Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dokupujesz dodatkowy odbiornik bluetooth i dajesz spotifay z tel.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Mógłbym prosić o info czy jest możliwość zmiany języka w aplikacji Stream Magic na iphone ? Nie potrafię tej opcji w menu wyśledzić:( Aktualnie mam kombinację angielski / holenderski i delikatnie mnie irytuje ;)

Zadowoliłbym się angielskim bądź polskim :) Z góry dziękuję za pomoc.

Próbował ktos odtwarzacz bluray jako transport do CA SM6? Muszę dokupić jakiś transport i zastanawiam sie czy musi to być CD.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Między czterema transportami od 400 pln do 6 tyś-przed DAC w SM6-różnic żadnych-przynajmniej my ich nie słyszeliśmy. ;)

Porównanie w czasie terazniejszym przez optyka i coax-jedno kliknięcie w zmianę wejścia w SM6 i słyszysz drugi transport-oczywiście 2 identyczne płyty. ;)

Natomiast funkcjonalność przez odtwarzacz napewno lepsza-szybsze ładowanie płyty,wyświetlacz pokazujący wszystko itd.

Wolał bym zamiast taniego BD jakiś dobry,tani,mało awaryjny CD.

Natomiast jeśli chodzi o np radio internetowe-z innego zródła-np BD i dekoder NC+,kontra radio internetowe z SM6 to ogromna różnica na korzyść SM6.

Edytowane przez maniekn274

Między czterema transportami od 400 pln do 6 tyś-przed DAC w SM6-różnic żadnych-przynajmniej my ich nie słyszeliśmy. ;)

Porównanie w czasie terazniejszym przez optyka i coax-jedno kliknięcie w zmianę wejścia w SM6 i słyszysz drugi transport-oczywiście 2 identyczne płyty. ;)

Natomiast funkcjonalność przez odtwarzacz napewno lepsza-szybsze ładowanie płyty,wyświetlacz pokazujący wszystko itd.

Wolał bym zamiast taniego BD jakiś dobry,tani,mało awaryjny CD.

Natomiast jeśli chodzi o np radio internetowe-z innego zródła-np BD i dekoder NC+,kontra radio internetowe z SM6 to ogromna różnica na korzyść SM6.

Dzięki za odpowiedź.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Inaczej nie mogło by być-w końcu to przez tego samego DAC-a leci. ;)

Te wszystkie napędy-grają oczywiście inaczej przez RCA -bo mają różne Daci-ale przez ten sam Dac to się nie spodziewaj różnic. :)

A jak ktoś twierdzi inaczej to ma niezłe (loty) ;)

Jak CA SM6 wypada na złączu USB?

Było :)

Muszę dokupić jakiś transport i zastanawiam sie czy musi to być CD.

Też było :)

Mam odmienne zdanie o którym też juz tu było :p

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Mam odmienne zdanie o którym też juz tu było :p

Ja też-widać wygląda na to że mamy wszyscy inny słuch. ;)

Nie wiem jak ty to praktykowałeś-bo my następująco.

Jeden transport po coax,drugi transport po optyku-dwie te same płyty-i szybkie przełączanie pilotem od SM6 między wejściami (optyk-coax)-jeden ciul był-no jak mogło być jnaczej jak to ten sam DAC.

Natomiast każdy z tych odtwarzaczy grał inaczej jak były podpinane pod wejście wzmaka CD i AUX-dwa odtwarzacze i szybkie przełączanie wejść we wzmacniaczu-tu bez dwóch zdań były różnice.

Mój NAD,BD Panasonica,Marantz Pearl Lite,HK HD 980.

Mój wzmak i jego ,Marantz Pearl ,kolumny moje i jego GX-300.

Jak narazie wnioskuję-że przesył cyfrowy czy po optycznym,czy po coax jest taki sam,a dlatego że różnic nie słyszeliśmy.(może my ku...wa naprawdę mamy słuchy walnięte) ;)-no ale wtedy byśmy różnic nigdy nie słyszeli.

Optyczny kabel to Prolink Futura Ultra Pro.

Spróbujcie po coaxie ( Profigold 4000 ) puścić z Marantza CD52MKIISE , PD-9700 /901 Pioneera czy Krella KAV 280CD :) .

To są bdb napędy które znam .

Największa różnica jest właśnie pomiędzy coaxem a optykiem . Za każdym razem po optyku w stosunku do coaxa siada przejrzystość , rozdzielczość i wszystko co z tym związane .

Dzisiaj byłem w ALBATROSIE w Gdańsku i dowiedziałem się, że będzie w sprzedaży nowsza wersja STREAM MAGIC. Jeszcze nie wiadomo czym ma się różnić od poprzednika.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Największa różnica jest właśnie pomiędzy coaxem a optykiem

Według różnych audiofilskich formułowań -niby tak,ale w praktyce różnie i różni ludzie to słyszą. ;)

Spróbujcie po coaxie ( Profigold 4000 ) puścić z Marantza CD52MKIISE , PD-9700 /901 Pioneera czy Krella KAV 280CD :) .

Daj spokój-nie będę specjalnie kupował takich klocków żebym sobie coś udowodnił-to po pierwsze,a po drugie obaj wiemy że w ten sposób nie da się tego porównać,z tego względu że DAC ma tylko jedno wejście coax-więc w rzeczywistym czasie na szybkim przełączeniu nie da się tego zrobić.

Więc zostaje przepinanie kabli,załączenie SM6,wzmaka więc trwa to już ok 3-4 min,po tym czasie to ja nie pamiętam ;) jak grało to poprzednie,a wmawianie sobie że jest różnica to oszukiwanie samego siebie.(przeważnie jak znam recenzje kabla lub odtwarzacza)Jak ty słyszysz to bardzo wyraznie to pogratulować-ja na ułamkach sekund nie byłem wstanie różnic określić.

Dla mnie liczy się moje doświadczenie :)

Wielokrotnie nie chcę czegoś usłyszeć a cholera słyszę . Co ie znaczy że droższe jest lepsze .

Przykładem niech będzie kabel zasilający SM6 za 300zł który mam i jest u mnie lepszy niż kilka sieciówek do 5000zł

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

To są bdb napędy które znam

Nie neguję,mogą być wspaniałe tylko jak by to się miało do porównania jeden z nich po coax,a drugi po optyku.Spróbuj w ten sposób przez ten sam DAC.

Dla mnie liczy się moje doświadczenie :)

Wielokrotnie nie chcę czegoś usłyszeć a cholera słyszę . Co ie znaczy że droższe jest lepsze .

Przykładem niech będzie kabel zasilający SM6 za 300zł który mam i jest u mnie lepszy niż kilka sieciówek do 5000zł

Też go miałem-oddali mi go za 200 pln-oddałem i kupiłem za tę kasę płyty. ;)mowa a Stratusie oczywiście. ;) może instalację mam złą,ale kolega w tamtym roku mi nową kładł-3*2,5 mm -miedzianą. ;)

Nie neguję,mogą być wspaniałe tylko jak by to się miało do porównania jeden z nich po coax,a drugi po optyku.Spróbuj w ten sposób przez ten sam DAC.

Prosto .

PD 9700 / 901 ma obydwa wyjścia .

Siedzisz w jednym miejscu i w moment pilotem przełączasz wejścia w SM6 w online

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Prosto .

PD 9700 / 901 ma obydwa wyjścia .

Siedzisz w jednym miejscu i w moment pilotem przełączasz wejścia w SM6 w online

I słyszysz różnicę? rozumiem że tak też próbowałeś.

A sprawa druga(nie wiem tylko pytam-nie pamiętam) czy jak są wpięte właśnie dwa kable cyfrowe-to czy oba gniazda są aktywne w tym samym czasie,bo albo mi się coś pokierało,albo był taki przypadek że jak były wpięte dwa (tylko nie pamiętam czy np optyk i RCA,czy coax i optyk) to nie chciało grać,dopiero jak jeden wyjąłeś to grało.

Nie chcę zamętu wprowadzać ;) ale coś takiego mi się coś kojarzy,albo coś pomieszałem. ;)

I słyszysz różnicę? rozumiem że tak też próbowałeś.

Wyżej już napisałem .

Rozumiem że ciężko rozróżnić różne kable coax bo tu różnice są niewielkie ale między coaxem a optykiem różnica jest ewidentna .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

O.K-nie neguję-nie mam prawa,bo to ty słyszałeś.;)

Ale siedzę teraz w pracy i gnębi mnie to połączenie-czy są 2 wyjścia aktywne w tym samym czasie jak są oba kable wpięte,sprawdzę to w domku. :) mowa oczywiście o jakimś odtwarzaczu.

czy są 2 wyjścia aktywne w tym samym czasie

Tak . Optyk i coaxial jednocześnie nadaje sygnał a Ty siedzisz w jednym miejscu i pilotem przełączasz wejścia w SM6

Dzisiaj byłem w ALBATROSIE w Gdańsku i dowiedziałem się, że będzie w sprzedaży nowsza wersja STREAM MAGIC. Jeszcze nie wiadomo czym ma się różnić od poprzednika.

