Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Supreme 1000 + Marantz sr-63 - zbyt niska impedancja?

kszechu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim!

Od tygodnia posiadam kolumny Magnat supreme 1000 które w specyfikacji technicznej mają impedancję - 4,8 Ohm.

No właśnie, to znaczy że mają 4 czy 8?

Nie mogę tego rozkminić, a potrzebne mi to chyba do doboru wzmacniacza ponieważ jeśli wzmacniacz jest przystosowany do impedancji 8-16 Ohm, tak jak ampli Marantz sr-63, który być może uda mi się kupić po dobrej cenie, to kolumny z impedancją 4 Ohm nie powinny z nim pracować.

Czy ktoś wie przy okazji czy pilotem takiego ampli będę mógł obsługiwać CD/DVD innego producenta po połączeniu kablem przez wyjścia Remote Control (np. DVD-444 ma znaczek SR), czy to musi być również Marantz?

pozdrawiam

Krzychu

Maja w specyfikacji 4-8ohm, bo wartosc jest zmienna, ale raczej chodza bardziej przy 5ohm. Tez mam Magnaty o takiej impedancjii i chodzily z Marantzem PM7000 bez problemu.

?👈

Ja bym te kolumny traktował jako 4Ω, ale najlepiej sprawdzić pomiar impedancji, jeśli producent coś takiego udostępnia. Nadmienię, iż bodajże w miesięczniku Audio przy każdym teście prowadzone są pomiary i udostępniane, co jest bardzo fajne. Możemy sobie wtedy sami przeanalizować jaka jest najniższa wartość impedancji zestawu.

Wracając do Twojego pytania - nie ryzykował bym spięcia obu klocków razem, jeśli faktycznie w zakresie niskich częstotliwości impedancja leży na poziomie 4Ω - istnieje ryzyko uszkodzenia wzmacniacza.

Co Wy tak z tym paleniem wzmacniaczy? Mam B&W 602 S3, który impedancje znamionową ma niby 8 Ω ale minimum na poziomie 3. Pracowało to przez jakiś czas z miniwieżą Technicsa SC-CA1080. Do której ponoć nie można nic podłączać poniżej 6 Ω. Nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Wzmacniacz nawet się specjalnie nie grzał. Więc jak bardzo musi być kiepski wzmacniacz, żeby uległ uszkodzeniu przy takim obciążeniu.

Piszę zapobiegawczo, są wzmacniacze mniej i bardziej wrażliwe na przeciążenia, co głównie zależy od prądu C-E tranzystorów końcowych. Lepiej zapobiegać niż leczyć, a chyba nie chcemy, żeby kolega był stratny w przypadku awarii :)

Dzięki za audio.com.pl, nie znalazłem co prawda swoich, jedynie bardzo podobne, które mają większą średnicę głośników. Moje trzy głośniki są takie jak w tych ten średniotonowy - 18 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc nie wiem czy mozna się tymi wykresami sugerować. Bo jeśli są podobne to może nie jest tak źle. Znajomy mówił że obawiać się spalenia końcówki w tym przypadku mogę dopiero przy bardzo intensywnym wielogodzinnym użytkowaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.