Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny komputer

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

ps.co mydlicie o wykonaniu radiatora we własnym zakresie? W moim przypadku były to radiator z profilu Kety A6023 czyli szerokość 19cm grubość podstawy 5mm i 16 żeber wysokości 45mm każde. Radiator byłby ustawiony pionowo o długości 20cm. Do podstawy przykręcona po dokładnym wypolerowaniu płyta miedziana o wymiarach 7*7cm i grubości 25-40mm - w zależności od tego jaka będzie konieczność ominięcia kondensatorów wokół podstawki..

Ile taka konstrukcja mogłaby przyjąć i rozproszyć ciepła z małej powierzchni procesora, żeby utrzymać temperaturę w czasie pracy poniżej 50st.C ?

Na wspólczesne podstawki jest

Coś w tym stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale raczej z do starych athlonów się nie da tego przypiąć do nieco mniej starych A64 powinien się nadać i to pasywnie.

Ukryta Zawartość

Radiator ma zdolność do rozpraszania ciepła określoną w karcie katalogowej.

Wszelkie przylegające do siebie powierzchnie muszą być szlifowane a nie polerowane.

Weż to pod uwagę.

Jako płytę dystansową można wykorzystać adaptowany radiator procesora.

Nie rozumiem. Żeby coś wypolerować najpierw muszę wyszlifować. Tak na chłopski rozum żeby było równe i przylegało do siebie bez dostępu powietrza. Moźna by to jeszcze skleić ale prawdopodobnie Termopox z miedzią będzie gorszym rozwiązaniem niż odpowiednie doszlifowanie i skręcenie śrubami.

Jak miałbym adaptować radiator od procesora jako dystans?

Zresztą pomysł oddalił bo znalazłem, że na taki stary Socket był dostępny Thermalright SI-97A. Dość tani i lekki radiator na 4 ciepłowodach o rzadkim ożebrowaniu pod chłodzenie pasywne albo pod duży wentylator któremu wystarczy tylko lekki wiaterek. Jest mało dostępny ale i tak to łatwiejsze i tańsze niż bawienie się z budową radiatora od nowa do tak starego komputera.

A na P4 mam już wybrany tani radiator z ciepłowodami.

Natomiast miałoby sens, i widziałem takie rozwiązania DIY, wykonanie obudowy z radiatorów i rozprowadzenie ciepłowodami. Myślę jednak ze najtaniej uzyskać można ciszę przy pomocy odpowiedniego zestawu chłodzenia cieczą np Corsair H100

Mam pytanie, chce złożyć kompa aby obsługiwał nowe gry. Złożę taki z tych elementów?

W przyszłosci pewnie wstawię inny procesor I7 więc płyta powiinna takie obsługiwać.

Płyta główna Asus P8H67 R3.0 1 481,01 481,01

Płyta główna Asus P8H77-V Intel H77 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) (P8H77-V) 1 373,00 373,00

Karta graficzna Asus GF GTX 550Ti 1024MB (ENGTX550 TI DC/DI/1GD5) 1 439,01 439,01

Procesor Intel Pentium G 860, 3.00GHz, 3MB, LGA1155, 32nm, BOX (BX80623G860) 1 249,00 249,00

Procesor Intel entium G640, Dual Core, 2.80GHz, 3MB, LGA1155, 32nm, 65W, VGA, BOX (BX80623G640) 1 255,00 255,00

Mam pytanie, chce złożyć kompa aby obsługiwał nowe gry. Złożę taki z tych elementów?

W przyszłosci pewnie wstawię inny procesor I7 więc płyta powiinna takie obsługiwać.

Płyta główna Asus P8H67 R3.0 1 481,01 481,01

Płyta główna Asus P8H77-V Intel H77 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) (P8H77-V) 1 373,00 373,00

Karta graficzna Asus GF GTX 550Ti 1024MB (ENGTX550 TI DC/DI/1GD5) 1 439,01 439,01

Procesor Intel Pentium G 860, 3.00GHz, 3MB, LGA1155, 32nm, BOX (BX80623G860) 1 249,00 249,00

Procesor Intel entium G640, Dual Core, 2.80GHz, 3MB, LGA1155, 32nm, 65W, VGA, BOX (BX80623G640) 1 255,00 255,00

Jest trochę gier potrafiących wycisnąć soki z szybkich czterordzeniówek ... ale na tym dwurdzeniowym G860 oczywiście co-nieco pójdzie (świetny procesor do biura ... no i do gier nie wymagających bardzo wiele od CPU). G640 to już sobie daruj. Najlepiej byś kupił jakieś i5 3470.

