Skocz do zawartości
IGNORED

Czy islam jest elementem kultury europejskiej?

Gość partick

Czy islam jest elementem kultury europejskiej?  

96 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy islam opanuje Europę?

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I co z tym zrobić? ...

B. ciekawy link. Artykuł ma więcej niż jedno dno.

Z jednej strony gościu wypowiada się krytycznie o tym co ludzi w Europie b. razi. I chwała mu za to, bo potrzeba niejakiej odwagi, by to powiedzieć.

Z drugiej zaś strony dalej pisze, że popiera obalenie Ameryki - czyli jednak nie ma się co dawać zwodzić, chodzi o jihad.

I cholera co o tym myśleć? Bo ja odczytuję tutaj dążenie do naprawy własnej religii, ale jednocześnie i tak echa wojującego islamu. Zauważcie, że nie ma tu mowy o potępianiu zabijania niewiernych, a tylko o potępieniu mordowania się islamistów nawzajem.

Także chyba ostrożnie z entuzjazmem.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

• Moderatorzy

konfilkt między religiami był od zawsze.

jeśli na skutek nawoływań takich dziennikarzy nastąpi ujawnienie uczestników i polaryzacja sceny tym lepiej , również dla ewentualnego zakończenia konfliktu(bez względu na sposób w jaki się to stanie)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

konfilkt między religiami był od zawsze.

jeśli na skutek nawoływań takich dziennikarzy nastąpi ujawnienie uczestników i polaryzacja sceny tym lepiej , również dla ewentualnego zakończenia konfliktu(bez względu na sposób w jaki się to stanie)

Ale tu o żadnym zakończeniu mowy nie ma. Przeczytaj uważnie.

• Moderatorzy

Ale tu o żadnym zakończeniu mowy nie ma. Przeczytaj uważnie.

dla mnie jest wyraźna mowa o zakończeniu.

a zakończenia mogą być różne: pokojowe, eksterminacyjne, dobre, złe.

to miękkość kultury zachodu odwleka zakończenie.

Zefirek nadziei :

Ukryta Zawartość

Niestety motywy niewydania zezwolenia były urbanistyczne, a nie kulturowo religijne.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ale żenada - praktycznie islamistyczna audycja; proislamski prowadzący (E.Zozuń); proislamscy goście i islamiści zaproszeni do audycji (mufti Miśkiewicz); islamistyczne tezy postawione w programie jako niepodważalne; zero rzetelności dziennikarskiej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ukryta Zawartość

Ajatollaha Alego Chamenei zalozyl profil na Faceboku !

Papiez B16 zalozyl profil na twiterze!

Co za czasy !! szok!

Ukryta Zawartość

o żesz.... niby wykształceni ludzie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no przeciez w Egipcie mieszkaja muzulmanie wiec niby jakie prawo mieliby dla siebie ustanowic ?dekalog ? prawo oparte na bibli ? moze maja podpisac konkordat z Watykanem jak Polska ??

Wiadomo ze chca prawa wedlug swojej religii - nic nadzwyczajnego , u nas jest podobnie.

Ukryta Zawartość

Tu nie chodzi o wymiar kary ale o argumentację. W ten sposób można by np. zmienić prawo budowlane tak że domy jednorodzinne powinny mieć dachy namiotowe bo tak było w piśmie. Jakoś chrześcijanie nie organizowali sobie życia wg pisma, w XII-wiecznej Lombardii przed Alpami i Oksytanii za Alpami miałeś zupełnie inny świat mimo że 100 km różnicy od zwyczajów po metody. Nikogo nie rajcowało w Europie że wieś była sobie pogańska i rządzi się ziemskim prawem zwyczajowym a u Arabów od XII wieku prawo zwyczajowe ustawiało się pod to co lokalny imam uczony w dalekiej medresie sobie wymyślił.

W Europie czym innym było prawo stanowione i umowy co innego zasady religijne i prawo kanoniczne, tak samo jak istniał zawsze podział na władze świecką i sakralną. W świecie arabskim ten podział nie istnieje.

