Skocz do zawartości
IGNORED

MINI WIEŻE Sony z serii MHC...(i inne)

mac

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem MHC -650

Brzmienie Poprawne ciekawa stereofonia czyste tony wysokie niestety po właczeniu korekcji okazało sie ze ma tylko 5 fabrycznych ustawień equalizera

+ sprzeżenie zwrotne tonów niskich DBFB

Posiada duży wyświetlacz z z piecioma słupkami do 100 Hz,400Hz,1k,4k,12k

Widząc taki bajer zapodałem z generatora 1k na wyswietlaczu podniósł się słupek z 1k -za tą kasę i to nie wesołe miasteczko !!!

Kolega wziął ją na testy wzmacniacz przenosi równo (bez korekcji) w całym paśmie

Po włączeniu korekcji ust. Rock wyjechał ciekawy wykresik przyzwoita liniowość + ok. 12 dB podbicie wzakresie 60-80 Hz pod bas reflex kolumienek.

Moc 28 watt przy 8 om.-potem zaczynały wzrastać THD wiec nie było sensu dalej kręcić...

Gra fajnie zwłaszcza gdy posiadamy suba i nie przekraczany pokretłem godz 11.

Może też ktoś z Was miał przyjemność testować małe HI-FI ???

https://www.audiostereo.pl/topic/961-mini-wie%C5%BCe-sony-z-serii-mhci-inne/

Ja mam MHC-NX3AV. To właściwie amplituner w jednym klocku + CD i dwukasetowy deck w drugim. Dwie duże kolumny frontowe z aluminiowwymi wooferami i trzy dobre satelity. Wszystko ekranowane, także używam tego spokojnie przy telewizorze do filmów i nie tylko. Dla mnie najciekawsza jest opcja "enhaced theater", która tak rozprowadza sygnał do kolumn, że mamy wrażenie, jak w dużej sali koncertowej. Powiem krótko - nawet wysokiej klasy amplitunery nie fundują takich wrażeń. Aż strach pomyśleć, co by było, gdyby podłączyć do tego jakiś duży projektor.

Moja sąsiadka ma jakieś malutkie Sony. Co jak co, ale stereofonii można temu pozazdrościć. Nie zmyślam! To jest poziom Avance onega 501, albo jeszcze lepiej. Trochę mnie to zmartwiło, ale okazuje się, że i w supermarketach można kupić namiastkę audiofilii.

No nie wiem, miniwieża z korektorem nie ma nic wspólnego ze sprzętem audiofilskim, aspiracje takie ma natomiast Pianocraft, mały Denonik, ewentualnie jakie Onkyo, ale nie miniwieżyczka z migajšcymi wiatełkami.....

Ja mam MHC RX50 (max to 2x40W przy 4ohm) i musze powiedziec ze gra calkiem przyzwoicie jak na sprzet w tej cenie. Podlaczalem kolumny sony 120W 4ohm i huczalo az milo. Moj 20-metrowy pokoj drzal niesamowicie. Jezeli ktos nie ma kasy na sprzet z prawdziwego zdazenia to najlepszym rozwiazaniem sa wieze SONY zadne tam panasonic czy thomson itp. A tak przy okazji to wlasnie mam do sprzedania ta wieze czyli SONY MHC RX-50 :)) Moj mail to [email protected]

pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

aha zapomnialem powiedzic cena 550zl do negocjacji :))

[email protected]

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Te mini-wieże z migającymi swiatełkami to nie seria MHC te wyglądają najzupełniej poważnie i sa TANIE i dobre przy średnich parametrach dobre brzmienie .

Ideą Sony było stworzenie serii Mini HI-FI component system mających delikatną korekcje lub możliwość jej całkowitego wyłączenia.

Korekcja jest niewielka w katalogu Sony było napisane że uwydatnianie jakiegokolwiek przedziału częstotliwości jest niepożadane ,a zbytnie uwypuklony bas jest domeną kiepskiego sprzętu.

Ale jest korektor, podbicie basów, duży wywietlacz z analizatorem widma -to sš włanie "te migajšce wiatełka" - tysišce niepotrzebnych bajerów degradujšcych dwięk....

WSZELKA KOREKCJA NISZCZY PRZYJEMNOĆ SŁUCHANIA NATURALNEGO DWIĘKU!!!! Ja też kiedy (10 lat temu) używałem korektora, teraz nie używam nawet regulatorów barwy dwięku....

Tylko, że gdy wyłšczysz korektor, podbicie basu itp. to tego typu wieże grajš płasko, piskliwie i cichutko....-tym włanie różniš się od Pianocrafta, Denona itp.-nie potrafiš zagrać naturalnie z wyłšczonš korekcjš, a każda korekcja to zniekształcenia, szum, degradacja dwięku...

• 34 lat później...
Gość GoRdi

(Konto usunięte)

Ja denerwuje rodziców Philipsem FW-M777 ... Uważam, że nie mogłem lepiej trafić.. Trójdrożne głośniki Bass Reflex z wooxem, drewniane ofkoz, i 2x 165 waciorów RMS !! (Dlatego wqrzam starszych :) )

Oprócz tego można połączyć ją z kompem za pomocą USB, co daje troche lepsze efekty od standardowego małego jacka.. Wygląd to też jeden duży plus (brava dla Philips teamu). Do złych stron tej wieżyczki zaliczyłbym Tuner, na którym nie mogę posłuchac nic prócz Rmf-u ;/

Coś słbiutka ta antenka.. Jednym z mankamentów jest też "posuwanie się" głośników po gładkich powierzchniach przy dużym natężeniu muzy... Raz pożegnał bym sie na zawsze z głośniczkiem, bo o mały włos nie spadł z parapetu ;] (teraz stoi na czyms typu dywanik i jest dobrze)

Rolę wizualizacji przejęły dwa ładnie wykonane potencjometry. Equalizererk ma na : Optimal, Rock, Pop, Jazz, oraz "zbajerowane" Cyber, Hall, Arcade, Concert i Cinema do filmów. Oprócz tego inc. surround i trzy zakresy wooxa. Jako osoba słuchająca w większości utworków "mocniejszych" polecam ją z pełni serca ;] Cena w czerwcu 2003 to było cos koło 1600zł o ile pamietam :?, teraz pewnie trochę staniała...

Pozd. GoRdi

ostatnio mialem okazje sluchac VTL Wotan,jednak przy bezposrednim porownaniu z sony MHC babci wyraznie slyszalne bylo zmulenie wysokich tonow i przybrudzenie srednicy,zgadzam sie z wami ta miniwieza ma w sobie cos,jak mowil lisek w reklamie:po co przeplacac?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Do ZYZIO

Hmm wiesz prawda jest taka ze przygladam sie temu co tu ostatnio sie dzieje i wydaje mi sie ze Lukar powinien stworzyc dzial AUDIOFIL w ktorym bedzie mozna pogadac o monoblokach, kablach za wielkie pieniadze i o tym czy lepiej gra system gdy zrodlo jest pod wzmacniaczem, nad czy obok....a STEREO zostanie wlasnie dla takich "luznych " pogawedek

Kazdy od czegos zaczyna, i jezeli uzbieral pieniazki na male i smieszne HIFI to jednak ma prawo sie z tego cieszyc i podzielic sie wrazeniami co nie?

W koncu jest to dzial STEREO wiec od biedy nawet Walkman za 30zl sie zalicza i te PANASONIXY z rynku:)

pozdrawiam

To jest głównie kwestia podejścia a nie kasy. Gordi dał za swoją hiperwieżę 1600zł. Minutę temu byłem na wątku Woland, który szuka wmacniacza i cd za 1000 zl.

Ja też miałem kiedyś wieżę aiwa. Sprzedałem i kupiłem za tą kasę starszy sprzęt.

Po prostu nie to forum...

Jedyne co możemy doradzic to sprzedać i wejśc na jedynie słuszną drogę do szaleństwa.

Faktycznie miniwieże SONY potrafią mieć super przestrzeń. Spotkałem nawet takiego starszego jamnika dwukasetowego Sony, który przestrzenią wprost mnie olśnił.

Na pewno niektórzy będą się zastanawiać, czy jaja sobie robię, czy piszę na poważnie... Otóż - i jedno, i drugie.

Gość kapelli_niezalogowany

(Konto usunięte)

A ja mam takiego klocka MHC-BX3 :)

Nie jest fantastyczny, ale nie jest zly.

60W - o ile pamietam na 6 albo 8 omach.

No w każdym razie brak tej wieży wysokich tonów - jest to wynikiem braku dobrego głośnika wysokotonowego, a ma on w tej wieży 6 cm.....

Zrestą teraz nowe Techniscy nie mają takich fajnych dobry tweeterów tylkotez takie membranówki. A mam w chacie jeszcze takiego starszego Technicsa i gra czadowo :]

No ale co do Soniaka - to kaseta chodzi trochę głośno no i przy niektórych płytach - nawet oryginalnych z Deutche Grammophon (!!!) podczas odtwarzania idzie jakies cykanie - tzn laser robi tak : cyk cyk cyk... raz szybciej, raz wolniej. I najlepsze jest to że czasem porysowane czyta cichutko z czasem przy dobrych cyka, no ale to są wyjątki. No w każdym razie gdyby było więcej wysokich to jestem zadowolony z radyjka, no ale oczyiście słucham z korektorem - podbite basy i góra.

Tak w ogóle - zauważyliście że w ogole sprzęt Sony ma bardzo jasne brzmienie???

Kompletne przeciwieństwo Technicsa. Mi to nawet odpowiada, chociaż nie wszyscy to lubią. Podobno dla reżysera dźwięku całodzienna praca na takich jasnych kolumnach jest dość ciężka w porównaniu z miękkimi brzmieniowo głośnikami.

I jeszcze prośba - jakbyście mieli jakąs radę co zrobić z laserem żeby nie cykał - to bardzo proszę o odpowiedź. Może być na maila: [email protected]

No bo słucham sobie 4 Ballady Chopina w nagraniu Zimermana a tu mi nagle laser zaczyna cykac...

Szału można dostać. No i czasami nie umi odczytać niektórych płyt, a Technicsc i JVC (takie tanie - 600zl, stoi w sypialni u rodziców) czyta. a mój sony nie :|

A ja mam ok. 10-cio letniego Thompsonic'sa :-) Słucham tego gówna już na jednym głośniku. Tuner radiowy prawie niczego nie "łapie", CD nie czyta niektórych płytek, nie mówie już nic o kieszeni na kasety... Służy mi jeszcze tylko do słuchania muzy z Internetu (D I G I T A L L Y - I M P O R T E D).

Zajebisty sprzęt! Może ktoś chce kupić? :-)

PS. Też ma podbicia basów i sopranów oraz inne bajery!

• 2 lata później...

Stecko, akurat Sony MHC-RX50 ma wzmacniacz 2x40W dla 6ohm lub moc RMS 2x50W dla 6ohm przy 10% THD.

Używam tej miniwieży już od blisko 10 lat. Bardzo sympatyczny zestawik.

Dzisiaj nawet ożywiłem odtwarzacz CD który grymasił już od długiego czasu. Wystarczyło przeczyścić soczewkę spirytusem.

A jeśli chodzi o samą wieżę to praktycznie w ogóle się nie świeci, jest okrojona chyba ze wszystkiego co dzisiaj można spotkać w sklepach - i to jest piękne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ups, widzę, że odgrzebałem niesamowicie stary temat, mam nadzieję, że się na mnie nie wściekniecie :)

Skoro już jednak doszło do wykopalisk to może ktoś pomoże mi znaleść specyfikację głośników Sony SS-L50 dołączonych do zestawu MHC-RX50? W instrukcji obsługi nie ma danych technicznych głośników. Dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.