Skocz do zawartości
IGNORED

Czy islam jest elementem kultury europejskiej?

Gość partick

Czy islam jest elementem kultury europejskiej?  

96 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy islam opanuje Europę?

Rekomendowane odpowiedzi

Zajrzyj chociażby na statystyki z linku na interii podanego przeze mnie wyżej - są miażdżące, ale nie wywołują jakichś reakcji u francuskich "elit".

Bo europejską zdobyczą cywilizacyjną jest (mimo wszystkich antyprzykładów) tolerancja, państwo świeckie i nieuciekanie się do wojen, także religijnych. Dla Islamu to są pojęcia obce. Dlatego oni atakują, a my się nie bronimy.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zgadza się, nasze zalety wypracowane przez tysiąclecia - przecież nasza kultura ma korzenie w greckiej demokracji - stoją przed nowym wyzwaniem. Jest to coś czego demokracja wcześniej nie znała i jeszcze nie przetrawiła - jest to doktryna religijna (świadomie nie pisze "religia"). Dlatego społeczeństwa zachodnie są w tej sytuacji kompletnie "zdezorientowane". Demokracja poradziła sobie już z dwoma doktrynami - faszyzmem i komunizmem, ale te miały krótki żywot i tradycję, pierwszy 20-30 lat, drugi 70 i co za tym idzie mniejsza siłę rażenia. Islam ma za sobą 1500 lat - to dużo cięższy przeciwnik.

piter z - trochę fantazjujesz, politycy nie chcą zniszczyć świata, po co? Oni chcą władzy i pieniędzy. Wyjątkiem jest Berlusconi, który dodatkowo lubi fajne dupcie :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Zgadza się, nasze zalety wypracowane przez tysiąclecia - przecież nasza kultura ma korzenie w greckiej demokracji - stoją przed nowym wyzwaniem. Jest to coś czego demokracja wcześniej nie znała i jeszcze nie przetrawiła - jest to doktryna religijna (świadomie nie pisze "religia"). Dlatego społeczeństwa zachodnie są w tej sytuacji kompletnie "zdezorientowane". Demokracja poradziła sobie już z dwoma doktrynami - faszyzmem i komunizmem, ale te miały krótki żywot i tradycję, pierwszy 20-30 lat, drugi 70 i co za tym idzie mniejsza siłę rażenia. Islam ma za sobą 1500 lat - to dużo cięższy przeciwnik.

piter z - trochę fantazjujesz, politycy nie chcą zniszczyć świata, po co? Oni chcą władzy i pieniędzy. Wyjątkiem jest Berlusconi, który dodatkowo lubi fajne dupcie :)

Tu chodzi też o stadium dojrzałości: W Europie wojny religijne, wojnę światową, państwa wyznaniowe, czystki religijne przerobiliśmy już dawno temu (niektóre sprawy mnie dawno temu). W przypadku islamu był on przez wieki praktycznie do ostatnich dekad odcięty od świata zewnętrznego (na bliskim wshocdzie przynajmniej). Teraz w zderzeniu ze światem zewnętrznym dochodzi do brutalnej, agresyuwnej konfrontacji. Być może islamiści są bardziej świadomi zagrożenia niż my, bo widzą, jak konsupmcjonizm i styl zachodni 'przerabia' ich młodzież, kulturę, wzorce, wartości. Stąd ucieczka w radykalizm, fanatyzm, sekciarstwo wręcz. My natomiast jesteśmy do tego przyzwyczajeni, olewamy wręcz taka odmienność ze względu na rozdmuchiwanie poprawności politycznej, rozbuchany pluralizm, etc. I jesteśmy bierni, podczas gdy oni bronią swego, a że w doktrynie zapisana jest ekspansja, to i wchodzą do Europy.

Myślę, że islamiści nie są świadomi żadnego zagrożenia, jadą na tym samym programie od półtora tysiąca lat. To świat się zmienia, a oni robią to, na co ten świat im pozwala, lub pozwalał.