Ta karta to też raczej niższa półka ... dopiero taki HD7850 jest szybki (wiele zależy w jakiej będziesz grał rozdzielczości , czy wymagasz wysokiej jakości renderingu (np. AAx8 i AFx16)

RAMu mniej niż 8 GB nie bierz (jest tani, więc warto korzystać ... nawet na przyszłość kupić można 16 GB)

A jak już jesteś w temacie o bezgłośnym PC to kup jakieś dobre chłodzenie na CPU (jeśli miałby to być i5), bo BOX są głośne pod obciążeniem. Zasilacz to samo ... jakieś be quiet E9 480W. Kartę graf. też nie łatwo wyselekcjonować cichą. Można kupić jakąś pasywną (najszybsze obecnie to okolice HD7750) i domontować wentylator wolnoobrotowy.

Zostanę przy procesorze G860 lub czymś w podobnych cenach.

Powiedz mi czy płyta Asus P8H67 R3.0 z powodzeniem wystarczy do tego procka a w przyszłości do i5 lub i7.

Na kartę planuję wydać jakieś 600 zł, masz jakieś propozycje, jeżeli faktycznie jest taki skok jakościowy poczekam do nowego roku może ceny spadną i zakupię HD 7850.

Róźnic między dual core począwszy od g530 przez g640 a kończąc na g850 raczej w używaniu nie uświadczysz.

Wziąłbym raczej coś najtańszego z tej rodziny a dołożył do lepszej grafiki.

Płyta którą wymieniłeś obsługuje procki w technologi 22nm..? Jeśli tak to na pare lat da rade

Zostanę przy procesorze G860 lub czymś w podobnych cenach.

Powiedz mi czy płyta Asus P8H67 R3.0 z powodzeniem wystarczy do tego procka a w przyszłości do i5 lub i7.

Na kartę planuję wydać jakieś 600 zł, masz jakieś propozycje, jeżeli faktycznie jest taki skok jakościowy poczekam do nowego roku może ceny spadną i zakupię HD 7850.

W intelach to się na rozbudowę specjalnie nie szykuj, bo kolejna generacja będzie na innym sockecie, a ceny procesorów dzisiejszych stoją w miejscu (nie licząc fluktuacji wywołanych zmianami kursów walut). Więc albo kupujesz G860 i liczysz się z tym że to będzie raczej na stałe, albo od razu i5.

Co do płyty ... lepiej coś w stylu:

Ukryta Zawartość

( ma USB3, wyjście optyczne, najnowszy chipset - więc nie będzie problemu z ivy bridge )

ew. jakiś ASRock tego typu (ASRock ma ten plus że z poziomu UEFI można sterować praktycznie każdym wentylatorem).

Róźnic między dual core począwszy od g530 przez g640 a kończąc na g850 raczej w używaniu nie uświadczysz.

Wziąłbym raczej coś najtańszego z tej rodziny a dołożył do lepszej grafiki.

Płyta którą wymieniłeś obsługuje procki w technologi 22nm..? Jeśli tak to na pare lat da rade

... kupi "lepszą grafikę" a gry będą skakać z powodu niewydolności procesora (np. G530 + HD7850 = procesor będzie wąskim gardłem).

Ukryta Zawartość

Ano bedzie, ale g860 też bedzie odstawał. Ja bym poszedł w najtańszy choćby i3 22nm jako minimum ze względu choćby na HT

HT też poniekąd ma swoje minusy (pamiętam przypadki jak jakaś gra wolniej chodziła z włączonym HT, bo traktowała wszystkie rdzenie logiczne na równi ... zamiast obsadzać przy np. dwuwątkowej aplikacji tylko prawdziwe rdzenie) . ... z tego powodu albo szedłbym po taniości, czyli po prostu dwa rdzenie bez HT (ale bez przegięć w postaci 2 MB cache G5xx) , albo kupiłbym i5 (4 prawdziwe rdzenie bez HT). Sądzę że HT jest sens brać kiedy mamy już CPU z dużą ilością rdzeni, a używamy aplikacji potrafiących wykorzystać bardzo dużo wątków ... i HT jest taką wisienką na np. 6 rdzeniowym torcie i7 na socket 2011

Jeśli np. mamy 2-4 wątkowe aplikacje to zdecydowanie lepszym wyborem jest i5 zamiast i7. Jak mamy głównie takie które wyciskają 8-12 wątków ... w ten czas kupujemy i7 zamiast i5.

