tylko z 6n23p. Zasilane to będzie Salas'em.

Gdyby ktoś chciał mogę się podzielić moimi pdf do wykonania płytki.

Zamiast zrównoleglać połówki 5687 lepiej dać po pół e288cc na kanał i puścić ją na bardzo wysoki prąd nawet do 30mA przy ok 90V. Z tej lampy da się wycisnąć 1k na wyjściu ( przy Ra=5k ), to nie jest zły wynik jak na pojedynczą triodę. Można też wypróbować 12b4a z podobnym skutkiem ale wtedy będzie 3 razy mniejsze wzmocnienie.

Edytowane przez wakutoma

!2B4 jest świetna, ale i wredna, trzeba trafić na nie szumiącą lub świszczącą.

Używałem 6n13s ustawioną na 45mA na połówkę triody dla DAC'ów napięciowych, układ WK a rezystancja wyjściowa.... 460 Ohm! Niższa niż w wielu układach WK-WA, a to czyste WK. Jeśli będzie trochę większy rezystor konwersji to powinno wystarczyć. 6n13s z CCSami albo dużym dławikiem w anodzie będzie miała wzmocnienie ok. 5. Ta lampa świetnie się zgrywa z DACami D-S, gra lekko ciemno, ale analogowo / organicznie. Miałem trafo o wydajności 100mA, więc "tylko" tyle prądu dałem, ale spokojnie można na prawdę dać tego sporo. Łukasz Fikus ochrzcił ją Mega-lampizatorem, ale zasilał toto zawsze jakimiś anemicznymi małymi mA, a ona potrafi dużo więcej.

Edytowane przez madly

A i ja dziś dostałem części.

Dac prawie złożony ale mam kilka pytań odnośnie elementów:

1. czy montujemy kondensatory 15pF jeśli będzie używany generator? wtedy w sygnale generowanym jest dodatkowe 15pF do masy.

2. czy za dołączonym mostkiem do zasilania cześci analogowej AD stosujemy dodatkowe kondensatory poza tymi 100uF/16V ZLH (i chyba te 16V to troche mało w tym miejscu!)

3. zasilanie generatora - rezystor R16 - w/g opisu ma być 110R a ja dostałem 68R - czy jest to poprawna wartość?

4. czy znane są już dokładnie wartości rezystorów w zasilaniu generatora (R17, R18, R19) dla ustalenia napiecia 5V?

1. nie wiem ale chyba nie

2. nie

3. 68R

4. SMD R17 R18 R19

R17 - 180R MELF

R18 - 560R

R19 - 330R MELF 1%

Edytowane przez Demasked75
  • Pokaż nowe odpowiedzi