Fakt że do XII-XIII wieku tak nie było ale od czasu ustania podbojów i rozpoczęcia "nacisku na wewnątrz" świat arabskojęzyczny wykastrował się z pluralizmu i doprowadził do ogłupienia oraz osłabienia co wykorzystali Turcy podbijając ich niczym bydło. Czekać na to aż ci znowu zaczną się rozpychać po bliskim wschodzie i arabowie zaczną płakać że jak nie biały to Turek :D

Ukryta Zawartość

...Nie ma zacofania w islamie i ludzie, którzy twierdzą inaczej, sami są zacofani. Miłosierdzie Allaha wobec swoich sług jest widoczne w fakcie, że osoba dokonująca chłosty umieszcza zeszyt pod pachą, który nie pozwala mu na zadawanie bólu przez zbyt wysokie podnoszenie ręki, żeby zeszyt nie wypadł... - ciekawe, czy kamienują też z zeszytem pod ręką.

Ukryta Zawartość

Posłanka PIS robi sobie focie z terrorystami hamasu w tle:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

A czytał ktoś Rushdiego 'Sztańskie wersety'? Muszę się zapoznać, bo dotąd nie miałem okazji. Tyle, że po tym pewnie będe jeszcze bardziej zagorzałym przeciwnikiem islamu...

• 3 tygodnie później...

Świetny artykuł o interwencji w Mali w kontekście światowej ekspansji ekstremizmu islamskiego, koniec końców islamu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Yodzisław +

Tu nie chodzi o wymiar kary ale o argumentację. W ten sposób można by np. zmienić prawo budowlane tak że domy jednorodzinne powinny mieć dachy namiotowe bo tak było w piśmie. Jakoś chrześcijanie nie organizowali sobie życia wg pisma, w XII-wiecznej Lombardii przed Alpami i Oksytanii za Alpami miałeś zupełnie inny świat mimo że 100 km różnicy od zwyczajów po metody. Nikogo nie rajcowało w Europie że wieś była sobie pogańska i rządzi się ziemskim prawem zwyczajowym a u Arabów od XII wieku prawo zwyczajowe ustawiało się pod to co lokalny imam uczony w dalekiej medresie sobie wymyślił.

W Europie czym innym było prawo stanowione i umowy co innego zasady religijne i prawo kanoniczne, tak samo jak istniał zawsze podział na władze świecką i sakralną. W świecie arabskim ten podział nie istnieje.

Fakt że do XII-XIII wieku tak nie było ale od czasu ustania podbojów i rozpoczęcia "nacisku na wewnątrz" świat arabskojęzyczny wykastrował się z pluralizmu i doprowadził do ogłupienia oraz osłabienia co wykorzystali Turcy podbijając ich niczym bydło. Czekać na to aż ci znowu zaczną się rozpychać po bliskim wschodzie i arabowie zaczną płakać że jak nie biały to Turek :D

Piotr, niebardzo.........apropos dachów z namiotów to:

w Pl jeszcze w latach 70 był narzucony wzorzec architektoniczny i np w Pl Centralnej obowiązkowe były dachy płaskie lub kopertowe o niewielkim spadku (jak się jedzie pociągniem przez Koluszki świetnie widać)., a wogóle to wszędzie istnieją plany zagospodarowania przstrzenego i aby postawić coś w silnie zabudowanej części miasta trzeba dostać zgodę naczelnego architekta, który orzeknie czy dany plan będzie pasował do otoczenia - więc w innym przypadku dachy z namiotów nie są niczym zdrożnym i niezwykłym.

Liberalizm i tolerancja średniowiecznych Europejczyków to też tak na wyrost, bo chrześcijaństwo rozpowszechniało się właśnie na skutek podbojów militarnych lub przez chrzest władcy, który robił to dla korzyści a za nim chrzczono bez pytania całą podległą ludność(czego Plska jest najlepszym przykładem).

Podboje i wojny podszyte religią to standard w całe średniowiecznej Europie, a innowierstwo było pretekstem do rzezi i pogromów.