Możliwość "upgradu" PC to mit. Nigdy nie jest to opłacalne. Często można kupić nowy komputer taniej i będzie on szybszy od takiego "upgradu".

To nie jest takie do końca proste, choć w większości przypadków powiedzmy masz rację. Ja np. "upgradowałem" Athlon X2 AM2 z RAM DDR2 do i5 na s1155 z RAM DDR3 i mi się opłacało (wymieniona płyta, pamięć i procesor - reszta została).

Dzięki za porady, płyte kupie polecaną Asus P8Z77LX są jeszcze LX2 - ma to jakieś znaczenie?

Doradźcie jeszcze przyzwoitą kartę graficzną w okolicach 600 zł aby dobrze współpracowała z procesorem G860 jak i i5 lub i7?

Procek G860 lub coś z rodziny w podobnej cenie.

Na dzisiaj tyle chcę wydać, czyli stawiam na płytę i grafikę z kórymi zostanę na klika lat. W przyszłości (3-5lat) wymienię procesor na i7 jak pojawią się kolejne generacje.

Dzięki za porady, płyte kupie polecaną Asus P8Z77LX są jeszcze LX2 - ma to jakieś znaczenie?

Zobacz na stronę producenta. Z tego co widziałem to są to mocno różne płyty. LX2 znacznie bardziej wykastrowana (jak dobrze pamiętam - sprawdź sam).

Na dzisiaj tyle chcę wydać, czyli stawiam na płytę i grafikę z kórymi zostanę na klika lat. W przyszłości (3-5lat) wymienię procesor na i7 jak pojawią się kolejne generacje.

Rozumiem że za te 3-5 lat to będziesz szukał procesora wśród używanych na np. allegro? ... a jak tego nie wiesz, to Ci mówię że tak będzie, lub wręcz kupisz nową płytę, pamięć DDR4 i nowy CPU.

... to już prędzej manewr z kiepską grafą i docelowym CPU lepiej się sprawdzi (bo nie zapowiada się na to by PCI-E miało być szybko czymś zastąpione). Czyli kupujesz dzisiaj i5 i np. do przyszłego roku (do pojawienia się HD88xx) dusisz się na integrze, lub do pojawienia się HD98xx dusisz się na kiepskiej karcie dodatkowej.

Możliwość "upgradu" PC to mit. Nigdy nie jest to opłacalne. Często można kupić nowy komputer taniej i będzie on szybszy od takiego "upgradu".

To nie jest takie do końca proste, choć w większości przypadków powiedzmy masz rację. Ja np. "upgradowałem" Athlon X2 AM2 z RAM DDR2 do i5 na s1155 z RAM DDR3 i mi się opłacało (wymieniona płyta, pamięć i procesor - reszta została).

Obaj macie rację. Z upgreadu to się obudowa dyski (czasem) i zasilacz zostaje. Jeśli były wypasione to sporo można zaoszczędzić.

Upgreade ma tez sens w starych komputerach do których cześci już nie sa w sprzedaży. Wtedy można za grosze zrobić sobie full wypasa w technologii sprzed 10 lat :-) Oczywiście nie po to żeby na nim grać, ale żeby to miało jakikolwiek sens użytkowy jeszcze.

wracając do współczesności jakie znacie obecnie najlepsze rozwiązania na mini ITX? Czyli komp z najlepszą grafiką i slotem na dodatkową kartę dźwiękową. Ale taki żeby właśnie dało się w coś czasem zagrać i normalnie pracować w aplikacjach biurowych oraz jakieś renderingi czasem zrobić. Oczywiście najlepiej z pasywnym chłodzeniem.

Jjest coś takiego w tej chwili?

