Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z doświadczeniem zamawiania w digikey podejmie się zakupu ..ostatnio brałem udział w zamówieniu części z digikey i poprzez grzechy niedoświadczenia wzrosły koszty dośc sporo ( oczywiście nie mając pretensji do organizatora )

Digikey powyżej 10 szt prawie 30 dolców

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MARER

DF1706 jest droższy o 3€

Ku przestrodze gdyby komuś przyszło do głowy lutować na płytkę DF1706 zamiast DF1704.

SM5813 jak i DF1704 pracują na 5V. DF1706 na 3.3V. Czyli będzie trzeba wymienić stabilzator U4 na 3.3V.

Żeby potem nie było ;)

Znalazłem chwilę czasu i rozrysowałem schemat przejściówki.

Proszę o sprawdzenie czy nie zrobiłem gdzieś błędu.

PCB jest zgodna ze schematem (zgodność wygenerowanych netlist).

W piątek chcę zamknąć zbiorowe zmówienie i wysłać płytki do produkcji.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wie ktoś dlaczego na wyjściu lm337 mam niecałe -8V? Układ bez obciążenia. Na razie tylko same LM-ki wlutowane. Rezystory sprawne. Zamiana lm i cały czas to samo. Na LM 317 10,7V.

....Po wylutowaniu C10 napięcie wynosi -10,05V.

Edytowane przez homodelfinus

O! Człowiek wraca z wyjazdu, a tutaj takie ciekawe rzeczy w wątku!

JarekC - wielkie dzięki za szlachetną inicjatywę i poświęcony czas! Wątek znalazła "ojca zastępczego", albo co najmniej "wujka" ;-).

homodlfinus. jedno zdjęcie warte czasem 1000 słów. Sprawdź omomierzem, jakie wartości rezystorów masz wlutowane jako R2 i R22. Napięcie na wyjciu LMek ustal dzielnik napięciowy odpowiednio na rezystorach R21 i R22 oraz R29 i R3 wg poniższych wzorów:

Vout- = –1.25 V * (1+ R22/R21)

Vout+ = 1.25 V * (1+ R29/R30) + Iadj*R29

człon Iadj*R29 można pominąć (bardzo mały prąd Iadj)

R29=R22=120R

R30=R21=910R

Vout- = -1.25V*(1+910/120) = -10,73V

Tyle powinno być mniej więcej (+- tolerancja wartości R)

C10 powinno być, wpływa na tłumienie zakłóceń LMa - miałeś wlutowane C10 zgodnie z polaryzacją? Na płytce masz zaznaczone i zauważ, że PLUS jest do MASY.

Edytowane przez madly

Brawo chyba pierwsza osoba która składa DACa po kolei i z głową.

A jakie napięcia masz przed stabilizatorami?

Wcześniej nie analizowałem wartości elementów, bo nie buduje tego DACa.

Dla rezystorów 1.2K i 120 Ohm napięcie wyjściowe LMów = 1.25V (1+ 1.2k/120) = 1.25V *11 =13.75V

LMy wymagają co najmniej 3V różnicy między Vout - Vin czyli przed stabilizatorami pod obciążeniem powinno być co najmniej 17V

Nie wiem jakie transformatory były przewidziane do tego układu.

Po co tak duże napięcie i tak później stabilizujemy do 5V.

Jednak należałoby przeanalizować kolejny stopień i jego wymagania co do napięcia wejściowego.

Załóżmy że na następnym stopniu stabilizacji również potrzebujemy różnicy Vout-Vin=3V (ze względu na układ Darlingtona), czyli za LMami powinno wystarczyć napięcie rzędu 8V.

Musimy jeszcze zapewnić poprawna pracę zenerki i źródła prądowego na J211.

