Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser HD 600 - padł kabel

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu mam kłopot ze słuchawkami. W jednej (prawej) muszli dźwięk pojawia się tylko przy dociśnięciu kabelka do słuchawki. Prawdopodobnie zawiodło mocowanie kabla przy wtyczce do słuchawki (nie mogli dać lepszego kleju?).

Czy można to naprawić? Te wtyczki to chyba wynalazek Sennheisera? Cały kabel jest "dobry", a z powodu jednej gównianej wtyczki będę musiał kupować nowy za... No właśnie, za ile? I gdzie najtaniej?

W nowym kablu chyba z marszu okleję te miejsca taśmą izolacyjną albo jakimś klejem na gorąco, sam już nie wiem... Jakieś pomysły - może rurki termokurczliwe?

Jeszcze ten tekst "kevlar reinforced", szlag może trafić.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/9591-sennheiser-hd-600-pad%C5%82-kabel/

Na dobre? Hehe - Equinox za 250 dolców to trochę za drogo :-(

Poza tym kabelmejkers muszą skądś brać wtyczki - przecież nie tną oryginalnych, bo są nierozbieralne. Taka wtyczka uratowałaby mnie. W serii 590 i siostrzane jest jakaś pochodna jacka - tam przynajmniej można "se dorobić". A tu dali jakieś końcówki od stun-guna dla krasnoludków. Ech...

W Niemczech 23 euro, w Stanach 25 dolców, to u nas pewnie ze 150 zeta. Jakby psu w tyłek. Nie lubię, nie luubię!

Możesz spróbowac tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(link do zdjęć na 1 stronie wątku nie działa, ale zdjęcia są na stronie drugiej)

Ukryta Zawartość

Howgh!

Tylko, że u mnie jest to ewidentnie wina kabla - obluzowanego mocowania we wtyczce, w każdym razie sygnał nie dochodzi już do tych diabelskich widełek wsadzanych w słuchawkę - na zdjęciach (wyriserczowałem je wczoraj) jest rozwiązanie problemu kontaktu słuchawka - widełki, a nie kabel - widełki.

Ale co tam - sprawdzę - co mi szkodzi. W każdym razie dzięki.

Nie wiem czy Cię to pocieszy alibo dowartościuje, ale chyba masz unikalny problem. HD580-600 słyną raczej z braku kontaktu między widełkami a gniazdkiem - u Ciebie jest oryginalnie:)

BTW moje HD580 są ciągle w porządku. Mimo, że już parę razy podekscytowany muzyką chodziłem po pokoju, nastąpiłem na kabel i w ten brutalny sposób ściągnąłem je sobie z głowy aż rąbnęły o podłogę. Raz nawet wyskoczyły jedne widełki ale wsadziłem z powrotem i nadal jest pięknie. Może trafiłem na lepszy egzemplarz, a może producent coś poprawił... sugerował to chyba kiedyś ktoś na headwize.

Tak czy owak powodzenia - niech Ci się uda zreperować i niech Cię nadal cieszą...

Tutaj masz przeglad kilku kabli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

>szczesiu, te wtyczki wbrew pozorom dają się "rozebrać" - w ten sposób montuję takie wtyczki do naszych przewodów, którymi upgradujemy fabryczne. Nasze mają 2-krotnie mniejszą pojemność i rezystancję. Co prawda ze względu na stosowane rozwiązania konstrukcyjne zamiast dużego jacka zakładamy mini-dina, ale jeśli byłbyś zainteresowany możemy założyć neutrik-a 6.3mm gratis. Nasz kabel to osiem litych posrebrzanych żył AWG 30 w osłonie z ulepszonego teflonu. Kolor czarny, dł. ok. 4.5 mm. Całość za trzysta złotych.

300zł za wymianę kabelka w słuchawkach które kosztują 1000zł.

To mi się podoba! Kabelek za 10-20zł plus godzinka (co najwyżej) roboty serwisanta i gra muzyka!.

Ten kabelek to litza? Każdy z drucików jest w osobnej izolacji,czy zwykły palasty multi-strand?

>Bartek1

Jak napisałem to jest osiem pojedyńczych przewodów, niestety chciałbym jedną sztykę robić w godzinę, ale robię w cztery- te przewody są plecione podobnie do kabli kimberly to jest ch... czasochłonne.

>pq

Tak naprawdę to ta cena wynika z czasochnonności wykonania całego kabla - patrz wyżej, zresztą nikogo nie przymuszam do zakupu, po prostu trochę ich wykonałem i mam pewne doświadczenie z (de)montażem tych mikrowtyczek.

Pozdrawiam !

A te wtyczki są jakieś typowe od strony słuchawek?

Bo jesli tak to można sobie zrobić kilka kompletów kabelków z róznych materiałów (lub różnych kabli kupnych na metry) i dopasować sobie brzmienie.

Zdemontować to nie problem,nawet jak jest fabrycznie zalana w plastiku,chodzi mi o to czy jest to typowa (lub mniej typowa) wtyczka którą można dokupić.W takim wypadku zrobienie kabelka to pryszcz.

Niech ktoś zapoda jakąś fotkętego cholerstwa.

