Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga oszust na naszym forum: simon84

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli miało to być ironizujące stwierdzenie to winszuję, wyszło. Ciekaw jestem kolegi reakcji, gdyby zaistniał w jakimś sporze jako strona.............of course poszkodowana.

Czasami odnoszę wrażenie że co niektórzy faceci zachowują się gorzej niż BABY:(

Pozdrawiam

Tomasz

Ciekaw jestem kolegi reakcji, gdyby zaistniał w jakimś sporze jako strona.............of course poszkodowana.

Wielu tu piszących czuło się w obowiązku na wstępie zadeklarować co oni by z oszustem zrobili, gdzie go wtrącili, co mu ucieli lub wyrwali. Ja tego nie zadeklarowałem, bo nie przypuszczam żeby ktoś mógł zakładać, że popieram oszustwo. Gdyby jednak tak zakładał, to informuję, że założenie takie jest fałszywe.

Tobie współczuję - gdyby mi się coś takiego przydarzyło, to postępowałbym podobnie do ciebie - dążyłbym do założenia sprawy przeciwko osobie na której ciąży dług w stosunku do mnie. I przy pomocy wymiaru sprawiedliwości bym ten dług wcześniej czy później wyegzekwował. Musisz sobie jednak zdawać sprawę, że transakcje zawierane za pomocą portali aukcyjnych są ryzykowne. Masz w ramach rekompensaty tego ryzyka zazwyczaj niższą cenę, ale ryzyko jednak podejmujesz. Podejmujesz je ty osobiście, wszak nikt cię do kupowania za pomocą portali aukcyjnych nie zmusza. Podobnie jest, jeśli coś usiłuje się sprzedać za pomocą internetowej aukcji - samemu dobrowolnie ponosi się ryzyko, że powstanie dług - ktoś weźmie towar, a nie zapłaci. Tak być nie powinno, ale takie sytuacje się zdarzają. Długi to rzecz dobrze znana, powstawały od zarania ludzkości, powstają obecnie i będą powstawać w przyszłości.

Jak nie masz ochoty na ryzyko, to udajesz się do sklepu, wykładasz na ladę sfojom stuke, subiekt wykłada towar, i w tym momencie transakcja się skończyła - "widziały gały co brały". Jeśli sprzedajesz, to jest też milion sposobów na zminimalizowanie ryzyka - możesz np. sprzedawać osobiście, z tzw. ręki - towar wydajesz, pieniążki kasujesz. Zachodzi też pytanie, co ty osobiscie zrobiłeś żeby ryzyko pozostania na lodzie zminimalizować - czy wybrałeś się na przykład aby towar odebrać osobiście lub poprzez zaufaną osobę? Czy była opcja odbioru osobistego? Czy na pytanie o to usłyszałeś od sprzedajacego że takiej opcji bezwzględnie nie ma? Zadałeś w ogóle takie pytanie? Jak takiej opcji nie było, jeśli absolutnie nie można dokonać odbioru osobistego, to ja bym w taką transakcję nie wchodził. Nie zdziw się, gdy od sądu właśnie coś takiego usłyszysz, oczywiście jeśli udasz się na rozprawę.

Zachodzi pytanie, co robić, jeśli ma się takie przykre doświadczenie z osobą która robi długi - informować o tym innych (np. za pomocą forum), czy nie informować? Ja jestem za tym aby informować, ale poprzez podawanie faktów - osoba która ma taki a taki nick na forum audiostereo robi długi bo:.... - i tu może nastąpić opis całej sytuacji, było tak i tak. I po takim wpisie zamknąłbym wątek, bo działanie w interesie społecznym - z zamiarem ostrzeżenia innych - się już dokonało. Faktom nikt nie zaprzeczy - dług był, jest i pewnie przez jakiś czas jeszcze będzie. Forum natomiast nie jest od tego aby robić tu publiczne dintojry.

Jak nie masz ochoty na ryzyko, to udajesz się do sklepu, wykładasz na ladę sfojom stuke, subiekt wykłada towar, i w tym momencie transakcja się skończyła - "widziały gały co brały".

