Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Rozrysowałem już około 80 % schematu. Jutro powinien być gotowy.

Dajcie tylko znać czy mam go tu opublikować, umieścić do ściągnięcia z mojej strony czy rozsyłać na e-mail.

Jeżeli chodzi o sama aplikację AD1865 i SM5813 to po prostu katalogowe rozwiązania.

Zasilanie generatora to prestabilizacja + Shunt.

Zasilanie części cyfrowej to zwykłe 7085.

Zasilanie analogówki to prestabilizacja na LM317/337 + Zenerka i tranzystory szeregowe.

Po skończeniu schematu postaram się go szczegółowo omówić.

Pozdrawiam

JarekC

Jarku,

Warto też by było nanieść wartości elementow, bedzie o czym dyskutowa. Może już masz spis, jak nie to niech ktoś podeśle skan ja niestety jestem poza domem.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk

Witam,

Schemat jest gotowy przy czym przed publikacją chciałbym aby ktoś jeszcze spojrzał na niego czy tym razem ja czegoś nie przeoczyłem.

Lista błędów/ nieścisłości znalezionych na płytce i spisie elementów:

Jak ktoś zna jeszcze inne to proszę o info.

JarekC, wielkie dzięki szacunek za Twoją pracę.

Gość

(Konto usunięte)

JarekC, dołączam sie do podziękowań :)

Może teraz osoby, które broniły opracowania jak i samego autora wątku zamilkną, żeby juz więcej wstydu sobie nie przynosić...

A swoją drogą...4 wersja płytki hehehe to co było na wcześniejszych?

zostawiam to bez komentarza.

Na pewno płytka była projektowana bez powiązania ze schematem bo program nie dopuściłby do zdublowania elementów i odwrotnego położenia elementów.

Płytkę na pewno dałoby się zaprojektować lepiej pod względem ułożenia elementów. Nie analizowałem projektu pod względem ułożenia i połączeń mas.

Jeżeli ktoś chce schemat przed opublikowaniem na forum to proszę o PW lub e-maila, prześlę PDFa w dobrej rozdzielczości.

Chce aby ktoś jeszcze oprócz mnie rzucił okiem na schemat, chce aby opublikowany nie miał błędów. Gdy nie będzie uwag to umieszczę go na forum.

Patrząc na to co się działo w tym wątku z ukrywaniem schematu, nie publikowaniem dolnej warstwy PCB itd to się trochę dziwię bo układ nie zawiera jakichś szczególnych rozwiązań.

Podłączenie WM8804, SM51813 i AD1865 to klasyka.

Rozbudowane zostało zasilanie części analogowej Ad1865.

Co do doboru poszczególnych elementów (kondensatory i rezystory) do nie mogę się wypowiedzieć bo sam nie mam tego DACa i nie uczestniczyłem w zamówieniu

i nie eksperymentowałem z innymi elementami.

Co do grania gęstych plików 24/96 to opiszcie jakie są efekty spróbuję przeanalizować czy ma to szanse zadziałać.

Schemat rozrysowałem w celu poprawienia atmosfery na forum :-)

Pozdrawiam

JarekC

U mnie przy gęstych formatach jest poprostu cisza :)

Co do chowania schematu i nie publikowania dolnej części PCB... może nie chodziło o kopiowanie przez chińczyków a o ukrycie że to połączenie żywcem z not katalogowych :)

Jarku wielkie dzięki za poświęcony czas :)

Na moim dacu podczas odtwarzania 24-88,2 są duże szumy i trzaski.Muzykę słychać w tle.

Przy 24-96 nic nie słychać.

Gra prawidłowo przy 24-48.

Robertus oszukiwał pisząc że gra prawidłowo na 24-88.2.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam,

To teraz jeszcze krótka analiza co do grania poszczególnych formatów:

WM8804 w trybie konfiguracji sprzętowej ma na stałe ustawiony MasterClock na 256*Fs

Czyli mamy MCLK=

44100 * 256 = 11.2896MHz

48000 * 256 = 12,2880MHz

88200 * 256 = 22.5792 MHz

96000 * 256 = 24.5760 MHz

Mamy ustawiony tryb wyjściowy WM8804 na 16bit

czyli mamy BCK=

44100 * 32 = 1.4112MHz

48000 * 32 = 1.536MHz

88200 * 32 = 2.8224 MHz

96000 * 32 = 3.072MHz

Tryby 24 bitowe traktujemy jako 16 bo WM8804 obetnie najmłodsze bity.

Teraz patrząc do karty katalogowej SMa(tabela ze strony 147,148 ) mamy iż maksymalny zegar (MCLK) na wejściu XTI

dla trybu 256Fs wynosi dla wersji SM5813AP 9.523 MHz a dla wersji SM5813APT 13.157MHz.

Jak widać dla wersji SM5813AP wszystkie Fs są przy tym trybie poza gwarantowanym zakresem.

Dla wersji SM5813APT tryby 44.1kHz i 48Khz mieszczą się w dozwolonych zakresach natomiast tryby 88.2 i 96 są daleko poza dozwolonym zakresem.

