Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś ma problemy z pokrętłem

Mam dac z pokrętłem.Głośnością steruje impulsator.Zazwyczaj producent daje zapasowy.

Oba pokrętła nie działają ? Rozumię,jedno nie działa,ok. zepsuło się,ale dwa na raz to może być poważniejsza sprawa.

Z tego co piszesz,zdalne sterowanie działa i masz możliwość wyboru źródła oraz sterowanie głośnością ?post-6581-0-65863200-1467531451_thumb.jpg

Skontaktuj się z 4hifi,możliwe,że ci pomogą.

Oba pokrętła nie działają ? Rozumię,jedno nie działa,ok. zepsuło się,ale dwa na raz to może być poważniejsza sprawa.

Niestety nie działają dwa, od źródła i głośności, w pon kontaktuje się z 4hifi

• 2 tygodnie później...

cześć, czym się różni DAC NOS-7 od Master-7?

jak te dacki mają się brzmieniowo do MDA1000 Mcintosha?

Rozglądam się za dobrze dociążonym na średnicy przetwornikiem D/A do Tidala, a nie chciałbym iść w lampę..

Myślę więc, że coś na 1704 może być dobrą opcją, co Wy na to?

Edytowane przez LorinSi

1704 może być dobrą opcją

Tu masz co nieco o NOS 7 :

http://www.head-fi.org/t/806397/audio-gd-new-nos-7-2016-edition-impression-thread

To może być to,czego szukasz.

Master 7 ma również możliwość włączenia trybu NOS i po użyciu jeszcze dwóch zworek,powinien grać bardziej gęstym dźwiękiem.Osobiście stosuję schemat ustawień właśnie z Master 7 (w Ref 5.32) ,schemat przetestowany przez ludzi z head.fi ,którym znudził się dźwięk na pełnym oversamplingu :)

czołem, dzięki za linka - bardzo interesująca lektura...

co do Sabre - mam teraz, co prawda tylko Oppo 105d, no ale jak już robić krok do przodu to maksymalnie duży - chciałem spróbować czegoś innego...

Dodatkowe pytanie - jaki streamer byście polecili do Tidala Hifi i Audio Gd NOS-7? Czy ten z Oppo 105D wystarczy czy jakość streamera też jest ważna i szukać czegoś lepszego?

Jakie wejście cyfrowe w Nos 7 jest najlepsze?

Inne elementy mojego toru to: McIntosh (dzielone pre C500 + końcówka MC452) + Harpia Accoustic Nimbus Be...

Stąd też moje wcześniejsze zainteresowanie MDA1000 ale.... raz że trudny do dostania, a jak już coś pojawi się realnego, to sprzedający krzyczą 20 kpln za 10 letnie trupy...

Edytowane przez LorinSi

Witaj.

Nie miałem audio-gd (chciałem kupić, ale wybrałem ostatecznie mytek'a) natomiast mój znajomy ma zestaw c48 oraz mc302 z b&w 802d3. Na dociążenie średnicy pomógł lumin t1- fajny funkcjonalnie streamer i dac dźwiękowo. Poza tym myśli o wymianie owych McIntoshy na wyższe modele. Mógłbyś coś więcej napisać o zmianach w dźwięku pre mcintosha?

lumin t1

Bardzo fajna propozycja :) tylko ta cena zabija .

Master 7 czy NOS 7 jest sporo tańszy,a streamer do Tidal nie musi kosztować aż tyle.

Ciekawą alternatywną dla Audio Gd na PCM 1704 może być bliźniaczy Audio-Gd na Wolfsonie.

Akurat robiłem porównanie : Sabre vs Wolfson. Oba grają świetnie (NFB 28 vs NFB 10.33) .

Dac na Wolfsonie wygrywa w kwestii muzyka ponad wszystko,choć Sabre wcale nie jest ułomny w tej kwestii.

Mi osobiście przypadł do gustu 10.33 bo kapitalnie się zgrywa z moimi AHD 2000.