Ale trzeba znać typ zenerki (wartość Iz), typowo dla małych zenerek Iz=5mA, teraz trzeba zerknąć na charakterystykę tranzystora J211 dla UGS=0

J211 (firmy NXP-Philips) przy napięciach płaska charakterystyka Ids - Uds zaczyna się w okolicach 3-4V czyli za LMami potrzebujemy 4V + 5.6V (zenarka) = 9.6V

Dla takiego napięcia Ids = około 15mA, więcej niż wymaga zenerka ale nie ma problemu z wydzielana mocą bo to tylko 15ma*6,6V= 0.084W

Czyli widać, że za LMami potrzebujemy minimum 9.6V, można przyjąć 10-12V.

Można więc trochę zmniejszyć rezystory R21,R30 dla 820 otrzymamy 9.8V dla 1k otrzymamy 11.6V

Można pozostawić 1.2K ale w każdym przypadku należy zapewnić właściwe napięcie na wejściu LMów.

Jeżeli coś pokręciłem w analizie to proszę o korektę.

Pozdrawiam

JarekC

Jak już pisałem wcześniej dla U7 opis na płytce jest obrócony o 180 stopni względem właściwego.

Sprawdź czy poprawnie zamontowałeś układy.

Jeszcze jedna uwaga, LM317 i LM337 mają inny układ wyprowadzeń.

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarku, korekta - wartości rezystorów, które podałeś były z nieaktualnej, pierwszej listy. Później Robertus obniżył te napięcie (grzały się staby) i w zamówieniu grupowym na części zostały zmienione wartości 1k2/120R na 910R/120R. Trafa z zamówienia zbiorowego są ze sporym zapasem. A cała reszta doprecyzowuje świetnie temat :D.

Ja już złożyłem dawno tego DAC'a, śmiga sobie i bardzo ładnie gra. Moja wersja trochę odbiegała od zbiorówki, więc musiałem myśleć i sprawdzać ;-) (opis i zdjęcia tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). O procesie uruchamiania swego czasu napisałem w tym poście:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , IMHO to stosunkowo bezpieczna ścieżka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madly

Wieczorem wrzucę fotki ale polaryzacja zachowana. Rezystory przy LM prawidłowo obsadzone. Dziwi mnie, że po wlutowaniu konda napięcie siada :/

Witam,

Zgodnie z planami zamykam zapisy na PCB do adaptera DF1704-SM5813.

Dzisiaj wysyłam zlecenie do producenta PCB, gdy tylko dostanę ostateczna wycenę i termin realizacji dam znać.

Pozdrawiam

JarekC

Jarku.

Postawiłem kolejkę :)

Należy Ci się

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam,

Niestety ciągle nie dostałem faktury, mam jednak nadzieję że nie wpłynie to na planowany czas dostawy PCB.

Co do DF1706 to wykryłem następujące różnice w stosunku do DF1704

- zasilenie 3.3V zamiasat 5V

- dodatkowe wejście X4

- wejście sterujące nie mają wbudowanych rezystorów Pull-Up Pull-Down

I właśnie ta ostatnia różnica utrudnia zastosowanie go w zaprojektowanej przejściówce.

DF1704 ma na liniach wbudowane rezystory Pull-Up lub Pull-Down a DF1706 nie.

Jeżeli dla danego wejścia sterującego jest rezystor Pull-Up to na PCB zworka jest do masy.

Czyli gdy na danym wejściu potrzebujemy "1" pozostawiany niepołączone a gdy 0 zalutowujemy zworkę do masy

Jeżeli dla danego wejścia sterującego jest rezystor Pull-Down to na PCB zworka jest do +5V.

Czyli gdy na danym wejściu potrzebujemy "0" pozostawiany niepołączone a gdy 1 zalutowujemy zworkę do +5V

Z powodu tego iż w DF1706 nie ma tych rezystorów to piny sterujące powinny być podłączone do masy lub do 5V a do tego płytka nie jest przygotowana.

Pozdrawiam

JarekC

Witam,

Wreszcie dotarła do mnie faktura.

Koszt płytki z transportem do mnie wyszedł 5,20PLN.

Jeżeli są chętni to mam też złocone piny przejściowe, specjalne do tego typu przejściówek.

