Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie mylisz się - stąd było moje zastrzeżenie i późniejsze sprawdzenie z innym sprzętem. No ale nie będę tego mielił w kółko.

Napisze tak - po posłuchaniu kilku klocków z tego przedziału cenowego (wzmacniacze, CD itp), przeanalizowaniu i dogłębnym namyśle doszedłem do wniosku że SM6 gra (jak na swoją cenę) dobrze, tylko mi umknęło jakieś 8 lat inflacji...

... a że spodziewałem się więcej to inna sprawa. Sorry za zamieszanie.

Edytowane przez Zolty

Szukam dysku sieciowego do sm6, możecie mi polecić coś sprawdzonego? Pojemność do 2tb. Proszę o różne propozycje cenowo/jakościowe.

WD Mybook Live Duo 4/6/8 TB

Zaleta: bezgłośny

Wada: mniej rozbudowany soft niż Synology

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

WD Mybook Live Duo 4/6/8 TB

Zaleta: bezgłośny

Wada: mniej rozbudowany soft niż Synology

Czy w tym WD można otworzyć obudowę i wymienić dyski?

Można. Można zakupić najtańszą wersję a potem wstawić większe dyski.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To dobrze, bo swego czasu WD było "nierozbieralne" , w środku siedział najtańszy dysk i jak serwer padał to tylko czekał go kosz:)

Osobiście wolę kupić oddzielnie serwer i dedykowane dyski. Co też uczyniłem:)

• 2 tygodnie później...

Zamierzam sie na ten odtwarzacz ale czy-cala biblioteke muzyczna mam na jednym dysku ktory chcialbym podlaczyc pod SM6 via usb, czy w tej opcji bede mogl uzywac aplikacji do poruszania sie po bibliotece?

Czy aplikacje na Androida sa juz stabilne? Nie mam jeszcze tabletu ale chcialbym zakupic razem z SM6 tak dla kontrastu uzywajac produkty apple od lat.

Czytalem gdzies na forach zagranicznych ze ludzie narzekaja na czas odswierzania biblioteki,pewien gosc pisal ze zajmuje to u niego 13 min,jak to naprawde jest w praktyce?

Jaka jest sygnatura brzmienia daca w tym strumieniowcu?

Z groy dziekuje.

Edytowane przez hydrogen

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

cala biblioteke muzyczna mam na jednym dysku ktory chcialbym podlaczyc pod SM6 via usb, czy w tej opcji bede mogl uzywac aplikacji do poruszania sie po bibliotece?

Tak.

Czy aplikacje na Androida sa juz stabilne? Nie mam jeszcze tabletu ale chcialbym zakupic razem z SM6 tak dla kontrastu uzywajac produkty apple od lat.

Jeśli używasz apple to nie przechodź na androida, chyba, że to kwestia ceny decyduje. Ogólnie obie aplikacje są ok.

Czytalem gdzies na forach zagranicznych ze ludzie narzekaja na czas odswierzania biblioteki,pewien gosc pisal ze zajmuje to u niego 13 min,jak to naprawde jest w praktyce?

Ja u siebie zauważyłem, że ostatnio z dysku NAS niektóre albumy a raczej ich zawartość załapuje dopiero po minucie bądź dwóch. mam nadzieje, że nie będzie to się przedłużać przy np 2TB danych.

Jaka jest sygnatura brzmienia daca w tym strumieniowcu?

Nie za bardzo wiem o co chodzi z sygnaturą:), ale gra bardzo ładnie:)

Octagon dlaczego odradzasz androida? apple w domu juz mam ale chcialbym sprubowac drugiej strony.... jeszcze jedno,jest gdzies dostep do biblioteki radii internetowych? Bylbym rozczarowany jakbym nie znalazl moich ulubionych stacji z muzyka elektroniczna...

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Ja używałem iOSa i Androida i przy Androidzie jako pilocie do muzyki zostałem

Oczywiście nie używam aplikacji oryginalnej

Wszystko gra jak trzeba bez zbędnych oczekiwań

A nawet można sobie tekst słuchanej piosenki wyświetlić:)

Octagon dlaczego odradzasz androida? apple w domu juz mam ale chcialbym sprubowac drugiej strony.... jeszcze jedno,jest gdzies dostep do biblioteki radii internetowych? Bylbym rozczarowany jakbym nie znalazl moich ulubionych stacji z muzyka elektroniczna...

Nie odradzam:) Po prostu jeśli masz iPada to chyba nie ma sensu dobierać do tego urządzenia na Androidzie, ale jeśli masz ochotę spróbować z Andkiem to dla mnie osobiście działa tak samo jak na Apple.

W aplikacji masz wyszukiwarkę stacji radiowych. Ponadto na stronie internetowej jest spis stacji, ale chyba dostępny dopiero jak się zarejestruje urządzenie. Podaj o jakie stacje chodzi to Ci sprawdzę.

Ja używałem iOSa i Androida i przy Androidzie jako pilocie do muzyki zostałem

Oczywiście nie używam aplikacji oryginalnej

Wszystko gra jak trzeba bez zbędnych oczekiwań

A nawet można sobie tekst słuchanej piosenki wyświetlić:)

A jakiej używasz? I czy jest wersja na Apple? Bezpłatna:)?

Próbowałem kilka

Wybrałem do codziennego użytku: BubbleUPnP

Jest wersja bezpłatna, ale ma ograniczenia w play-liście chyba do 10 utworów, więc wziąłem płatną i jestem z działania aplikacji zadowolony

Dodatkowo zainstalowałem musiXmatch i jak odtwarzam coś na SM6, to można włączyć Lyrics w BubbleUPnP

I jak utwór jest w bazie danych to wyskakuje tekst utworu.