Z BCK nie ma problemu bo max FBCK wynosi 5MHz dla SM5813

Teoretycznie przyjmując dostępność trybów 192,384 i 512 Fs na wyjściu WM8804 (w trybie programowym) sprawdźmy czy którym da nam możliwość odtwarzania 88.2.i 96kHz

Dla trybów 384Fs i 512Fs SM5813APT ma wyższe dozwolone częstotliwości zegara MCLK (na wejściu XTI) wynoszące 26.3MHz

44100 * 384 = 16.9344MHz

48000 * 384 = 18,432MHz

88200 * 384 = 33.8688 MHz

96000 * 384 = 36.864 MHz

czyli znowu tylko tryby 44.1 i 48kHz mieszczą się w dozwolonym zakresie

Dla trybu 192Fs SM5813APT ma dozwolona częstotliwości zegara MCLK (na wejściu XTI) wynosząca 13.157MHz

44100 * 192 = 8.4672MHz

48000 * 192 = 9,216MHz

88200 * 192 = 16.9344MHz

96000 * 192 = 18.432 MHz

i znowu tylko tryby 44.1 i 48kHz mieszczą się w dozwolonym zakresie. Tryb 88.2Khz jest blisko dozwolonej granicy.

Więc wniosek jest prosty układ nie będzie pracował w trybach 88.2 i 96kHz

Wiadomo że, układy często maja lepsze parametry niż te deklarowane choćby z tego powodu iż te z karty katalogowej podawane są dla pełnego zakresu temperatur pracy.

Może się więc zdarzyć, że jakiś konkretny egzemplarz zadziała lub jak opisuje kolega daru0105 będzie działał "szczątkowo" z trzaskami i szumami.

Mam nadzieję, że nie popełniłem błędu w przytoczonym rozumowaniu.

Pozdrawiam

JarekC

>masza1968

Wąskim gardłem nie jest AD1865 ale filtr SM5813

Gość masza1968

(Konto usunięte)

>masza1968

Wąskim gardłem nie jest AD1865 ale filtr SM5813

Jasne, nie znam się specjalnie na tym.

Jestem tylko użytkownikiem i piszę co słyszę/widzę.

Pozdrawiam,

M

Więc wniosek jest prosty układ nie będzie pracował w trybach 88.2 i 96kHz

I się wyjaśniło :)

Nie ma to jak zrobić kogoś w bambuko i wmówić że działa bezproblemowo ;)

Hmmm... pytanie skladajacego, nie projektujacego: Czy mozna zastosowac w miare bezbolesnie inny filtr niz ten SM i uzyskac wsparcie dla gestszych formatow?

Moja wypowiedź była z małą dawką humoru :)

O tym że podchodzą inne filtry zapewniał autor projektu (co jak już wiemy nie jest do końca takie różowe), mam nadzieję że ktoś kumaty, Jarku mógłbyś?, da dokładną odpowiedź czy się da i ew jaki filtr można wsadzić :)

Moja wypowiedź była z małą dawką humoru :)

O tym że podchodzą inne filtry zapewniał autor projektu (co jak już wiemy nie jest do końca takie różowe), mam nadzieję że ktoś kumaty, Jarku mógłbyś?, da dokładną odpowiedź czy się da i ew jaki filtr można wsadzić :)

Następcą filtru SM5813 (DF1700) jest DF1704 obsługujący formaty do 24bit/96kHz lub DF1706 24bit/192kHz

Jednak mają inny układ pinów i są tylko w obudowie SMD. Koszt na ebay około 25-30$ w digikey/mouser około 35$

a więc różnica w cenie w stosunku do SM5813 znaczna.

Układy te mają status NRND czyli są jeszcze produkowane ale nie zalecane do nowych projektów.

Ogólnie połączenie WM8804 z SM5813 i AD1865 dla plików 24bit nie jest najlepszym rozwiązaniem bo tracimy aż o 8bitów

gdyż SM5813 przyjmuje tylko dane w formacie 16 bitowym.

Tak jak pisałem nie ma tego DACa i zająłem się tym tematem aby pomóc forumowiczom natomiast mam na tapecie kilka własnych

projektów i raczej nie będę poświęcał więcej czasu na jego poprawianie i przystosowywanie do 24/96.

Pozdrawiam

JarekC

No cena tych kosteczek zaporowa, może by wybrać jeden i pcb machnąć wyjdzie taniej.

Wiele osób zamawiało ten projekt więc pasowało by go wspólnymi siłami dopracować i wyciągnąć ile się da by nie stanął na straconej pozycji, wydaje mi się że jest wart poprawek, jak bez żadnych modyfikacji GRA on z klasą.

Wszyscy robili sobie nadzieje ze będzie to projekt dokończony przez autora... niestety ten znikł z niewiadomych przyczyn (niekoniecznie olał), więc myślę ze te osoby co pisały się na ten projekt (a nie jest ich wcale mało) są tego samego zdania co ja by go skończyć i jak ująłem na początku wprowadzić modyfikacje które będą miały na celu wyciągnąć z niego co się da.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Yasioo

>JarekC

czy można na przejściówce zastosować sony CXD1244 (podobno najlepsza średnica...), nie zależy mi na odtwarzaniu gęstych formatów, a kostka pozostała z innego projektu, który nie doczekał się finału ze strony autora...

BALCEROWICZ MUSI ODEJŚC !!

oczywiscie to był żart :-)

Tak na poważnie ....

Ponieważ jak widać AD1865 to spory potencjał po uruchomionych dacach i zadowoleniu userów.

Powiedz czy nie jestes w stanie doprowadzić tego DACa do finału !!

Specjalnie tak to nazwałem, bo koncepcje na finalne brzmienie tej kości może mieć tylko ten, kto ma pojecie co robi ..jak widać szef słyszał, że gdzieś coś dzwoni ...tylko niekoniecznie wiedział gdzie !!

pozdrawiam Krzysiek

Edytowane przez MARER
  • Pokaż nowe odpowiedzi