Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny komputer

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Paczka doszla. Amelinium prezentuje sie fantastycznie:) Shuriken 2 wszedl na styk z RAM i klatka na HDD 3.5/DVD. Jak usune czesc na HDD to bedzie jeszcze troche luzu nad coolerem CPU.

Temperatury sa jeszcze nizsze niz poprzednio w duzej budzie i chlodzeniem Zalmana z wolnoobrotowym Noiseblockerem, co w sumie dziwne nie jest. 30 stopni przy normalnym uzytkowaniu to jeszcze spadek o 10 w porownaniu do poprzedniej konfiguracji.

Jest slyszalny wentylator boczny wiec docelowo bede chcial wstawic Noiseblockera na jego miejsce albo calkiem go wylaczyc i potestowac bez. Przy tej temperaturze to zbytek laski. Bez niego to predzej uslusze "elektronike" zasilacza niz wentyle.

EDIT: Temperatura jest jednak zblizonaco jak na takiego ciasnego skladaka i tak jest niezlym osiagnieciem. 40 stopni przy normalnym korzystaniu to sporo nizej od granicy bezpieczenstwa dla CPU i elementow sasiadujacych.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

40 stopni przy normalnym korzystaniu to sporo nizej od granicy bezpieczenstwa dla CPU i elementow sasiadujacych.

Ja teraz przy przeglądaniu sieci, w tle foobar, mam 27 stopni celsjusza na najgorętszym rdzeniu i5 2400 (temperatur nie mam przekłamanych, bo radiator jest letni). Wentylator na CPU kręci się teraz na 666 RPM (chłodzenie fortis z wentylem 120 mm). Wentylator systemowy 120 mm kręci się na 795 RPM. Tak że 40 st. ... jeśli to przy takim używaniu jak Ja mam, to dla i3 jest dosyć wysoka temp. W pokoju mam może z 22 st. celsjusza ... jest po prostu ciepło. Oczywiście nie zmienia to faktu że taka temp. jest całkowicie bezpieczna.

Srednia nie przekracza 35 stopni. Patrze na temp maksymalna jaka zanotowal RealTemp. Usuniecie klatki na HDD 3.5 pozwoli jeszcze na lepszy obieg powietrza, bo w tej chwili ta klatka praktycznie ma 1mm szczeliny od wentylatora. ja i tak nie mam zamiaru uzywac takiego HDD.

Na zywo prezentujje sie bardzo fajnie choc toi tak robocza wersja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie powoli planuje htpc dla siebie ale tylko do odtwarzania muzyki. Najprawdopodobniej jako odtwarzacz bedzie robil JPlay. Myslalem o zakupie plyty Intel DN2800MT do tego zasilacz na akku zelowych. Do kompa podlacze konwerter USB/Spdif JKSpdif MK3 za nim dac. Czy ktos z Was testowal jak sprawoje sie ten atom z JPlay? Czy wogole pociagnie JPlaya? Niestety nie ma minimalnych wymagan sprzetowych.

Właśnie testuję ATOMA 2700. JPlay w wersji testowej grający z JRiver (tego używam od dawna)- dysk SSD. Pierwotnie zamiarem było włożenie ESI Juli@, która jest bardzo dobrym transportem (płyta ma PCI) niestety słychać trzaski i obniżenie latencji do końca też nie pomogło. Teraz testuję na wyjściu optycznym płyty oraz przez USB - DAC to Matrix mini-i. Generalnie ze zwykłymi plikami nie ma kłopotów - obciążenie procka ok 15%-30%. Niestety nie daje rady z ripami SACD - nie nadąża z buforowaniem.

Myślę teraz żeby spróbować z lepszym DAC, z asynchronicznym USB. Szkoda mi tej Juli@, mogłem pójść w kierunku lepszych procków (I3), pewnie byłby idealny tandem ale cóż... wystraszyła mnie konieczność użycia wiatraków

Ja jak tylko dokupie ramu to sprawdze na moim obecnym sprzecie czy procesor nadazy z buforowaniem. Moj komputer to plyta gigabyte ga880gm-ud2h procesor AMD Athlon 64 x2 250 i bedzie 10GB ramu. Boje sie o wydajnosc procesora i jak nie podola to pewnie bedzie trzeba wsadzic czterordzenowego Phenoma II. Z mysla ze bede mial wentylatory juz sie pogodzilem. Bede zakladal mozliwie najcichsze wentylatory dostepne na rynku.

Nie ma sie co bac wentylatorow. W obecnym komputerze mam zasilacz z oryginalnym 80mm wentylem, chlodzenie na procka ze 120mm wentylem i jeszcze dalem na boczna sciane wentyl 120mm. Naprawde tego praktycznie nie slychac z bardzo bliska. O wiele wiekszy halas wytwarza zewnetrzny dysk trwardy 3.5 cala albo elektronika TV:)))))

Tutaj filmik - duzo szumow wlasnych z kamery, ale mozna mniej wiecej wylapac o co chodzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też brałem pod uwagę tego AMD ;plusy to lepsze SATA, grafika, praca z win 64 bit (mój ATOM działa tylko z 32 bit) minusy to wiatrak. Zapomniałem dodać, że u mnie słucham z NASA (Synology 712+) choć SACD sprawdzałem też z SSD. Sieć niestety nie działa rewelacyjnie mimo, że w teorii Gbit. Transfery rzędu 20 MB - ale to raczej wina słabego procka

Panowie a ktorys z Was ma mozliwosc sprawdzenia czy AMD E350 2x1.6GHz poradzi sobie z gestymi plikami SACD odtwarzanymi na JPlay?

Nie wiem jak radzi sobie z tym zadaniem, ale przy więcej niż 4 zakładkach w chrome zipie. Przerabiałem dwurdzeniowego atoma, rodzice złożyłem tego brazosa na m-itx z ssd i szału nie ma. Pc uruchamia się chyba z 2 minuty.

Tutaj możecie zobaczyć mojego pasywnego Pcta

Ukryta Zawartość

Do filmów, muzyki i można spokojnie pograć. Poniżej pentiuma g530 bym już nie zszedł, całkiem inny komfort użytkowania.

Jedyne co zmieniłbym to xfi titanium hd na xonara essence, ponieważ w karcie creative nie ma możliwości programowej zmiany źródła na słuchawki i trzeba wpiąć albo słuchawki albo mini-wieżę.

Niedługo mają sie pojawić pentiumy i celerony na architekturze ivybridge czyli jeszcze kilka watów poboru mniej i mniejsza temperatura

Ukryta Zawartość

no i spoko komputerek ;) ja tez jestem fanem pasywnego chlodzenia peceta.

tylko czekam az w sklepach bedzie sapphire 7770 pasywnie chlodzony i zejde z poziomem szumow, do slyszalnosci jedynie pracy hdd.

ale i to bede wyciszac :>

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Myślałem, że ten AMD będzie znacznie lepszy. Mój komputer będzie robił jedynie jako transport muzyki - nic poza tym. Do multimediów typu filmy czy zdjęcia mam telewizor Samsung D7000 albo PS3. Problem w tym, że nie ma jasno określonych wymagań sprzętowych dla JPlay. Będę miał 10GB ramu Kingston Hyper X 1600MHz no i procka o którego najmocniej się boje czyli Athlon 64 X2 250. Płyta główna obsługuje nawe Phenoma X6 ale potrzebuję czegoś co wydziela mało ciepła - chłodzenie pasywne. No i tutaj nasuwa się kolejne pytanie - gdzie dostać blok chłodzący na procesor AM3 w którym zamontuję np 5 heat pipów o średnicy 6mm? Chcę zrobić chłodzenie jak w sprzęcie który jest pod linkiem podanym przez Jarekmora.

Mój komputer będzie robił jedynie jako transport muzyki - nic poza tym.

procka o którego najmocniej się boje czyli Athlon 64 X2 250.

Żarty sobie robisz? Miałem dużo wolniejszego X2 3600+ 1,9 GHz i przy odtwarzaniu dowolnego formatu audio nawet nie było specjalnie widać że jest obciążony.

Nie robię sobie żartów. Pytam bo jak widać wyżej Intel Atom nie wyrabia na gęstych plikach SACD.

Ale dobrze wiedzieć że AMD uciągnie. Oczywiście odtwarzałeś na JPlayu?

Ale w JPlayu cała playlista ładowana jest i odtwarzana właśnie z pamięci RAM dlatego taką ilość założyłem. 2GB ramu mam teraz a 8 zamierzam dokupić. Poza tym ram teraz jest bardzo tani.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.