Wracając do tematu zrobić taki system:

i5 3470

Asus P8Z77LX

Pociągnie to nowe gry?

W kartę graficzną zainwestuję w przyszłości, czyli jadę na zintegrowanej

Lub taka opcja:

Płyta Asus P8Z77LX

Procesor G860

Karta HD 7850

Za kilka lat wymian procesora na używany

Wracając do tematu zrobić taki system:

i5 3470

Asus P8Z77LX

Pociągnie to nowe gry?

W kartę graficzną zainwestuję w przyszłości, czyli jadę na zintegrowanej

Lub taka opcja:

Płyta Asus P8Z77LX

Procesor G860

Karta HD 7850

Za kilka lat wymian procesora na używany

Kyle... ale ty dajesz.

Chciał kompa do grania,pewnie że im lepszy tym lepiej, ale jakby budżet był nieograniczony to w ogóle nie było by tematu. Wziął by najdroższy/najlepszy i po sprawie.

Napisał w pierwszym poście że na początek tańszy procesor, a potem go zmieni. Ma to chyba sens..

G860 to jakieś 240zł a ten twój i5 3470 to "jednie" 725zł. W tym wypadku różnica w cenie jest ZASADNICZA.

A ja myślę że jak ma być tanio do gier "na teraz" to lepiej wziąść phenoma x4 965 be za jakieś 355zł

Ta opcja ma plusy i minusy wiadomo, ale jeśli chodzi o same parametry w grach "na teraz" to inne opcje są gorsze. (w tych okolicach cenowych)

To jest wątek bezgłośny komputer. AMD taki nie będzie, ale jak ma być: cichy, najlepszy i jeszcze tani, to może się tak nie udać.

@tymek

Jeśli z jakichś względów zdecydujesz się na intela to weź płyte na chipsecie z77, czyli takim który umożliwi ci w przyszłości podkręcenie i5 K. Z tym że ile on może stanieć, kiedy to będzie i jaka cena będzie dla ciebie dopuszczalna do wydania na proc to juz inna sprawa.

“Kejseren er i garderoben!”

Ostatnio widzialem fajny "patent" u mojego kolegi.

Kupil na ebay uszkodzony amplituner marantz'a (kolega jest pozytywnie zakrecony na punkcie tej marki)

Wypatroszyl gada i wpakowal do srodka cos na atomie i dac'a

Postawil w saloniku, a jakze z pelna akceptacja zony, bo "wyglada przyzwoicie" i powiem wam, ze to jest kompletnie nieslyszalne, pasywne chlodzenie, dysk ssd dane sa na nas który siedzi gdzies na poddaszu.

Moim zdaniem fenomenalne, tylko trzeba miec zaciecie do diy zeby to wyszlo przyzwoicie.

Pozdrawiam

Chcialbym sobie zlozyc takiego HTPC na bazie i3 2120, ktorego juz mam. Wiekszosc gratow wyprzedalem i zostal wlasnie procek, 4GB RAM, 1x SSD, 1xHDD i jeden zewentrzny dysk. Potrzebuje wiec zasilacz, plyte glowna i obudowe. Karta graficzna nie bedzie mi potrzebna - wykorzystam ta zaimplementowana w procesorze.

Komputer bylby tez zbudowany glownie pod katem wymagan audio. Dlatego najlepiej calkowicie na chlodzeniu pasywnym.

Z tego co widze to mozna kupic do zasilania Pico PSU. Jak to dokladnie wyglada? Co do niego potrzebuje i jaka moc bedzie optymalna? Sa moze jakies inne warianty?

Jaka plyte glowna? Czy sa MiniATX pod i3 czy microATX?

Jak rozwiazac chlodzenie procesora - obecnie mam Zalmana, ktory chodzi bez wiatrakow, ale to cholernie duze i wysokie bydle. Pobor bedzie pewnie niski wiec raczej nie mam sie co martwic o temperatury?

Obudowa na koncu, bo trzeba najpierw wszystko przemyslec. Na plycie nie bedzie nic montowane poza procesorem. Najbardziej interesuje mnie kwestia zasilania.

Chcialbym sobie wszystko zlozyc samemu, optymalnie, ale moze ktos juz cos takiego zmontowal i ma pomysl co i jak?