PCM 1704 to przede wszystkim neutralność ,a zmiany dźwięku za pomocą DSP mają sens,kiedy chcemy złagodzić dźwięk w zbyt przejrzystym systemie,co odbywa się jednak kosztem neutralności .

streamer byście polecili do Tidala Hifi

Daphile na terminalu (mały komputerek) :) plus tablet do sterowania max. 700 zł ,zabije Lumina bez niczego w relacji cena-jakość.

.

Witaj.

Nie miałem audio-gd (chciałem kupić, ale wybrałem ostatecznie mytek'a) natomiast mój znajomy ma zestaw c48 oraz mc302 z b&w 802d3. Na dociążenie średnicy pomógł lumin t1- fajny funkcjonalnie streamer i dac dźwiękowo. Poza tym myśli o wymianie owych McIntoshy na wyższe modele. Mógłbyś coś więcej napisać o zmianach w dźwięku pre mcintosha?

ten zestaw się wydaje zdecydowanie za słaby do B&W 802.... sam nie wiem czy zaczął bym upgrade od wzmacniacza czy od PRE.

U mnie wymiana C48 na C500 wniosła znaczącą poprawę we wszystkich aspektach, trudno się rozdrabniać - po prostu całość gra o klasę lub dwie lepiej...:)

Daphile na terminalu (mały komputerek) :) plus tablet do sterowania max. 700 zł ,zabije Lumina bez niczego w relacji cena-jakość.

.

a jak ktoś nie chce się bawić w komputerki w Audio?

Edytowane przez LorinSi

a jak ktoś nie chce się bawić w komputerki w Audio?

Szukając rozwiązania ,trzeba się zastanowić,czy chce się wydać nie małe pieniądze i mieć urządzenie All in one (tu T1) ,czy szuka się jak najlepszej jakości dźwięku za rozsądne pieniądze.

Pierwszy kierunek jaki obrałeś,to jest zakup przetwornika z wyższej półki jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem.

Na początek możesz wykorzytać BD 105 w roli transportu.Następnie mozna dokupić odtwarzacz sieciowy,z lepszą fukcjonalnością i za mniejsze pieniądze.Poszukaj firmy na A :)

Jak waszym zdaniem wypadają urządzenia combo audio gd? Bo posiadam obecnie nfb 1.32 plus wzmak ha2013 (diy forumowy, niektórzy pewnie kojarzą) i zastanawiam się czy jest sens upychać te dwa klocki na biurku czy może combo zastąpi mi je z powodzeniem...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

urządzenia combo audio gd

W roli wzmacniacz słuchawkowy/dac są bardzo dobre.

Zaczynałem od Piotrka 608,którego zastąpiłem C2 Audio Gd,to był spory skok jakościowy.W między czasie zmieniałem słuchawki,Senn,Beyer i przy Denonach zdecydowałem się na zakup NFB 10.33 (dzięki forumowiczowi z klubu).

Przeszkadzały mi dwie puszki,dodatkowe kable itd. Poza tym,zestaw słuchawkowy używam w innym miejscu (dac niezbędny).

Szkoda,bo masz bardzo dobrego dac a i wzmak słuchawkowy musi być niezły.Trochę szkoda by było się tego pozbywać teraz,zaliczysz straty.Chyba,że chciałbyś podnieść poprzeczkę i wejść w półkę NFB 27 ?

Z kolei ,gdybyś szukał coś niedrogiego (rzecz wzgędna) jako dodatkowy dac/headamp ,świetną propozycją może być model NFB 5.32.

NFB 27

ps. Ten model nie nadaje się na biurko :)

NFB 10.XX też zajmuje nie mało miejsca (głębokość) :)

Dźwięk rekompensuje pewne niedogodności.

Jaka różnica w brzmieniu jest pomiędzy nfb 10.33 ,a nfb 10es3 ? bo zamierzam zmienić nfb10es3 na nfb10.33

chyba ,że ma ktoś na sprzedaż używany nfb 10.33 - to prosze na priv oferte...

