Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.03.2021 o 18:10, zerob napisał:
W dniu 1.03.2021 o 18:04, muda44 napisał:

sprzęt ma dobrze grać, być szybki, funkcjonalny, niezawodny i TANI.

Taki to byłby sprzęt marzeń.

Yamaha CDN500 w budowie to było coś i jaka szybka.  A co do Yamahy 303 chociaż do pożyczenia aby sprawdzić.  To teraz tak samo: BRAK.

No i stało się. Mam Yamahe 303. Wylicytowałem na Słowenii. Paczka wczoraj przyszła od nich.

Gra to w miarę, ale gorzej od Yamahy CDN500. Co Muda poleciłbyś wymienić? Proszę poradź.

Czy dać osobne zasilanie na transformatorze. Bo tak się składa że mam dwa zalewane fajnie zagraniczne trafka 9V 1,A
 Czy twoim Muda zdaniem przyniesie poprawę rozdzielenie na przykład samego zasilania USB (bo bardzo śmieci dysk) ? Chce je wykorzystać.

Zastanawiam też się nad twoją osobistą modyfikacją, bo ponoć pomaga sporo.
.

5 godzin temu, zerob napisał:

No i stało się. Mam Yamahe 303. Wylicytowałem na Słowenii. Paczka wczoraj przyszła od nich.

Gra to w miarę, ale gorzej od Yamahy CDN500. Co Muda poleciłbyś wymienić? Proszę poradź.

Czy dać osobne zasilanie na transformatorze. Bo tak się składa że mam dwa zalewane fajnie zagraniczne trafka 9V 1,A
 Czy twoim Muda zdaniem przyniesie poprawę rozdzielenie na przykład samego zasilania USB (bo bardzo śmieci dysk) ? Chce je wykorzystać.

Zastanawiam też się nad twoją osobistą modyfikacją, bo ponoć pomaga sporo.
.

Przepraszam ale nie opisuję co zmieniam 😉

Warto dać dobry kabel zasilający 🙂

17 godzin temu, McGyver napisał:

Za ile?

Za 1010zl wraz z przesyłką. 

A tak apropros tej Yamahy to,  że jej nie można kupić nigdzie w sklepach, związane jest z tym że wycofano ją z produkcji już.

Prosiłem cztery salony,  aby usilnie dowiedziały się czemu nie ma ich na magazynach. No i dwa odpowiedzialy że wycofano.

Sam dystrybutor jeszcze gadal, że w stosunku do np. CDN500 wyprodukowano tej Yamahy  303 zaledwie 40% asortymentu.  Ot taka ciekawostka...

Edytowane przez zerob
38 minut temu, zerob napisał:

Za 1010zl wraz z przesyłką. 

jeżeli nówka, to super cena.

39 minut temu, zerob napisał:

Prosiłem cztery salony,  aby usilnie dowiedziały się czemu nie ma ich na magazynach. No i dwa odpowiedzialy że wycofano.

Za tania była. 

38 minut temu, McGyver napisał:

jeżeli nówka, to super cena.

Już używka. Ale sprzedawca zaznaczał że jak nówka. I fakt: srebrny bez ryski, tak samo pilot nie używany widać z całym kompletem.

18 godzin temu, muda44 napisał:

Przepraszam ale nie opisuję co zmieniam

Rozumiem, że nie chcesz bo to twoje rozwiązania i OK.

Chciałem jednak w kolejnych wierszach abyś się odniósł co daje rozdzielenie niezależnego i liniowego zasilacza pod sam dysk twardy, czy tam port USB. Sprawdzałeś to ?

W kable sieciowe się nie bawie raczej. Jak już to w te, co płynie nimi sam sygnał to działałem (interkonekty, również cyfrowe)

Tutaj mogę ewentualnie potestować inne konfiguracje.

Godzinę temu, McGyver napisał:

Za tania była. 

I za dobra. 

To tak jak Pioneer PD-50 a teraz następca już jest właściwie wyceniony... 

38 minut temu, zerob napisał:

W kable sieciowe się nie bawie raczej. Jak już to w te, co płynie nimi sam sygnał to działałem (interkonekty, również cyfrowe)

Tutaj mogę ewentualnie potestować inne konfiguracje.

Duży błąd. 

Podepnij Shunyata Diamondback ze złoconym Viborgiem. Takich zmian nie dadzą Ci pozostałe kable nawet jakbyś 5000 na nie dał. 

Godzinę temu, muda44 napisał:

Duży błąd.

Być może, ale sprawdzałem to w swoim systemie i zmiany kabli sieciowych dawały zmiany ale nie tak znaczne, na tle interkonektów czy kolumnowych kabli.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Podepnij Shunyata Diamondback ze złoconym Viborgiem

Narazie nie mam żadnej sieciówki, oprócz jednej do DAC. Zamierzam inwestować tylko w sprzęt, albo ewentualna poprawkę jego. Ale dzięki za propozycję.

Gdy Yamaha zagra satysfakcjonująco, że będzie poprawa z moim dac, szczegolnie zlaży mi na wierności i przestrzeni. Wówczas mogę pomyśleć, aby się zacząć rozglądać za sieciówką by polepszyć. Wszytko tutaj w swoim czasie.

Nie odpowiedziałeś Muda na ponownie na moje pytanie co do zasilania USB.  Nie podoba mi się, jak dwa razy ja się pytam i proszę a ktoś dopowiada mi wybiórczo, albo całkiem pomija właśnie jak o coś proszę.

A pomyślałem o współpracy z Tobą. Nawet jakby była jakaś poprawa z zasilaniem niezależnym pod USB.  Miałbym zaś do zmodyfikowania, i to dwie Yamahy 303, bo znajomy też taką ma. Ja myślałem że inną.   Obcując z nią tak na prawdę, to dało mi "kopniaka" aby szukać dla siebie tego sprzętu pilnie, też poza granicami kraju.

Edytowane przez zerob

Niewiele jest kabli zasilających które dają dużą poprawę. Z tych tanich właśnie Shunyata Diamondback z inną wtyczką robi dużą robotę.

Ja podchodzę do modyfikacji w inny sposób a po prostu nie chcę już o tym pisać i nie udzielam takich poradz z różnych względów. 

Nie ma potrzeby ruszać zasilania USB... Nie tam trzeba szukać poprawy. 

15 minut temu, muda44 napisał:

Z tych tanich właśnie Shunyata Diamondback z inną wtyczką robi dużą robotę

Zatem po dopracowaniu samego sprzętu będe się za tym kablem rozglądał.

15 minut temu, muda44 napisał:

Nie ma potrzeby ruszać zasilania USB...

Rozumiem teraz. Ale mam te trafka zalewane 9V o wydajności 1,1A i zastosowałbym je do zasilania samego USB na stabilizatorze liniowym. Jak i oryginalne staby od Nationala. Płytka z nim i układem stabilizującym typu low-drop będzie mała przecież. Na pewno to w niczym nie pogorszę. Raz ze odkłóci zasilanie od głównego, dwa da porządniejszą wydajność (więcej niż 1A w USB)

Chyba, że nie każesz ewidentnie, że tym o dziwo w jakiś sposób pogorszę? Co? To nie będę montował u siebie i u znajomego.

I taki sprzęt mój bym wysłał do ciebie, dlatego uprzedzam o zasilaczyku, potem też znajomego. Ale szczegóły to już pewnie na PW.

Edytowane przez zerob
25 minut temu, zerob napisał:

Rozumiem teraz. Ale mam te trafka zalewane 9V o wydajności 1,1A i zastosowałbym je do zasilania samego USB na stabilizatorze liniowym. Jak i oryginalne staby od Nationala. Płytka z nim i układem stabilizującym typu low-drop będzie mała przecież. Na pewno to w niczym nie pogorszę. Raz ze odkłóci zasilanie od głównego, dwa da porządniejszą wydajność (więcej niż 1A w USB)

W 303 jest zasilanie impulsowe. Na szczęście na osobnej płytce. A w obudowie jest tyle miejsca, że jak wyciągniesz ten zasilacz impulsowy to w puste miejsce zmieścisz cegłę, a może nawet dwie. Tak więc z zasilaniem liniowym da się zaszaleć. Osobne zasilanie USB nie zaszkodzi, pod warunkiem że nie spieprzysz prowadzenia masy. 
Trafole możliwie daleko od elektroniki.

15 minut temu, McGyver napisał:

Osobne zasilanie USB nie zaszkodzi, pod warunkiem że nie spieprzysz prowadzenia masy.

Dzięki za wyjaśnienia. Właśnie zastosuje tą koncepcje z trafem. Co masz na myśli z masą?

Bo na logikę rozpływ prądów (jeszcze pamiętam za czasów technikum elektronicznego) to chyba najlepiej dać masę do zasilacza pod złącze USB, a jej odejściem fabrycznym przewodzikiem będzie szedł tylko sygnał do masy płyty głównej. 
Czy może masę podpiąć nie zaraz pod złącze a pod płytę główną i wówczas odejście prądowe do USB na zasadzie "gwiazdy"?

11 minut temu, McGyver napisał:

W 303 jest zasilanie impulsowe. Na szczęście na osobnej płytce.

Właśnie rozkręciłem Yamaszkę i faktycznie płyta główna jest mała, a zasilacz to ... Zasilanie jest proste i szkaradne wręcz. Mała płytka, a szokuje tylko jedno napięcie główne 5V i chyba stand-by 5V.  

Poprzednia Yamaha (CDN500) miała trzy napięcia z impulsowego oraz jeszcze transformator zwykły, z niego dodatkowe symetryczne. Aż taka chała na zasilaniu w 303, ale aż tak ?

Teraz, zerob napisał:

Co masz na myśli z masą?

Prowadzenie masy to temat-rzeka, na pewno nie na ten wątek. Polecam tzw. "stronę Toma".
Skrótowo, najczęstszym błędem jest zrobienie pętli masy.

2 minuty temu, McGyver napisał:

Prowadzenie masy to temat-rzeka, na pewno nie na ten wątek

W sumie to bardziej pod dział DIY, fakt dlatego już o aspektach technicznych  nie na pisze tutaj.

Dodam tylko końcowo, że w koncepcji z niezależnym zasilaczem i separowanym na trafolku, nie da się zrobić jakkolwiek pętli podpinąjąc jego masę tylko w 1 punkcie pod samo USB.

• 2 lata później...

Panowie szukam streamera do Wzmaka HTA-1000B - TAGA Harmony. Dużo dobrego słyszałem tutaj na forum o Cambridge Audio Stream Magic 6, czy on jest wciąż warty zakupu? widziałem opcję za 1500zł wersja v1. To co chcę osiągnąć: pliki flac z USB, spotify, sterowanie z apki, myślałem nad tidalem ale jeszcze nie postanowiłem 🙂 

Lepiej kup używanego NODA.

Miałem 4lata dawno temu sm6 ale bez porównania jestem CXN którego mam teraz .

Że wszystkiego co potrafi odtwarzanie plików z dysku jest najsłabsze według mnie w SM6 Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 godzin temu, ExistenZ napisał:

widziałem opcję za 1500zł wersja v1. To co chcę osiągnąć: pliki flac z USB, spotify, sterowanie z apki, myślałem nad tidalem

Lepiej szukaj v2. Miałem v1 i brakowało mi funkcji Tidal connect (dostępna w v2).

V1 ci wystarczy jeżeli nie będziesz potrzebował tidala. 

Ale moim zdaniem prędzej czy później pojawi się u ciebie chęć chociażby przetestowania go i będzie wtedy problem.

Urządzenie zdecydowanie warte zakupu ale trzeba przemyśleć czy jednak dopłacenie trochę do modelu V2 nie jest dobrą opcją

to prawda , zawsze kusi "lepszy" dźwięk , tak szczerze to w używkach do 2k , jeśli sprzęt ma być wszechstronny to specjalnie wyboru nie ma , co do dźwięku i możliwości to tak jak wszyscy piszą ostatnie wydanie blueound NODE - ostatnio widziałem 1800 - 1900zł , cambridge jak najbardziej v2 bo tidal , no nuprime omnia wr-1 używki co jakis czas na olx 1100-1300zł , a te wszystkie pseudo dobre taga itp lepiej odpuścić 😉

• 4 miesiące później...