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Z zasilaczy pasywnych to są obecnie tylko Seasonic Fanless (w PL widzę tylko wersje z certyfikatem gold 400 i 460W) i Fortron Aurum Xsilenser (wersje 400 i 500W). Pico PSU sobie daruj - jak zobaczyłem cenę za model jakoś 120-150W wynoszącą kilka stówek przy okazji chęci zakupu obudowy Streacom FC10, to całkowicie wybiłem sobie z głowy ten pomysł.

Aha ... te zasilacze co podałem powinny być na dole obudowy by ich CPU niepotrzebnie nie ogrzewał (są takie obudowy), a w ogóle do pasywnego komputera, to powinieneś mieć obudowę pokroju NoFan CS-80 - czyli maksymalnie podziurkowaną (na górze, z boku, z przodu - by powietrze maksymalnie swobodnie się wymieniało z otoczeniem). Jeśli znajdziesz bardziej poszatkowaną obudowę lub inny podobny model to podaj, bo sam myślę nad czymś takim.

Jak rozwiazac chlodzenie procesora - obecnie mam Zalmana, ktory chodzi bez wiatrakow, ale to cholernie duze i wysokie bydle. Pobor bedzie pewnie niski wiec raczej nie mam sie co martwic o temperatury?

Jakiego masz tego zalmana? Co chłodzi pasywnie (model procesora) i jakie ma przy tym temp. przy max obciążeniu jakimś intel burn test (można użyć programu AIDA do takiego testu - jest tam wypiekacz i rejestrator temp.)? Czy siedzi on w dobrze wentylowanej obudowie z wentylatorem wymuszającym obieg, czy raczej w obudowie nie ma wymuszonego obiegu?

Procesor, ktory uzywam podalem wyzej - Intel i3 2120. Obecnie mam duza obudowe Lancool i takie chlodzenie:

Ukryta Zawartość

Sciagnalem ostatnio z niego wentylatory Nosieblocker i daje spokojnie rade - temperatury sa niskie, jakies 35-40 stopni bodajze, ale nie sprawdzalem pod obciazeniem dokladnie. tym niemniej najwiekszy wysilek jaki ma procesor to chyba ogladanie filmow w wysokiej rozdzielczosci. Nie wydaje mi sie, zeby sie przy tym pocil.

Calosc podpieta do 40 calowego TV, wiec musi byc bezproblemowo bez przycinek itp - obecnie spokojnie daje rade, a korzystam z grafiki wbudowanej w CPU.

Oczywiscie zmieniajac obudowe chlodzenie Zalmana przestanie miec racje bytu ze wzgledu na wielkosc.

Co do PicoPSU to nie jest to jakis ogromny koszt:

Ukryta Zawartość

A sa mocniejsze "modele". Obecnie mam Seasonic X650, ale celem jest zminimalizowanie wszystkiego i zbudowanie z glowa, z naciskiem na jak najciekawsze zasilanie.

Obudowa moze byc takiego typu, tylko to tez dosyc hardkorowe podejscie:

Ukryta Zawartość

W sklepie sa oczywiscie zestawy z zasilaniem itp.

Myslalem, zeby do PicoPSU dokupic jakis zasilacz stabilizowany albo nawet zrobic samemu i wyprowadzic go na zewnatrz.

Co o tym sadzicie? jakies inne pomysly?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co podałeś za te 80zł to samo przejście z 12V ... i to o mocy 80W. Do tego potrzebny Ci jest właściwy zasilacz z ~230V do =12V co podnosi cenę pewnie z 2x ... a nadal rozmawiamy o mocy 80W, do której jakoś nie mam przekonania (prędzej gdybyś miał jakiś ultraniskovoltowy procesor z TDP17W)

Tu nie chodzi o jakies specjalny kompromis tylko o jak najlepsze zasilanie calosci. Za sprzedaz Seasonica spokojnie dostane min. 300zl wiec jest to kwota do zainwestowania w trafo i jakis porzadny zasilacz stabilizowany DIY przykladowo.

Jaka bylaby roznica gdyby zamiast, powiedmy toroida kupic cos takiego:

Ukryta Zawartość

I zrobic jakis zasilacz stabilizowany, porzadny. Wszystko oczywiscie osobno poza obudowa komputera. Temat do przemyslen, bo na razie to tylko gdybanie. Moze cos fajnego sie z tego urodzi?

