Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga oszust na naszym forum: simon84

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

tak jest człowieku niematerialisto.

Poczekaj do następnego 10-tego :-)

A coś szczególnego się wydarzy?, czy braknie Ci na chleb!!!? , zdradzisz rąbek tajemnicy, to postarem się Tobie pomóc :)

Pozdrawiam

Tomasz

Tu chyba nie chodzi o chleb, tylko o sam fakt, że matka ziemia takich śmierdzieli nosi i nic im zrobić nie można.

Pamiętam kiedyś miałem takiego giganta, co mi przysłał kolumny w stanie takim jakby ze śmieciarki na asfalt wypadły,

więc mu je odesłałem w pizdu i czekałem na zwrot kasy. Kwota w sumie niewielka, bo to były kolumny do siłowni,

ale miszczu tak długo kręcił i ściemniał, że w końcu też się zagotowałem, nie dlatego że mi na chleb zabrakło,

tylko dlatego że taki pacan mi łże w żywe oczy licząc na to, że mi się znudzi czekanie i mu te kilka setek odpuszczę.

Całymi tygodniami nie miał czasu albo możliwości na maila odpisać, za to w dwa dni zdążył wystąpić do allegro o zwrot prowizji.

No idzie się wk***ić niezależnie od kwoty jaka wchodzi w grę, dlatego takich szmaciarzy trzeba dręczyć i męczyć do skutku.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tu chyba nie chodzi o chleb, tylko o sam fakt, że matka ziemia takich śmierdzieli nosi i nic im zrobić nie można.

Tego nie zmienimy i ja mam na to jedną receptę ,omijam takich ludzi szeroki łukiem .

Do kolegi Arku nie mam nic ,,tylko po jakiego się wtrąca między wódkę ......i pisze takie gnioty

tak jest człowieku niematerialisto.

Pozdrawiam

Tomasz

A coś szczególnego się wydarzy?, czy braknie Ci na chleb!!!? , zdradzisz rąbek tajemnicy, to postarem się Tobie pomóc :)

wiesz to jest bardzo ciekawe podejście i myśl innowacyjna. Bo dziesiątego płacę za mieszkanie. No to po co mam cie dymać w kakałko jak możesz się sam zrzucić :-) :-) :-)

Do kolegi Arku nie mam nic ,,tylko po jakiego się wtrąca między wódkę ......i pisze takie gnioty

Z tego samego powodu dla którego ty wklejasz jakiś gnioty o niebyciu materialistą. Zwyczajnie, dla jaj.

No to po co mam cie dymać w kakałko jak możesz się sam zrzucić :-) :-) :-)

Ręce opadają :( i gratuluję gustu ,ale mój gwint nie potrzebuje obróbki ....

Z tego samego powodu dla którego ty wklejasz jakiś gnioty o niebyciu materialistą. Zwyczajnie, dla jaj.

Nie dajmy się zwariować !!! ,zawsze będą oszuści i poszkodowani ,a patrząc na sytuację kryzysową będzie tego coraz więcej .

To że my tu piszemy ,niech Ci się nie zdaje że coś tym wskóramy ,może co niektórzy to przeczytają ,tyle że nakłada się pytanie jak to będzie wyglądało w praktyce :( ,czy wyciągną z tego wnioski .

Zadaj sobie pytanie ilu ma w głowie siano i się daje nabierać ,tego nie zwalczysz :( ,ale możemy zakładać że grupka z tego co się już dali nabrać i mieli doświadczenie życiowe więcej takich błędów nie popełnią .

Tyle że to znikomy procent w całym naszym społeczeństwie ,a oszuści i naiwni nadal pozostaną

Do sedna!, więc na każdy przeczytany post mam się co?, wzruszać i rozpaczać .

Pozdrawiam

Tomasz

to już wcześniej napisałem, że trzeba z czegoś żyć. I takich będzie coraz więcej. Normalna sprawa, wiadomo że rzadko się to robi dla sportu.