Aha, jest jeszcze drugi powód - demografia. Muzułmanie mnożą się jak króliki.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ale tak naprawdę co można zrobić? Zamknąć granice? Zaostrzyć kryteria pomocy społecznej? - to Europejczycy też dostaną rykoszetem. Owszem, mnożą sie na nasz koszt, ale prostych rozwiązań nie widzę... Zaszło to już za daleko chyba, by móc cos odkręcić.

Powiem szczerze, że tu gdzie meiszkam w niektórych dzielnicach czuję się obco i niemile widziany. Kulturowo jest to obca grupa. Religijnie również. Nie chcę być homofobem, ale różnicom kulturowym nie sposób zaprzeczyć. Do tego roszczeniowemy sposobowi życia również. I boli mnie, że jako podatnikowi płacącemu podatki nie przysługują takie prawa jak trutniom, które sa tylko beneficjentami moich podatków.

Powinno się w ogóle zrobić cokolwiek. Na razie politycy nie robią nic. Nawet wyjątkowo przejrzysta interwencja w Mali chroni tylko interesy Francji w Afryce (nie odbieram im do tego prawa).

Zamknąć dla nich granice EU, wyznaczyć ostre kryteria zintegrowania, niezintegrowanym odebrać zasiłki (to spowoduje wojnę w EU) oraz przede wszystkim odebrać obywatelstwo. Następnie płacić im grubą kasę za wyjazd z EU.

Druga sprawa to koran. Powinno się zakazać w EU posiadania i rozpowszechniania koranu w wersji oryginalnej (tylko wersja z usuniętymi surami niezgodnymi z zasadami demokracji i zwykłym prawem cywilnym i karnym - głównie część medyńska). To samo się tyczy treści propagowanych w meczetach. Całkowicie zakazać szariatu.

Raczej jesteśmy daleeeeko od tych skutecznych rozwiązań.

I inna piekielnie ważna sprawa związana z tą "kulturą" - oni rozumieją tylko SIŁĘ. To jest sposób komunikowania się z nimi. W tej chwili my, ludzie zachodu, jesteśmy dla nich jak frajerzy dla złodziei, którzy nie zamykają w mieszkania drzwi na kłódkę.

Chyba to jest powód dla którego islam nie zalał świata przez te 1500 lat - świat był brutalny, rządził się prawem siły i islam musiał "konkurować" w innej rzeczywistości. Od 100 lat mamy demokrację i zupełnie inne warunki dla rozwoju islamu.

szczeże to francja już wprowadza restrykcje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - myśle ze w uk też coś niedługo zdecydowanego zacznie się dziać - potrzeba tylko i wyłącznie osiągnąć odpowiedni stan rzeczy

wprowadzone restrykcje doprowadzą jedynie do zaostrzenia sytuacji zreszta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No, no, jestem w szoku. Było by to największe wydarzenie w kwestii zatrzymania islamizacji od czasu gdy pogrzebane zostały nadzieje Turcji na wejście do EU. Pytanie tylko, czy rzeczywiście to wprowadzą. Była już gadka o "pacyfikacji" islamskich gett we Francji przez władze i na razie cicho.

No, no, jestem w szoku. Było by to największe wydarzenie w kwestii zatrzymania islamizacji od czasu gdy pogrzebane zostały nadzieje Turcji na wejście do EU. Pytanie tylko, czy rzeczywiście to wprowadzą. Była już gadka o "pacyfikacji" islamskich gett we Francji przez władze i na razie cicho.

Wielkich nadziei dopóki nie zostanie to wprowadzone jako prawo to bym nie miał. Poza tym uderzy to we wszystkich imigrantów prawdopodobnie, nie tylko spoza UE. I na koniec - czy to aby nie populistyczny projekt tylko? Mam nadzieję, że ponieważ można widzieć w nim oszczędności dla budżetu, to jednak się uda, ale do tego czasu istnieje pełno możliwości zastopowania tego projektu w oparciu o prawa człowieka, etc.

... że ponieważ można widzieć w nim oszczędności dla budżetu, ...

