Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z preampem lampowym - help?

hifiman_waw

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z preampem lampowym i nie wiem jak sobie poradzić. Otóż - preamp ma wejście gramofonowe MM i zasadniczo na nim głównie słucham. Nie kombinuję, nie grzebię, nie przenoszę sprzętu, nie żongluję kablami, lampami itd. I wszystko od miesięcy było OK. Natomiast wczoraj okresowo co kilka minut (3-5min) zanikał sygnał w prawym kanale. Wystarczyło jednak z gniazda rca wyciągnąć na chwilę kabel sygnałowy rca (idący z ramienia gramofonowego), po czym go ponownie podłączyć i znów w prawym kanale było czysto i głośno, poprawnie. Sprawdziłem że to na 100% nie jest kwestia wkładki, kabli, gramofonu bo sytuacja identyczna była z innym gramofonem, inną wkłądką, innym zestawem kabli rca.

Co to może być?

Preamp - ręczna robota, ręczne lutowanie punkt-punkt - na poziomie klasy Lebena, żadne dyi itd. Ja nic nie grzebałem, nic się z nim nie działo.

Jeśli macie jakieś pomysły albo mieliście podobne sytuacje - proszę doradźcie na forum albo priv ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/95262-problem-z-preampem-lampowym-help/

Zamień miejscami lampy, te z kanału prawego włóż do lewego i odwrotnie, wówczas przekonasz się czy to wina lampy czy czegoś w układzie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Witaj

Uważaj tylko na cudotwórcę, megakonstruktora, niejakiego Dinka, gdyby zwrócił się do Ciebie z ofertą pomocy.

Wysoce nieuczciwy typ i partacz.

Zob.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zacznij faktycznie od zamiany lamp stronami

pozdr

donic

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Uważaj tylko na cudotwórcę

A to już kolego przekroczyło granicę normalnego sporu, który się toczył w innym wątku. To już zaczyna przypominać stalking - mówiąc nowocześnie, a mówiąc staroświecko - mało wyszukaną zemstę. A ktoś twierdził, ze kolega to wykształcony jest... doktor rzekomo jakiś...

Dziadek mój mawiał: "czego nie da natura, tego nie da matura" i chyba miał rację.

A to już kolego przekroczyło granicę normalnego sporu, który się toczył w innym wątku. To już zaczyna przypominać stalking - mówiąc nowocześnie, a mówiąc staroświecko - mało wyszukaną zemstę. A ktoś twierdził, ze kolega to wykształcony jest... doktor rzekomo jakiś...

Dziadek mój mawiał: "czego nie da natura, tego nie da matura" i chyba miał rację.

Jaki doktór, o czym to Kolega mówi i jakie to ma znaczenie. Tutaj występuję jako donic. Piszę i będę wieścił gdzie tylko to możliwe, aby nikt inny się nie nadział na tego Dinka.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Piszę i będę wieścił gdzie tylko to możliwe, aby nikt inny się nie nadział na tego Dinka.

A to bardzo nieładna metoda i tak naprawdę nie chodzi o żadne ostrzeganie, tylko prymitywny rewanż. Takie rzeczy załatwia się w sądzie. Teraz zaś twój przeciwnik ma niezłe argumenty w ewentualnym pozwie o zniesławienie.

donic

Moim zdaniem nie musisz wszędzie o tym pisać. To forum działa tak idiotycznie, że tego typu "prawda", zacznie żyć własnym życiem, już o pierwszego wpisu. Za chwilę w wielu postach odnajdziesz własne słowa, w nieco zmienionej formie, ale z takim samym zaangażowaniem i przekonaniem potwierdzających Twoje zdanie. Za pół roku będziesz przekonany, że na odsłuchu u Ciebie było przynajmniej 500 osób i każdy ma to urządzenie w swoim domu.

• 8 miesięcy później...

Czy rozpoznajecie co to za pre-amp .

Ukryta Zawartość

post-9489-0-23965300-1362592263_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.