Skocz do zawartości
IGNORED

Czy macie już nowe "unijne" opony ?

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Unia Europejska już od jakiegoś czasu zobligowała (jakieś parę lat temu zaczęło się od zimówek) każdego z producentów opon, by ci mieli w swojej ofercie opony wyłącznie "ciche". Każdy samochód opuszczający bramy fabryki jest już w takie zaopatrzony (na oponie ma być specjalne, to potwierdzajace, oznaczenie). Teraz juz to ma obowiązywać też i każdego sprzedawcę i warsztat monterski (serwis). Wszystko to w ramach nowej dyrektywy mającej na celu walkę z hałasem generowanym przez samochody (czasami opony przejeżdżającego samochodu są głośniejsze niż odgłos silnika).

Moje stare dunlopy jak były jeszcze pachnące nowością nie uruchamiały ABS nawet podczas mocnego hamowania z dużej prędkości, w zakrętach auto szło jak bolid F1, a i wjazd w wodę nie wyprowadzał auta z równowagi. Dobrze się zbierały i niesamowicie ekstra hamowały. Niestety, przebieg (niski bieżnik, płytkie kanały) i czas (starzejące się opony twardnieją) zrobiły swoje i juz tak pięknie nie było.

Wymieniłem opony na nowe, w końcu poprzednie się sprawdziły, też dunlopy. Nowe "unijnie ciche" opony. Fakt, są bardzo ciche, cichsze od "staruszków". Ale...

Jak na rozmiar 195 zdziwiłem się, że mają aż cztery (dość szerokie w dodatku) rowki. Może dzięki temu lepiej odprowadzają wodę ? Wcale nie lepiej co poprzedniki. Ale dzięki temu mniejsza powierzchnia dotyka jezdni. Mniejsze opory toczenia. Mniejszy hałas. Do tego bardzo miękka guma. I mamy ciche opony. Norma spełniona. To, że kiepsko się przyśpiesza, słabiej hamuje, a w zakrętach czuć pływanie jakbyśmy w lecie jeździli na zimówkach, o manewrowaniu podczas deszczu nie wspomnę...

Na tę chwilę lepsze właściowści trakcyjne oferują te... stare opony.

Ale za to norma spełniona. A kto mówił, że to norma bezpieczeństwa ?

https://www.audiostereo.pl/topic/95739-czy-macie-ju%C5%BC-nowe-unijne-opony/

Szaleństwo... :(

Ja "od zawsze" używam starego modelu Dunlopa SP Sport 01. Co to za opony... najpierw w Polsce na Alfie 147, cuda się działy, teraz w Irlandii już na dupowozie, bez takich szaleństw jak Alfą, za to zawsze bezpiecznie, szczególnie na mokrym, bo na suchym to każda opona dobra...

Ze strachem myślę, co to będzie gdy kapcie się zedrą w świetle tego co napisał autor wątku... :(

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Redaktorzy

Ja jeżdzę na bardzo unijnych oponach, bo na zdartych do imentu Continentalach. Pocieszam się nadzieją, że nowy pomysł nie będzie obejmował opon do terenówek, gdzie cicha jazda jest jednym z dalszych priorytetów. Chyba że ktoś w stosownej komisji doszedł dawno do wniosku, ze samochód terenowy to taki, którym dojeżdża się z domku na przedmieściu (teren) do banku (miejska dżungla). Wtedy będę trochę zły.

Chyba że ktoś w stosownej komisji doszedł dawno do wniosku, ze samochód terenowy to taki, którym dojeżdża się z domku na przedmieściu (teren) do banku (miejska dżungla).

Niestety taka moda.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• 11 miesięcy później...
  • 11 miesięcy później...

Najlepsze oszczędzanie na paliwie wychodzi, kiedy zostajemy... w domu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie unijne ale po wywaleniu 10 letnich "letnich" pirelli P6 i załozeniu zwykłych "miejskich" Dębic-cisza ,i tak nieporównywalna. Teraz poznałem co to wiek w ogumieniu.A ,że jazda głownie miejska to i trakcja może być bez ekstrawagancji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.