W tym nadzieja, bo innych racjonalnych powodów wprowadzenia tych ograniczeń przez francuski rząd nie widzę. Poza tym wojna domowa we Francji murowana - i to nawet nie politycy a Francuzi mogą się przestraszyć i będą woleli płacić na getta. Przecież robią to cały czas chowając głowę w piasek.

Powodem zamieszek w Londynie był właśnie "retusz" poziomu pomocy socjalnej dla "uboższych"

• Moderatorzy

rozróby przy odsyłaniu będą napewno,

ale realizacja jest możliwa: wszystkich nielegalnych wyłapać i odesłać i robić to do skutku,

wstrzymać wszelką pomoc finansową dla urodzonych poza UE, a po pól roku zaproponować np 200 000 Euro dla rodziny, która zdecyduje się opuścić UE bez prawa powrotu.

zostanie ze 25% , tych którzy są najbardziej zasymilowani.

wprowadzić zakaz szariatu, uboju halal itp

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przy tym to nawet posłanka Pawłowicz nie staje (za przeproszeniem)

Ukryta Zawartość

No i pomysły na rozwiązanie innych problemów.

Ukryta Zawartość

W pewnym kraju pod koniec XVIII wieku wydano ukaz:

"W związku z szerzącym się rozprzężeniem, wywrotowymi rozmowami i szpiegostwem zakazuje się używania i drukowania następujących słów:

Obywatel, naród, demokracja, republika, ojczyzna.

Podpisano Paweł Piotrowicz"

:D

Różne metody bywały...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... a po pól roku zaproponować np 200 000 Euro dla rodziny...

Wbrew pozorom waśnie tak powinni zrobić, płacić dużą kasę - obeszło by się bez zadymy i pompowania napięcia.

rozróby przy odsyłaniu będą napewno,

ale realizacja jest możliwa: wszystkich nielegalnych wyłapać i odesłać i robić to do skutku,

wstrzymać wszelką pomoc finansową dla urodzonych poza UE, a po pól roku zaproponować np 200 000 Euro dla rodziny, która zdecyduje się opuścić UE bez prawa powrotu.

zostanie ze 25% , tych którzy są najbardziej zasymilowani.

wprowadzić zakaz szariatu, uboju halal itp

Niepoprawne marzycielstwo. Zejdzcie na ziemię! Wszystkie te postulaty tylko na podstawie newsa o projekcie ustawy, która ma wejść w życie we Francji...? Jesteście niepoprawni marzyciele...

Wbrew pozorom waśnie tak powinni zrobić, płacić dużą kasę - obeszło by się bez zadymy i pompowania napięcia.

Ale dlaczego mają płacić im tak więlką kasę? i z czego? Z podatków zwykłego Francuza?

200 000 euro to koszt mieszkania na jakie przez 25 lat robi cała rodzina (klasa średnia). Jedni mają na to zasuwać całe życie zarobkowe, a inni dostać jako kieszonkowe na wyjazd do siebie..? Jak dla mnie pokazuje to jakimi zakładnikami roszczeniowej pozycji muzułmanów staliśmy się w Europie.... Szok.

---

Misimor zwrócił uwagę na kolejny ważny aspekt.

To musi być oczywiście połączone z całkowitym szlabanem na wjazd do EU - nie przeczytaliście uważnie posta stencha. I może nie 200 000 euro, ale tyle, żeby z uśmiechem na ustach wyjechali stąd. Schludne rozwiązanie w białych rękawiczkach.

A co wolicie - wojnę domową w EU?

To musi być oczywiście połączone z całkowitym szlabanem na wjazd do EU - nie przeczytaliście uważnie posta stencha.

Ci co przypływają łodziami na Kanary czy Lampedusę ew. na wyspy greckie też mają niby całkowity szlaban na wjazd do EU.

Ponadto Francja stała już pod pręgierzem jako skandalista odsyłający Romów do Rumunii i na Bałkany. A oferowali im nie 200000 Euro tylko chyba 300. Panowie, chyba realnie nie wierzycie, że cos takiego przejdzie pokojowo na zasadzie nagród za repatriacje?

Co do wojny domowej, to na pewno nie jest lepsza, ale imho perspektywa konfliktu kulturowego w Europie jest bardziej realna niż większości się wydaje. Obym się mylił, obym, ale wrzód zdaje się pęcznieje.

wrzód już jest dawno taki że w pl nikt nawet niema pojęcia - znam sporo anglików i wiem co mówią ci co mieszkali w londynie, skoro tam niby spokojniej jest niz we francji to naprawde nie wiem jakim cudem jeszcze ich nie pakują w łódki

ja ciągle jestem zdania że wojna będzie i niestety muzułmanie są na tyle głupi że niewiedzą że sami się pchają pod nóż ( bo inteligentna rasa to raczej niejest - wiem bo poznałem intelekt wielu chodząc na kursy )

to co bedzie na zachodzie to pryszcz - połączone armie nato i us pójdą za ciosem i już pewnie trwają rozmowy kto jakie tereny dostanie

to naprawde nie wiem jakim cudem jeszcze ich nie pakują w łódki

Bo to niepoprawne politycznie. Ksenofobia. Prawa człowieka. Tolerancja. Wolność. Im się należy. Prześladować religijnie nie można.

Nie wiedziałeś tego?

---

O zakazie choinek i wieprzowiny w stołówkach szkolnych już było.

Teraz następny etap 'asymilacji':

Ukryta Zawartość

Co prawda chodzi nie o kontekst religijny, ale o prawa imigrantów i mniejszości.

Ukryta Zawartość

<br />połączone armie nato i us pójdą za ciosem i już pewnie trwają rozmowy kto jakie tereny dostanie<br />

5 megaton na Kair, 10 megaton na Damaszek, 20 megaton na Teheran - oj marzycielu, marzycielu. Nie zrzucili na Chiny w 50-ych, to i teraz tego nie zrobią. Żałujesz?

nie wiem - nie żyłem w 50-tych - nie sądze poza tym by bomby atomowe były dla kogokolwiek dobrym pomysłem - żaden w tym interes dla zachodu - poza tym mówisz conajmniej jakbym ja to planował - ja tylko mówię że sądzę że się to stanie - ot tyle - luźna konwersacja

Ci co przypływają łodziami na Kanary czy Lampedusę ew. na wyspy greckie też mają niby całkowity szlaban na wjazd do EU.

Ci wjeżdżają nielegalnie, więc raczej nie mają co liczyć na socjal w nowym układzie. Też oczywiście przecieram oczy ze zdumienia i nie bardzo wierzę że Francja weźmie się za arabów.

nie wiem - nie żyłem w 50-tych - nie sądze poza tym by bomby atomowe były dla kogokolwiek dobrym pomysłem - żaden w tym interes dla zachodu - poza tym mówisz conajmniej jakbym ja to planował - ja tylko mówię że sądzę że się to stanie - ot tyle - luźna konwersacja

A, chyba że tak. Ble, ble, ble.

Ci wjeżdżają nielegalnie, więc raczej nie mają co liczyć na socjal w nowym układzie.

Pytanie co się dzieje z tymi nielegalnymi krok po kroku. Trafiają do obozów gdzie oczywiście zapominają z jakiego kraju przyjechali. Przypominają sobie tylko jak kulturalno - oświatowy zrobi im turniej piłkarski i rozda koszulki rozmaitych reprezentacji narodowych do wyboru. Po pewnym czasie prawa człowieka nakazują wypuścić ich do Strefy Schengen wolno - bo jak można kogoś przetrzymywać bez końca pod kluczem, tym bardziej bez wyroku. Po pewnym czasie kolejne prawa człowieka nakazują dać im socjal - jak nie na nich samych to na dzieci które zmajstrują. Ci ludzie nie są głupi - i płacą przemytnikom czasem nawet tysiące dolarów za miejsce na otwartopokładowej łodzi.

No tak, ale to o czym ty piszesz to jest sytuacja z "otwartym szlabanem", która ma teraz miejsce. Pisałem wcześniej żeby go zamknąć, a więc nie robić tych wszystkich rzeczy, o których napisałeś. Oczywiście to jest trudne i będzie musiało być brutalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.