Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie wzmacniacza

Thug

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli najmniejszego buczenia być nie powinno. Po przyłożeniu ucha do bass-reflexu ma być cicho jak w grobie. Tak więc mając tylko ciche buczenie, zgłoszę to jako usterkę i będę domagać się naprawy.

Dziękuje za pomoc!

Witam. Podepne sie pod temat, mam nadizeje ze autor nie bedzie mial nic przeiwko.Od jakiegos czasu zaczelo mi cos brumiec w klonie Lehmanna. Na 99% jest to trafo, trafo zalewane, pomiedzy trafem a obudowa jest podkladka , natomiast na gorze jest druba bezposrednio dokrecona do srodka "zywicy".Da sie to jakos wyeliminowac? Przyznam, ze bardzo jest to denerwujace, slychac lekkie brumienie w sluchawkach po pogloszeniu na max gdy nie leci zadna muzyka.

Pozdrawiam.

Na na pewno to buczenie nie pojawiło sie od transformatora, owszem transformator może buczeć sam z siebie (blacha, zwoje)

Ale na pewno nie będzie sie to przekłądało na sygnał z wyjść

Po prostu masz spitolone coś w układzie ( kilka możliwości)

I trzeba być totalnym laikiem aby szukać pomocy na forum ... jak sie nie znasz, to tu nic nie pomoże

Owszem można doszukiwać sie błędów w ukłądzie, błędów prawadzenia masy itd ... ale to tyle i nic wiecej

Dalej trzeba mieć wiedze i samemu ten problem rozwiązać.

Tak samo jak u mr Thug -a podałem mu przykład sprawdzenia czy to sam wzm buczy .... (no to model fabryczny)

I co ... i nic wyjaśnienia w tej sprawie nie było

Coś mu buczy i tyle .....

a w dodatku jakiś swintuszek gwizdnął mu 2 kondensatory :)

Jak sie w czymś grzebie to trzeba sie znać, ale się tak znać a nie tylko coś tam wiedzieć ....

Niestety u nas (w kraju) są troszke inne zasady.

Elektronika to nauka ścisła (matematyka i fizyka) tam są pewne prawa i albo sie je zna albo nie :)

Ale cos sie rozpisałem nie na temat :)

Owszem nie znam sie na ukladach oraz elektronice, dlatego tez pytam o wyeliminowanie brumienia trafa, jesli to nie to to poleci do tworcy, poki co, musze byc pewny ze to nie trafo i ze nie zrobie tego samemu.Slyszalem ze stosuje sie jakies podkladki antywibracyjne pod rafo , czsem pomaga wygluszyc uciazliwosci.Czy mozecie napisac jakie to ma byc tworzywo/guma?

Pozdrawaim.

Nie, nie z zamowienia as.Wlasnie na desce jest cisza,Zmienilem podkladke pod trafo na grubsza (guma)tylko nie dawalem zadnego kleju.W starej byla przyklejona do trafa jakims bialym klejem.Przy otwartej obudowie prawie nie slychac tego dzwieku, jak zaloze gorna pokrywe to troszke jest bardziej slyszalne ..... mozliwe ze przesadzam z tym brumieniem ;) Prawdopodobnie obudowa wpada w drgania, chyba juz nic nie wymysle i zostanie jak jest :/

Pozrawiam.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Nie, nie z zamowienia as.Wlasnie na desce jest cisza,Zmienilem podkladke pod trafo na grubsza (guma)tylko nie dawalem zadnego kleju.W starej byla przyklejona do trafa jakims bialym klejem.Przy otwartej obudowie prawie nie slychac tego dzwieku, jak zaloze gorna pokrywe to troszke jest bardziej slyszalne ..... mozliwe ze przesadzam z tym brumieniem ;) Prawdopodobnie obudowa wpada w drgania, chyba juz nic nie wymysle i zostanie jak jest :/

Pozrawiam.

witam

miałem podobny temat w lampie romulus .

masa z bolca uziemiającego jest prowadzona osobnymi kablami na płytkę,do potencjometru oraz do blachy pod transformatorami.

Gdy zapomniałem zakręcić kabel do blachy z trafokami pojawiło się buczenie.

Górny blat obudowy który odkręciłeś może mieć problem z kontaktem reszty obudowy..

a czy to jest buczenie mechaniczne (transformator,obudowa itp-czy słychać przy odłaczonych słuchawkach?) czy "elektryczne"-buczenie tylko w słuchawkach ,wtedy nalezy szukać przyczyny w prowadzeniu masy

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Brumienie zaczyna byc slyszalne od razu po wlaczeniu wzmacniacza, jak wyciagne wtyk sluchawek tez pozostaje.Od czasu do czasu jest nieregularne, czyli nie ma wplynnosci, nie wiem jak to napisac. Nie ma jednostajnego łuuuu tylko jest łuuu - łuuu - łuuu hehe inaczej nie umiem tego okreslic ;)wczystkie srubeczki podokrecalem,

Pozdrawiam :/

A wiec pozostaje wymiana trafa. Jakie najlepiej wsadzic do klona? 50VA (2x15v) starczy? Prosilbym o jakis namiar na sklep co sprzedaje transformatory toroidalne do audio niebrumiace z wszelakimi dodatkami/oslonami itp :) Mnostwo tego w sieci ale zapewne macie jakis prawdzonych sprzedawcow ;)

Pozdrawiam.

• 2 lata później...

Pozwole sobie odgrzac stary temat - ale niestety moje (tzn Wasze, tutaj przeczytane) pomysly mi sie skonczyly i tak dlugo sie juz z tym morduje, ze za chwile cos tu skonczy tragicznie :)

Przeczytalem caly ten watek, przeczytalem tez ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wlacznie z zalinkowanym tam tematem na angielskojezycznym forum.

Co mam: dosc juz leciwy wzmacniacz Sony, do ktorego chce podpiac dekoder kablowki (bo dzwiek z TV jest nie do zniesienia), komputer i tuner radiowy. Wzmacniacz, dekoder i tuner sa podpiete do jednego, nieuziemionego gniazdka, komputer do innego, uziemionego (niedawno zrobionego). Podlaczam do gniazd we wzmaczniaczu: AUX, CD i TUNER. Nie mialo znaczenia czy dekoder podlaczam do AUX, a komputer do CD czy odwrotnie. I tak:

- przy podpieciu wszystkich trzech urzadzen do gniazdka uziemionego - buczy

- przy podpieciu wszystkich trzech urzadzen do gniazdka nieuziemionego - buczy

- przy podpieciu wszystkich trzech zrodel do wzmacniacza - buczy

- przy podpieciu tylko komputera i tunera - nie buczy

- przy podpieciu tylko dekodera i tunera - nie buczy

- przy podpieciu sluchawek do kompa - nie buczy

- przy podpieciu dekodera, tunera i zewnetrznego, bateryjnego zrodla - nie buczy

- przy podpietym tunerze i komputerze nie buczy, przy probie dolaczenia jeszcze dekodera do ktoregokolwiek wolnego gniazda (MD/Tape, CD, AUX) - buczy

Karta audio w kompie jest zintegrowana, ale podlaczylem tez zewnetrzna (na PCI) i to samo. Rowniez kabel komputer/wzmacniacz jest nowy.

Czyli, reasumujac, komputer i dekoder nie moga byc podpiete jednoczesnie do wzmacniacza.

Bardzo prosze o pomoc, bo juz naprawde nie wiem co robic, a stracilem przy tym tyle czasu, ze szkoda gadac.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj o petlach masy a moze zrozumiesz. Chociaz watpie po tym co tu czytam...Jakies bolce, uziomy do sciany strach sie bac o tycg gimbusów co to wypisuja bo dorosli ludzie chyba tego nie pisza.... chociaz dzisiaj...

comment_s3eVdFl94ic8tRXk0SYXTYc7SbSW5bUF.gif

moze to jakis trop ale w starym mieszkaniu w bloku mialem 2 gniazdka i oba byly podlaczone pod rozne fazy i jak spinalem razem urzadzenia od tych gniazdek cuda sie dzialy, ze spaleniem karty dzwiekowej i wzmaka wlacznie. Po przepieciu pod jedno gniazdko problemy znikly.

• 4 miesiące później...

Przyłącze się do problemu. Mam podobny, ale zauwazyłem to dopiero po kilku miesiącach. Buczy wzmacniacz i kolumny bez względu czy jest coś podłączone czy nie. Jednak buczenie jest słyszalne tylko z około 20-30cm i to tylko jak jest cisza w domu. Nie przeszkadza mi to więc czy to po prostu olać? Sprawdziłem też inny wzmacniacz i radio przenośne. Tez nieznacznie buczą. Czy jest to spowodowane napięciem z sieci? Wzmacniacze są przystosowane na 220v, radiomagnetofon z niemiec, tez 220v, a wiadomo u nas jest czesto, gęsto 240v. Czy to moze byc winne?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 3 tygodnie później...

Skoro już buczymy ... to czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z dławikami / statecznikami od świetlówek, np. te takie 2 x 18W / 1x36W ?

One mają indukcyjność coś około 0,8H ~1,0H, R_dc w zakresie od 40 do 100 ohmów, na etykietce piszą coś o prądzie rzędu 0,4 Ampera.

No a przede wszystkim: Mają Cenę !!!!

Cena z Kosmosu.

Na serwisie aukcyjnym można je złapać jako demontaż / złom, po 3 do 5 zeta za sztukę.

No to może jakiś CLCLCLCLLCLLCCLCLCLCL ... C ?

w relecji z budowy wzmacniacza lampowego Concertino

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widać takie dławiki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.