To właśnie dlatego, dzieci wzięły iPady, a ja kupiłem Nexusa7:)

Na iPada też testowałem różnych klientów Upnp, ale nie dorównywały temu z Androida

Ale może ktoś znalazł coś fajnego?

Ale może ktoś znalazł coś fajnego?

Niezły jest Audionet.

Problem z tymi aplikacjami jest jeden: nie "wchodzą" w menu SM6 tak, jak robi to program Cambridge`a. Uniemożliwia to np włączenie audycji radiowych.

Przy okazji, jak realizowane jest sterowanie głośnością przez te programy? Gdyby SM6 nie miał tej możliwości to czy byłaby ona możliwa?

Ktoś porównał dźwięk po usb vs wi-fi?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ktoś porównał dźwięk po usb vs wi-fi?

Chyba już o tym było. Teoretycznie najlepiej jest po kablu. Ja słuchałem na usb, wifi i po kablu ethernet. Osobiście wybrałem ethernet. Wifi u mnie rwało na gęstych plikach. W sumie to nie zauważyłem jakiś szczególnych różnic.

Ja dopeiro zgrywam całą muzykę wiec pewnie w weekend (ups impreza rodzinna) więc w poniedziałek postaram się porównać.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ja dopeiro zgrywam całą muzykę

Nie zapominasz o tagach?

Niestety, okładki, opisy i dane wcześniej czy później będą dodane ze względu ilość materiału i komfort "obsługi".

Jak się okazuje, dodatkowe informacje są umieszczane na trzech poziomach i nie zawsze są widoczne. Bardzo ważne jest przypisanie stałego IP serwerowi, ponieważ część list i tagów ma bezpośredni związek właśnie z IP serwera. Przy zmiennym adresie robi się niezły bałagan, potrafią znikać okładki i listy odtwarzania.

Było, będzie, ale napiszę jeszcze raz: najwygodniejszym i najbardziej sprawnym jest układ serwer - WI-FI - SM6 i sterowanie androidem, moim zdaniem lepszy również dźwiękowo. Taki układ ma tylko jedną poważną wadę (oprócz ceny), a mianowicie brak możliwości zmieniania tagów na dysku. Niestety, programy do tagowania najpierw pobiorą plik z serwera, zaktualizują go a potem wyślą z powrotem. W układzie HD - USB - SM6 można w każdej chwili odłączyć dysk i dodać dowolne tagi z poziomu komputera.

Ja muzykę porządkuję już 2 miesiące i jestem dopiero przy literce D:)

Ale chciałem napisać o czymś innym

Mam układ NAS-LAN-SM6

Tagi zmieniam bez problemu przez foobara, potem Twonky na QNapie sobie to przelicza, trzeba chwilę na aktualizacje bazy poczekać, ale nigdy nie miałem problemów

pozdrawiam

Takie pytanie:

czy ktoś może porównywał dźwięk hegla h10 ze stream magic 6?

Mając na względzie tylko jakość dźwięku (a nie funkcjonalność), czy jest sens zamiany zestawu odtwarzacz xtreamer prodigy blac + DAC Hegel h10 na strumieniowca Cambridge?

Dzięki.

Daci do 3,5 tys graja tak samo. Porownalem tego troche i zadnej roznicy nie slyszalem. Moze dac za 10 kola cos zmieni, ale na razie w mojej miescinie takiego sprzetu nie maja.

Daci do 3,5 tys graja tak samo. Porownalem tego troche i zadnej roznicy nie slyszalem. Moze dac za 10 kola cos zmieni, ale na razie w mojej miescinie takiego sprzetu nie maja.

Mam odmienne doświadczenia .

Choćby M-DAC .

Gorszy bas i selektywność a całość gra technicznie ( wyświetlacz cholernie mi się w nim podoba ) . Z ostatnim softem ma podbity wyższy bas i dolną górę .

rDAC z zasilaczem Teddy Pardo to znowu taki tańszy SM6 . Brzmi podobnie ale nie z takim wykopem , mniejszą rozdzielczością i wyraźnie słabszym basem.

Idąc wyżej - M2Tech Young .

Znowu bas gorszy od SM6 . Rozdzielczość podobna ale gorsze wypełnienie . Zasilacz Palmer niewiele tu zmienia .

Należy pamiętać że SM6 ma bas trudny do pobicia w dużo większych kwotach . Ma też ten bas nieco podbity tak jak i samą górę .

Jeszcze drożej - Xindak DAC20.

Fajny DAC którego brzmienie kaszanią żółte polipropyleny w torze. Po ich wymianie gra podobnie do Younga ale z lepszą barwą i wypełnieniem niż M2TECH .

Porównania dotyczą porównania DACów po coaxie . Ponoć po USB z napędem w roli PCta Young jest świetny .

U mnie na Foobarze z plikami 32/384 zagrał gorzej niż SM6 po coaxie .

Ale też mój pecet to antyk ;)

Czy wiecie jak podłączyć Stream Magic 6 do amplitunera kina domowego Cambridge Audio Azur 551R w celu sterowania poziomem głośności z poziomu iPada/iPhona ? Do SM 6 dołączony jest pomarańczowy kabel do sterowania urządzeniami , który wpinam do gniazda "control bus out" w tylnym panelu SM 6. a gdzie go wpiąć w amplitunerze Azur 551R ??? W wyższym modelu Azur 651R i 751R na panelu tylnym jest gniazdo "control bus in". Czy to oznacza, że nie mogę sterować głosem w moim zestawie?

Można sterować poprzez wewnętrzną regulację (polecam) oraz w sposób podany w załączniku.

Instrukcja nie gryzie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi