Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy NFB27 z Amanero gra już na wyższym poziomie niż SM6. Więcej powietrza, detali, lepiej kontrolowany bas.

Jako Pre sprawdzałem i gra bardzo fajnie ( tam jest regulacja na drabince rezystorowej sterowanej przekaźnikami - słychać przy zwiększaniu głośności te przekaźniki ).

Nowy NFB27 z Amanero gra już na wyższym poziomie niż SM6. Więcej powietrza, detali, lepiej kontrolowany bas.

Jako Pre sprawdzałem i gra bardzo fajnie ( tam jest regulacja na drabince rezystorowej sterowanej przekaźnikami - słychać przy zwiększaniu głośności te przekaźniki ).

Kurde domyślam się, że jest lepiej tylko kilka wpisów było, że AGD wracało do poprawki bo się grzeje, bo generuje przydźwięk w kolumnach etc. i jeszcze jedno tu w Pozku mam układ, że mogę bez wpłacania kaucji brać do domu co zechcę, ale z moich zainteresowań mają tylko Hegla, Audio GD niestety już nie.

Zastanawia mnie jeszcze opcja AGD 2xWM8741 to dobre kości, Sabre nie wiem czy nie za jasno grają.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Mnie ciekawi jak sprawdził by się NFB27 lub jakiś inny w roli DAC/Pre, wszędzie tylko testy w roli wzmacniaczy słuchawkowych a mało w roli preampa.

Pytam dlatego, że teraz jadę na CA SM6+Atoll AM100 i teraz chciałbym coś pomiędzy nie wsadzić myślę coraz częściej o AGD lub HD25 Hegla i za cholerę nie wiem co wybrać.

W sumie z racji tego, że w CA jest kość Wolfsona WM8740 nie wiem, czy nie wybrać AGD z taką właśnie kością, wiem przynajmniej czego się spodziewać ES9018 Sabre mam tylko w Dragonfly, ale to nie jest jakiś pkt odniesienia, bo to mini DAC/amp, a nie pełnowymiarowy klocek.

Znowu w ciemno nie chcę niczego brać.

Ja miałem ca sm6 v2 i jako dac i pre grał o wiele gorzej u mnie jak NFB28 z amanero.

Sucho i bez przestrzeni było w Ca.

Funkcjonalność pewnie w SM6 lepiej

Szkoda ,że audio gd nie produkuje takich urządzeń jak choćby cambridge audio sm6 (chodzi o to aby np taki nfb-28/29/10es3 itp miały też usb do odtwarzania plików flac itp, .......... - chętnie bym takie coś kupił....., a tak zostaje albo dodatkowy odtwarzacz strumieniowy, komputer itp.... :(

?

Ideą producenta nie jest budowa odtwarzacza ( nie wystarczy dołożyć 'proste USB' do odtwarzania plików , przeglądania sieci itd ) lecz DAC o założonej jakości dźwięku - pod tym się podpisuje konstruktor. Kiedyś mieli w portfolio odtwarzacz CD, ale odeszli od tego ( szkoda ) skupiając się na DAC i wzmacniaczach.

Mam pytanie - gdzie kupowaliście AGD? Napisałem masę e-maili, do wielu sklepów i praktycznie żaden nie ma nie tylko AGD, ale większości omawianych tutaj dac'ów, a nawet produktów rozpoznawanych, jak Cambridge.

Hm, model 15? Pisałem do nich, ale nie pamiętam czy dostałem odpowiedź.

Dodatkowo, z tą "15" jest dziwna rzecz. Wg. producenta, jest to model, którego już nie produkują - discontinued. Wg, tego samego producenta, tam jest "Tenor" jako kontroler usb, którego chcialbym uniknac. Strona hifi w linku ma model "15", ale w linku jest dokładnie wpisane "15-32", czyli nowsza wersja na VII i o tym samym piszą w opisie :|

Edit: tak, odpisali. Nie ma tego w Polsce.

Edytowane przez firekage

Hm, model 15? Pisałem do nich, ale nie pamiętam czy dostałem odpowiedź.

Dodatkowo, z tą "15" jest dziwna rzecz. Wg. producenta, jest to model, którego już nie produkują - discontinued. Wg, tego samego producenta, tam jest "Tenor" jako kontroler usb, którego chcialbym uniknac. Strona hifi w linku ma model "15", ale w linku jest dokładnie wpisane "15-32", czyli nowsza wersja na VII i o tym samym piszą w opisie :|

Edit: tak, odpisali. Nie ma tego w Polsce.

Jak nie ma to pewnie mogą ściągnąć :) to chyb nigdy nie było problemem. Ja czekałem 3 tygodnie na dłuższe kabelki ACSS.

Z tego co wiem dystrybutorem na Polskę jest 4HIFI. Z kim współpracują masz w zakładce chyba partnerzy. Z tego co się kiedyś dowiadywałem, sprzęt może być w każdy sklepie wymienionym w tamtej zakładce.

Ja miałem ca sm6 v2 i jako dac i pre grał o wiele gorzej u mnie jak NFB28 z amanero.

Sucho i bez przestrzeni było w Ca.

Sucho i bez przestrzeni?

Dziwne, mam CA SM6 tylko, że stoi na izolatrach Vibrapod i z włożonym bezp. Quantum RED i jakoś nie słyszę żeby było sucho kilka osób które były u mnie też nie, a byli też lampowcy i podobało się tylko, że u mnie jest zrobiona akustyka jak by co.

A przestrzeni mam niemało, mozesz mi wierzyć.

Edytowane przez sir.jax

może twój cudowny quantum bezpiecznik pomógł....?:)

Na pewno z nim lepiej niż ze zwykłym to fakt, ale izolatory dobrze dobrane robią też swoje, selektywność, uspokojenie, lepsza scena i plany.

To żaden cud to fakt, mogę stanąć w szranki z droższymi systemami, a też takie słyszałem i nie zamieniłbym się na tamte.

Nie musisz wierzyć w "uzdrawiacze" twój wybór, jednak zawsze uśmiech politowania wywołują u mnie opisy i gloryfikowanie jednych rzeczy nad drugimi w momencie, gdy autor udostępnia zdjęcia systemu i w jakich warunkach to jest słuchane, a dziś nietrudno o takie pożal się boże marne akustycznie nowoczesne wystroje z aneksem w tle.

I tak jak pisałem wcześniej, zamiast zmieniać wzmacniacze, kolumny etc. lepiej zadbać o akustykę z pewnością większy pożytek.

A do uzdrawiaczy, kabli sieciowych, listew i kondycjonerów oczywiście nie namawiam, to indywidualne podejście każdego z nas, chociaż jeśli chodzi o zasilanie i akustykę wielu niestety nie docenia tego elementu całej układanki.

Edytowane przez sir.jax

Kolego, Vibrapody to nie jest dużo kasy bo zaledwie 120pln i możesz mi wierzyć najlepiej wydane 120zł na poprawę brzmienia, wypożycz spróbuj to nie boli i później wróć do dyskusji, bo na razie opiniujesz, ale tematu nie tknąłeś.

Na koniec zapytam na czym ta sugestia ma polegać, skoro zazwyczaj nie wiemy czego się spodziewać w którą stronę brzmienie może się zmienić, dotyczy to sieciówek, bezpieczników, czy izolatorów.

Mało tego nie zawsze któryś z tych elementów sprawdza się w każdym systemie, a zmiany nie muszą pokrywać się z tym czego oczekujemy.

Pozdrawiam

Vibrapody nr 2 to ja miałem pod DAC A-gd NFB1 (2014). Jak je wyjąłem spod DAC-a i postawiłem go na kolcach to zaraz przestał mulić. Vibrapody lepiej się sprawdziły pod moim starym wzmacniaczem słuchawkowym - Vincentem KHV111. Nie wszystko pasuje do siebie, trzeba trochę posprawdzać.

Akustyka - rzecz oczywista, ale podkładki antywibracyjne (pod streamer czy DAC?!) i bezpieczniki to autosugestia i czary-mary.

Autosugestia...daj spokój. Pamiętam materiał filmowy, który pokazywał genezę "kolców" - u nas poprawiają brzmienie, a w GB, skąd się wywodzą, stanowiły po prostu oparcie na dużych, wełnianych dywanach, na których kolumny podłogowe nie stały stabilnie z racji dużego włosa...z tym nie ma co walczyć ;) Kamyczki pod wzmacniacze, nakładki na cd...audiovoodoo. Oczywiście, naczelnym i idiotycznym tekstem jest "sprawdź, później ocenisz". Sprawdź np. kamyczki...etykiety, naklejki...i inne "czary mary". Można i tak.

Jak nie ma to pewnie mogą ściągnąć :) to chyb nigdy nie było problemem. Ja czekałem 3 tygodnie na dłuższe kabelki ACSS.

Z tego co wiem dystrybutorem na Polskę jest 4HIFI. Z kim współpracują masz w zakładce chyba partnerzy. Z tego co się kiedyś dowiadywałem, sprzęt może być w każdy sklepie wymienionym w tamtej zakładce.

Wiesz, powiem tak - od mniej więcej miesiąca próbuję kupić daca. Wysyłam w sumie MASĘ emaili do każdego sklepu znanego mi, do każdego często wymienianego na forum, do każdego, który występuje jako sklep partnerski, czy jest wymieniony jako oddział danego przedstawiciela. Wygląda to tak:

-nie ma

-wycofano z Polski, nie wiemy czemu

-zamówiono u dystrybutora, nie wiemy kiedy przyjdzie (temat rzeka, na niektóre produkty czekałem listopad i grudzień...a i nadal nie ma)

-postaramy się zamówić, jak najszybciej...