Czy działa u Was radio internetowe w SM6? U mnie od dwóch dni nie może się połączyć z serwerem.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

• 1 miesiąc później...
W dniu 23.06.2023 o 09:18, Piotr Sonido napisał:

V1 ci wystarczy jeżeli nie będziesz potrzebował tidala. 

Ale moim zdaniem prędzej czy później pojawi się u ciebie chęć chociażby przetestowania go i będzie wtedy problem.

Urządzenie zdecydowanie warte zakupu ale trzeba przemyśleć czy jednak dopłacenie trochę do modelu V2 nie jest dobrą opcją

Witam czy v270 a 012 to ostatnie firmware? Jak można, wiedzieć z którego roku. Właśnie Sm6v1, stałem się posiadaczem. Jeżeli można się dowiedzieć jakie stacje można odtwarzać flac na nim. Widzę że tnie pliki 24/192 Khz. Chodzi wogóle czy można tworzyć gdzieś listy swoje itd. Czy wogóle jakieś, serwisy darmowe też można odbierać... Jestem nowy więc, wiedzą grzeszę.Dziękuję za porady. Pozdrawiam 

Edytowane przez skoki19771111
21 godzin temu, skoki19771111 napisał:

tnie pliki 24/192

Ten typ tak ma, 24/96 to max. Różnicy nie usłyszysz, pozostaje dyskomfort ograniczeń. Listy tworzyłem na BubbleUPnP.

3 minuty temu, colcolcol napisał:

Ten typ tak ma, 24/96 to max. Różnicy nie usłyszysz, pozostaje dyskomfort ograniczeń. Listy tworzyłem na BubbleUPnP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 28.12.2023 o 17:51, skoki19771111 napisał:

Widzę że tnie pliki 24/192 Khz.

Miałem SM6 v1 i odtwarzałem pliki 24/192, ale tylko po kablu.

1 godzinę temu, marek.pap napisał:

Miałem SM6 v1 i odtwarzałem pliki 24/192, ale tylko po kablu.

A radia we flacu coś Ci chodziło? 

Edytowane przez skoki19771111
W dniu 28.12.2023 o 17:51, skoki19771111 napisał:

Witam czy v270 a 012 to ostatnie firmware? Jak można, wiedzieć z którego roku. Właśnie Sm6v1, stałem się posiadaczem. Jeżeli można się dowiedzieć jakie stacje można odtwarzać flac na nim. Widzę że tnie pliki 24/192 Khz. Chodzi wogóle czy można tworzyć gdzieś listy swoje itd. Czy wogóle jakieś, serwisy darmowe też można odbierać... Jestem nowy więc, wiedzą grzeszę.Dziękuję za porady. Pozdrawiam 

Troszkę zwolnij z tym pisaniem bo ciężko cię odczytać może zadaj pytania w punktach?

1 minutę temu, skoki19771111 napisał:

Nie wiem jakie jest najnowsze oprogramowanie do tego modelu jak nie ma na oficjalnej stronie to możesz napisać do Cambridge w Anglii pewnie odpowiedzą.

A co do stacji radiowych to masz możliwość wyszukania po tych lepszej jakości i zobaczysz co ci się pojawia jaka jakość.

Słuchasz stacji dobrych jakościowo czy gatunków które lubisz?

W dniu 30.12.2023 o 13:44, skoki19771111 napisał:

Nie jestem pewien, ale chyba nie. Z tego, co pamiętam, to było przyczyną rezygnacji z tego odtwarzacza.

Dałeś sie wkręcić w wersję V1 zamiast V2 lepszej hardwarowo i do dzis aktualizowanej softwarowo podobnie jak cxn 

Flac nie chodzi na V1 , przynajmniej nie chodził jak go miałem

Mowa o radiu a nie plikach 

• Pokaż nowe odpowiedzi