Skocz do zawartości
IGNORED

Epos M22i potrafią zagrać lepiej

malikali

Rekomendowane odpowiedzi

Post kieruje do posiadaczy wyżej wymienionych kolumn być może komuś ułatwi podjecie decyzji co kupić jeśli zdecydujemy się na zmiany w sekcji wysokotonowej

Od jakiegoś czasu wprowadzam zmiany w mich eposach m22i, chciałem poprawić ile się da w sekcji wysokotonowej, sekcja średnich nie jest niczym filtrowana natomiast na basie są względnie dobre elementy. Zmiany wprowadzałem etapami próby były robione z różnymi kondensatorami.

Baza to rezystor metalizowany 2.2ohm i kondensator 2.2uf w szeregu czyli filtr 1 rzędu, te elementy nie są jakieś specjalnie drogie pytanie jakie sobie stawiałem to czy ten tweeter może jeszcze coś więcej pokazać i czy nie jest ograniczany przez te podzespoły.

eposm22io.jpg

Wymianę zacząłem od rezystora tu chyba było najmniej komplikacji wlutowałem millsy bo ich cena nie straszy i można sobie spokojnie na nie pozwolić. Wysokie tony z nimi zrobiły się mniej ostre, polepszyła się przestrzeń.

Wymiana kondensatora to był dłuższy proces.

Wymiana na Jantzen z-cap tu w zasadzie nic się nie zmieniło a raczej pogorszyło, tak jak by lekko wycofało wysokie tony. Jantzen superior (czerwone) z nim kopułka zagrała lepiej od oryginału takie przynajmniej miałem wrażenie bo przy dłuższym słuchaniu stwierdziłem że to nie to, wokale zrobiły się dziwne tak jak by krzykliwe efekt podobny do podbicia części pasma. Zrobiło się za dużo wysokich, zdecydowanie eposy nie polubiły się z tymi kondensatorami.

Z stajni SCR wypróbowałem SCR MKP z nim pojawiło się dużo informacji na wysokich ale kosztem wyostrzenia szczególnie na utworach z gitara akustyczną, wokale natomiast były względnie ok. SCR KP SA 100VDC z nim zupełnie inna gra wszystko gładziutkie słodziutkie aż za bardzo kolumny zagrały z nimi trochę ciemniej bo wysokie za bardzo się wycofały. Niestety kolejne kondensatory poszły pod młotek :)

Kolejne kondy to stajnia mundorfa, Na pierwszy ogień Mundorf Mcap 400 bardzo dobra gra nic za ostro nic za słodko bardzo dobra scena przestrzeń nic nie podkreślone nie podbite zdecydowanie zagrało lepiej niż oryginał.

I tak by mogło w zasadzie zostać ale niska pojemność kondensatora kusi do zmian :) po ok. miesiącu kupiłem Mundorf Mcap SUPREME i zastąpiłem nimi Mcap, po wygrzaniu pojawiły się zamiany na lepsze i nie trzeba było się specjalnie wsłuchiwać. Ale to czy wydać 100zł na kondensator dla jeszcze lepszej przestrzeni i przejrzystości trzeba sobie samemu przekalkulować.

Najwięcej zmian na lepsze w tych kolumnach w sekcji wysokotonowej przy zachowaniu rozsądnej ceny za elementy to mills + mcap mundorfa,. Mcap SUPREME pokazał że ten tweeter potrafi jeszcze więcej ale myślę że to już jego granica.

eposm22it.jpg

fajny post :) mysle ze moznaby bylo jeszcze dac tweeterowi jakies lepsze okablowanie i byloby cacy (wymiane okablowania najlepiej slychac na tweeterze ,jest najbardziej wrazliwy :) )

A ciekawe, czy ktoś robił inne przeróbki eposów: wymieniał średniotonowe, czy przerabiał zwrotnice? Jeśli tak, to jakie były efekty tych ingerencji, czy to ma w ogóle sens w przypadku tych kolumn? Tych i m16/m16i?

Okej, sam sobie odpowiem, znalazłem podobny post mailkali w wyszukiwarce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie przynosi on jakichś jednoznacznych wniosków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W epos m16i nie widziałem zwrotki, ale przypuszczam ze góra i średnie będą filtrowane podobnie jak moje m5i czyli na średnich cewka rdzeniowa + korektor impedancji a na wysokich filtr 3 rzędu 12uf i 4.7uf na stronę co nie daje dużego pola do testów z uwagi na pojemności i ceny kondów. Mimo wszystko w m5i wsadziłem białe Mcap podmieniając też rezystor na wysokich na mills, górny zakres zmienił się na lepsze. Z dołem się nie bawiłem mi chodziło głównie o zakres wysokich.

Dodam tylko że pomimo tych samych przetworników wysokotonowych w całej serii eposów Mi

stosowane są różnej klasy kondensatory, im większe pojemności tym gorsze. W moich m22i były bennic ale mkp w epos m5i już mkt i tam podmiana konda była najbardziej słyszalna, koszt na stronę jeśli to podobna zwrotnica to ok. 80zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.