Mam wrażenie, że na "teraz" to sobie mogę kable kupić, albo kolce...a nie DAC'a...Najzabawniejsze jest to, że nie ma nawet POPULARNYCH europejskich marek, już całkowicie pomijająć sprzęty typowo chińskie (nie mówię o miejscu produkcji). Jeśli nigdzie praktycznie nie mogę dostać Dacmagica 100, to nie dziwi mnie zerowa dostępność np. Audio-gd...i pewnie skończy się na tym, że zamówie przez niemiecki ebay SMSL'a 2x taniej i tyle. To jest lekka farsa. Klient chce kupić, wydać kasę - nie ma. Trzeci świat...

Rozumiem, że ew. DAC to rzecz abstrakcyjna, ale tak samo próbowałem dostać odtwarzacz strumieniowy - dałem sobie spokój, postawiłem na netbooku Archa z mpd, do którego z dowolnego urządzenia mogę wejść i mam strumieniowca w sumie za darmo, bez limitów i ograniczeń...jedynie wyglądającego "gorzej".

Edytowane przez firekage

Autosugestia...daj spokój. Pamiętam materiał filmowy, który pokazywał genezę "kolców" - u nas poprawiają brzmienie, a w GB, skąd się wywodzą, stanowiły po prostu oparcie na dużych, wełnianych dywanach, na których kolumny podłogowe nie stały stabilnie z racji dużego włosa...z tym nie ma co walczyć ;) Kamyczki pod wzmacniacze, nakładki na cd...audiovoodoo. Oczywiście, naczelnym i idiotycznym tekstem jest "sprawdź, później ocenisz". Sprawdź np. kamyczki...etykiety, naklejki...i inne "czary mary". Można i tak.

Wiesz, powiem tak - od mniej więcej miesiąca próbuję kupić daca. Wysyłam w sumie MASĘ emaili do każdego sklepu znanego mi, do każdego często wymienianego na forum, do każdego, który występuje jako sklep partnerski, czy jest wymieniony jako oddział danego przedstawiciela. Wygląda to tak:

-nie ma

-wycofano z Polski, nie wiemy czemu

-zamówiono u dystrybutora, nie wiemy kiedy przyjdzie (temat rzeka, na niektóre produkty czekałem listopad i grudzień...a i nadal nie ma)

-postaramy się zamówić, jak najszybciej...

Mam wrażenie, że na "teraz" to sobie mogę kable kupić, albo kolce...a nie DAC'a...Najzabawniejsze jest to, że nie ma nawet POPULARNYCH europejskich marek, już całkowicie pomijająć sprzęty typowo chińskie (nie mówię o miejscu produkcji). Jeśli nigdzie praktycznie nie mogę dostać Dacmagica 100, to nie dziwi mnie zerowa dostępność np. Audio-gd...i pewnie skończy się na tym, że zamówie przez niemiecki ebay SMSL'a 2x taniej i tyle. To jest lekka farsa. Klient chce kupić, wydać kasę - nie ma. Trzeci świat...

Rozumiem, że ew. DAC to rzecz abstrakcyjna, ale tak samo próbowałem dostać odtwarzacz strumieniowy - dałem sobie spokój, postawiłem na netbooku Archa z mpd, do którego z dowolnego urządzenia mogę wejść i mam strumieniowca w sumie za darmo, bez limitów i ograniczeń...jedynie wyglądającego "gorzej".

Fakt, jest to denerwujące, niemniej jednak :) zadzwoniłem, zamówiłem, dostałem dokument, poinformowano mnie o dojściu sprzętu, odebrałem od kuriera, cieszę się nim :) Przyznam Ci rację iż dostępność czasami może być denerwująca, jednak chyba już kiedyś był poruszany temat towarowania się dystrybutorów w każdy sprzęt z oferty producenta.

Vibrapody nr 2 to ja miałem pod DAC A-gd NFB1 (2014). Jak je wyjąłem spod DAC-a i postawiłem go na kolcach to zaraz przestał mulić. Vibrapody lepiej się sprawdziły pod moim starym wzmacniaczem słuchawkowym - Vincentem KHV111. Nie wszystko pasuje do siebie, trzeba trochę posprawdzać.

Dokładnie o tym pisałem, nie ze wszystkim się sprawdza nie każdy też wie jak słuchać by wyłapać różnice :)

Trza zwrócić uwagę na konkretne aspekty brzmienia np. bas, później góra etc. najlepiej na małych akustycznych składach jak jazzie.

Może lepiej zamiast pisać kosmosy o grających bezpiecznikach, to przejdź się na jakieś jam session, i tam na żywo słuchaj muzyków ;)

Możesz też zabrać ze sobą swój audiofilski bezpiecznik, podłączyć do pieca gitarowego i cieszyć uszy jeszcze większą selektywnością brzmienia gitary :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Może lepiej zamiast pisać kosmosy o grających bezpiecznikach, to przejdź się na jakieś jam session, i tam na żywo słuchaj muzyków ;)

Możesz też zabrać ze sobą swój audiofilski bezpiecznik, podłączyć do pieca gitarowego i cieszyć uszy jeszcze większą selektywnością brzmienia gitary :D

Tak zrobię p....

:)))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.