Warto ludzi jednak ostrzegać bo tacy oszuści przecież nie oszukują tylko tych którzy cierpią na nadmiar zbytku. Jakby tylko na nich liczyli to pewnie taki problem byłby niezauważalny.

Jesli ktoś z Was podejrzewał, że jakakolwiek kasa wpłynie czy wpłynęła na moje konto to ... wyprowadzam z błędu.

Napisałem: kto oszustem i kłamcą jest takim pozostanie !!!

Zapewne tym razem sniegu było dużo, babcia miała temperaturę albo jego osobisty k*tas uwiązł pomiędzy drzwiami i framugą.

Proponuje czym prędzej przenieś wątek do stereo aby nikt więcej przez tego padalca płakać nie musiał. To nie jest bocznica tylko ciemna strona audio mocy i o tym trzeba mówić. Głosno i wyraźnie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Warto ludzi jednak ostrzegać bo tacy oszuści przecież nie oszukują tylko tych którzy cierpią na nadmiar zbytku. Jakby tylko na nich liczyli to pewnie taki problem byłby niezauważalny.

Zgadzam się z tobą ,że należy ostrzegać społeczeństwo wszystkimi sposobami aby unikali takich ludzi szerokim łukiem .

Nie wiem czy zauważyłeś, że to co ja wkleiłem "Człowieku nie bądz takim materialistą " nie dotyczyło twojej osoby ale kolegi sittka.

W wielu wątkach z kolegą sittkiem się nie zgadzamy!!! , chciałem więc zaprzestać i pomyślałem że zakończę tą dziecinadę , ale kolega sittek ponownie chciał zabłysnąć i wylewa swoją inteligencje na AS .i to nie tylko do mojej osoby ,ale ja na niego leję cienkim mocz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

czy z upływem czasu w końcu koledze wyrosły jaja?

Masz choooopie jakies kompleksy?

Dziwny jesteś w swej chorobie.

Odnosnie jaj, psu jak sie nudzi to wiesz co robi, bierz z niego przykład.

Tego nie zmienimy i ja mam na to jedną receptę ,omijam takich ludzi szeroki łukiem .

Sam się tu wpakowałeś ze swoimi cudownymi mądrościami a zwracasz uwagę innym. Od początku nie wiem o co ci kolego chodzi? Niby nie pochwalasz cwaniactwa i głośno o tym piszesz a z drugiej strony stajesz po stronie tego gnojka który właśnie ma stanąć za swoje czyny przed sądem. Nie pogubiłeś się z lekka? Co do mnie nie trzeba było zaczynać swoich mądrości.

chciałem więc zaprzestać i pomyślałem że zakończę tą dziecinadę , ale kolega sittek ponownie chciał zabłysnąć i wylewa swoją inteligencje na AS .i to nie tylko do mojej osoby ,ale ja na niego leję cienkim mocz...

Ostatnie zdanie mówi wiele. Znowu zabłysnąłeś.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarejestrowałem się tutaj bo zobaczyłem post o oszuście z tutułu, mało mnie obchodza jakieś ansy i wojenki forumowe, powiem krótko, mam to w głębokim poważaniu, takie zachowanie to gówniarzeria.

Gdybym miał cos przeciwko komukolwiek to bym napisał, sittek słowa nie klepnął pod moim adresem, zaś tomaszE jest chyba jakiś uprzedzony w stosunku do mojej osoby. Widac komu się nudzi.

Nie mam zamiaru w nic sie tu wdawać, chce tylko rozwiązania sprawy i poinformowania o tym tutaj, zapewne inni też na to czekają?

zaś tomaszE jest chyba jakiś uprzedzony w stosunku do mojej osoby

Ja cię nie znam , a już na pewno nie jestem uprzedzony do twojej osoby !!! ,ale czy to nie ty pierwszy wypisywałeś te bzdury

Po pierwsze skąd wiesz że jestem facet?

Po drugie skoro nie jesteś stroną w tej sprawie, to po kiego grzyba się udzielasz i podjudzasz? Masz w tym jakąś sprawę?

Po trzecie, wejdź pod kamien spod którego wypełzłeś, WSZYSTKIM ZROBISZ DOBRZE A W SZCZEGÓLONOŚCI SOBIE. (także umiem capsa używać)

Odnosnie jaj, psu jak sie nudzi to wiesz co robi, bierz z niego przykład.

To zostawię bez komentarza!!!!!

z drugiej strony stajesz po stronie tego gnojka

Dzięki !!!,żeś mnie docenił i czytasz moje wpisy ze zrozumieniem .

Co do mnie nie trzeba było zaczynać swoich mądrości.

A co ty jesteś......!!!!

Pozdrawiam

Tomasz

Tylko że wzruszanie ramionami na takie banalne wyłudzenia rozzuchwala. Tak się zaczyna a kończy ?

Ano takim pobieraczkiem.pl - czyli typowym drobnym oszustwem ale na masowa skalę ubranym w pozory biznesu, którego nie dało się uciszyć przez dwa lata. Za to znalazł naśladowców nie niepopełniających już jego błędów czyli rejestrujących spółki słupy na wirtualne biura.

Jego naśladowcą uciszonym w tym roku był serwis dobre-programy.pl - z "kreską". Oszust podszył się pod znany serwis informatyczny. Kilka miesięcy internauci działali żeby zneutralizować stronę oszusta.

Dwa lata temu serwis oszust udający serwis aukcyjny - czyli licytacja w czasie realnym - problem w tym że aukcji nikt nie wygrywał bo kończyła się ceną powyżej wartości rynkowej przedmiotu a bezprawnie pobierano początkową opłatę sms-em do wysokości której można było licytować - czyli nie była to aukcja.

Serwis zniknął dość szybko więc nawet nazwy nie zapamiętałem, a był kolorowy jak gazetka z media marktu.

Ostatni oszust w tym stylu to złodziej który oferuje usługę szpiegowania cudzych smsów - jednak ta usługa rzeczywiście nie istnieje - oszust sam to przyznaje w 11 punkcie dobrze ukrytego regulaminu sądząc zapewne że wpisanie takiej głupoty zwalnia go z odpowiedzialności - to tak jakby złodziej był bezkarny bo zanim was okradł poinformował drobnym drukiem że jak wykonacie głęboki oddech to będzie równoznaczne z wyrazeniem zgody na zostanie okradzionym

Ukryta Zawartość

faktycznie strony nie zablokowano. Oszust nadal rozsyła spam na skrzynki e-mailowe.

To sa wszystko przestępstwa wyłudzenia wartości od kilku do kilkudziesięciu złotych. Ponieważ "pobieraczki" się spaliły bo chciały za dużo na raz - prawie stówkę od każdego wyłudzić, to zaczynają się rozwijać drobni oszuści wyciągający po kilka do kilkudziesięciu złotych.

Te mendy wyrastają właśnie z takich banalnych spraw.

Ukryta Zawartość

Tylko że wzruszanie ramionami na takie banalne wyłudzenia rozzuchwala. Tak się zaczyna a kończy ?

Te mendy wyrastają właśnie z takich banalnych spraw.

I co z tym zrobimy ?

Możemy pisać ostrzegać ,ale co to daje :(

A co powiesz na to Dobra Pożyczka działa legalnie , to jest dopiero kant i nasze państwo nie może nic z tym zrobić ,a ludzie mimo to że są ostrzegani i tak idą!!! , wpłacają prowizję (nie jest to parę stówek ) licząc na to że dostaną pożyczkę!!! .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

No właśnie o to chodzi. Nie odpuszczać.

Dobra pozyczka to trochę inny wymiar, bo tu dopiero trzeba wykazać pozorność działań żeby udowodnić oszustwo.

W przypadku wymienionych stron internetowych oszustwo jest tam wymalowane czarno na białym.

oszust zmierza do celowego wprowadzania w błąd lub wyzyskania błędu w celu niekorzystnego rozporządzenia majątkiem. W tych serwisach internetowych widać to jak na dłoni.

W przypadku "dobrej pożyczki" zawsze mogą się wykazać ze podejmowali działania w bankach a klienci którzy wcześniej nie uzyskali finansowania przecież mieli świadomość że nie są klientem dla banków więc nie będzie łatwo.

Dowiedzenie, że zostali naciągnięci będzie wymagało wykazania zamiaru i nierzetelności w wykonaniu umowy a to jest znacznie trudniejsze, bo tego nie widać, a jedynie niepowodzenie wpisane w ryzyko podejmowanych działań

Ludzie w Polsce nie nauczyli się że zlecając komuś jakieś działania w swoim imieniu muszą mu za to zapłacić nawet jeśli będą nieskuteczne, bo ktoś wykonuje na ich rzecz pracę i musi z tego żyć. Inaczej mówić jeśli jestes finansowo cienki i zawracasz dupę pośrednikowi który wie że ni ebędzi emiał z takiego klienta prowizji to wymaga od niego wysokiej zapłaty za swoje czynności.

Odrębną kwestią jest czy te opłaty są duże czy małe, czy adekwatne, czy mocno przesadzone oraz czy podejmując klienta wie że nie będzie mógł uzyskać dla niego finansowania - co trudno udowodnić. A to jest już zadanie dla regulacji prawa konsumenckiego, które w Polsce nadal jest słabe.

że nie są klientem dla banków więc nie będzie łatwo.

Jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to masz na myśli że nie mają zdolności kredytowej ,tak!! czy się mylę ?

Jeżeli tak, to co mają zrobić klienci którzy pracują za granicą ,bodajże od 2011r banki nie chcą udzielać takim klientom pożyczek .

A wracając do dobrej pożyczki ,to tam wygląda sytuacja w ten sposób że wpłacasz 5% prowizji od pożyczki, którą chcesz uzyskać np.(40,000zł.) ,przed podpisaniem umowy ,a dopiero potem podpisujesz umowę i wtedy zaczynają się schody nie do pokonania .

Oszustwo na skalę!!! i wszystko zgodnie w nawiasie ,z prawem bankowym ,a finał jest taki że nikt nie dostał żadnej pożyczki,

a prokuratura ma uwiązane ręce ,dlatego że klienci dobrowolnie podpisują umowę po wcześniejszej wpłacie prowizji i nie czytają co podpisują .

To do cholery!!! jak chcesz walczyć z oszustami!!! na odległość ,jeśli biorąc przykład z dobrej pożyczki ludzie idą do oszustów patrzą im w oczy i dają się nabierać .

Czyli do okoła Wojtek ,możesz pisać ostrzegać a i tak jak grochem o ścianę

Pozd.

Pozdrawiam

Tomasz

Jeżeli tak, to co mają zrobić klienci którzy pracują za granicą ,bodajże od 2011r banki nie chcą udzielać takim klientom pożyczek

Przepraszam a co to konia obchodzi że sie wóz przewrócił ?

A wracając do dobrej pożyczki ,to tam wygląda sytuacja w ten sposób że wpłacasz 5% prowizji od pożyczki, którą chcesz uzyskać np.(40,000zł.) ,przed podpisaniem umowy ,a dopiero potem podpisujesz umowę i wtedy zaczynają się schody nie do pokonania .

Oszustwo na skalę!!! i wszystko zgodnie w nawiasie ,z prawem bankowym ,a finał jest taki że nikt nie dostał żadnej pożyczki,

Z prawem bankowym nie ma to nic wspólnego bo oni nie idą do banku tylko płaca za zlecenie poszukiwania finansowania pośrednikowi. Za to należy się wynagrodzenie. A nawet udzielają zapewne jakiejś formy pełnomocnictwa które samo w sobie jest już czynnością odpłatną.

banki też mogą pobierać prowizje za rozpatrzenie wniosku kredytowego wliczaną następnie do prowizji przygotowawczej. nie robią tego bo klient który nie otrzyma kredytu i tak im nie zapłaci za negatywne rozpatrzenie wniosku a poza tym jest silna konkurencja więc się tak nie zniechęca klientów. Robią to w inny sposób wykonując wstępna selekcję klientów. I takich krążowników po wszystkich bankach z wielkimi wymaganiami a małymi możliwościami po prostu odpychają od siebie jak najdalej.

Ale jak się taki uprze to się go prosi o wpłacenie prowizji za rozpatrzenie wniosku - z tym że nie jest to 5% tylko najwyżej 100zł.

Tak zwanego trudnego klienta sie spławia bo poza zawracaniem dupy wszystkim dookoła i wymaganiami nie ma nic do zaoferowania.

"Dobra Pożyczka" bierze jednak właśnie takich klientów tylko za odpowiednio wysoką opłatę, godząc się podjęć jego sprawę nawet skazaną na porażkę.

Po prostu tacy upierdliwcy sami się im pchają w ręce. Ogonieni przez wszystkie banki już wiedzą że nie są dla nich klientem więc zaczynają "kombinować" staropolskim zwyczajem. To taka wiejska mentalność - mówisz mu że niestety nie, a on dalej swoje.

Oszustwo w takiej sytuacji polegać może na czymś zupełnie innym niż prowadzone na portalu internetowym.

Trzeba wykazać ze człowiek który jego sprawę prowadzi celowo i świadomie wprowadza w błąd, że co innego mówi a co innego jest w umowie w celu skłonienia go do niekorzystnego rozporządzenia majątkiem.

To będzie niezmiernie trudne.

Ale dopóki nie wykaże że umowa była pozorna i pośrednik nie jest żadnym pośrednikiem i żadnych spraw nie prowadził to może im naskoczyć z rozbiegu. Niestety ale jeśli ktoś mi coś zleca do roboty i ja sobie życzę zapłaty za pierdnięcie w ramach tego zlecenia to ma mi zapłacić, albo może się nie zgodzić i wyjść.

Z internetem jest inaczej, bo tam wszystko ma formę komunikacji pisemnej. Jeśli ktoś więc wprowadza w błąd odpowiednią konstrukcja tego pisma to to widać i jeśli w dodatku oferuje coś co nie jest zgodne z rzeczywistością, jest niemozliwe fizycznie lub prawnie to wszelkie dowody jego postępowania i wynikający z nich zamiar widać jak na dłoni. W przypadku oszustw internetowych nie ma obszaru niezgodności do udowodnienia między słowem powiedzianym, a słowem napisanym.

Przepraszam a co to konia obchodzi że sie wóz przewrócił ?

Nic !!!Dla tych co mają dostatek pieniędzy .

Z prawem bankowym nie ma to nic wspólnego bo oni nie idą do banku tylko płaca za zlecenie poszukiwania finansowania pośrednikowi.

Tu się do końca nie zgadzam, dlatego że firma pośrednicza ,która zakłada działalność gospodarczą i reklamuje się że udziela pożyczek to musi spełniać warunki chociażby o udzieleniu pożyczek

Posłuchaj tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

banki też mogą pobierać prowizje za rozpatrzenie wniosku kredytowego

Ale jak się taki uprze to się go prosi o wpłacenie prowizji za rozpatrzenie wniosku - z tym że nie jest to 5% tylko najwyżej 100zł

Puki co, to ja narazie nie muszę się zapożyczać w żadnym banku ,ale jeśli bym musiał to na pewno nie wpłacił bym żadnej prowizji ,

uprzejmie bym podziękował ,bo jeśli bank chce ode mnie przed udzieleniem kredytu pieniądze to od razu ,jest coś nie na rzeczy .

( wykluczam tylko jedną sytuację ,jeśli jest to kredyt hipoteczny )

Niestety ale jeśli ktoś mi coś zleca do roboty i ja sobie życzę zapłaty za pierdnięcie w ramach tego zlecenia to ma mi zapłacić, albo może się nie zgodzić i wyjść.

Czy ty prowadzisz działalność gospodarczą ? i bierzesz zaliczki zanim wykonasz dzieło? .

