Skocz do zawartości
IGNORED

Jak optymalnie podłączyć ten zestaw KD

Gość patrykCBR

Rekomendowane odpowiedzi

Gość patrykCBR

(Konto usunięte)

Witam.

Jak optymalnie połączyć ze sobą poszczególne segmenty n/w. zestawu:

• TV Samsung UE46 D8000
  • Dekoder CYFRA+ PACE PVR HD
  • Konsola PlayStation 3
  • Odtwarzacz Harman-Kardon BDT 30 (jako uniwersalny odtwarzacz BD/CD)
  • Amplituner Harman-Kardon AVR 460

oraz jakich konkretnie kabli użyć, aby jakość odbioru A/V była jak najlepsza?

Chciałbym aby dźwięk z poszczególnych źródeł szedł przez KD, zaś sterowanie było możliwie uproszczone.

P.S. Amplituner i BD będą zakupione w najbliższym czasie ale już teraz chciałbym się upewnić w kwestii podłączenia, aby zaopatrzyć się w odpowiednie kable.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam.

Witaj,

wszystkie źródła czyli PS3, Cyfra+ i Blu-Ray łączysz przewodami HDMI z amplitunerem. Następnie jednym przewodem HDMI łączysz amplituner z Twoim telewizorem.

Jest to jedyne dobre jakościowo i przede wszystkim wygodne połączenie systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość patrykCBR

(Konto usunięte)

Czyli podsumowując:

• dekoder Cyfry+ - TV - HDMI
  • dekoder Cyfry+ - amplituner - kabel coaxialny
  • PS3 - amplituner - HDMI
  • Blu-Ray - amplituner - HDMI
  • amplituner - TV - HDMI + optyk

Czy dobrze zrozumiałem?

janek_TU, nie bardzo rozumiem celowości połączenia TV z amplitunerem zarówno przez HDMI jak i optyk, czy sam HDMI nie wystarczy?

Gdzieś wyczytałem taką opcję podłączenia:

• dekoder Cyfry+ - TV - HDMI
  • dekoder Cyfry+ - amplituner - kabel coaxialny (lub optyk)
  • PS3 - TV - HDMI
  • PS3 - amplituner - optyk
  • Blu-Ray - TV - HDMI
  • Blu-Ray - amplituner - kabel coaxialny (lub optyk)
  • amplituner - TV - HDMI

Czy takie połączenie da jakąś różnicę (poza ilością kabli oczywiście)?

Zależy mi na połaczeniu optymalnym ze względu na jakość obrazu i dźwięku.

Czy polecacie kable jakiejś konkretnej marki?

Zapewne w TV masz wejście HDMI. Nim przesyłasz obraz i dźwięk ze wszystkich źródeł przez ampli do telewizora.

Optykiem możesz wyprowadzić wielokanałowy dźwięk z TV do amplitunera (np. przy odtwarzaniu materiałów przez USB lub poprostu przy oglądaniu filmów z kablówki).

Co do kabli to nie pchaj się w jakieś drogie i wypasione bo w rzeczywistości są sztywne i strasznie upierdliwe do rozmieszczenia. Za 20-30zł/szt. spokojnie kupisz dobre kable HDMI i optyki, które są lekkie i giętkie a różnicy w jakości nie uświadczysz bo przesyłają one sygnał cyfrowy.

Ma odtwarzacz BD, konsole i dekoder tv odzielnie wiec nie bedzie raczej korzystac z tv do czegokolwiek innego niz wyswietlanie obrazu lub od biedy do sluchania jak wiadomosci leca w tv (jesli amplituner ma funkcje przepuszczania sygnalu w trybie uspienia nie ma sensu go wlaczac i dogrzewac mieszkanie grzalka skoro gledzenie prezentera w tak samo dobrze slychac z glosnikow telewizora). Tak wiec tem optyk miedzy tv a ampli jest zbedny.

Czyli podsumowując:

dekoder Cyfry+ - TV - HDMI

dekoder Cyfry+ - amplituner - kabel coaxialny

PS3 - amplituner - HDMI

Blu-Ray - amplituner - HDMI

amplituner - TV - HDMI + optyk

Czy dobrze zrozumiałem?

janek_TU, nie bardzo rozumiem celowości połączenia TV z amplitunerem zarówno przez HDMI jak i optyk, czy sam HDMI nie wystarczy?

Gdzieś wyczytałem taką opcję podłączenia:

dekoder Cyfry+ - TV - HDMI

dekoder Cyfry+ - amplituner - kabel coaxialny (lub optyk)

PS3 - TV - HDMI

PS3 - amplituner - optyk

Blu-Ray - TV - HDMI

Blu-Ray - amplituner - kabel coaxialny (lub optyk)

amplituner - TV - HDMI

Czy takie połączenie da jakąś różnicę (poza ilością kabli oczywiście)?

Zależy mi na połaczeniu optymalnym ze względu na jakość obrazu i dźwięku.

Czy polecacie kable jakiejś konkretnej marki?

