Skocz do zawartości
IGNORED

winylowy wieczór w FM

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

O 21 w Radio Classic (Kraków) leci wieczór z winylowymi płytami.

W necie na www retransmisja Uwertura 1812.

Winy>FM

Już slychać dołek z basem co obrót.Takie małe "earth quoke" Drobne "smażenia" do zaakceptowania.Podobno odtwarzają na Audiotechnice , ale nie podają modelu.

Niestety -kotły mizerne.

Podobnie armaty- cienizna.Z własnego odtwarzania - przestawiaja szklanki w kredensie.

A dzwony- namiastka.

Ograniczenia FM swoje zrobiły.

https://www.audiostereo.pl/topic/95535-winylowy-wiecz%C3%B3r-w-fm/

FM daje lepiej niż połowa winili i cedeków potrafi zagrać w przeciętnym domu

ale stacje na FM dają w 90% szmatę nie materiał

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

W Merkurym pamiętam że była Noc u Berniego i osobny kącik z winylami :) nie mam teraz anteny i ciężko mi zweryfikować jednak program zacny

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Jako autor i prowadzący "Muzykę spod igły" w RMF Classic cieszę się, że prawdziwi winylowcy dostrzegli tę małą rzecz. Spieszę też od razu wyjaśnić, że dyskusja w sprawie - na jakim sprzęcie i z jaką wkładką odtwarzane są te płyty - jest miła, choć niestety kompresja dźwięku stacji bardzo zabiera radość ze słuchania winyli - ale obiecuję popracować nad kolegami z RMF Classic, by w reprodukcji dźwięku z winyli pójść o kilka kroków wyżej.

Tymczasem jest to w zamiarze pokazanie "szerokim masom słuchaczy", że winyl istnieje, ma się dobrze a nawet lepiej.

Zapraszam także do komentowania mojego blogu, gdzie za wszelkie uwagi i propozycje będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

......jest też "duża czarna" w dwójce z klasycznym reprtuarem, brzmi nieźle, ale czasem winyle są w takim stanie, ze u mnie posłużyłyby jako "podkladki" pod grarnki.....możliwym też jest, że w radiu nie uznaja czegoś takiego jak mycie płyt ;)

• Redaktorzy

Czy kompresja nadawanego sygnału może ulegać zmianie? Np. "Dwójka" część audycji ewidentnie nadaje bez kompresji lub z mniejszą kompresją, bo nie bardzo daje się ich słuchać w samochodzie, natomiast b. dobrze wychodzą w normalnym domowym systemie.

Dlatego radio to już nie to RADIO

Nie ma w nim osobowości,Z krajowych mistrzów mikrofonów-A. Jaroszyńskiego , J. Webera, z zagranicznych W.Connovera,i wielu innych których natura obdarzyła głosem i wiedzą muzyczną ,Kogo i co slychać w wiekszości stacji to : "no coments".

Przede wszystkim problem kadr.Gdzie mają się uczyć i od kogo rzemiosła radiowego.Ale to już wykracza poza analog.

Dlatego radio to już nie to RADIO

Nie ma w nim osobowości,Z krajowych mistrzów mikrofonów-A. Jaroszyńskiego , J. Webera, z zagranicznych W.Connovera,i wielu innych których natura obdarzyła głosem i wiedzą muzyczną ,Kogo i co slychać w wiekszości stacji to : "no coments".

Przede wszystkim problem kadr.Gdzie mają się uczyć i od kogo rzemiosła radiowego.Ale to już wykracza poza analog.

Tak, prawda, to już nie to radio - z nazwisk dodam niemuzyczne - ale związane z reportażem - Jacek Stwora, Witold Zadrowski, Janina Jankowska. Z radiowych głosów Sznuk i Matul. Powspominajmy jeszcze - a prof Łętowski i jego" Przewodnik płytowy" ? kto dzisiaj pokusi się o taką rzecz. Nieco będę bronił RMF Classic, choć nie jestem obiektywny, bo lubię i ludzi i stację. To inne podejście do klasyki - bardziej współczesne, pokazujące drogę. A i glosy niezłe, z językiem dają radę.

Nieco będę bronił RMF Classic, choć nie jestem obiektywny, bo lubię i ludzi i stację. To inne podejście do klasyki - bardziej współczesne, pokazujące drogę. A i glosy niezłe, z językiem dają radę.

Brak "klasy"[:)] nie dotyczyło właśnie Radia Classic czy warszawsko -lokalnej Nostalgii.Stacji które można r o z p o z n a ć . po włączeniu odbiornika.Nie chcąc być podejrzanym o reklamę, celowo staralem uniknąc wymieniania dobrych i tych zlych.. Podobnie z personalnymi odnosnikami.

Ale tu byłby ostroznejszy w kadrach, gdzyż niektórzy przypominają "zarząd PZPNu."

radio classic dotąd będzie nie do obronienia dopóki będzie nadawać bloki z serwera zmieniając je miejscami w ramach odcinków czasu

nudą wionie! - słuchając non stop, po trzech, czterech dniach znamy wszystkie "hity" i ich kolejność na pamieć

ale to dziś powszechny grzech większości stacji, do tego połowa jedzie jak świstak, bez limitera a kultowa trójka gra i z pendrive'ów (autentycznie)

jedynie jedynka i dwójka zachowały charakter prawdziwego radia

Nostalgia, 20 km od nadawania była słyszalna ale od miesiąca mi znikła, spadł poziom sygnału czy liście urosły? :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nostalgia, 20 km od nadawania była słyszalna ale od miesiąca mi znikła, spadł poziom sygnału czy liście urosły? :)

Mamelu Drogi, jeszcze musisz brać pod uwagę możliwość, że Ci włosy w uszach urosły. Czy jesteś już w wieku, w którym włosy rosną tam gdzie nie mają rosnąć, a tam gdzie mają rosnąć to nie rosną?

Pozdro,

Yul - owłosiony troll

nudą wionie! - słuchając non stop, po trzech, czterech dniach znamy wszystkie "hity" i ich kolejność na pamieć

Dzisiaj to się nazywa PLAY LISTA.Kiedyś było nie do pomyslenia No może w radiowęźle zakładowym,lub ZK.ale wynikało z ograniczonej podaży nagrań w tych placówkach .:)

spadł poziom sygnału czy liście urosły? :)

Żelbet na wiadukcie nad torami skutecznie rozprasza fale radiowe.:)

spadł poziom sygnału czy liście urosły? :)

co więcej potwierdzono "depresjogenny" charakter emitowanej muzyki. Coś a'la opum lub absynt:).A o to w Krakowie łatwo.Wszak czakram oddziałowuje także na Redakcję .

g 21 .oo kolejna emisja z winylu w eter. Ta sama stacja , ta sama frequencia.

Dziaj jak zapowiadano Żądło Scota Joplina + dodatki. Posłuchamy jak "zasmażą"?

21.04

Jak narazie bdb selektywność kanałów. Dobre tłumienie międzykanałami.Znów pytanie -jaka wkładka?

g 21 .oo kolejna emisja z winylu w eter. Ta sama stacja , ta sama frequencia.

Dziaj jak zapowiadano Żądło Scota Joplina + dodatki. Posłuchamy jak "zasmażą"?

21.04

Jak narazie bdb selektywność kanałów. Dobre tłumienie międzykanałami.Znów pytanie -jaka wkładka?

Gra

Cześć i chwała.

Niestety moja instalacja radiowa nie pozwala odnieść się do jakości prezentowanego dźwięku, ale jak dla mnie to bardzo sympatyczna inicjatywa. Podobnie zresztą jak cała stacja. Nie ma sensownej alternatywy w Krakowie po zamordowaniu Jazz Radia.

Nie ma sensownej alternatywy w Krakowie po zamordowaniu Jazz Radia.

Jeśliś Krakus to i tak jesteś na wygranej pozycji , bo masz silniejszy sygnał niż my np na mazowszu.

Siła syganału to problem w-wskiego nadajnika.

Jeśliś Krakus to i tak jesteś na wygranej pozycji , bo masz silniejszy sygnał niż my np na mazowszu.

Siła syganału to problem w-wskiego nadajnika.

Oczywiście. Na mieście w samochodzie jest ok - to nr 1 mojej żony. W budynkach trochę gorzej ale może mnie to zdopinguje do zamontowania anteny która leży na razie w piwnicy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.