Ukryta Zawartość

Oczywiscie zmieniajac obudowe chlodzenie Zalmana przestanie miec racje bytu ze wzgledu na wielkosc.

Ja mam podobny radiator i zastanawiałem się co zrobić, żeby obudowa była mała. I mam świetny pomysł: trzeba zrobić dziurę na ten radiator i zwyczajnie będzie wystawał na zewnątrz, ot taki egzotyczny widok. Ze sprzętu audio też wystają lampy lub trafa, te wielkie radiatory na procesor są bardzo malownicze, zwłaszcza miedź ma ładny kolor.

W sumie, to zasilacz seasonica też bardzo szlachetnie wygląda, hmm, może by go przykręcić na zewnątrz obok radiatora?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Wielki radiator w komputerze to zwykle za mało do chłodzenia konwekcyjnego. Te radiatory są zbyt gęste dlatego muszą mieć przepływ wymuszony.

Jest jeden czy dwa modele Scytche o rzadkich żebrach do pasywnego chłodzenia. Ale większość coolerów jest pod wentylatory. Tak samo chłodnice w coolerach chłodzonych cieczą.

Dlatego to nie jest taka prosta sprawa jeśli od początku nie planuje się jakiegoś pasywnie wietrzonego mini PC

Jesli mialbym tak kombinowac z obudowa to wolalbym kupic troche wieksza i wszystko ladnie upchnac:)

Sprawdzilem temperature procesora programem OCCT. Procesor pasywnie chlodzony Zalmanem bez zadnych wiatrakow. Temp. spoczynku 42-43 stopnie, po 20 minutach testowania na rdzeniu przekroczyla 85 stopni i program zakonczyl robote. Zostala przekroczona jakas umowna granica, tak pisalo.

Generalnie nie wydaje mi sie, zeby takie temperatury osiagnac, wykorzystujac procesor do multimediow i przegladania internetu, wiec zapas temperaturowy powininen byc mimo wszystko duzy i bezpieczny.

Z innej beczki - na allegro jest do kupienia taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Czy ten procesor jest rownie "slaby" jak Atom? Beda problemy z plynnoscia FullHD na duzym TV?

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Ukryta Zawartość

Wielki radiator w komputerze to zwykle za mało do chłodzenia konwekcyjnego.

A czytałeś pierwszy post w tym wątku?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Cicho w temacie, a ja tu ostro szukam najlepszego rozwiazania opartego na i3 2120.

Znalazlem calkiem fajne obudowy ze sklepu z UK. Obudowy zawieraja juz 120W zasilacze tak wiec okazja jest mysle calkiem niezla.

Mysle, ze 120W dla i3 bedzie ok? Do tego wystarczy pokombinowac na polskim rynku z jakims zasilaczem zewnetrznym i wyjdzie calkiem zgrabna calosc w nienajgorszej cenie, szczegolnie, ze obudowy to full aluminium:

Ukryta Zawartość

W sklepie mozna oczywiscie od razu dokupic brakujacy zasilacz. Sprzedawca wystawia rowniez swoje produkty na ebay i koszt przesylki jest spory, bo jakies 150zl. W zwiazku z tym moze znalazlby sie ktos chetny na ewentualne wspolne zakupy w celu zminimalizowania kosztow przesylki?

Ukryta Zawartość

Temperatura procesora to akurat najmniejszy problem jeśli chodzi o trwałość procesora. Natomiast wysokie temperatury paskudnie znoszą kondensatory umieszczone na płycie głównej, grafice, itd. Najbliżej procesora co prawda są instalowane kondensatory polimerowe, ale w pozostałych miejscach są już elektrolityczne, a one tracą parametry przy wyższej temperaturze.

Dlatego też w obudowie musi być lekki ruch powietrza, nie ze względu na odbieranie ciepła od radiatorów, ale ze względu na chłodzenie elektroniki i odprowadzanie ciepła poza obudowę. Przecież jeden czy dwa wentylatory podłączone pod potencjometry są praktycznie niesłyszalne. Warunkiem jest dobór wentylatorów, które startują np. przy 7V i nie terkoczą przy niskich prędkościach obrotowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.