To samo co wyzej. Zwroc uwage, ze dublujesz polaczenia. Np w twojej pierwszej propozycji jedna droga sygnalu z dekodera cyfry do tv idzie przez ampli i druga bezposrednio. Robisz w ten sposob klebowisko kabli. Zobaczysz o czym mowie jak zaczniesz podlaczac te wszystkie klamoty. :) Jednak czasem takie polaczenia maja sens. Jesli twoj ampli nie ma opcji "przepychania" sygnalu w stanie uspienia a bedziesz chcial skorzystac z ktoregos z urzadzen+tv nie korzystajac jednoczesnie z ampli to zastosuj taka podwojna droge sygnalu.

Wersja minimum to podlaczenie wszystkiego do amplitunera za pomoca hdmi i amplituner do tv jednym hdmi plus jeden kabel koncentryczny miedzy dekoderem cyfry a ampli.

Wazne jest to co wspomnial janek_TU - za sztywne kable sprawiaja problemy. Jesli bedziesz chcial dosunac amplituner blisko sciany moze byc konieczne kupno kabla z wtyczka 90stopni.

Wszystkie te polaczenia sa cyfrowe wiec jakosc za kazdym razem bedzie taka sama - albo bedzie obraz albo ciemnosc. ;)

server unreachable;--

Myślę, że przy takim nakładzie finansowym na sprzęt dołożenie 20zł do optyka nie będzie problemem a zawsze można na szybko odtworzyć w TV przykładowo film z wakacji przez USB z dźwiękiem na kolumnach :D

Nie wiem jak jest w 460 ale mój AVR 255 w stanie uśpienia nie przepuszcza sygnału na TV.

Nie sadze, zeby cena byla przeszkoda, ale jak sie zacznie dublowac polaczenia to zaczyna z tego wychodzic takie klebowisko kabli, ze strach w ogole za sprzet zagladac. A juz porzadne odkurzenie za sprzetem w ogole nie wchodzi w gre. :)

Niestety nie wszystkie amplitunery przepuszczaja synal w standby. A to moim zdaniem przydatna funkcja.

server unreachable;--

Gość patrykCBR

(Konto usunięte)

Dziękuję Wam Panowie za rady.

Mam jeszcze jedną prośbę, podsumujcie mi ostatecznie optymalne połączenie tego wszystkiego. Jeśli chodzi o dzwięk z TV to chciałbym mieć wybór aby móc go odsłuchiwać z głośników TV lub przez amplituner (w zależności od potrzeb) bez konieczności przepinania kabli.

Tylko napisz najpierw czy chcesz miec wersje minimum kabelkow czy wersje ze zdublowanymi polaczeniami zeby uzywac roznych kombinacji urzadzen (np dekoder tv i telewizor bez wlaczania amplitunera).

A znajac zycie to jak kupisz zestaw wg naszych porad i tak cos bedzie za duzo lub za malo. ;)

server unreachable;--

Gość patrykCBR

(Konto usunięte)

Myślę, że jak będzie taka potrzeba, to kable jakoś upchnę za komodą;)

Jeśli chodzi o odsłuch dźwięku z dekodera czy TV z kolumn bez włączania amplitunera, to super sprawa ale chyba się nie uda z tym sprzętem, bo HK AVR 460 z tego co się orientuję, nie posiada funkcji "Stand-By".

Napiszcie mi łopatologicznie, co z czym i jakim kablem aby było jak najbardziej funkcjonalnie i jakościowo.

460 ma 4 wejścia HDMI więc tak:

- dekoder, konsolę i odtwarzacz łączysz z ampli kablami HDMI,

- ampli łączysz z TV jednym kablem HDMI,

- TV podłączasz do ampli przewodem optycznym.

W tej konfiguracji sygnał będzie zawsze puszczany przez amplituner.

Jeżeli chcesz ominąć ampli i puścić sygnał bezpośrednio na TV, łączysz dekoder, konsolę i odtwarzacz dodatkowymi kablami HDMI z TV. Ten Samsung ma chyba 4 wejścia HDMI więc akurat powinno starczyć gniazd.

Gość patrykCBR

(Konto usunięte)

Podłączę więc następująco:

- konsola, odtwarzacz BD z ampli przez HDMI,

- dekoder z ampli przez HDMI oraz kabel coaxialny (w celu uzyskania 5.1. z dekodera)

- ampli z TV przez HDMI + optyk.

Hmmm, teraz tak patrzę i zastanawiam się jeszcze w kwestii tego dekodera, HDMI podłączyć do ampli czy TV. Pytam, bo tak jak pisał supmario w poście nr #3, coaxial do ampli muszę dać aby uzyskać z niego dźwięk wielokanałowy. Puszczanie sygnału wizyjnego z dekodera przez ampli przy użyciu HDMI i tak w żaden sposób nie poprawi jakości odbioru obrazu, chyba, że się mylę?

Gość patrykCBR

(Konto usunięte)

Zestaw podłączony:

Konsola - Ampli - HDMI

Blu Ray - Ampli - HDMI + coaxial

Dekoder Cyfry Plus - TV - HDMI

Dekoder Cyfry Plus - Ampli - coaxial

Ampli - TV - HDMI

Na chwilę obecną wszystko działa bez zarzutów. Zobaczymy jak to wyjdzie po pewnym czasie użytkowania, tzn. czy będzie to funkcjonalne podłączenie i czy niczego nie będzie brakowało. Na chwilę obecną wszytko gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.