Tak samo łączenie władzy świeckiej i sakrealnej: bycie urzędnikiemczy wykładowcą było równoznaczne z byciem księdzem i tylko osoby duchowne mogły awansować w instytucjach innych niż wojsko. Tu pojawia się problem bezżenności i celibatu, ale dopiero koło xIV wzięto się za to skuteczniej i to nie wszędzie

Świetny artykuł o interwencji w Mali w kontekście światowej ekspansji ekstremizmu islamskiego, koniec końców islamu :

Ukryta Zawartość

Prezydent Mali odmówił dziś rozmów z islamistami. Ciekawe, jaki będzie tego finał?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Prezydent Mali odmówił dziś rozmów z islamistami. Ciekawe, jaki będzie tego finał?

Gość po prostu wybuchnie, a nowy będzie z nimi rozmawiał.

a swoją drogą to skoro walczą u siebie z zachodnimi okupantami lub zwalczają marionetkowe reżimy to powinniśmy ich raczej określać partyzantami

Tutaj też ciekawy artykuł:

Ukryta Zawartość

Optymizm w tytule na wyrost, ale statystyki ciekawe.

Ukryta Zawartość

Tutaj też ciekawy artykuł:

Ukryta Zawartość

Optymizm w tytule na wyrost, ale statystyki ciekawe.

Z podlinkowanego do tego artykułu reportażu:

W 2008 chorwacki portal „Dalje.com” doniósł, powołując się na Besqima Hisari, szefa kosowkiego Komitetu Helsińskiego, że każdy, kto stanie się członkiem radykalnego ruchu islamskiego – czyli, jak powszechnie się uważa: wahabitą – otrzymuje 200 euro na miesiąć. Pieniądze płyną z organizacji ulokowanych w Austrii i innych europejskich krajach. „Średnia pensja w Kosowie to 150-200 euro. A jeśli każdy z członków pięcioosobowej rodziny zostanie zwerbowany, rodzina taka otrzymuje 1000 euro miesięcznie. Można sobie wyobrazić, z jaką łatwością można pozyskiwać takich ludzi” – mówił Hisari na łamach „Dalje”.

- Dlaczego nie przyznajecie nam prawa do naszego sposobu życia? – Spytał mnie jeden z brodatych kumpli Sulejmana. Miał długie włosy, koszulę po kolana i całkiem nieźle mówił po angielsku.

- Bo waszym celem jest ingerencja w nasz sposób życia. Między innymi – odpowiedziałem.

- Ale przecież wasza demokracja daje nam do tego prawo – odpowiedział.

- Nie bardzo, bo prawa, których się domagacie w imię zasad demokracji są tymi samymi prawami, które wy byście chcieli demokratycznemu społeczeństwu odebrać – odpowiedziałem.

Sulejman wystawił uczerwienioną brodę zza sterty chust, którymi handlował.

- Jeśli się nie nawrócisz, pójdziesz do piekła. Na zawsze! Nie mów, że cię nie ostrzegałem jakby co – powiedział mi na do widzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre. To jest niestety to, co bardzo długo będzie się przebijać do świadomości naszych społeczeństw - to ta doktryna-religia jest największym zagrożeniem, a nie uwarunkowania geopolityczne w których znajduje się świat islamu. Tak na prawdę to właśnie ta doktryna (koran) doprowadziła do tych uwarunkowań (bieda, nędza, piasek i agresja), a nie na odwrót.

Zresztą sam S. Lem nazwał ich po imieniu "kulturą agresji".

Dobre. To jest niestety to, co bardzo długo będzie się przebijać do świadomości naszych społeczeństw - to ta doktryna-religia jest największym zagrożeniem, a nie uwarunkowania geopolityczne w których znajduje się świat islamu. Tak na prawdę to właśnie ta doktryna (koran) doprowadziła do tych uwarunkowań (bieda, nędza, piasek i agresja), a nie na odwrót.

Zresztą sam S. Lem nazwał ich po imieniu "kulturą agresji".

No tak, jakie to proste. Wszystko do jednego worka. Ojciec Dyrektor z Torunia, czy ks. Natanek to przecież to samo co ksiądz Tischner czy Boniecki - też katolik.

Masz do przedstawienia jakieś argumenty na potwierdzenie swoich "zawiłości"?

