Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner tylko do kina domowego 5.1 / 7.1

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dluzszego czasu przymierzam sie do zakupu amplitunera, ktory mialby sluzyc wylacznie do mozliwie jak najwierniejszego odtwarzania dzwieku wielokanalowego w kinie domowym. Kolumny juz posiadam(tonsil siesta 5.0), jako źródło pracuje u mnie htpc. Pomieszczenie to okolo 25m2 (w przyszlosci bedzie znacznie wieksze, byc moze nawet 50m2). Swego czasu czytalem recenzje amplitunera Sony DA 5400 ES, ktory byl chwalony za bardzo realistyczne [zdaniem recenzentow], efekty dzwieku wielokanalowego. Jakis czas temu posiadalem marantza sr5005 a wczesniej yamahe rxv 667 - stad wiem, ze dzwiek 7.1 na chwile obecna nie ma w moim przypadku zadnego sensu, jako ze nie dysponuje odpowiednimi warunkami lokalowymi, a takze niewiele jest filmow wykorzystujacych back surroundy. Rozumiem, ze jesli filmy odtwarzane sa bezposrednio z komputera, pod ktory podlaczony jest projektor - to nie potrzebny jest mi upscaling w amplitunerze, ani zadne inne "bajery"? Jaki amplituner (moze byc uzywany) w cenie do maksymalnie 3000pln spełniłby moje oczekiwania? Czy jest sens pakowac 3000zł na uzywany amplituner z wyzszej półki, czy moze lepiej kupic jakis low-end z marketu w tych okolicach cenowych?

Czy mam racje, sadzac ze w mojej sytuacji najwazniejszym czynnikiem jest odpowiedni procesor kina? Czy moze malymi kroczkami kupowac sobie procesor plus koncowki mocy ?

PS. Przepraszam za brak polskich znakow, jednak pisze z OS, ktory ma problem z niektorymi polskimi znakami... (nieudana polonizacja)

Pozdrawiam.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem masz rację szukając dla siebie dobrej jakościowo używki. Skoro nie interesują Cię bajery tylko szukasz jakości. Na Allegro ostatnio pojawiło się parę sztuk Onkyo 905 w cenach od 2300zł.

Witaj,

spójrz sobie od 1 lipca na ofertę amplitunerów audiowizualnych Marantz - spokojnie zmieścisz się w założonej kwocie z modele SR 6006 który oferuje bardzo dużo pod względem jakości dźwięku.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak to ma być do kina tylko to ja bym kupił nowy amplituner z gwarancją. Główny ciężar spoczywa na subwooferze, który powinieneś dokupić do takiego pomieszczenia. W muzyce można by walczyć o tę różnicę ale w kinie wg mnie nie warto. Używka może ci się zepsuć np. procesor dźwięku i z wymianą może być problem i będzie to kosztowne. Mi kiedyś nawalił, serwis powiedział, że będzie drogo i ciężko w ogóle taką część dostać bo już nieprodukowana.

pdi90, jeżeli 3k złotych jest to kwota nie do przekroczenia, wówczas osobiście poleciłbym Ci posłuchać HK AVR460. W kinie brzmi zachwycająco. Do SR6006 na pewno będziesz musiał nieco dołożyć, ale faktycznie ten produkt zapowiada się niezwykle obiecująco. Irytujący jest jedynie bardzo mały i niefunkcjonalny wyświetlacz.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

nie zły był sr-5005 ,a 6006 nic wjększego nie oferuje tylko dodatkowe bajery,w dzwjęku nic nie zmienia.Po co polecać coś podobnego.MAM 6003,A MIAŁEM TEŻ Y7005 I zanych różnic nie było.

Witam. Na początku pragnę podziękować za zainteresowanie tematem.

Marantza SR-5005 miałem przez kilka tygodni, jednak jak na ironię sprzedałem go, bo sytuacja życiowa mnie wówczas przycisnęła. Nie posiadałem wówczas jeszcze całego kompletu (5.0) więc słyszałem go jedynie w stereo, gdzie grał zaskakująco dobrze (jednak wciąż dzieliła go mała przepaść od Grundiga A9000 w stereofonii). Tak jak wspomniałem, najważniejsze są dla mnie efekty w kinie - do muzyki mam swój odrębny zestaw, który będę sukcesywnie rozwijał. Z kinem chciałbym się zatrzymać na dłużej. Zależy mi głównie na tym, a żeby te efekty przestrzenne były możliwie jak najlepsze - to znaczy, jeśli w filmie będzie gotowała się woda, to będę musiał sprawdzić czy to nie u mnie w domu, jeśli zaś w filmie będzie jechała jakaś karetka, to będę miał wrażenie, że dzieje się to tuż za oknem.

PS> Skoro za źródło posłuży mi HTPC, to jak sądzę nie ma potrzeby przepuszczania sygnału video z komputera przez amplituner, a dopiero do projektora? Skoro komputer bez problemu obsłuży filmy 1080p, Blu-ray, i Blu-ray 3d?

Pozdrawiam.

Ja podpisuje sie jednak Pod Onkyo 905 jesli dostaniesz go w dobrym stanie to jest to historia ktora może zagościć w Twoim domu. W przypadku Marantza trzeba sobie zdać sprawe ze jest to dobry amlituner jednak w bezposredniej konfrontacji odpadnie. Jesli chcesz nowego to faktycznie 6006 jak uzywke 805 905

• 2 tygodnie później...

Witam,

Przyznam szczerze, że skłaniam się ku Onkyo z uwagi na szereg pochlebnych opinii. Co sądzicie o moich wcześniejszych faworytach - czy ktoś z szanownych użytkowników posiadał/posiada Sony DA5400? Ciekaw jestem jak wypada on w konfrontacji z Onkyo 905? Jak sądzę, nie obejdzie się bez odsłuchów... Nie chcę łączyć stereo z kinem domowym, bo jak pokazuje doświadczenie - to nie jest najlepsza droga, aby łapać przysłowiowe dwie sroki za ogon. Wolę wybitne kino, i wybitne stereo - od przeciętnego kina, i przeciętnego stereo ;-). Rozumiem, że w mojej sytuacji priorytetem powinny być dekodery audio? Jeśli tak, to jaki dekoder audio jest obecnie najczęściej wykorzystywany i daje najlepsze wrażenia przestrzenne? Jeszcze raz podkreślę - sekcja stereo może być kiepska, do stereo mam zupełnie inny zestaw, który zamierzam sukcesywnie rozwijać, zaś z kinem mam zamiar się "ożenić" na najbliższych kilka lat (najbliższe 3-4 lata), stąd też chyba lepiej byłoby celować w "kultową" używkę, którą kiedyś uda się spieniężyć bez straty -80% wartości. Proszę o wskazówki kolegów doświadczonych w instalacjach KD.

Pozdrawiam serdecznie.

Teraz w dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie rozumiem, co jest nie tak z tą ofertą ? Czyżby im się dwójka omyłkowo nie wcisnęła przed ceną?

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie rozumiem, co jest nie tak z tą ofertą ? Czyżby im się dwójka omyłkowo nie wcisnęła przed ceną?

Nie

Wszystko jest O.K.

Brać i nie pytać czemu tak tanio. Po prostu wchodzą nowe modele i stare zacne procesory jest okazja kupić w rewelacyjnej cenie. Gdyby mi tylko Onkyo 905 poadło to bez zastanowienia biorę AVM 50. Jescze niedawno był za 24900 potem w wyprzedaży 7900 a teraz 4900. A klocek naprawdę zacny.

• 2 miesiące później...

Przejściowo mam zamiar zakupić od kolegi kafka pre 7.1. jego autorstwa. Rozumiem, że skoro nie posiada on wbudowanych dekoderów cyfrowych, to muszę zakupić kartę dźwiękową, która je posiada? Aby uzyskać dźwięk wielokanałowy zgodny ze standardem dts, lub dolby surround - powinienem dokupić do mojego htpc jakąś kartę dźwiękową? Obecnie na płycie głównej Asus M5A78L-M L (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) .

Czy ten pre ma szanse przy zastosowaniu dobrej karty dźwiękowej, stworzyć przyzwoite efekty przestrzenne, czy lepiej zostawić go sobie do stereo i rozejrzeć się za czymś innym?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Ukryta Zawartość

Skoro za źródło posłuży mi HTPC, to jak sądzę nie ma potrzeby przepuszczania sygnału video z komputera przez amplituner, a dopiero do projektora? Skoro komputer bez problemu obsłuży filmy 1080p, Blu-ray, i Blu-ray 3d?

Nie przekombinuj tylko, bo podpowiadacze zapomnieli o HDMI 1.4 , a i Ty lekko to bagatelizujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.