Skocz do zawartości
IGNORED

Co ile wymieniacie lampy ?

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co ile powinno wymieniac sie lampy we wzmacniaczach lampowych? Czy znaczenie ma tutaj tyklko czas pracy, czy rowniez czas jaki wzmak stoi sobie nieuzywany ?

Jak wyglada sprawa zywotnosci lamp w przedwzmacniaczach a tych stosowanych w koncowkach mocy lampowych ?

https://www.audiostereo.pl/topic/9531-co-ile-wymieniacie-lampy/

To takie pytanko bo w kwestii lamp wiem nie najwięcej, a chętnie bym swoją wiedze rozszerzył.

Powiedzmy że wzmacniacz lampowy kosztuje X. Dla równego rachunku niech to bedzie 10kzł.

Pytanie: ile (mniej-więcej, przeciętnie, wiem, że "to zależy") kosztuje komplet lamp na wymianę?

Barni->>>

Z mojego doswiadczenia wynika na lampy mocy moga pozyc ok. 2000 h, i lampy wejciowe/prowadzace ok 5000 lub wiecej. Zalezy na jakim napieciu/natezeniu pracuja.

Pozdr.

Od nowosci najczesciej lampa wysiada w pierwszych 48h, potem swiety spokoj.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa.. a nie zależy to też od producenta? Inaczej mają ustawione punkty pracy lampy w ARC, inaczej w Jadis, a jeszcze inaczej w McIntoshach. Po tym ostatnim spodziewałbym się że jednak osiąga deklarowane 6000 godz. pracy. Poza tym same typy lamp też różnią się żywotnością. Takie 6550 może i nie najładniej gra a reliable to jednak jest. Jak sądzisz?

Pzdr.

Lolo->>>

Tak zalezy od producenta na jak wysokim napieciu prowadzi lampy. Wiekszosc prowadzi na ok 50% mozliwosci to da Tobie ok. 2000h (ok.2 lat) jezeli mowimy o pentodach, o tym sie wyrazalem bo myles ze wiekszosc osob je uzywa universalne sa te 6550,KT 88,90,91 100.

Mcintosh'a lampa 6000h to pobozne zyczenie, oni zawsze daja wysoki poklad w ten sposob osiagaj bardzo slodki, mily brzmienie , naturanie kosztem, zywotnosci lamp. Rowniez czesto misinformacja jest ze JADIS ostro ustawia swoje lampy i zyja krotka, to nie prawda. Moj DEFY 7 MK4 wyciagnol 2600h na lampach (byly z dobrego zrodla)Wszystkie lampowce zawsze ostroznie jestem "clocking hours" i mam sposob na przedluzanie zywotnosci lamp.

2000h jest luznym guide line ktorym ja sie kieruje. Np. Mam wzmacniacz na upgrade z 1500h+ pierwsza rzecz to dostaje nowe lampy. (jezeli chcesz miec spokoj i satisfied clients)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

PP->>>

Tak, ale to sie tyczy znanych Chinskich lamp GOLDEN DRAGON.

Western ELECTRIC sa lepsze i maja dluzsza zywotnosc ale rowniez cena jest astronomiczna.

Pozdr.

->Lacrimosa

Ja po mału zaczynam sie rozglądać za kwartetem 300B do mojego wzmacniacza JJ. Oczywiście będę kupował "za wodą" bo u nas w kraju ceny lamp sięgaja niemal zenitu. Mam na oku TJ Full Music. Znasz te lampki, warte są swojej ceny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.