Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TV-LED czy HD

kiza

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odwiedziłem kilka salonów i niestety z seri 30 mogłem kupić TV tylko z ekspozycji.

Mogę mieć nowy TX-P42UT50E, za 2500zł.

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Z jednej strony można powiedzieć że seria UT to są doły tabeli Panasonica. W drugiej - że nawet doły tego producenta są lepsze od szczytów konkurencji.

Nie wiem co powiedzą prawdziwi znawcy plazmy (ja się do nich nie zaliczam). Ja bym w Twojej sytuacji brał.

Z jednej strony można powiedzieć że seria UT to są doły tabeli Panasonica. W drugiej - że nawet doły tego producenta są lepsze od szczytów konkurencji.

Bardzo odważne stwierdznie

Pierwsze zdanie poprawne drugie nie.

Kiza a dzwoniłeś do wszystkich sklepów wyświetlonych przez cento.pl?

Pierwsze zdanie poprawne drugie nie.

Zaryzykuję stwierdzenie, że obydwa są poprawne. Jednak co Panasonic to Panasonic. Każda jego plazma ma wg mnie ładniejszy i lepszy obraz od topowych nawet plazm Samsunga czy LG.

Zaryzykuję stwierdzenie, że obydwa są poprawne. Jednak co Panasonic to Panasonic. Każda jego plazma ma wg mnie ładniejszy i lepszy obraz od topowych nawet plazm Samsunga czy LG.

No i ktoś to potem czyta i powiela takie bzdety.

No i ktoś to potem czyta i powiela takie bzdety.

Nie mam upoważnienia wypowiadania się w imieniu innych, dlatego obwarowałem wypowiedź słowami "moim zdaniem". Wg Ciebie są to bzdety, wg mnie (i nie tylko - poczytaj inne wątki) nie.

No czytałem mnóstwo wątków na wielu forach,oglądałem trochę telewizorów bo sam jestem na etapie kupna,i szkoda ze nikt tu nie wspomina o niemałych problemach z 50Hz w sławnych Panasonicach, o rozjechanym obrazie w szybkich scenach i poszarpanych przebarwionych krawędziach,o piszczeniu i bzyczeniu,nadmiarze zieleni.....Jedyne co go ratuje to czerń.Na sąsiednich forach o podobnej tematyce są całe tematy po kilkadziesiąt stron o problemach z tymi tv.Strasznie zalatuje mi to fanbojostwem Panasonica,aczkolwiek telewizory mają dobre.Natomiast stwierdzenie ze najniższe modele plazm Panasonica biją na głowę wszystkie plazmy to już fanatyzm.Sorry nie mam nic do ciebie ale tak to wygląda.

Może i ja zabiorę głos w dyskusji jako jeden z najdłużej użytkujących plazmy na tym Forum.

Zacznę od tego ,że nie znam się na aspektach technicznym ,w ogóle mnie to nie interesuje ,ważne co widzę i czy mi się podoba.

W 2003 roku postanowiłem kupić sobie telewizor "wielkoformatowy" /przedtem miałem "panoramicznego" Panasonica chyba 36' /

i kolega ,który "był w temacie" powiedział żebym dał sobie z z wielkimi TV tylno projekcyjnymi oraz innymi producentami plazm

i żebym kupił Pioneera. Kupiłęm wydając sporo kasy jak na tamte czasy .

Pioneer miał oddzielny tuner TV ,przykręcane z boku porządne głośniki i ogólnie rewelacyjny obraz , myślałem ,że doczekam z nim do OLED-a

ale niestety nadszedł już "jego czas" i trzeba było zmienić ,od soboty mam Panasa VT30 .

Odpaliłem ,ustawiłem ,ściągnąłem nowe oprogramowanie i powiem tak : nie ma szału !

Obraz jest większy ,multum funkcji multimedialnych ,pełne HD i 3D ale nie ma tego skoku technologicznego jakiego się spodziewałem .

Ktoś nas robi w chu.a !!!

Jak się pytam co oni robili przez te 9-10 lat w "temacie plazm" czyżby to był kres tej technologii ,czy cała nadzieja w OLED-dzie ?????

Każda technologia ma swoją ścieżkę rozwoju. Wreszcie dochodzi się do punktu krańcowego, dalej już rozwijać jej nie można. Na jej miejsce wchodzi inna. Dlaczego wynaleziono silnik odrzutowy? Bo tłokowe osiągnęły szczyt i kres swojego rozwoju, dalej już nic z nich wycisnąć się nie dało.

Może z plazmą jest to samo? Dalej OLED?

Jaki jest najlepszy obecnie telewizor na świecie? Nie Panasonic serii VT przypadkiem? Żaden Samsung, żadne LG.

Nie pytam co było kiedyś. Pytam co jest teraz, z bieżącej produkcji. Przecież Panasy to spadkobiercy Kuro. Panasonic przejął od Pioneera linie produkcyjne i fachowców od plazmy.

P.S. Czy były Kuro Full HD 1080p?

Najlepsze na świecie plazma to wciąż stare Kuro.

pod względem najważniejszego wyznacznika jakości obrazu - kontrastu (czerni), ale w reszcie Panasonic już dawno przegonił Kuro (ruch - juddering, procesory ruchu, rozdzielczość ruchoma, filtr)

pod względem najważniejszego wyznacznika jakości obrazu - kontrastu (czerni), ale w reszcie Panasonic już dawno przegonił Kuro (ruch - juddering, procesory ruchu, rozdzielczość ruchoma, filtr)

W zasadzie można się z Donem111 zgodzić, z jednym małym zastrzeżeniem. Kontrast (czerń) jest niezwykle istotnym wyznacznikiem jakości obrazu, to sprawa bezdyskusyjna. Ale czy najważniejszym? A jakość i naturalność kolorów? A wymienione przez Dona juddering, procesory ruchu, rozdzielczość ruchoma, filtr? Nie są równie ważne? Dobry obraz jest funkcją wielu zmiennych. Co mi po wspaniałym kontraście i ultra-głębokiej czerni gdy (na przykład) kolory do d... (świadomie przesadzam)?

don

Widziałem Kuro, dzisiejsza seria 30 jest gorsza od niego więc?:

Don coś napisał na ten temat: może i gorsza pod względem czerni. Pod każdym innym - lepsza.

bobcat co to za pytanie w P.S.

Proste pytanie, na które oczekuję prostej odpowiedzi: tak/nie. Zero-jedynkowej.

Don coś napisał na ten temat: może i gorsza pod względem czerni. Pod każdym innym - lepsza.

BZDURA

Proste pytanie, na które oczekuję prostej odpowiedzi: tak/nie. Zero-jedynkowej.

Na tym etapie swojego wtajemniczenia w technikę plazmową nie powinieneś zadawać takich pytań.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Może i ja zabiorę głos w dyskusji jako jeden z najdłużej użytkujących plazmy na tym Forum.

Zacznę od tego ,że nie znam się na aspektach technicznym ,w ogóle mnie to nie interesuje ,ważne co widzę i czy mi się podoba.

W 2003 roku postanowiłem kupić sobie telewizor "wielkoformatowy" /przedtem miałem "panoramicznego" Panasonica chyba 36' /

i kolega ,który "był w temacie" powiedział żebym dał sobie z z wielkimi TV tylno projekcyjnymi oraz innymi producentami plazm

i żebym kupił Pioneera. Kupiłęm wydając sporo kasy jak na tamte czasy .

Pioneer miał oddzielny tuner TV ,przykręcane z boku porządne głośniki i ogólnie rewelacyjny obraz , myślałem ,że doczekam z nim do OLED-a

ale niestety nadszedł już "jego czas" i trzeba było zmienić ,od soboty mam Panasa VT30 .

Odpaliłem ,ustawiłem ,ściągnąłem nowe oprogramowanie i powiem tak : nie ma szału !

Obraz jest większy ,multum funkcji multimedialnych ,pełne HD i 3D ale nie ma tego skoku technologicznego jakiego się spodziewałem .

Ktoś nas robi w chu.a !!!

Jak się pytam co oni robili przez te 9-10 lat w "temacie plazm" czyżby to był kres tej technologii ,czy cała nadzieja w OLED-dzie ?????

Tadeo

Tylko popatrz na to od strony finansowej. Jak kupowałeś Kuro to jak sam wspomniałeś, zapłaciłeś sporo. Spróbuj to przeliczyć ile srednich krajowych wtedy ten Pioneer kosztował, a ile średnich obecnie dałeś za VT30.

Może to po prostu produkty z innej półki cenowej?

Mało tego, jak widzę postęp jednak jest skoro obecnie za mniejszą kwotę kupiłeś TV nie gorszy, jak sadzę?

Jak rozumiem nie jest gorzej.

Specjalnie pojechałem teraz po raz kolejny do pobliskich sklepów, w jednym stały obok siebie Panasonic P50UT50, P50G30E i jakiś 46cali. I powiem że szału ni ma (nie mówiąc już o wyglądzie), dobre wrażenie zrobił P50VT30 ale cena kolosalna.Zamówiłem za to do oglądnięcia Samsung PS51E6500, zbiera bardzo dobre opinie a cena jak najbardziej przystępna,sprawdzę oglądnę i kto wie może wezmę.Tak więc świat nie kończy się na Panasonicu a tym bardziej na serii G. Przytoczę tu jedną opinie na temat wyżej wymienionego Samsunga: "Porównywałem go bezpośrednio z Panasem vt30 i zapewniam cie ,że w kwestii czerni ,samsung nie ma się czego wstydzić. Kolejna sprawa to płynność obrazu. Ten sam materiał podpięty pod oba telewizory, płynniej odtwarzany był na samsungu. Skalowanie obrazu natomiast ,lepsze w panasonicu ale nie była to drastyczna różnica.Być może powodem tego, był większy overscan w samsungu. Nie twierdze ,że model PS51e6500 jest lepszy od panasonica vt ale stanowi on alternatywe w trakcie wyboru tv." Przypominam ze VT30 to koszt około 6 tysięcy a PS51e6500 lekko ponad 4 tysiące.Tak więc stwierdzenie że najniższe modele Panasonica są lepsze od wszystkich plazm jest przegięciem.Na dzień dzisiejszy wiem,ze Panasonica z serii G,UT nie wezmę a na VT mnie chyba nie stać;)

BZDURA

To nie ja napisałem, tylko Don111. Wynika z Jego słów, że nie można mówić o Kuro jako o najlepszym telewizorze wszechczasów. Conajwyżej jest to telewizor który (jak dotąd) dawał najlepszą czerń wszechczasów. Podkreślam słowa "jak dotąd" gdyż wszystko wskazuje, iż OLED daje jeszcze lepszą. Z OLED mam jak dotąd do czynienia tylko w postaci wyświetlacza mojej komórki. Telewizora OLED w akcji nie oglądałem. Widziałem natomiast Mistubishi LaserVue w akcji i nie wiem jak to jest z tą najlepszą czernią, czy aby Kuro.

Widać wszyscy piszą bzdury tylko jeden Witek - prawdy objawione. Znów zaczynasz dąć w tą samą trąbkę.

Na tym etapie swojego wtajemniczenia w technikę plazmową nie powinieneś zadawać takich pytań.

Czasem uchylając się od odpowiedzi można jej właśnie w ten sposób udzielić, co niniejszym uczyniłeś.

Panasonica z serii G,UT nie wezmę a na VT mnie chyba nie stać;)

Jakby to powiedzieć... Jeden woli ogórki, inny ogrodnika córki. Każdy bierze co chce. Twoja kasa, Twoja decyzja.

Ja również podczas moich wizyt w MM (wynikiem których był zakup G30) porównywałem Panasy z wystawionymi również plazmami Samsunga i LG. To nawet nie jest jedna półka niżej. To jest kilka półek niżej.

Bobcat, nie wiem czy wiesz ale praktycznie co roku wychodzą nowe modele telewizorów, i gdy kupowałeś swój G30 to może i był najlepszy w swojej klasie, jednak minął czas a konkurencja nie śpi że tak powiem.Starasz się wmówić wszystkim że Panasonic jest najlepszy,ze jego najniższe modele biją całą konkurencję,a wiesz dlaczego?Bo takiego masz, tak samo jak w którymś z tematów upierałeś się przez kilka stron że 42" to najlepszy rozmiar. Weź i się przejdź teraz po sklepach to zobaczysz o czym mówię...

Chodzę gdy tylko czas pozwoli po sklepach i marketach z elektroniką. Nie dlatego mówię, że Panasonic jest najlepszy gdyż go mam. Sytuacja jest odwrotna. Dlatego mam Panasonica, gdyż jest najlepszy. Co do 42" - potwierdzam. Na mój gust i na moje potrzeby jest to najlepszy rozmiar.

Opinia o wyższości Panasonica nad innymi plazmami nie jest moją wyłączną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można poczytać :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bobcat, czytając twoje wypowiedzi, jesteś w stanie na ślepo zagwarantować ze panasonic G30 jest lepszy od choćby Samsunga e8000....chyba tak bo Panasonic jest najlepszy, nawet jego najniższe modele...

To nie ja napisałem, tylko Don111. Wynika z Jego słów, że nie można mówić o Kuro jako o najlepszym telewizorze wszechczasów. Conajwyżej jest to telewizor który (jak dotąd) dawał najlepszą czerń wszechczasów.

Tylko mówimy o starym modelu Kuro z 2008r, który był całkowicie poza konkurencją w czasie, gdy był produkowany.. Dopiero po kilku latach Panasonic zbliżył się z czernią i przegonił Kuro w paru innych aspektach. Gdyby Pioneer dalej rozwijał Kuro pewnie nie miałby konkurencji tak jak w tamtym roku.

O porównaniu czerni Samsunga do Panasonica w sklepie czy innych aspektach bez sensu się wypowiadać, bo tego nie można tak porównać - w sklepie nic nie można dostrzec, co najwyżej pochłanialność filtra. Podobnie z płynnością, Panasonic ma IFC i ona zależy mocno od ustawienia tej opcji.

O porównaniu czerni Samsunga do Panasonica w sklepie czy innych aspektach bez sensu się wypowiadać, bo tego nie można tak porównać - w sklepie nic nie można dostrzec, co najwyżej pochłanialność filtra. Podobnie z płynnością, Panasonic ma IFC i ona zależy mocno od ustawienia tej opcji.

Don111 masz 100% racji, ale nie tylko czerń się liczy tylko całokształt obrazu. Co do pochłanialności filtra w g30 nie zrobił na mnie wrażenia. Jest mnóstwo tegorocznych testów w internecie,wystarczy poczytać.

G30 nie jest najniższym modelem.

Wiem o tym......nie o to mi chodziło.Ehh

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.