Skocz do zawartości
IGNORED

Tworzenie nagłośnienia w pokoju

Kamil_1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Sporo czasu spędziłem na próbie znalezienia odpowiednich urządzeń audio do mojego pokoju jednak wraz ze wzrostem ilości przeczytanych artykułów/wypowiedzi wzrastało tylko zamieszanie i niepewność związane z wyborem odpowiednich urządzeń. Dlatego też chciałbym prosić o udzielenie paru rad (typu co kupić i jak zrobić) odnośnie sprzętu audio.

W każdym bądź razie chciałbym zakupić kolumny, wzmacniacz, mikrofon oraz połączyć to odpowiednim interfejsem z komputerem.

Chciałbym najpierw zakupić dobrej jakości mikrofon ( głównie rozmowy po przez różnego rodzaju programy ale również chciałbym nagrywać podcast) myślałem nad czymś na USB typu Great Hon DUS-01, tańszy twór logitech'a bądź jakiś mikrofon pojemnościowy typu Behringer C-1 / dynamiczny typu shure sv200 jednak w tych przypadkach mixer typu BEHRINGER XENYX 802.

Zależy mi na trwałości rozwiązania (chciałbym aby kilka lat posłużyło) oraz braku jakiś zakłóceń (jitter przy usb?).

1. Czy lepiej jest kupić mikrofon na USB i mieć "spokój" czy lepiej coś na XLR + do tego interfejs jakiś?

2. Jeśli XLR to za pomocą czego podłączyć to do komputera? Mixer? Zewnętrzny DAC? (Obecnie mam zintegrowaną kartę dźwiękową ALC892

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z S/PDIF)

3. Co w przypadku kolumn? Jakiś wzmacniacz, przed wzmacniacz? Czym do komputera podłączyć? (nie wykluczam zrobienie samemu wzmaka na podstawie schematu)

Podrawiam

PS. Do wydania na mikrofon + ewentualnie DAC/Mixer 1000zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mi się wydaje, że po to są mikrofony na usb, żeby nie musieć podpinać tego całego dziadostwa. Na pewno nie widzę sensu w kupowaniu mixera behringera do tego. Jak już, to jakiś interfejs z xlrem.

Nie wiem, co to jest "lepiej". Jak czujesz potrzebę i źle ci gra ten realtek, to kupuj interfejsy. Twój biznes. Tu na forum jak powiesz cenę, to na pewno Ci jakiś znajdą, może nawet droższy i "lepszy". Z najtańszych do używania na codzień to chyba m-audio, nawet za 400zł dostaniesz. Do tego jakiś mikrofon i masz. Z tanizny m-audio chwalone jest za stabilność sterów na usb. W interfejsach to ważne, bo zwyczajnie lubią się zawieszać i tworzyć różne błędy.

m-audio to zacna firma a nie tanizna, jak manta, ma konkretnych odbiorców - tych którzy nagrywają a nie "ałdiofili" i tego się trzyma.

mam Xenyxa 802 już ładnych kilka lat i spisuje się świetnie - jako rozdzielacz sygnału, daje ogromny wybór w jakim kierunku można puścić sygnał i co z nim w danej chwili zrobić więc w celach nagrywania w domowych warunkach jest niezbędny.

wybory masz dwa - albo DAC z XLR który po pierwsze obsłuży pc-ta jako zewn. przetwornik dźwięku i da ci możliwość bezpośredniego podłączenia mikrofonu (ze względu na jakość nie polecam mikrofonów na USB, zresztą złącze XLR to studyjny standard od lat); albo zewnętrzna karta, z której puszczasz sygnał na głośniki/monitory przez mixer, w tym samym czasie podpinając mikrofon do mixera.

ja mam tak: PC ----> [uSB] E-Mu Trackler Pre -----> [TRS 6,3mm] Xenyx ------> [TRS 6,3mm] monitory aktywne Alesis MK2.

w tym czasie pomiędzy E-mu a monitory mogę podpiąć co chcę przez Xenyxa, i dowolnie obrabiać to na poziomie mojego skromnego DAW'a.

jak więc widzisz kwestia tych puzzli opiera się po prostu na tym co chcesz zrobić, a Xenyxa to w wersji 502 można kupić z jedną parą wejść/wyjść i jest malutki...

PS. z reguły zewn. karta jest lepsza od pokładowej, a rynek jest zawalony interfejsami -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze jedno - lepsze są interfejsy na złączu FireWire - zero problemów z latencją a to przy nagrywaniu spory problem (chyba że USB3 to zmieniło, nie śledzę tego od 2 lat)

Ukryta Zawartość

cóż za dziwny populizm,

co to w ogóle znaczy "maudio za 300 zł jest". co jest ? nalepka, guzik, głośnik czy pokretełko ?

jest też za 3 tysiące - to też tanizna ?

Ukryta Zawartość

mówienie że to tanizna to jak mówienie że Pro-ject to też tanizna bo robi też kilka produktów na rynek budżetowy.... a jak można kupić Accuphase podstawki za 500 zł to też dla Ciebie tanizna ?

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi.

Nie wiem, co to jest "lepiej". Jak czujesz potrzebę i źle ci gra ten realtek, to kupuj interfejsy.

Potrzeba wymiany to przede wszystkim eliminacja dość dużych szumów pojawiających się podczas nagrywania czegokolwiek. A jako, że lubię rzeczy wytrzymałe które będą spełniały zadania przed nimi postawione chciałbym kupić coś wytrzymałego oraz w końcu posłuchać muzyki na głośnikach.

@shukenja, @bady Wielkie dzięki za rozjaśnienie sytuacji. W takim wypadku sytuacja się przedstawia w taki sposób:

PC > zewnętrzna karta (firewire mam na płycie głównej, usb 3.0 brak a nie chcę stosować żadnych przejściówek sata 3 > usb) > mixer (najpewniej zdecyduje się na Xenyxa 502/802) > głośniki/ monitory.

Do tego mikrofon.

Na kartę, mixer, mikrofon mniej więcej 1000zł jakieś konkretne propozycje?

• 4 tygodnie później...

No ale jeszcze raz pytam - po co mikser? W maudio fast track

Ukryta Zawartość

masz preamp i phantoma, podłączasz mikrofon bezpośrednio do interfejsu.

Ukryta Zawartość

No ale jeszcze raz pytam - po co mikser? W maudio fast track

Ukryta Zawartość

masz preamp i phantoma, podłączasz mikrofon bezpośrednio do interfejsu.

Z 2 strony masz racje. Podłączę do niego mikrofon, słuchawki oraz później kolumny.

To w takim razie powiedz proszę czy w podobnym zakresie cenowym są jeszcze inne podobne godne zainteresowania interfejsy audio? np. coś takiego

Ukryta Zawartość

ps. Przepraszam za mały chaos w temacie ale trochę się w tym wszystkim gubię (ehh to nie uP :) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.