Są to piny okrągłe z jednej strony cieńsze ta część może być wkładana w podstawkę a z drugiej grubsze ta część jest lutowana do płytki

Zdjęcie w załączeniu.

Koszt kompletu takich pinów 2 listwy po 24 piny to 3.80PLN

Odblokowałem arkusz i można dopisywać się w kolumnie GoldPins, wpisujemy ilość kompletów przy czym nie więcej niż płytek PCB bo mam tylko 50 kpl.

Ukryta Zawartość

Koszt wysyłki Poczta Polska list polecony priorytetowy, zwykła koperta to 4.50 PLN, jeżeli ktoś chce w kopercie bąbelkowej to trzeba doliczyć 0.50PLN.

UWAGA:kolumna Potwierdzenie PW jest dla mnie i ja ją będę uzupełniał, kolumna cena podaje orientacyjny koszt

Proszę o przesyłanie na PW lub e-mail danych do wysyłki proszę tylko o Nick+adres do wysyłki+koperta zwykła/bąbelkowa.

Proszą na razie o niewpłacanie żadnych kwot, dopóki nie zostanie ustalone czy będzie wspólna wysyłka PCB +DF1704.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Druga sprawa to czy ktoś podejmuje się zamówienia DF1704, ja sam nie jestem zainteresowany tym układem więc wolałbym aby ktoś to przejął.

Projekt i zamówienie PCB organizuję grzecznościowo, ponieważ kwota za płytki i GoldPiny jest nie duża więc na razie założyłem z własnej kieszeni.

Natomiast zamówienie DF1704 to są już spore kwoty ok 3500PLN.

Wg mnie są dwie opcje zakupu DF1704 :

albo bezpośrednio z mouser.com (przy tej ilości powinna być darmowa przesyłka, dojdzie VAT + opłaty celne, jedna pozycja na fakturze więc nie powinny być duże )

lub poprzez polskiego pośrednika mausel.eu nie mają chyba zbyt dużego narzutu.

Jeżeli ktoś się tego podejmie to mogę przesłać do niego PCB aby połączyć wysyłkę z DF1704.

Do osób które nie uczestniczą w zakupie DF1704, płytki PCB wyślę ja.

Pozdrawiam

JarekC

post-3707-0-41717400-1354808106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie są dwie opcje zakupu DF1704 :

albo bezpośrednio z mouser.com (przy tej ilości powinna być darmowa przesyłka, dojdzie VAT + opłaty celne, jedna pozycja na fakturze więc nie powinny być duże )

lub poprzez polskiego pośrednika mausel.eu nie mają chyba zbyt dużego narzutu.

Mausel obsługuje tylko firmy. Upewnijcie się, czy coś się nie zmieniło. W maju miałem z nimi problem.

I co nikt nie ma ochoty na organizację zamówienia na DF1704.

Płytki powinny być u mnie już w środę.

Proszę o przesyłanie na PW lub e-mail danych do wysyłki proszę tylko o Nick+adres do wysyłki+koperta zwykła/bąbelkowa.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

I co nikt nie ma ochoty na organizację zamówienia na DF1704.

Niestety nie mam doświadczenia w zakupach w DigiKey, a tam są dostępne te kostki ...w ilości powyżej 10szt cena spada poniżej 30 $ ...z tego co wiem zakup powyżej 200 $ to free wysyłka ...może ktoś z kolegów kupował tam i podejmie się zakupu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MARER

Witam,

Jeszcze kilka uwag dotyczących skonfigurowania przejściówki DF1704-SM5813 i WM8804 aby układ pracował w trybie do 24/96

Na przejściówce znajdują się następujące zworki:

Konfiguracja strumienia wejściowego:

I2S IW1 IW0 - wybieramy tryb I2S 24bit czyli I2S-zwarta, IW1-otwarta, IW0-Zwarta

Konfiguracja strumienia wyjściowego

LRIP OW1 OW0 - wybieramy 18-bit MSB First, LRCIN=0=LEFT 1=RIGHT czyli LRIP-otwarta, OW1-otwarta, OW0-zwarta