Zresztą wogóle zdemontowanie tego fabrycznego i zastapienie go nowym to pryszcz.Można tą orginalną później ładnie opakować w koszulkę.Tylko jakby wtyczki były do kupienia można zrobic kilka kabelków.

>stożku

nieporozumienie, na pewno z mojej winy. Nie czepiam się ceny kabla. Człowiek czepiający się cen nie powinien w ogóle czytać tego forum.

Chodziło mi o to, skąd bierzesz kompatybilne z HD580/600 wtyczki do swoich kabli? Chyba nie z demontażu (i zniszczenia) oryginalnego kabla? Źródło takich wtyczek mogłoby przydać się autorowi wątku.

Temat 3868

Wiecej pisac mi sie niechce. Nie ukrywam ze tego kabla sam nie naprawisz. Raz naprawialem rozcinany kabel tzn wtyczne, ale wyczlo to tragicznie. A mialem lutownicze gazowa i ladnie to skleilem.

Te kable w SH to tragedia ... od myszki sa lepsze. Ja swoje w BD DT150 juz ze 5 razy krzeslem przejechalem ... jest tak druby jak niejeden od lampki na 220V :)

W tme sa wtyki od zlacz CE100 po malej adapracji moze dzialac. Nie pamietam rozstawu wtyku ani gniazda. Mozna na 100% sie z tym pobawic. Albo kupic nowy kabel za 300zl od kolegi z gornego wpisu buhhaahhahahahahahaha

Frycu, wytłumacz mi coś. Zakładam, że wiesz, jak bardzo HD600 są podatne na zmiany brzmienia wynikające z zastosowanego przewodu, i że jest to też najbardziej popularny upgrade stosowany przez użytkowników tych słuchawek. Kabli oferujących lepsze brzmienie od standardowego na rynku jest sporo, i wszystkie dość drogie. Cardas zaczyna się od 150$. Silver Dragon i Mobius od 200$ za 3m.

Dlaczego więc tak cię boli, że facet chce 300 zł za upgradowany kabel?

... widze jestes na fazie wierzenia we wszytko.

Mam nadzieje ze za jakis czas zmienisz troche zdanie. W sluchawkach gra co innego niz kabel.

A wymiena go na kilka przewodow posrebrzanych ktore kosztuja 100zl za 50m

da tylko rozjasnienie dzwieku co da pozorna lepsza jakosc.

A kabel dlatego jest na wtyczkach zeby mozna bylo go wymienic na dluzszy lub przeciwnie. A jesli sie przetnie lub urwie na nowy.

Polecam od siebie - wstawic sobie niebieskie diody w nauszniki.

Witam !

>Frycu, widzę, że Twoja wiedza na temat słuchawek jest naprawdę impunująca. Oczywiście nie mam po co dyskutować z takim ekspertem, jednak wydaje mi się, że zawsze przed wydaniem jakiegoś osądu trzeba by go zweryfikować, czyż nie ? Skoro Ty każde polepszenie barwy, a przede wszystkim przestrzeni słyszysz jako rozjaśnienie dźwięku to tylko współczuć. A gwoli wyjaśnienia moje przewody są droższe niż napisałeś. Lepiej nie wyrażać sądów na tematy, na których się mało znamy bo możemy się ośmieszyć. Może Twoja opinia winika z zniszczenia swoich wtyczek ?

Wtyczek do sennheiserów nie zastąpi się innymi - niestety..

-> Frycu

Dzięki. Chyba sam czytałem ten wątek kiedyś i myślałem, że i mnie to pewnie czeka... Dziwne - w wyszukiwarce się mi nie pojawił.

A'propos wtyczek - to można je gdzieś kupić czy samemu trzeba z modeliny ulepić? No i chyba wydam 150 zeta na głupi kabeł. Na razie wystarczy taśma izolacyjna przy wtyczce, dopóki się bardziej nie wnerwię.

=>stożek

Poprostu nie lubie takich "czarodziei" co lapia //tu przepraszam// "leszczy".

Kto sie dal "..........." sam wie jak to jest. I trzeba z tym walczyc na tym forum bo to zaczyna byc forum z ogloszeniami a nie forum.

A ze napalonym "scieme" latwo sie sprzedaje wiec .....

>szczesiu

Zapomniałem dopisać, że samych wtyczek się nie kupi, trzeba brać "z odzysku".

Pozdrawiam wszystkich "słuchających inaczej".

P.S.

Fabryczne kable HD faktycznie "grają" tak, jak te, które czasem można dostrać razem z odtwarzaczem cd ( sam mam gdzieś takie z plastykowymi RCA od mojego ES - zgroza !).

Jeszce raz ja.

>Frycu, zróbmy tak: zapraszam do siebie i porównasz fabryczny kabel z moim. Jeżeli śledziłeś moje wypowiedzi. to wiesz, że nie uprawiam "darkulstwa", nie jestem na forum aby się reklamować, chciałem tylko pomóc, a czemu za pieniądze to chyba wyjaśniłem. Prawdziwy audiofil nigdy nie da się nabrać na teksty w rodzaju: "najlepszy kabel, lepszy od..." tylko sam to sprawdza uszami.

Jeżeli nie wierzysz, że kabel ma wpływ na dźwiek to jest to Twoja opinia; nie słyszysz różnicy - trudno; świat się nie zawali.

Jeszcze raz pozdrawiam !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.