Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też twierdzę że marka Pylon jest jednak grubooo przereklamowana... czytając recenzje Stereo i kolorowo i opinie mocno się nakręciłem, ale to co usłyszałem to jedna wielka porażka. Kolumny odpadają w porównaniu nawet z Idiana Line i Dali Zensor 5.

Lubię szczerość na forum super popieram Jak się czyta testy to normalnie hi-end a w rzeczywistości...........

Lubię szczerość na forum super popieram Jak się czyta testy to normalnie hi-end a w rzeczywistości...........

To nie jest szczerość tylko subiektywna ocena która nie odzwierciedla niczego poza odczuciem słuchacza. To czy dźwięk dobrze zabrzmi zależy od samej kolumny, akustyki pomieszczenia, sprzętu i użytych nagrań. A co do recenzji trzeba je czytać niestety z pewną dozą sceptycyzmu, dotyczy to dowolnych urządzeń.

Akurat pearle i plastikowe creative mogłem posłuchac 1:1 w tym samym pomueszczeniu z tym samym źródłem. Mozna bardziej lubic swoje kolumny, nawet nick jasno okresla co preferuje autor, ale jeśli autor porównuje brzmienie, to jednak laryngolog pozostaje.

Zeby nie było, nie jestem bezkrytyczny wobec tego, co gra u mnie w salonie i widze slabosci sprzetu, ktory u mnie gra.

Ja też twierdzę że marka Pylon jest jednak grubooo przereklamowana... czytając recenzje Stereo i kolorowo i opinie mocno się nakręciłem, ale to co usłyszałem to jedna wielka porażka. Kolumny odpadają w porównaniu nawet z Idiana Line i Dali Zensor 5.

Mocne słowa. Byłem z kolegą jak kupował koumny i słuchaliśmy zensorów 5 i po nich pearl 25 i topazów i generalnie pylony się nie mają czego wstydzić. Zensory są efektowne ale po chwili odsłuchu wydają się nieco narwane i bas był mało punktowy. Rożnicy klas tu nie było. Chyba że w wykonaniu. Kolega wyszedł z perlami 25.

Kolega wyszedł z perlami 25

Mój kolega też wyszedł z Pylon ale jak Zabłocki na mydle, do dziś dnia nie może sprzedać Pearl za 50% ceny a wyglądają zacnie, swiecom się jak... na wiosnę i są podobne do tych:

http://allegro.pl/pylon-pearl-czarny-hg-high-gloss-black-krakow-i5185890184.html

Edytowane przez Unitrapl

Mój kolega też wyszedł z Pylon ale jak Zabłocki na mydle, do dziś dnia nie może sprzedać Pearl za 50% ceny a wyglądają zacnie, swiecom się jak... na wiosnę i są podobne do tych:

http://allegro.pl/pylon-pearl-czarny-hg-high-gloss-black-krakow-i5185890184.html

czwarte zdjęcie od góry - ktoś przedobrzył z tym "upiększaniem" (nie wiem jaki w tym cel)

To jak grają te Pylony i z czym to kwestia odpowiedniego doboru reszty klocków, gustu i oczekiwań. Każdy najlepiej musi posłuchać, a najlepiej przed kupnem. Bo sporo osób kupuje je w ciemno, więc ciężko potem zanegować swój zakup, lub odnieść do innego produktu.

Jednak niestety sporo modeli pylonów skrzynki ma złożone i zaprojektowane jakby przez adepta stolarstwa i to mało przywiązującego wagę do estetyki. Że niska cena, to nie argument, są tańsi producenci i estetyczniejsi. O lakierniku tych ostatnich z linka, nie wspomnę, jak tak można ???

Co do unitry to typowa brandowa reanimacja, jak z markami i modelami aut. Kolumny Unitrze zrobi Pylon, słuchawki typu pchełka zrobi masowo chińczyk zmieniając tylko znaczek, a potem wzmacniacz wyszykuje firma typu np. Auna.

Fonice udało się szczęśliwie oderwać się od pośledniej jakości i robi solidne gramofony.

Zastanawiam się nad zakupem Pylonów, niestety aktualnie w Warszawie nie ma możliwości ich odsłuchu, stąd pytanie do Was, drodzy Klubowicze - co wybrać Pearl 20/25 czy Topaz 15? Mam niewielki -16 mkw. pokój odsłuchowy, słucham szerokiego spektrum muzyki, ale głównie bluesowo-rockowej, ewentualnie z elementami elektroniki.

Mailowałem z prezesem Pylona, panem Jujką i polecał mi Topazy 15. Zauważam natomiast, że ostatnio wśród Klubowiczów prym wiedzie Pearl 25. Mi wydają się one jednak trochę za mocne. Ciekaw jestem Waszej opinii, ewentualnie sugestii, jakie aspekty mogłyby wpłynąć na wybór jednych lub drugich. Jakie są kluczowe różnice w charakterystyce obu produktów. Nie mogłem znaleźć sensownego porównania.

Dodam tylko, że do kolumn zakupię również wzmacniacz i streamer, więc odpada kwestia doboru kolumny do posiadanego już sprzętu - tabula rasa :)

I co z Tonsila byś polecił? Być może masz rację, ale wydaje się, że bardzo dobra opinia o Pylonach przeważa w recenzjach tego sprzętu, co znajduje też potwierdzenie na różnego rodzaju eventach.To jest mała spółka, stąd nie sądzę, że ta opinia została "kupiona".

Słuchajcie,powiem wam jedną rzecz odnośnie kolumn firmy Pylon.

Z góry zaznaczam że nie jestem żadnym przedstawicielem ani nikim z branży.Jestem szczęśliwym użytkownikiem kolumn Pearl 25.Kolumn nie kupowałem,gdyż wygrałem je w pewnym konkursie organizowanym przez wybitne czasopismo audio.Jest to wersja lekko podrasowana różniąca sie jedynie wzmocnioną konstrukcją obudowy,lepszym okablowaniem wewnątrz kolumn oraz lepszymi zaciskami.Chciałbym zaznaczyć że początkowo kolumny były podpięte do wiekowego amplitunera KD Denon i grało to jako tako,w każdym bądz razie w odróżnieniu do moich poprzednich kolumn Eltax o niebo lepiej.Jednakże powiem wam że postanowiłem pójść całkowicie w stereo i zakupiłem komplet wzmacniacz i CD Atoll IN100+CD100 i powiem wam że dopiero wtedy potencjał kolumn został zaprezentowany w całej okazałości.Wiem że ktoś pomyśli że do kolumn za 1700zł(tyle kosztują w wygarwieniu biały wysoki połysk-takie mam) zestaw klocków za prawie 8,5tyś to profanacja,to jak "strzelanie z możdzieża do biedronki"-ale powiem Wam jedno-to jest to czego te kolumny potrzebowały.

Większość ludzi kupujących kolumny za nieduże pieniądze zestawia je z Amplitunerami,bądz wzmacniaczami za 1000zł i oczekuje cudów,ale te kolumny przy odpowiednim zestawieniu i lepszej elektronice dopiero wtedy ukazują swój potencjał i wcale nie tzeba tu kolumn za 10tyś żeby osiągnąć cudowny efekt-wystarczy dobrze zestawić i naprawdę będzie super.Oczywiście Pearle 25 mają swoje ograniczenia i dużo droższe kolumny dużo lepiej przedstawią barwę,rozdzielczość,przestrzeń,wgląd w nagranie,smaczki-ale nie będzie to jakaś totalna przepaść czyli kupując np.3-4-krotnie droższe kolumny nie uzyskamy 3-4-krotnie lepszego efektu.

Moim zdaniem Pearle 25 są znakomite-dajcie im tylko troche szansy w postaci lepszej elektroniki a efekty same przewyższą wasze oczekiwania i mówię wam to szczerze,jako na co dzień użytkujący skromny meloman

PS

W tamtym roku miałem okazję być na Audioshow i posłuchać kolumn Pylon Sapphire 25 i szczęka mi naprawdę opadła jak potrafiło wybitnie to zagrać,ale tam był wzmacniacz dzielony Musicala F i CD za 12tyś-więc widzicie kolumny to tylko koszt 3tyś ale jak się odpowiednio zestawi z lepszym sprzętem to potrafią zmiażdzyc system nawet za kilkadziesiąt tysiecy a takich tam nie brakowało i tym z pokoju Pylona do pięt nie dorastały

Także koledzy warto się zastanowić z czym zestroić-napewno zasługują na lepszą elektronikę,a sami zobaczycie-popłaczecie się ze szczęścia

Pozdrawiam

Chciałbym jednak wrócić do mojego głównego pytania: Jaka jest różnica w charakterystyce/zastosowaniu Pearl i Topaz? Ktoś z Was miał okazje je porównywać?

Topazy 20 są bardziej subtelne, mają więcej szlachetności. Perle 25 są bardziej efektowne, wydaje mi się że mają też więcej góry. Bas w Topazach jest bardziej wypełniony i chyba szybszy.

Słuchałem krótko, takie są moje spostrzeżenia. Mój kolega który kupował nie dopłacił do Topazów, chyba lepiej dopłacić do elektroniki.

Witam wszystkich,

Mam zapytanie natury technicznej. Mianowicie czy jest sens wstawiania Topazow 15 do pomieszczenia a powierzchni niecalych 10m2 ? Zdaje sobie sprawe, iz na takie pomieszczenie dedykowane sa kolumny podstawkowe, niemniej jednak kusi mnie wyglad kolumny podlogowej. Odleglosc odsluchowa bedzie niewielka, ok 2 m. Czy Topazy 15 maja tu sens bytu?

Pylon ************************* wytłumaczcie ludziom poniższy obrzydliwy wpis autorstwa Ania22, która to w 3 minuty zakupiła dwa zestawy Pylon i w trzy minuty wymieniła wszystkie wzmacniacze CD kable etc --- wtopa ************** , wtopa, pogubiliście się w awatarach.

oto wpis Ania22 z godziny 17.02 oraz cztery minuty póżniej z 17.06:

Napisano 13.04.2015 - 17:02

Opinia o kolumnach Pylon Audio Pearl Monitor

Zestaw audio:

- kolumny Pylon Audio Pearl Monitor kolor calvados, cena 899,00 PLN (od połowy listopada 2014 użytkowane)

- wzmacniacz audio Fisher CA-660 (1978 rok produkcji)

- odtwarzacz CD NAD C542

- Cocktail Audio X10

- kabel głośnikowy AUDIO OFC Prolink CAV 1003 2 x 5 mm²

- Kabel (przewód) 2 RCA Prolink Futura FTC 101 1 m

- Kabel (przewód) RCA Prolink Futura FTC 263 1.5 m

- PFpz2-4-S,D (Filtr przeciwzakłóceniowy)

-------------

Moderowano: ataki personalne

Napisano 13.04.2015 - 17:06

Moja opinia na temat kolumn Pylon Audio Topaz Monitor

Zestaw audio:

- kolumny Pylon Audio Topaz Monitor kolor orzech, cena 1499,00 PLN (od połowy lutego 2015 użytkowane)

- wzmacniacz audio NAD C320BEE

- wzmacniacz audio Fisher CA-2221 (rok produkcji 1982)

- odtwarzacz CD Arcam Alpha 8SE

- tuner Fisher FM-440 (rok produkcji 1982)

- laptop Asus,

- przetwornik DAC uNostromo

- Kabel (przewód) USB A-B Lindy 41580 0.5 m

- kabel głośnikowy AUDIO OFC Prolink CAV 1003 2 x 5 mm²

- Filtr zasilający ORVALDI â model ORVALDI ORV 8 16A 3m

Ilu was tu jest pyloniarze?

O ile się orientuję jest to wątek poświęcony właśnie kolumnom tegoż producenta.

Ale co ty tu robisz boguslaw.L? Po co siejesz ferment? Nie podoba się wątek, więc wypad i tu nie zaglądaj. Po kiego grzyba strzępisz ten jęzor, chyba masz w tym jakiś cel???

Następny pajac. Ilu was tu jest pyloniarze?

"Rodzimy producent" niszczy się sam wypisując nieodpowiedzialne jakże naiwne selfopinion :) być może pod dużą dawką upraw ")

Nikt tu nie każe niczego kupować, Pylon są dobrymi kolumnami i jeśli ktoś szuka nie drogich kolumn moim zdaniem powinien ich posłuchać i sam sobie wyrobić opinie na ich temat.

Nie podoba się wątek, więc wypad i tu nie zaglądaj.

Wypad frajerze skieruj do swojej rodziny.

Pylon są dobrymi kolumnami i jeśli ktoś szuka nie drogich kolumn moim zdaniem powinien ich posłuchać i sam sobie wyrobić opinie na ich temat.

Widzisz kartonowiczu Pylonowy, sam zaprzeczasz temu co napisałeś. Niby ten ktoś powinien sam sobie wyrobić opinie ale Ty 'scfaniszy biznesmenie' już sugerujesz że są "dobre" - to co uprawiacie to indoktrynacja.

NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW!

Dobry towar nie potrzebuje forumowych naganiaczy, których widać od razu po ilości wpisów i dacie zarejestrowania się... Takie proste a takie trudne...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A jednak zaglądacie tu i komentujecie co chwilę.. Tobie dolphin dziwię się trochę, bo większość Twoich wpisów jest jednak na temat.

A "naganiacze" jednak w większości kolumny nabyli, bo sam wątek jest niszowy i polecany do odwiedzenia przez producenta kolumn, jako miejsce klubowe, dla posiadaczy. Laurki to inna bajka. A tak na marginesie pearl 25 z nie grają tak źle, jsk niektórzy im życzą. Ja moją wiedzę i osłuchanie zacząłem budować od ZG 25-C.

O ile się orientuję jest to wątek poświęcony właśnie kolumnom tegoż producenta.

Do tego piłem - jeżeli temat jest poświęcony temu producentowi to,,,,,z całym dobrodziejstwem internetu w tym opinii jego użytkowników w tym także z moimi.

Mleko się wylało.... mam nadzieję, ze skoro pylony to kartony, to wywaliles w niebieskim worku razem z reszta kartonow...

Znasz takie powiedzenie byłych swoich pracowników? Jujka leci w ch... ka. ? Więc o wywaleniu porozmawiaj zesobą. I nie kalecz swojej "firmy mamy" której zawdzięczasz wszystko głupi ośle. Mam nadzieję że w końcu zrozumiesz.

Czy mogl bym wiedziec na jakiej podstawie zostalem "pylonowym naganiaczem" ?

Wolnosc slowa nie jest rowna wolnosci w rzucaniu oszczerstwami. Troche kultury panowie.

Przez ostatnie pare dni przestudiowalem watek od samego poczatku i jestem zgorszony poziomem co poniektorych osob.

Sam odobiscie chcialem sie dowiedziec czy kolumny Pylon Topaz 15 nie udusza sie w malej kubaturze jaka dysponuje i ponawiam swoje pytanie, oraz licze na MERYTORYCZNA odpowiedz.

Widzisz dobry człowieku, złość zalewa Ci oczy i wszedzie widzisz jedną osobę. Poniewaz nie jestrm tym, za kogo mnie bierzesz puszczę mimo uszu to co napisałeś, bo to nie do mnie. Ale ponieważ ubliżasz tutaj ludziom w ogóle, to proszę żebyś przestał.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.