Inne

MUTE - nie wykorzystywane- otwarta

DEM - De-Emphasis= Off - otwarta

SF1,SF0 - Sample Rate for Digital De-Emphasis =44.1Khz SF1-otwarta ,SF0-otwarta

SRO - Digital Filter Roll-Off = Sharp - otwarta (zalutowanie zworki spowoduje wybranie trybu SLOW)

CKO - CLKO Output Frequency=XTI/2 - otwarta

W podstawowej konfiguracji do resetu wykorzystujemy kondensator znajdujący się na PCB DACa więc zworka RST zwarta (do pinu 14)

Z1 i Z2 do stałe zworki (rezystory 0Ohm obudowa 1206, lub kawałek drucika)

C1 to 100nF obudowa 0805, C2 to 10uF obudowa SMD

Należy również zmienić konfigurację WM8804 z 16bit -Right Justified na 24-Bit I2S w tym celu należy

wylutować rezystor R34 (pomiędzy zasilaniem WM8804 a Pin2 WM8804) a nóżkę nr 2 WM8804 podłączyć do masy.

Jak zawsze proszę aby ktoś sprawdził czy się gdzieś nie pomyliłem.

Proszę o przesyłanie na PW lub e-mail danych do wysyłki proszę tylko o Nick+adres do wysyłki+koperta zwykła/bąbelkowa,

oraz ewentualne uzupełnianie arkusza dotyczące GoldPinów.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

post-3707-0-09903300-1355161310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Otrzymałem dzisiaj oferty od RS Components i Mausel

W RS Components 101,20 PLN netto - wysyłka 27,50 netto - dostawa 1-2 dni

W Mausel 98,00 netto (po dzisiejszym kursie Euro) - wysyłka gratis - dostawa ok 5dni

W obydwu firmach zakup tylko dla prowadzących działalność gospodarczą.

Mogę podjąć się zakupu tych elementów ale pod następującymi warunkami:

- ktoś podejmuje się zebrania przedpłat od forumowiczów i przesyła mi całość kwoty

- przepuszczenie zamówienia przez firmę wymusza narzut w wysokości 5% wartości zamówienia

- układy przesyłam zwrotnie do osoby która zbierała kasę i ona rozsyła do forumowiczów.

Przy założeniu, że zamawiamy w RS Components (stała cena), i zbierze się 28 osób mamy:

101,20 (DF1704)+ 1,00 (koszt wysyłki z RS) + 5%narzut + 23%VAT = 132 PLN

Pozdrawiam

JarekC

Witam,

Mogę podjąć się zbierania pieniędzy a następnie rozesłania układów do zamawiających osób. Mam jeszcze propozycję, aby Jarek wysłał całe komplety do mnie (DF + PCB + gold piny) w przypadku osób zamawiających całość. Wtedy wszystko pójdzie w jednej kopercie.

Pozdrawiam

Rafał

Mogę podjąć się zbierania pieniędzy a następnie rozesłania układów do zamawiających osób. Mam jeszcze propozycję, aby Jarek wysłał całe komplety do mnie (DF + PCB + gold piny) w przypadku osób zamawiających całość. Wtedy wszystko pójdzie w jednej kopercie.

Pozdrawiam

Rafał

OK nie widzę problemu.

Jedynie chciałbym aby został ustalony konkretny czas zakończenie zamówienia.

Możemy przyjąć w ten sposób:

DF1704 - 132,00PLN

PCB - 5,20PLN

GOLDPIN - 3,80PLN

Wysyłka - 5,00 PLN (koperta bąbelkowa) 4.50PLN( koperta zwykła)

Osoby które zamawiają DF1704 wpłacałyby należność avs a te które nie zamawiają DF1704 mnie (JarekC).

Ograniczymy w ten sposób ilość przelewów i wysyłek.

Jutro wracam z pracy z chorobowego, może będą już płytki.

Pozdrawiam

JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi