Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie natomiast odwrotnie. Wcześniej były niebieskie ekrany a teraz śmigam na ASIO, bufory ustawione na 2500 i odpukać żadnych problemów.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

A co ciekawe, wszystkie 3 sterowniki, które były dostępne na stronie audio-gd mają oznaczenie 5.12.1.3514 i są datowane na22 marca 2012 roku.

I jeszcze przed chwilą wysypując się system pociągnął mi w dół foobara i szlag trafił konfigurację.

Edytowane przez smykus_likas

A co ciekawe, wszystkie 3 sterowniki, które były dostępne na stronie audio-gd mają oznaczenie 5.12.1.3514 i są datowane na22 marca 2012 roku.

I jeszcze przed chwilą wysypując się system pociągnął mi w dół foobara i szlag trafił konfigurację.

Odinstaluj wszystko. Przede wszystkim sterownik jak i foobara. Ściągnij najnowsze komponenty do foobara. Sterownik odinstaluj przez manager urządzeń przy włączonym DACu. Resztę oprogramowania przez dodaj usuń programy. Przyczyn niebieskiego ekranu może byc wiele... np. konflikt z innym urządzeniem. Mnie przy tym sterowniku wszystko chodzi perfekt. Od tygodnia przeprosiłem się ze swoją starą 5.2 i OPA Sun :)

Powiem szczerze, że jestem zainteresowany DAC'ami tej firmy ale problemy z obsługą usb są dość mocno odstraszające. Problemem jest to że kupując stosunkowo drogi przetwornik nie ma pewności co do jego zachowania podczas odtwarzania przez port usb.

Archi87, tradycyjnie nie uśmiecha mi się zastepowanie rep'a interprojekt, ale poniewaz mam slabosc do produktów audio-gd to napisze ci tak. Przeszedlem przez wszystkie generacje usb audio-gd a mój start miał miejsce długo zanim dystrybutor pl wpadl na pomysl dystrybucji. Problemy o których jak sadze piszesz sa glownie związane z tenorem 8, z którego to Audio-GD wycofalo się w 09.2012 wlasnie glownie ze względu na ewidentny brak supportu ze strony producenta chipu i związane z nim problemy. Koscia stosowana aktualnie jest USB-32 produkowana przez VIA. Support jest na poziomie, VIA wyraźnie reaguje na problemy zgłaszane przez Kingwe i dostarcza nowe firmware'y i driver'y. Ja testowałem wszystkie firmware'y i drivery do direct win (nie via sbt), comp ma intelu. Firmware 7 i drivery 2 ASIO, czyli aktualny firmware i drivery do grania pod win, nie sprawiają mi problemów. Watek audio-gd na tym forum jest raczej mikry ze względu na krotka historie a-gd w pl. Na twoim miejscu zrobil bym research i opieral się raczej na opiniach z http://www.head-fi.org. To jest najwieksza baza danych i opinii real userow dot. produktów Audio-GD.

Powiem szczerze, że jestem zainteresowany DAC'ami tej firmy ale problemy z obsługą usb są dość mocno odstraszające. Problemem jest to że kupując stosunkowo drogi przetwornik nie ma pewności co do jego zachowania podczas odtwarzania przez port usb.

Trudno porównywać chipy znajdujące się na rynku od wielu lat do zupełnej nówki jaką jest VIA (premiera 2011). Nawet MAC OS w początkowej fazie rozwoju to był dramat z dzisiejszego punktu widzenia :) Najważniejsze ze VIA chce doprowadzić swój produkt do perfekcji, a ze jest możliwość zmiany nie tylko sterowników ale firmware to czas perfekcji nastąpi .... :) Jeszcze inna miła sprawą jest to ze w większości urządzeń USB jest montowane na osobnej płytce. Upgrade będzie możliwy w momencie ewentualnego pojawienia się jakiejś nowej sprzętowej wersji VIA, choć moim zdaniem nie ma co narzekać i ciężko coś znaleźć na rynku o lepszych parametrach.

Nasz przyjaciel Kingwa wypuścił dość interesujący nawy model. NFB-10 w wersji z Sabre NFB-10ES2. To pierwszy model Audio-GD z Sabre oferujący możliwość sterowania filtrem cyfrowym. Czekam z niecierpliwością kiedy będę mógł go posłuchać. :)

post-45171-0-35383200-1372953372_thumb.jpg

post-45171-0-06280900-1372953377_thumb.jpg

post-45171-0-06899800-1372953382_thumb.jpg

NFB-10ES2, nie oferuje takiej funkcji.

OK :)

Zasugerowałem się podpisem pod klawiszem

A tu chodzi o silę świecenia wyświetlacza.

Ciekawostka jest też to ze jest zrobiony z elementów dyskretnych. Na zdjęciach nie ma żadnego montażu powierzchniowego :)

Edytowane przez Groh

Ciekawostka jest też to ze jest zrobiony z elementów dyskretnych. Na zdjęciach nie ma żadnego montażu powierzchniowego :)

Tak wykonanie jest zacne, plus wreszcie modulowa instalacja USB-32, jak w Compass 2. Calosc wyglada interesująco.

Obecnie żadnych niespodzianek z VIA. Wszystko śmiga.

Obecnie żadnych niespodzianek z VIA. Wszystko śmiga.

Zauroczyles mnie swoim pytaniem do kolegi, który miał problem z włosami concerning AGD w innym watku. Wiec pozwalam sobie napisac pod twoim postem. Still PL distributor is not my case or my way , eitherway uważam, ze AGD is oustanding either sonic or value product, so all of you (potential users) get it, or you do not (in this case my regret). Edytowane przez Alighieri

Smykus-likas zakładam, ze masz na myśli Z87, a nie X87. Jeżeli nie używasz funkcji uśpienia USB3, to smialo wymieniaj, jeżeli używasz poczekaj na poprawiony Z87 http://qdms.intel.com/dm/d.aspx/C79FC2E6-6B75-4063-8687-660F4668FFC8/PCN112101-00.pdf. Dodatkowo, ponieważ kilkakrotnie widziałem, ze miałeś problemy z tenorem. Czy ty masz tenora wlutowanego w mainboard, czy na osobnej plytce? Jeżeli masz na osobnej to naprawdę warto dorzucić te pare pln i wymienić na USB-32.

Tak oczywiście chodzi o Z87. Tenor na osobnej płytce. Pierwotnie miałem VIA (kupiłem 10.32), ale były straszne problemy ze stabilnością i chłopaki wymienili mi na Tenora. Zobaczymy jak będzie z Tenorem, jeżeli będą problemy, pewnie docelowo zakupię VIA.

Kolega smykus_likas kupił DAC zaraz po premierze VIA z firmware nr 1 lub 2. Sterowniki nie były jeszcze dopracowane. No i nieszczęsne P45 z Windows XP ... Z taką konfiguracją sam osobiście się zmagałem przy okazji posiadanego interfejsu M-audio notabene bezskutecznie... Przerobiliśmy mu DAC na Tenora bo akurat mieliśmy odpowiednie części. Tenor dobrze chodzi z Wolfsonem i Via nie wniesie nic w tej konfiguracji. Z tego co się orientuje producent Tenora coś tam zaczął robić przy sterownikach i problemy zapewne też się skończą. Zresztą ja przy kompie mam 5.2 i przy tych nowych sterownikach 1.2 i W7 64bit działa wszystko ok. Przy starszych bywał problem z ASIO ale dało się z tym żyć :)

Dokładnie jak opisał kolega Groh.

Ale, ale... platforma nowa, obecna (Z87). I co? Wielkie G. Już nie wiem o co chodzi. Zainstalowany foobar, jest wasapi, zainstalowany ster do audio-gd. Odpalam foobara, wybieram wasapi (nie ma znaczenia event czy push) i czasem zadziała (ale po przewinięciu kawałka się sypie, potem nie gra wcale, jakieś trzaski). W foobarze ustawione 24 bit. Wracać do DS? Masakra.

Nie wierzę. POSZŁO! Setki instalacji/deinstalacji i "zabawy". Potem system nie widział urządzenia. Zmiana portu, najnowszy sterownik do Tenora i Wasapi śmiga aż miło. Ufff, ciężko. Mam nadzieję, że nie będzie gubiło sterownika.

Nie wiem dla czego uparłeś się na użytkowaniu protezy jaką jest WASAPI lub KS.... :) Są to zamienniki ASIO dla chipów które nie posiadają takowego sterownika. Tenor ma akurat super ASIO w tej wersji najnowszej sterownika. ASIO to "standard przemysłowy" i tak jest pisany aby działało ze wszystkimi programami tak samo. Bardzo lobię wolne oprogramowanie i jak mam taka możliwość to korzystam z zamienników open source programów komercyjnych. Lecz nie w tym przypadku... Kto będzie wiedział więcej na temat chipu niż jego producent.. Dlatego zalecam korzystanie z ASIO w przypadku Tenora jak i VIA. Poeksperymentuj w tym kierunku :)

To już pretensje do Foobara :) Profesjonalne programy działają natychmiastowo z ASIO. A tak poważnie jest to związane z tym ze programy profesjonalne działają z jedna określona w parametrach sesji rozdzielczością i częstotliwością. Nawet jak naciśniesz stop to do DAC wychodzi informacja o częstotliwości/rozdzielczości. Transfer jest podtrzymywany. W przypadku foobara gdy przewijasz czy naciskasz stop on rozłącza się z asio i dopiero po naciśnięciu start lub po puszczeniu myszy z przewijanego paska ponownie się łączy i synchronizuje DAC. Dlatego to trwa. Fobar nie rozróżnia trybu przewijania od trybu stop/play. Zresztą otwórz panel audio dla tenora i w zakładce ASIO ładnie to widać.

->Groh

Można wypożyczyć od Was za kaucją NFB-7.32?

Bardzo mnie ciekawi ten DAC, ale w ciemno nie kupię, o przesłuchaniu u Was na miejscu również nie ma mowy. Chciałbym posłuchać u siebie ale z tego co się dowiedziałem, jest to praktycznie niemożliwe.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.