Tak, najpierw chlapie populistyczne porównania, a dalej jak nadchodzi brak argumentów to prowokacja :)

żeby straścić po krótce - nieszkam za granicą i znam ludzi z różnych krajów i środowisk - to nad czym tu "prawicie" to tylko debata nad informacjami które są wam przekazywane - jeżeli spojrzycie na info z różnych źródeł to robi się troche jaśniej - według mnie i z tego co się dowiedziałem i wyczytałem to... - wszyscy są robieni na szaro i już nawet nie widać co jest czarne a co jest białe - każdy przedstawia swoją wygodną i jemu użyteczną "prawde" o tym co się dzieje i nikt kto nie jest wysoko na górze niema i nie może mieć pojęcia o co tak naprawde chodzi - według mnie ( a moge się grubo mylić bo to tylko przypuszczenia ) sprawa rozbija się jak zawsze o władze - islamisci sądzą że walcząc z zachodem idą do przodu i szerzą jedynie słuszną wiare i rosną w siłe ale tak naprawde to zachodowi chyba o to chodzi aby w końcu dla zwykłego obywatela zrobiło się tak groźnie i nieprzyjemnie że zgodzi się na wszystko... a tym wszystkim może być zwyczajna eksterminacja i kolonizacja eurazji i afryki

Ogólnie zgadzam się z tobą. Politycy będą chcieli ugrać na ekspansji islamu swój interes. Ale przeliczą się - to dzikie zwierze zacznie również im zagrażać.

Zresztą wcześniej wyrażałem podobny pogląd do twojego w tym wątku.

Zajrzyj chociażby na statystyki z linku na interii podanego przeze mnie wyżej - są miażdżące, ale nie wywołują jakichś reakcji u francuskich "elit".

Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem że "każdy swoją prawdę prawi". Np. zwykłe statystyki już rozjaśniają temat.

statystyki się same nie tworzą i można nimi mocno manipulować - jest takie powiedzenie o prawdzie - jest prawda i prawda statystyczna ( czy jakoś tak ) - punkt wrzenia nie został jeszcze osiągnięty, jeszcze za wcześnie na mocne interwencje bo nie stworzyli jeszcze sporego zagrożenia i ludzie mogli by mieć sprzeciwy wobec masakr - punktem wrzenia będzie moment gdy praktycznie każdy biały w europie czy ameryce ( tak nie pomyliłem się ) będzie żądał bezwzględnej wojny ze wschodem bez względu na koszty ( finansowe i moralne ) - te wszystkie wojny na bliskim wschodzie wyglądają w zasadzie jak manewry dodatkowo niby kiepsko przeprowadzane - ale takie chyba właśnie mają być - bardzo nieudolne i powiększające uczucie zagrożenia u nas i niechęć do krajów "na celowniku" - jeżeli dobrze się przyjrzysz krajom arabskim to tak naprawdę nie mają oni nic - w odpowiednim momencie broń chemiczna rozwiąże "konflikt" bardzo szybko a każdy wie z czym to się wiąże i dlatego potrzeba postawić społeczeństwo na krawędzi

będzie żądał bezwzględnej wojny ze wschodem bez względu na koszty ( finansowe i moralne )

No podejście niczym Francja w latach trzydziestych. Na szczęście Arabowie nie są rzetelni jak Niemcy ale do wszystkiego mają dwie lewe ręce. Takie podejście polegające na "oczekiwaniu" może jednak doprowadzić do wojny totalnej a wtedy ofiary nie będą w tysiącach ale w milionach. Co do prowadzenia wojen - w tamtej kulturze nie potrafią spójnie prowadzić działań, podobnie z tego samego względu wygląda młócka na Kaukazie o Karabach, kwestia kurdyjska etc.

Takie podejście polegające na "oczekiwaniu" może jednak doprowadzić do wojny totalnej a wtedy ofiary nie będą w tysiącach ale w milionach

bo taki wydaje mi się właśnie jest cel - dosłownie eksterminacja - jak zaczniemy się bać tak bardzo że będziemy domagać się bezwzględnej interwencji to wtedy się zacznie - żadna armia nie będzie się bawić w półśrodki bo będzie społeczne przyzwolenie - broń chemiczna i masowego rażenia pójdzie w ruch - a czym oni mogą odpowiedzieć ???? - terroryzmem ???? - bez jaj

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.