Niestety coraz częściej nie jest tak łatwo. Z powodów powszechnie wiadomych tego towaru na półkach nie ma. Idąc do sklepu należy liczyć sie z tym, że zostanie dostarczony ale dopiero po wpłacie zaliczki. I kwestia zwrotu towaru lub odzyskania zaliczki już nie jest tak prosta. Dotyczy to m.in. sklepów ze sprzętem RTV czy komputerowych.

Musisz sobie jednak zdawać sprawę, że transakcje zawierane za pomocą portali aukcyjnych są ryzykowne. Masz w ramach rekompensaty tego ryzyka zazwyczaj niższą cenę, ale ryzyko jednak podejmujesz.

Ciekawe skąd taki osąd? Jeżeli kupujemy w sieci ze sklepu niższa cena nie wynika z tegoż ryzyka ale kosztów dystrybucji, i niestety ceny te coraz mniej odbiegają od zwykłych sklepów. Gdy z kolei kupujemy towar od osoby prywatnej przeważnie jest to używana rzecz- stąd niższa cena. A co do ryzyka. Są przecież programy ochrony konsumentów i inne narzędzia.

Jednakże jednego nie da się przewidzieć. Nigdy nie wiemy czy trafimy na człowieka uczciwego czy zwykłego chama.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niestety coraz częściej nie jest tak łatwo. Z powodów powszechnie wiadomych tego towaru na półkach nie ma

Kolego SITTEK to nie komuna...

Jeśli mam zamiar kupić sobie klocek za 5tyś. czy za 200tyś to pojadę tam gdzie on będzie i będę miał możliwość dotknięcia jego i posłuchania i to bez żadnej zaliczki ,wręcz przeciwnie to sprzedawca ma mnie dopieścić a nie ja jego.

A jeśli chodzi o masową elektronikę to znajdziesz ją w każdym Hipermarkecie lub w Supermarkecie przeważnie koło stoiska z wędlinami aż się półki uginają

Pozdrawiam

Tomasz

A niby to w komunie wszystko na nas czekało na półkach?

Jeśli szukasz swojego klocka który będzie stał na półce to życzę powodzenia w poszukiwaniu, właśnie takowe bywają i trwają wyłącznie w sklepach gdzie możesz je pakować na wózek z chybotliwymi kółeczkami.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No nie, jak dla mnie transakcje zawierane za pomocą internetu zawsze niosą zwiększone ryzyko. Ponoszę to ryzyko świadomie, z własnej nieprzymuszonej woli, zakładam że mogę mieć w praktyce kłopoty z uzyskaniem towaru o który mi chodziło lub z odzyskaniem gotówki. Oczekuję w związku z tym niższej ceny. Jak nie mam ochoty ponosić ryzyka, lub jak ewentualna rekompensata cenowa jest zbyt niska, to idę do sklepu ze sfojom stufkom. Jak w sklepie nie ma towaru który chcę zakupić, to albo szukam innego sklepu gdzie on będzie, albo deklaruję wolę zakupu. Jeśli ustna deklaracja nie wystaczy, to można ja wyrazić na piśmie z podaniem danych osobowych i kontaktowych. Udzielenie zaliczki/zadatku wiąże się dla mnie z ryzykiem, trzeba je samemu ocenić, nikt i nic mnie od tego nie zwalnia, to wszak ja osobiście dysponuję w tym momencie moimi pieniędzmi w sposób nieprzymuszony. Muszę zakładać potencjalne kłopoty z odzyskaniem mojej zaliczki i wywiązaneim się drugiej strony z transakcji. Niektórzy, jak widzę, w takiej sytuacji uważnie taksują sprzedawcę i zastanawiają się, czy będą w stanie samodzielnie "spuścić mu wp***dol", czy będą do tego potrzebowali jeszcze paru russkich, chętnych do bitki :)

Trzeba wszystko ocenić też od strony ekonomicznej, bo może w takiej sytuacji warto powrócić do zakupu internetowego z np. osobistym odbiorem towaru.

Czasami odnoszę wrażenie że co niektórzy faceci zachowują się gorzej niż BABY:(

Po pierwsze skąd wiesz że jestem facet?

Po drugie skoro nie jesteś stroną w tej sprawie, to po kiego grzyba się udzielasz i podjudzasz? Masz w tym jakąś sprawę?

Po trzecie, wejdź pod kamien spod którego wypełzłeś, WSZYSTKIM ZROBISZ DOBRZE A W SZCZEGÓLONOŚCI SOBIE. (także umiem capsa używać)

Yul nie wrzucaj całej masy transakcji do jednego worka, swiat sie kręci na tym przecież, fakt faktem że powoli dochodze do wniosku ze jesteśmy dzikim krajem, nie mówię tutaj interesach za tysiace, ale wałki idą nie raz nie dwa na miliony i sprawcom sie udaje uniknąć kary.

zabolała solidarność plemników żeńskich ?

Po drugie skoro nie jesteś stroną w tej sprawie, to po kiego grzyba się udzielasz i podjudzasz?

wręcz przeciwnie mam co z niektórych uczestników w tym temacie dobry ubaw (cioty)

Po trzecie, wejdź pod kamien spod którego wypełzłeś, WSZYSTKIM ZROBISZ DOBRZE A W SZCZEGÓLONOŚCI SOBIE.

uszyj i wyślij mi spadochron

Szczęśliwego nowego roku 2013

Pozdrawiam

Tomasz

Dalej jestem za tym, aby jawnie pisać z imienia i nazwiska,(nick) miasto, bez podawania ulic i nr. mieszkania, oszustów, którzy korzystają z tego forum!... i robią szwindle, i dlaczego mimo wielu polemik, o oszustach, nie wypowiadają się moderatorzy,... czy to jest trudny dla nich temat?, czy nie polemizowanie w tematach o oszustach, jest im nie wygodne?,.... ale dlaczego?, bo nic z tym nie z robią?...czyli przyzwolenie jest.

Nic z plemników nie zabolało, prócz osób nie wnoszących nic do tematu, nabijajacych sobie ilość postów... wróć psotów.

O reszcie nie wspomne, juz raczej nie będę zaczepiał, męcz sie człowieku w życiu dalej sam.

A nie wypełniałeś tego w profilu, jak zakładałeś tu konto? No chyba, że się sam oszukujesz to sorry, co złego to nie ja :P

zaznaczyłeś w rubryce płeć mężczyzną , mamy już wystarczającą ilość społeczeństwa którzy robią z siebie idiotów ,podaj sobie z nimi rękę

mam rozumieć ze to propozycja ?

bez odbioru...

Pozdrawiam

Tomasz

A w naszym kraju jakiego spodziewacie się osądu ?

Bo ja myślę ze skończy się tym że będzie to na zasadzie orzeczenia polubownego i zwrotu pieniędzy poszkodowanemu .

Jak myślicie ?

Pozdrawiam

Tomasz

Cześć ZYZIO :) Jak tam u Ciebie "grają" velumki ? :)

Normalnie.

Jak sznurki od żelazka w wężu ogrodowym.

Powinieneś wiedzieć bo sam je tam wpychałeś.

Wielkomi krokami zbliża sie dziesiąty, ciekaw jestem tej daty.

up.

A co ?

Kolejny koniec świata ma być?

Normalnie.

Jak sznurki od żelazka w wężu ogrodowym.

Powinieneś wiedzieć bo sam je tam wpychałeś.

Areczku, czy zmieniłeś nick ? Chyba moje pytanie skierowane było do zyzia, co? A co do Velumków, nie będę ciebie wyprowadzał z błędu :)

Ale bedzie teraz pierd...a na kilka postów :)

A chłop może ci wpłatę zrobić przed rozprawą lub..

Wysłać dopiero dziś a ty o 6 rano juz krzyczysz :D

albo wysłać przekazem poczty

Opcji i nie wiadomych jest tyle ile tu wypowiedzi i zamiast tu pisać wypadało by sie jego zapytać...... dzieci dzieci ale to wasza piaskownica

Ale bedzie teraz pierd...a na kilka postów :)

A chłop może ci wpłatę zrobić przed rozprawą lub..

Wysłać dopiero dziś a ty o 6 rano juz krzyczysz :D

albo wysłać przekazem poczty

Opcji i nie wiadomych jest tyle ile tu wypowiedzi i zamiast tu pisać wypadało by sie jego zapytać...... dzieci dzieci ale to wasza piaskownica

Prędzej mi kaktus na ręce wyrośnie jak dziś, jutro, za tydzień kasę na koncie zobaczy.....a tak poza tym coś ty za jeden ? - klon bohatera wątku czy kolega z celi ?.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.