Z internetem jest inaczej, bo tam wszystko ma formę komunikacji pisemnej. Jeśli ktoś więc wprowadza w błąd odpowiednią konstrukcja tego pisma to to widać i jeśli w dodatku oferuje coś co nie jest zgodne z rzeczywistością, jest niemozliwe fizycznie lub prawnie to wszelkie dowody jego postępowania i wynikający z nich zamiar widać jak na dłoni. W przypadku oszustw internetowych nie ma obszaru niezgodności do udowodnienia między słowem powiedzianym, a słowem napisanym.

internetowe zakupy to wygoda ,ale jak patrze ile jest kantów, to ja tylko korzystam kiedy naprawdę muszę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

I co z tym zrobimy ?

Możemy pisać ostrzegać ,ale co to daje :(

Na pewno daje, wystarczy, że ileś tam potencjalnych ofiar wczesniej przeczyta taki temat jak ten i będzie szansa, że nie zostaną przez cwaniaków oszukani. Będą czujniejsi i mniej naiwni. Choćby jeden ustrzeże się przed cwaniakiem to i tak będzie sukces.

Oszustów nie zwalczymy !!!,to jest jak zaraza fuu jak dżuma ,będą wyrastały jak grzyby po deszczu :(,popieram to że należy pisać! ,ostrzegać! ,jeśli już takiego się wyłowi śmierdziela.

Zakładając że wyłowiliśmy w internecie oszusta i myślimy... uchroniliśmy jakieś osoby przed P.Śmierdzielem... ,ale tak naprawdę to błędne myślenie dlatego, że oszuści czy złodzieje mają to we krwi i oszust pozostanie oszustem ,a złodziej złodziejem itd..

To że pozornie myślimy że P.Śmierdziel został zdemaskowany to tylko złudzenie do puki się go nie zamknie ,albo odstrzeli łeb.

Internet to plusy i minusy ,ale dla oszustów to złote żródło do zarabiania łatwych pieniędzy ,zakładając,że przed miesiącami wyłowiliśmy P Śmierdziela i ostrzegaliśmy innych przed nim!! ,co to pomogło ? nic! jeśli nadal chodzi po wolności .

Założył sobie inne konto ,albo dwa i trzy ,będzie widniał pod inną nazwą i nadal będzie oszukiwał i kantował.

Proponuje napisać co można zrobić aby uniknąć oszustwa

O to moja propozycja .

-Ludziska zanim coś będziecie chcieli kupić z internetu ,to zróbcie wywiad środowiskowy o kontrahencie od którego chcecie coś kupić .

Jeśli macie jakieś to piszcie .

.

Pozdrawiam

Tomasz

O to moja propozycja .

-Ludziska zanim coś będziecie chcieli kupić z internetu ,to zróbcie wywiad środowiskowy o kontrahencie od którego chcecie coś kupić .

Ale u kogo ten wywiad? U dzielnicowego? :) Niestety często na własnej skórze ,kupując coś w sieci, dowiadujemy się że ktoś robi wałki. Są odpowiednie strony gdzie gromadzone są ostrzeżenia o takich ludziach, jednakże kupując coś nierzadko dowiadujemy się po fakcie. Opinie na portalach aukcyjnych też można ominąć. Jednakże są pewne sposoby które przy zachowaniu środków ostrożności mogą nas przed tymi kanaliami uchronić.

Oszustów oczywiście nie zwalczymy, ale możemy ich lokalnie zneutralizować. bo nie wydaje mi się, aby ktokolwiek chciał jeszcze coś kupić tu od simon84.

Założenie nowego konta na allegro trwa 3-4 dni i nic nie kosztuje.

Założenie nowego konta na audiostereo trwa 3-4 sekundy i również nic nie kosztuje.

Wytropienie potencjalnego krętacza czy oszusta w internecie jest praktycznie niemożliwe,

bo w 99 przypadkach na 100 najpierw wysyłasz kasę, a dopiero później dostajesz towar.

I to by było na tyle w temacie ostrzegawczo pouczającej roli tego typu wątków na forum czy gdziekolwiek indziej.

Na każdego kiedyś przyjdzie pora. Nie wywali Cię simon84 na sto złotych, to powiezie Cię justyna76 na dwa tysiaki :)

To tylko kwestia czasu...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.