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie, przymierzam się wstępnie do DAC od Audio-Gd. Na razie wzmacniacz do którego go podepnę to Atoll IN200SE.

Co można polecić w okolicach 2000 zł ? NFB-2 na WM8741 czy iść już w Sabre NFB-1.32 ?

Witam serdecznie, przymierzam się wstępnie do DAC od Audio-Gd. Na razie wzmacniacz do którego go podepnę to Atoll IN200SE.

Co można polecić w okolicach 2000 zł ? NFB-2 na WM8741 czy iść już w Sabre NFB-1.32 ?

Zależy jakie granie lubisz :) osobiście bym wybrał NFB - 1.32

Zależy jakie granie lubisz :) osobiście bym wybrał NFB - 1.32

Wlasnie roznie, nastawienie na rock i elektroniczne granie, dynamiczne, spojne i zdecydowane, z konturowym szybkim basem ale tak aby nie zakryl reszty przekazu.

• 1 miesiąc później...

Panowie, czy ktoś podłączał NFB 27 jak pre do końcówki Atoll am100se? Jeśli tak to z jakim skutkiem?

Obecnie gram z NFB 1.32 przez pre Audiolab do ww Atolla i właśnie zastanawiam się nad skróceniem toru. Mniej kabli, mniej klocków, potencjalnie powinno być lepiej ale czy będzie?

NFB 27

Aktualna wersja ?

Ogólnie wersja stopnia analogowego jest podobna i kompatybilność powinna być jak najbardziej zadowalająca.

Jednak starsze wersje NFB27 miały problemy ze stabilnością połączenia USB. Ogólnie brzmieniowo USB na VIA nie do końca mi podchodziło... Dopiero Amanero odwróciło szalę.

Od dwóch lat mam NFB 27, a od roku ma zmienione wejście USB na Amanero. Nigdy nie miałem problemów ze stabilnością. Jako przedwzmacniacz spisuje się bardzo dobrze, zresztą z tą myślą go kupiłem , bo pozbyłem się integry i musiałem czymś sterować monobloki.

O ile wiem nowa wersja ta z literką H różni się w zasadzie tylko mocniejszym wzmacniaczem słuchawkowym no i ta gałką do regulacji głośności.

Edytowane przez alias27

U mnie problemy z VIA pojawiają się sporadycznie, czasem lubi się "wysypać" co skutkuje chwilowa przerwą w przekazie. Problem jest jednak nieporównywalnie mniejszy niż z innymi DAC i konwerterami np. Hegla. Co do NFB 27 będę go musiał sprawdzić i przekonać się co jest wart. Przyznam jednak, że będzie musiał się mocno postarać, bo po ostatnich kombinacjach kablowych uzyskałem naprawdę dobry efekt, przyjemnie się tego słucha. Jedyne czego brakuje to głębi w scenie.

A słyszałeś osobiście ten model Atolla? W mojej opinii jest to końcówka, której cena jest zupełnie niewspółmierna do potencjału. Oczywiście ma swoje ograniczenia i charakterystyczny, rockowy styl grania (mnie on odpowiada), ale możliwości ma spore, a mam zamiar stale je odkrywać :) W dużej mierze pokazuje swój potencjał w zależności od przedwzmacniacza, który ją steruje i tu pojawia się właśnie pomysł z NFB27.

Nie słyszałem. Oczywiście jak możesz pożyczyć na odsłuch to warto. Z całą pewnością jet to lepszy preamp niż Audiolab, co nie znaczy , że w konkretnej konfiguracji efekt będzie dobry. Sprawdzić zawsze warto.

• 2 miesiące później...

Czy reference 10/ master 11 zagra cieplej, pełniej i głębiej muzykę jazz i wokale od nfb 27? Bo tak wynikało by z opisów w internecie, że niby Sabre es9018 bardziej do rocka a Pcm 1704UK do lżejszej muzyki. Jest w tym coś prawdy? Posiadam nfb27 ale jest to mój pierwszy dac i nie mam porównania, a słucham głównie jazzu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.