To może zróbmy zakłady czego nowa wersja mieć NIE BĘDZIE:)

Moim zdaniem nie będzie obsługi DXD, DSD, przewijania oraz nowej aplikacji. Natomiast streamer będzie pewnie oparty na AZUR 851D. Mam nadzieje, że przynajmniej wejście słuchawkowe dodadzą.

• 2 tygodnie później...

Zakupiłem, to mam kilka pytań i z góry dzięki za wszelkie wpisy w temacie.

1) Z jakiego wejścia można osiągnąć najlepszą jakość? Jakie są tu Wasze doświadczenia z SM6?

2) Tak naprawdę pytam, bo w miarę możliwości nie chciałbym mieszać sprzętu do słuchania muzyki z kompem i wymyśliłem, że będę podpinał do SM6 jakiś duży pendrajw z FLACAM-i albo dysk zewnętrzny SSD. Czy to dobre rozwiązanie w sensie jakości względem innych wejść?

3) Czy da się sterować plikami z pendrajwa za pomocą aplikacji Stream Magic Remote?

Pozdrawiam, Tomek

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

1) Z jakiego wejścia można osiągnąć najlepszą jakość? Jakie są tu Wasze doświadczenia z SM6?

2) Tak naprawdę pytam, bo w miarę możliwości nie chciałbym mieszać sprzętu do słuchania muzyki z kompem i wymyśliłem, że będę podpinał do SM6 jakiś duży pendrajw z FLACAM-i albo dysk zewnętrzny SSD. Czy to dobre rozwiązanie w sensie jakości względem innych wejść?

3) Czy da się sterować plikami z pendrajwa za pomocą aplikacji Stream Magic Remote?

Pozdrawiam, Tomek

Proponuję prześledzić cały wątek ,było tutaj o wszystkim duzo można się dowiedzieć o SM6

:)

Po ostatniej obniżce ceny zastanawiam się nad tym strumieniowcem, ale mam 2 pytania:

1) Czy daje się go użytkować tylko przy użyciu dołączonego pilota bez dedykowanej aplikacji? Odległośc od kanapy to u mnie 3,5m. Dojrzę coś na tym wyświetlaczu?

2) Czy jest możliwość sterowania z laptopa lub tabletu, ale z systemem Windows?

1) Czy daje się go użytkować tylko przy użyciu dołączonego pilota bez dedykowanej aplikacji?

Tak

Odległośc od kanapy to u mnie 3,5m. Dojrzę coś na tym wyświetlaczu?

Jam masz dobry wzrok :)

Odległośc od kanapy to u mnie 3,5m. Dojrzę coś na tym wyświetlaczu?

3,5 m to faktycznie spora odległość jak na ten wyświetlacz. Moim zdaniem do 2 metrów jest OK. Ale sporo zależy też od światła w pokoju - wyświetlacz w SM6 nie zalicza się do najjaśniejszych i słoneczny pokój pogorszy jeszcze sprawę. W ciemnym pokoju powinno być trochę lepiej, ale tak jak napisałem 3,5m to jednak za daleko, przynajmniej moim zdaniem.

Jak będę w domu to zrobię jeszcze bardziej dokładny "test wyświetlacza" i dam znać.

Użytkownik tomek11 dnia 19.05.2014 - 22:09 napisał

Pozdrawiam, Tomek

Proponuję prześledzić cały wątek ,było tutaj o wszystkim duzo można się dowiedzieć o SM6

Gdyby jednak ktoś był tak łaskawy i mniej poprawny politycznie to będę wdzięczny za odpowiedzi na moje 3, chyba proste pytania. Jeżeli nie, to trudno - bedę katował 47 stron wątku w poszukiwaniu odpowiedzi....

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Różnic w jakości nie zauważysz, najlepiej uruchom serwer (mam NSA310 i na razie nie planuję wymiany), łącz się po sieci a steruj za pomocą np Audionet Music.

47 stron w 10 sekund, ale nie pytaj o więcej, sporo już napisano ;)

Panowie.

Kolega Bald chce za ułamek ceny sprzedać SM6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poproszę o info szczęśliwego nabywcę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44
  • Pokaż nowe odpowiedzi